Friday, March 22, 2013

“Unë pashë vrasjen e Sandër Kondos”

Flet Gjelosh Biku, 83-vjeçari nga Tuzi i Malit të Zi
“Unë pashë vrasjen e Sandër Kondos”
nga i derguari yne ne tuz Luan Kondi
Rreth 2 kilometra larg qendrës së Tuzit, pak pasi lë gjimnazin e këtij qyteti, ndodhet shtëpia e Gjelosh Bikut, personazhit tonë.
Ai i ka kaluar të 83-at dhe jeton në një shtëpi njëkatëshe, ndërtuar sipas stilit të njohur shqiptar. Mbahet mirë dhe, madje, thotë se do të jetojë aq sa e ka shkruar zoti. Në shtëpinë e malësorit Gjelosh Biku gjithçka është shqiptare, pritja sipas traditës sonë e, madje edhe përkujdesja gjatë gjithë kohës. Edhe pse ka vite që është larguar nga Shqipëria, ai e ruan të gjallë gjuhën shqipe në familjen e tij. E ke të lehtë ta gjesh edhe pse pyet shqip Bikun, pasi atë e njohin me emrin “emigranti”, sepse është larguar nga Shqipëria në vitin 1953, menjëherë pas arratisjes nga burgu i diktaturës, ku

Aleksandër Kondo Vdekja misterioze e shtangistit kampion që u arratis nga regjimi komunist

Ndrec Gjergji: Ambasadori i asaj kohe nuk na lejoi t’ia sillnim trupin në Shqipëri
Beqir Meta, Nju-Jork
Arratisja e bujshme e Aleksandër Kondos afro tri dekada më parë, deri tani nuk ka marrë ende atë rëndësinë dhe vendin e duhur në demokracinë e Shqipërisë, por vetëm janë bërë më shumë hipoteza. Shumë njerëz kanë folur: kanë folur për arratisjen, kanë folur edhe për vrasjen e tij misterioze, por deri më sot askush nuk ka sjellë atë se çfarë ndikimi mund të ketë pasur ajo në rënien e komunizmit, arratisja e tij, dhe pse kujt i duhej në atë kohë vdekja e tij, pse ai u lidh me grupet antikomuniste në Amerikë, pse një ditë më parë se të vdiste ai udhëhoqi protestën antikomuniste para misionit të Shqipërisë në Nju-Jork?