Saturday, August 23, 2014

Si përgatiti Muharrem Bajraktari revoltën kundërkomuniste në veri

Nga: VELI HAKLAJ
Në qendër të veprimit kundërkomunist në Qarkun e Kukësit, por dhe më gjerë në Veriun e Shqipërisë ishte Muharrem Bajraktari. Ai rridhte nga familja e njohur e bajraktarëve të Lumës (Ujmisht) dhe ishte identifikuar si një ndër krerët e Shqipërisë së Veriut dhe përfaqësues i nacionalizmit shqiptar në këtë trevë. I shkolluar në Akademinë për Armën e Xhandarmërisë në Vjenë, Muharrem Bajraktari mbështeti Kongresin e Lushnjës (1920) dhe më pas përkrahu

Mbledhja e Çamit, Bajram Bajraktari i çon letër Fiqiri Dines, ish-kryeministër

NGA: VELI HAKLAJ   TIRANE-Në Arrën, kur Muharrem Bajraktari kthej për Çam, Bajrami u nda, por pas këmbënguljes së Muharremit (“mos të kuptojnë të tjerët, masandej ndaju në kryengritje”), ai pranoi këto udhëzime:
1) Me i dërgue një letër Fiqiri Dines me anën e Hamit Likës.
2) Me u llafosë me disa vetë për të pa çfarë mejtojshin rreth kryengritjes (Muharremi e kishte porositë Bajramin që të mos caktonte gjë, d.m.th. grada e premtime).

Muharrem Bajraktari dhe qëndresa antikomuniste në veriun e Shqipërisë

NGA VELI HAKLAJ  -  Përpjekja e Trullës (Surroj), 8 mars 1945
Në fillim të marsit 1946, qeveria shpalli falje dhe dërgoi njerëz për t'u marrë vesh me Muharrem Bajraktarin. Muharremi së bashku me Bajramin dhe pasues të tjerë shkojnë në lagjen Domaj (Ujmisht) për t'u takue për këtë qëllim me Sadik Spahinë. Për këtë takim kishin ndërmjetësue Murat Hani dhe Maliq Islami. Ndërsa ishin në marrëveshje me Sadikun, për takim erdhën Mus Istrefi dhe Isak Kasemi,

Bilbil Mema: E vërteta e shoqërimit të Berishës në polici në nëntor 2000

NGA AURORA KOROMANI - TIRANE-Zbërthehet" gjenerali i hekurt i policisë. Bilbil Mema është pjesë e strukturave të policisë që prej vitit 1982. Ai është babai i dy fëmijëve, të cilët ndryshe nga i ati, kanë zgjedhur rrugën e inxhinierisë dhe teknologjisë. Gjatë bisedës me të, Mema është miqësor dhe aspak "i hekurt", ashtu siç e kanë cilësuar.

Por, kur vjen puna tek "policia", një nga dashuritë e tij më të mëdha në jetë,

Kokëdhima u përgjigjet kritikave të Bazes, Tema publikon të tjera fakte mbi zyrën e SarandësDeputeti i Partisë Socialiste, Koço Kokëdhima,

Ja çfarë mbajnë gratë në çantë

Thuajse të gjithë kërkojnë të dinë se çfarë ka në çantën e një gruaje, përveç buzëkuqit apo manikyrit. Ky konsiderohet si sekreti më i madh në botë. Por Sarah Benton e ka zbuluar këtë sekret përmes një seti fotografik.

Google: Të pasurit kërkojnë për udhëtime, të varfërit për pistoleta

The Upshot, qendra e analizës së gazetës New York Times, ka analizuar klikimet mbi motorrin e kërkimit Google, në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, sipas shteteve më të pasura dhe atyre më të varfra. Rezultatet janë me të vërtete intersante: në zonat më të varfra kërkohen tema fetare, por edhe pistoleta e punë, ndërsa në ato më të pasura kërkohen kartolina, aparate fotografikë apo udhëtime.

Obama refuzon vizitën e Edi Ramës në Washington/ Zbardhet përgjimi i Kryeministrit me negociatorin në SHBAZbardhet përgjimi i Kryeministrit me negociatorin në SHBA, Andis Harasani

Friday, August 22, 2014

Hiqet Roaming mes vendeve të Ballkanit

Tashmë s’do të jetë e nevojshme që kur të udhëtoni nëpër Ballkan, të përdorni numra celularë të kompanive të këtyre vendeve apo të kurseheni në telefonatat dhe mesazhet tuaja. Vendet e Ballkanit kanë rënë dakord që të heqin tarifat Roaming.  Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Serbia, Kroacia, Bullgaria dhe Bosnje - Hercegovina arritën një marrëveshje si përgjigje të heqjes së çmimeve Roaming nga vendet e Bashkimit Europian.

Thursday, August 21, 2014

Vitet e ftohta të Kadaresë në Moskë

Nga Robert Macquarie
Me “Muzgun e perëndive të stepës”, Kadare fiton njohjen që meriton në botën anglishtfolëse
Ndikimi i doktrinës politike në jetën publike është paraqitur gjerësisht në letërsi përgjatë viteve. Megjithatë, “Muzgu i perëndive të stepës” nga Ismail Kadare-një portretizim pesimist i ndalimit të krijimit letrar dhe të pluralizmit nga Bashkimi Sovjetik