Friday, September 9, 2011

OSBE: PS organizoi dhunën e 21 Janarit

Rozeta Rapushi
Ambasadori i OSBE-se, Eugen Uollfarth, informon Keshillin e Perhershem te OSBE-se, ne Vjene per ngjarjet e dhunshme te 21 janarit, se nje proteste e organizuar nga PS, coi ne perleshje te dhunshme midis protestuesve dhe policise, ku humben jeten 4 persona. Nderkohe qe shprehet se Prokuroria e Pergjithshme por edhe Komisioni Hetimor i ngritur nga Kuvendi, nuk kane zbardhur ende asgje mbi keto ngjarje. Ne raportin e bere ne menyre te detajuar nga Uollfarth, u kritikua edhe gjuha e ashper e perdorur ne kete situate. “Sa u perket ngjarjeve te dhunshme te 21 janarit 2011, perderisa hetimi, si ai i prokurorise, edhe ai i Kuvendit, vazhdon, duket me vend te thuhet thjesht se nje proteste e organizuar nga partia kryesore e opozites, Partia Socialiste PS, coi ne perleshje te dhunshme midis protestuesve dhe policise, si pasoje e te cilave vdiqen kater vete dhe u plagosen shume te tjere”, shprehet Ambasadori i OSBE-se ne vendin tone. Sipas tij, se si ndodhen keto vdekje dhe identifikimi i personave pergjegjes, duhet te jete fokusi i hetimeve qe tashme jane ne proces e siper. Ai shton se ne ditet qe pasuan keto trazira, u vu re gjuha me e ashper e perdorur ndonjehere publikisht se fundmi nga te dyja palet, jo me pak edhe nga qeveria ne sulmet ndaj Presidentit te Republikes dhe Prokurores se Pergjithshme, te cilat vecse acaruan edhe me tej nje situate tanime te tensionuar. “Te gjitha palet duket se e kuptojne tashme se sjelljet e seciles prej tyre ne kete periudhe nuk ndihmuan shume per te permiresuar reputacionin nderkombetar te Shqiperise. Deri tani, as Prokuroria e Pergjithshme dhe as komisioni hetimor parlamentar nuk kane qene ne gjendje te dalin me ndonje rezultat te prekshem”, permend diplomati, duke leshuar keshtu edhe kritika per organin e akuzes, qe ende nuk ka zbardhur ngjarjet e 21 janarit. Ne raportin nje vjecar per ngjarjet ne Shqiperi dhe ecurine e reformave, Uollfarth permend faktin se Partia Socialiste dhe opozita shmangen cdo angazhim politik ne Kuvend, per tu marre vetem me organizimin e protestave te ndryshme dhe te shumta publike. “Nderkohe qe shmangte ne menyre te perseritur cdo perpjekje serioze per nje angazhim politik konstruktiv ne Kuvend, opozita u pa si organizatore e disa protestave publike, duke perfshire ketu edhe ngjarjet e dhunshme te janarit 2011 ne Tirane”, thekson Uollfarth. Qendrimi i Ambasadorit te OSBE-se, vjen kur kane kaluar me shume se shtate muaj nga protestat e dhunshme te 21 janarit ne Tirane. Aktualisht ne Kuvend, funksionon Komisioni Hetimor, i ngritur posacerisht per zbardhjen e ketyre ngjarjeve, por qe ende nuk ka dale me nje perfundim per to.

No comments: