Saturday, March 19, 2011

Lënia e shtetësisë shqiptare fillon me Ramiz Alinë në vitit 1991


VEPROR HASANI

Gazeta “Metropol” zbardh gjithë të vërtetën e “shitjes” së kombit shqiptar

KORÇE- Gazeta “Metropol” ka mundur të zbardhë gjithë zanafillën e debateve të sotme në lidhje me regjistrimin mbi bazë kombësie, feje dhe shtetësie. Sipas informacioneve të sigurta dhe të pamohueshme, gjithçka ka lindur së pari në kohën e presidentit Ramiz Alia në vitin 1991. Madje ka qenë ky i fundit ai që ka firmosur fillimin e këtij procesi që ka të bëjë më lënien e shtetësisë shqiptare, por që në të vërtetë nuk nënkupton asgjë më shumë dhe asgjë më pak përveçse ndryshimit të kombësisë, edhe pse në pamje të parë duket sikur nuk thuhet kjo gjë. E vështruar me syrin e sotëm, shumë njerëz kanë mendimin se këtë marrëveshje presidenti i asaj kohe e ka nënshkruar me një qëllim të paracaktuar: të zgjaste jetën e karriges së tij. Pikërisht në këtë kohë ai zgjodhi kompromisin, për tu dhënë të drejtë gjithë shtetasve shqiptarë që dëshironin të linin shtetësinë. Ky fakt nxjerr në pah edhe diçka tjetër më shumë. Nëse populli shqiptar po përpiqej të sillte demokracinë në vendin e vet, qarqe të caktuara kishin kohë që kishin përgatitur planet e tyre antishqiptare dhe që do të kërkonin kompromise me udhëheqësit tanë, plane këto që do të realizoheshin edhe nëpërmjet liderëve të sotëm të politikës shqiptare. Me sa duket, në lidhje më këtë çështje, fakte të tjera kanë për tu bërë të njohura për shqiptarët. Aktualisht ka dalë në pah fakti se ndërrimi i kombësisë nuk ka filluar dy apo tre vite më parë, por fill me ndryshimin e sistemit, ndërsa është mbështetur për vite me radhë nga dy partitë më të mëdha politike në vend.

Dekreti i presidentit

Tashmë sipas informacioneve që zotëron gazeta “Metropol” gjithçka është realizuar së pari, në saj të një dekreti të nxjerrë nga presidenti Ramiz Alia në vitin 1991. Por cila është e vërteta? Në vitin 1991, disa familje të qytetit të Korçës, dhe konkretisht, 92 familje të këtij qyteti iu drejtuan presidentit të asaj kohe me një kërkesë, ku kërkonin lënien e shtetësisë shqiptare. Sipas disa dokumenteve që tashmë po dalin në dritë, presidenti Ramiz Alia, përmes dekretit nr 114. dt 23 janar të vitit 1991e firmos këtë kërkesë, gjë që gjeti zbatim në të gjitha gjendjet civile të qarkut Korçë, por që në këtë rast flitet veçanërisht për qytetin e Korçës. Përfundimisht 92 familjeve iu hoq shtetësia shqiptare, por ndërkohë po këta persona nuk arritën të marrin një shtetësi tjetër. Presidenti Ramiz Ali u rrëzua dhe gjithçka mbeti pezull. Këtij procesi do ti vinin në ndihmë ligjet e nxjerra nga Kuvendi i Shqipërisë. Nga 92 familje që kishin bërë kërkesën, me kalimin e viteve numri i tyre u shtua dukshëm, pasi kishin lindur fëmijë, ishin bërë martesa të tjera. Nga 92 kryefamiljarë, tashmë pa shtetësinë shqiptare, mund të kenë mbërritur së paku në 300 apo 400 persona, ndoshta edhe më shumë, nëse llogarisim një familje me katër anëtarë.

Kriteret e lënies së shtetësisë

Aktualisht dihet që 92 familje i kërkuan presidentit Ramiz Alia lënien e shtetësisë, por ende nuk dihet se mbi çfarë kriteresh e kishin bërë këtë kërkesë, gjë që duhet të investigohet nga organet përkatëse, pasi sot dekreti në fjalë ka ngjallur mosmarrëveshje të shumta mes kryefamiljarëve që kanë bërë kërkesën dhe bijve të tyre. E vërteta është se investigimi mbi këtë çështje ka filluar, çka do të thotë se fillimi i këtij procesi do të ketë përgjegjës. Më konkretisht, nëse 92 familje e lanë shtetësinë shqiptare dhe kjo gjë u bë fakt i kryer, pasi u pasqyrua edhe në dokumentet e gjendjes civile, një pjesë e tyre emigruan në shtetin grek dhe morën kombësinë greke, dhe kjo ishte pjesa më e vogël e kësaj kategorie. Pjesa më e madhe e tyre, nuk gjeti mundësi për emigrim në shtetin fqinj, dhe për rrjedhojë, mbeti sërish në qytetin e Korçës, ku jetojnë edhe sot e kësaj dite. Për të qenë sa më realistë, lënia e shtetësisë shqiptare ishte kërkuar nga komuniteti i vllehëve, por që shumë prej bijve të tyre nuk e duan këtë gjë.

Kontradiktat

Ajo çka po ndodh sot me banorët e Korçës tregon qartë se edhe dekreti i presidentit Ramiz Alia, përveçse nuk ka qenë i ndershëm ka qenë i pistë. Pse është i tillë? Nëse babai ka kërkuar ndërrimin e kombësisë, fëmijët e tyre nuk janë dakord me këtë gjë që kanë bërë etrit e tyre. Madje këta të fundit kërkojnë kombësinë shqiptare. Dilema e tyre është e madhe: “Dëshiroj të jem shqiptar po nuk mundem dot të bëhem i tillë”. Nëse në Gjykatën e Shkallës së Parë Korçë vitet e fundit kanë bërë kërkesë rreth 120 familje, sepse 72 familje i takojnë zonës së Leskovikut, gjë që mund të ketë ndodhur për të njëjtat arsye, tashmë mund të thuhet pa asnjë mëdyshje, se për sa i përket qytetit të Korçës, kërkesat vijnë nga 92 familjet e dekretuara nga presidenti Ramiz Alia, por që tashmë janë shtuar në numër për shkak të lindjeve dhe martesave. Sigurisht lehtësimi i ndryshimit të kombësisë, është mundësuar përmes ligjeve të nxjerra nga Kuvendi i Shqipërisë, të cilët nuk kanë bërë gjë tjetër, veçse kanë mbajtur “ison” e dekretit të presidentit Alia, gjë që tregon që edhe pasardhësit e tij, janë të njëjtën linjë. Madje Majko, dy ditë më parë, në një televizion qendror, tha se në këtë çështje “duhet të jemi të kujdesshëm” dhe “të gjendet një rrugë e mesme”, kur dihet nga gjithkush për të mirën e kombit ka vetëm një rrugë, dhe ajo është vetëm rruga ligjore.

Shkeljet ligjore

Nëse pjesa më e vogël e 92 familjeve të dekretuar nga presidenti Ramiz Alia pati mundësinë të emigrojë në Greqi dhe të marrë kombësinë e atij shteti, pjesa më e madhe jeton edhe sot e kësaj dite në qytetin e Korçës. Me dekretin e Ramizë Alisë atyre iu hoq shtetësia, dhe për gati 20 vjet me radhë ata mbeten pa shtetësinë shqiptare. Megjithatë, ata për 20 vjet pandërprerë jetojnë si shqiptarë, pajisen me pasaporta shqiptare dhe askush nuk mban përgjegjësi nëse kjo është ligjore ose jo. Votojnë për kandidatët për kryetar bashkie dhe për deputetë, kur në fakt ata nuk kanë asnjë lloj shtetësie. Ngjasojnë më jashtëtokësorët. Ata realisht janë banorë fantazmë të këtij shteti. Dhe e keqja nuk përfundon këtu. Falë dekretit në fjalë, me pasaporta të vendeve të huaja janë pajisur shumë nga këto familje, por edhe persona të tjerë, që kanë gjetur mbështetjen e shteteve të huaja dhe shteti ynë bën sikur nuk i shikon. Sipas informacioneve që ka gazeta “Metropol”, njerëz të tillë, të pajisur me pasaporta maqedonase apo bullgare gjen edhe në universitetin “Fan Noli” të Korçës, e cila në të vërtetë përbën një temë më vete, megjithatë ata sillen sikur të ishin shqiptarë, pa pasur asnjë kontratë me qeverisjen e këtij vendi, nëse duhet të punojnë në këto institucione ose jo, sepse para se të jetë i punësuar një bullgar apo maqedonas, së pari duhet ti sigurohet vendi i punës një studenti që ka mbaruar në universitet më të mira të botës. Dhe sërish ky shtet hesht që nga presidenti deri të autoriteti më i fundit i këtij vendi.

Problemi nuk përfundon këtu…

92 kryefamiljarë kërkuan lënien e shtetësisë, dhe kjo gjë u aprovua nga dekreti i Ramiz Alisë, tashmë lind pyetja, çdo të bëhet me bijtë e tyre që kërkojnë të jenë shtetas shqiptarë? Madje këta të fundit nuk e kanë ditur asnjëherë që kanë qenë pa shtetësi. Këtë gjë e kanë marrë vesh për herë të parë këtë vit, në janar të vitit 2011, kur janë njoftuar nga zyrat e gjendjes civile. Njoftimi ka qenë ky: ju jeni pa shtetësi! Sigurisht që kanë mbetur të befasuar, por gjithçka flet qartë për një shitje të pastër të kombit shqiptar, sepse edhe shqiptarët nuk bëhen dot shqiptarë. Sipas procedurave të përcaktuara me ligji për këtë gjë, çdo shqiptari që i është ndryshuar shtetësia pa dëshirën e tij, duhet të zvarritet dhe të presë për vite me radhë kthimin e tij në identitet. Pyetja që lind është: Çfarë do të bëjë Presidenti aktual i Republikës, Bamir Topi, me këta shqiptarë që dëshirojnë të jenë shqiptarë dhe që dikush ua ka hequr shtetësinë pa dëshirën e tyre

Friday, March 18, 2011

Alma AjaziEliza Dushku: Ju rrëfej 25 gjërat që nuk dini për mua


Aktorja e famshme me origjinë shqiptare Eliza Dushku ka shkruar vetë për revistën amerikane “UsMagazine.com” 25 gjërat që njerëzit nuk dinë rreth saj. Gazeta “Tirana Observer” boton më poshtë shkrimin e plotë të Elizës shqiptare.

1. Unë zakonisht jam katastrofë në kuzhinë.
2. ...por unë mund të bëj gatime tradicionale shqiptare të klasit botëror...
3. ...sepse unë jam thesar i kombit shqiptar, së bashku me familjen Belushi dhe Nënë Terezën!
4. Pjesëmarrja në filma dhe në TV më kanë dhënë mua një tjetër kuptim, por edhe arritje.
5. Jam fanatike e “Archbishop Desmond Tutu”.
6. Qyteti i Bostonit është qyteti im më familjar.
7. Agresiviteti është shumë i zakonshëm për mua.
8. Unë kam thyer njëherë brinjët, krahun, por edhe hundën.
9. Kushdo që më merr në telefon duhet ta provojë tre herë që ti dalë sekretaria ime.
10. Pseudonimi ndërsa rritesha ka qenë “Corky Shmeshman”. Por tani i dashuri im, Rick Fox, më thërret “Shmubula”.
11. Kënga ime më e preferuar në karioke është ajo e Madonas “Like a Prayer”.
12. Derisa mbusha moshën 18 vjeç nuk e dija se çfarë ishte Guçi.
13. Fshehtazi unë ëndërroj që të isha një dermatologe.
14. Unë kam katër nishane nëpër trupin tim.
15. Vëllai im është stilist dhe është shoku im më i mirë.
16. Fjalorin e të folurit e kam si një shitëse droge.
17. Emrin ma kanë vënë sipas pionieres së feminizmit Eliza R. Snoë.
18. Puna ime në shërbim të fëmijëve të ish-ushtarakëve në Uganda është shumë e rëndësishme për mua.
19. I kam shumë frikë mushkonjat.
20. Bregdetet më bëjnë gjithnjë të qaj.
21. Duke qenë mjaft e matur, më ka bërë që të ndryshoj jetën.
22. Unë nuk mund ti rregulloj dot vetë flokët e mia.
23. Kam qenë në 134 qytete të 36 shteteve të ndryshme. Pasaporta është prona ime më e çmuar.
24. Patatet e ëmbla janë ushqimi më i preferuar për mua.
25. Unë vdes që të regjistroj video-lojëra, sepse kështu nipërit e mi mund “të luajnë” me mua.

Shkodër, ekzekutohen 2 vëllezërit e ish-shefit të krimeve të rënda

Shkodër, ekzekutohen 2 vëllezërit e ish-shefit të krimeve të rëndaSHKODER-Një vrasje e dyfishtë është shënuar sot paradite ne fshatin Grudë të Shkodrës. Dy persona janë qëlluar për vdekje me armë zjarri sot rreth orës 08:00 të paradites. Mësohet se viktimat janë vellëzërit, Nik dhe Gjovalin Pjetrushi.

Ngjarja ka ndodhur sapo viktimat kanë dalë nga banesa e tyre në Grudë të Shkodrës. Autori ose autorët kanë qëlluar për vdekje me breshëri automatiku drejt vellëzërve që ishin ulur në dy vendet e para të automjetit.

Policia nuk ka ende të dhëna për autorët dhe motivet, ndërsa bëhet e ditur se viktimat kanë qënë duke udhëtuar në momentin kur janë vrarë me armë zjarri. Duket se atentatorët kanë zënë pritë deri sa ka kaluar automjeti i vëllezërve Petrushaj dhe më pas i kanë qëlluar ata për vdekje.

Hetimet janë përqëndruar në të kaluarën e viktimave për të zburuar ndonjë konflikt të mundshëm që mund të ketë cuar deri në ekzekutimin e tyre ditën e sotme.
Policia tregohet shume e rezervuar per detaje rreth ngjarjes, dhe per faktin se dy viktimat janë vëllezër të Prel Pjetrushit, ish-Shefi i Krimeve të Rënda në Policine e qytetit te Shkodrës. Policia po punon edhe ne pisten se ngjarja mund te jete pasoje e nje hakmarrjeje te mundshme.

Familja Pjetrushi konflikt me familjen Tafili
Pak orë pas vrasjes së 2 vëllezërve Pjetrushi, zbardhen detaje të reja. Mësohet se familja Pjetrushi ka patur konflikte me familjen Tafili në Shkodër dhe kjo për shkak të detyrës së Prelë Pjetrushit, ish-shefi I krimeve të rënda, vëlla i dy viktimave që mbetën sot të vrarë në Grudë të Shkodrës.

Familja Tafili akuzon se në një aksion të RENEA-s në vitin 2001 ku mbeti i vrarë Bahri Tafili, (i kërkuar në atë kohë për vrasjen e Skënder Gecit) u vra dhe ish-drejtori i policisë së Shkodrës, Arben Zylyftari. Si pasojë në pranga ra Genc Tafili, që u akuzua për vrasjen e Arben Zylyftarit, por familja gjithë kohën pretendoi se Zylyftari u vra nga dora e Prelë Pjetrushit dhe jo nga armët e Tafiljave.

Admir Tafili, vellai i Gencit vjen nga Italia, por arrestohet në vitin 2002 dhe akuzohet t’i ketë bërë pritë për qëllime hakmarrjeje ish-shefit të Malësisë së Madhe, Prele Pjetrushi, të cilin i pandehuri e akuzonte se i kishte vrarë të atin Bahri Tafilin.

Ndërsa bëri disa vite burg, më 2 tetor të vitit 2010, Admir Tafili arratiset ne menyre spektakolare pasi ka përfituar tete orë leje për të shkuar në shtëpinë e tij pasi kishte te semure nenen e tij.
Tafili ndodhej në qeli prej korrikut të vitit 2002, kur policia mundi ta arrestonte atë të plagosur. Admir Tafili është vëllai i Genc Tafilit, i dënuar me 25 vite burg për vrasjen e ish-drejtorit të policisë së Shkodrës, Arben Zylyftari në korrik të vitit 2001. Admir Tafili gjatë këtyre viteve është transferuar shpesh nga njeri burg i sigurisë së lartë në tjetrin, më i fundit i të cilit ishte kalimi nga burgu i Burrelit në atë të Shënkollit, nga ku dhe u arratis.

(d.b/BalkanWeb)

Thursday, March 17, 2011

Fatos Lubonja: 9 marsi dhe besëprerja e opozitës

Pas marrëveshjes së 6 marsit të vitit 1997, mes përfaqësuesve të opozitës dhe ish-Presidentit të republikës, Sali Berisha, ia behu një tjetër, edhe më zhgënjyese për të gjithë ata që shpresonin të eliminonin një herë e mirë nga skena politike Berishën. Në librin e tij, “Nëntëdhjeteshtata – Apokalipsi i rremë”, shkrimtari dhe publicisti Fatos Lubonja, një nga figurat më aktive të kohës, ndonëse i pa renditur në ndonjë krah politik, tregon ngjarjet që shenjuan vitin 1997, si një vit të tmerrshëm. Ndër të tjera ndalet në lëvizjet politike të kohës, në skenat dhe prapaskenat e saj. Një ndër to është edhe tryeza e 9 marsit, ku pozita dhe opozita ranë dakord për ngritjen e një qeverie teknike, të quajtur Qeveria e Pajtimit Kombëtar, e cila do t’i paraprinte zgjedhjeve të parakohshme. Ndonëse pritej që deri diku marrëveshja të qetësonte gjendjen, ajo ishte vetëm maja e ajsbergut. Vetëm një ditë pas marrëveshjes u përhap lajmi i hapjes së depove në Veri të Shqipërisë. Lubonja sjell dëshmi prej asaj kohe, por analizon edhe arsyen pse u hapën depot në Veri dhe pse i shërbente kjo Presidentit të atëhershëm, Sali Berishës. a.m

FATOS LUBONJA

Në 9 mars, paradite, Qorri u nis herët për në zyrën e Forumit. Aty nuk gjeti kërkënd. Atë ditë nuk kishin lënë ndonjë mbledhje…
Zbrazëtia e Forumit të atyre ditëve sikur e tërhiqte poshtë e më poshtë. Edhe në zyrën e Gjinushit, në krah të djathtë, nuk kishte njeri. Pas ndonjë gjysmë ore ra zilja e telefonit. Kur ngriti receptorin, dëgjoi zërin e Cekës. “Jemi mbledhur këtu, në shtëpinë time -i tha- kalo këtej, se kemi diçka të rëndësishme”.
Toni i Cekës kishte një lloj serioziteti që i bëri të mendonte se gjendja me Berishën ishte acaruar përsëri pas hedhjes poshtë të deklaratës së 6 marsit.
Po këta pse nuk vijnë në Forum? Mendoi vetmevete, teksa zgjidhi biçikletën dhe u nis.
Rrugët e Tiranës, paraditeve nuk ishin aq të zbrazura sa në orët e mbrëmjes, por prapë ishin shumë të lira për ata që lëviznin me biçikletë. Për jo më shumë se dhjetë minuta, ai u gjend në shkallën e pallatit ku ishte apartamenti i Cekës, lidhi biçikletën poshtë dhe u ngjit lart.
Ceka banonte në një apartament nga ata të ndërtuar në kohën e diktaturës, me 2-3 dhoma të vogla dhe me një kuzhinë. Kur hyri, Qorri vuri re kalimthi se aty dominonin mobilie të viteve ’60, të kombinatit të drurit “Misto mame”, që qenë thuajse të vetmet mobilie që i gjeje rëndom në çdo shtëpi intelektuale. Në dhomën që shërbente si e pritjes së miqve, gjeti Zogajn, Perikli Tetën, që ishte një nga kryesorët e Aleancës, edhe Gjinushin. Ndjeu një si erë konspiracioni.
Nuk pati kohë as të hidhte vështrimin përreth për të parë më me hollësi orenditë e Cekës, apo pikturat nëpër mure, sepse Zogaj filloi t’i shpjegonte se pse ishin aty.
“Berisha na ka lënë përsëri takim. Ky do të zhvillohet këtë paradite, pas ndonjë ore”.
Duke parë ngërçin e Qorrit, i cili megjithatë nuk foli, Zogaj kërkoi t’i shpjegojë edhe çfarë kishte ndodhur ato ditë. Situata ishte bërë shumë tragjike; ata kishin bërë disa tentativa për t’u lidhur me Berishën, derisa, më në fund, kishin gjetur njerëzit e përshtatshëm dhe kishin vendosur kontaktet.
“Si Forum, ai nuk pranon kurrsesi të na takojë”, nxitoi të shtojë, sikur të ishte duke lexuar mendimin e Qorrit.
Të tjerët nuk folën.
Qorri e kuptoi pse e kishin thirrur aty. Ata do të shkonin të takoheshin përsëri me Berishën, por kësaj here, donin të evitonin çka kishte ndodhur dy ditë më parë, kur kishin pasur kundërshtimin e Forumit. Fakti se ishte Zogaj që po shpjegonte ç’kishin bërë, i përforcoi dyshimin që kishte pasur se ishte ai protagonisti i ndërlidhjes. U ndje i pafuqishëm t’u thoshte se dy ditë më parë, kishin deklaruar se tek ai do të shkonin vetëm si Forum. Nuk e ndau dot me mendje atë çast nga se i buronte kjo pafuqi: Pse, tek e fundit, s’kishte pasur kurrë ndonjë autoritet mbi ta, pse ai ishte thjesht një individ pa parti prapa, pse nuk qe i bindur se duhet t’i ndalonte, pasi presioni ndërkombëtar mbi nevojën e dialogut u jepte atyre të drejtën të vepronin edhe jashtë Forumit në emër të interesave të të gjithëve apo nga droja se mos kundërshtimi i tij do të dukej sikur buronte nga inati që nuk ishte thirrur ai vetë.
“Të paktën të vijë Kalakulla, si kryetar partie”, – u tha.
“Ai nuk pranon të takojë disa njerëz”, ndërhyri Ceka. Pastaj, sikur e rimendoi dhe iu drejtua Zogajt: “Merr një herë në telefon Presidencën, t’u themi për Kalakullën”.
Ceka kishte rifituar atë sigurinë e marrjes së vendimeve vetë, pa përfillur të tjerët, që Qorrin e bezdiste.
Zogaj telefonoi. I doli sekretarja. I kërkoi t’i transmetonte Presidentit kërkesën që në bisedime të merrte pjesë edhe Kalakulla.
“I Partisë së Djathtë Demokratike”, – përsëriti Zogaj.
Nga ana tjetër e telefonit dukej se i kërkuan të priste një minutë. Pas pak, sekretarja u kthye dhe i dha një përgjigje të shkurtër. Zogaj uli receptorin.
“Nuk kemi ç’bëjmë – u tha – ai nuk pranon ta takojë Kalakullën”.
Qorri e pa se ata do të shkonin atje çfarëdo që të ndodhte. Madje, ata filluan të shikojnë orën se mos po bëheshin vonë. Kishin lënë takim me përfaqësuesit e PS-së, që të niseshin së bashku.
“Kërkoni që në bisedime të vijnë përfaqësuesit e Jugut, u tha Qorri teksa po përgatiteshin të ngriheshin, siç kemi thënë. Thuajini se pa ta s’kemi si marrim vendime. Ai ata nuk i pranon kurrë, por edhe pa ata nuk bëhet dot marrëveshje. Ta ketë të qartë. Në këtë gjendje, ai edhe pak ditë dhe do të detyrohet të ikë vetë”.
U nda me ta me mendimin se, tek e fundit, këto bisedime duheshin edhe për të zbutur tensionin edhe për ndërkombëtarët, por pa i shkuar kurrë nëpër mend se mund të përsërisnin gabimin e parë: të firmosnin në emër të të gjithëve ndonjë marrëveshje.
* * *
Kishte kaluar ndonjë orë që ishte larguar nga shtëpia e Cekës kur, në hyrjen e një kafe-bari, i ra në sy një grumbullim jo i zakonshëm njerëzish, që dukej se i kishte mbledhur aty ekrani i një televizori. U afrua i kuriozuar. Nuk donte t’u besonte syve dhe veshëve. Grumbullimi i njerëzve aty po ndiqnin, nëpërmjet ekranit takimin e Berishës me përfaqësuesit e opozitës. Si kishte mundësi që po jepej direkt tani?! Kjo do të thotë se nuk kemi të bëjmë me bisedime ku do të mund të vihen kushte -tha me vete- këtu jemi përpara faktit të kryer, përfundimtar. Për një gjë të tillë, as që ishte bërë fjalë në shtëpinë e Cekës.
Edhe nga skenografia kuptohej se Berisha dominonte plotësisht skenën. Ai ishte në krye të një tryeze të gjatë. Në njërin krah kishte përfaqësuesit e partive opozitare, ku dalloi Mejdanin, Majkon, Gjinushin, Cekën, Zogajn. Në krahun tjetër ishin Godo i Republikanes, kryetari i Ballit Kombëtar, ai i Social Demokrates, Kryetari i Ballit Kombëtar, ai i Social Demokrates së ndarë, kryetari i Legalitetit.
Të gjithë dëgjonin në heshtje fjalën e Berishës:
“Nga kjo sallë, le të deklarojmë së bashku, se ajo që Shqipëria ka më shumë nevojë sot është një platformë e pajtimit kombëtar” – po thoshte ai.
Si mund të guxojë ky të flasë për pajtimin kombëtar pas asaj që ka bërë! Si mund të rrinë këta ta dëgjojnë kështu si të jenë nxënës!- tha me vete Qorri.
“Gjatë këtyre ditëve, variante të shumta zgjidhjeje më erdhën në mendje, por tek e fundit, arrita në konkluzionin se akti i pajtimit kombëtar është ai imperativi, më fisniku. Në këtë akt nuk ka dhe nuk mund të ketë të humbur. Çdo gjë që humbet në emër të pajtimit, vlen të humbet”.
“…Ndalimi i shpejtë dhe imediat i akteve të dhunës kërkon nga të gjithë të ngrihemi përmbi pasionet dhe interesat partiake. Ky do të jetë një mesazh fisnik qytetërues”.
Berisha fliste me sigurinë e atij që kishte pushtetin e fjalës së parë dhe të fundit. Dukej qartazi, se të tjerët në tryezë nuk kishin ndërmend ta kundërshtonin.
“Unë mendoj se, për të arritur këtë akt, Parlamenti duhet të deklarojë një amnisti për të gjithë ata ushtarakë dhe civilë që u përfshinë në revoltat e piramidave.
E diela të shpallet ditë zie kombëtare dhe lutjeje, për të gjithë ata që humbën jetët gjatë kësaj periudhe.
Le të pranojmë të kemi një Qeveri të Pajtimit Kombëtar me pjesëmarrjen e të gjitha forcave politike dhe ta quajmë Qeveria e Pajtimit Kombëtar.
Të mbahen zgjedhje parlamentare brenda dy muajsh.
I ftoj socialistët të vijnë në Parlament.
Qytetarët të dorëzojnë armët brenda një jave.
Qeveria e Pajtimit Kombëtar, që do të përgatisë edhe zgjedhjet, duhet të bëjë përpjekje serioze me institucionet ndërkombëtare dhe vendet mike, për të ndihmuar zonat e dëmtuara.
Këto qenë disa nga idetë e mia…”
Qorri doli nga lokali dhe u nis për në selinë e Partisë Socialiste, me shpresë se do të gjente dikë me të cilin të vepronte për të ndalur firmosjen e një dokumenti, në frymën e asaj që tha Berisha. Si mund të pranohej që ai të vihej përmbi palët, ndërkohë që ishte palë dhe pala më e keqe. Ai, që ishte i humburi i thellë, jo vetëm moralisht, por edhe politikisht, po kërkonte tani diçka më shumë se barazimin. Po kërkonte amnisti, po kërkonte të shpallte ditë zie pa pyetur se të vdekurit kërkonin drejtësi. Kurse Ceka me shokë duket se po ndanin përgjegjësinë me të. Kjo ishte për të luajtur mendsh.
Në zyrat e Partisë Socialiste gjeti vetëm disa sekretare, që po shihnin edhe ato televizionin të çmeritura.
Iku prej andej dhe u nis për tek “Rogneri”.
Nga ditari i Fatos Qorrit
10 mars, 1997
Gjithçka mori fund. U prisha me ta. Dje pasdreke Milo erdhi e më dha një kopje të deklaratës tek “Rogneri”. E mora, e lexova dhe e pyeta:
“Dhe ju e keni firmosur këtë?”
“Po” – mu përgjigj.
Ia ktheva, duke u thënë të pranishmëve që na rrethonin: “Këta, plehra kanë qenë dhe plehra do të mbesin”. Dhe ika. Nuk arrij as ta kuptoj këtë dobësi. Të gjithëve diktatura na e ka shtrembëruar shtyllën kurrizore, por këtyre sikur ua ka hequr fare. Ishte vërtet një moment i frikshëm, por jo aq sa për t’u turpëruar kështu përpara njerëzve që prisnin nga ne t’i shpëtonim nga e keqja e jo t’ua linim në derë. Ndeshja gati kishte mbaruar. Edhe pak lëvizje dhe mati ishte i pashmangshëm. Kurse këta u ulën dhe nënshkruan barazimin. Dhe nuk jam i sigurt, nëse e kanë bërë nga frika apo nga interesi. Por, të dyja më duket se nuk ndahen nga njëra-tjetra. Njerëzit me kurajo të vogël kanë dhe interesa të vogla. I vetmi njeri në PS me të cilin mund të flitet është Mejdani. Shkova e takova në zyrën e kryetarit të PS-së. I thashë se ishim në prag të një momenti historik. Se, më në fund, mund të thuhej se shqiptarët kishin bërë diçka që do t’u jepte besim edhe për të ardhmen, pasi kishin arritur të shporrnin një të keqe me duart e tyre. Kurse me jetë që ndodhi, ne luajtëm rolin e abortuesit të pjellës së shëndetshme që po lindte.
Më dëgjoi me vëmendje dhe më tha:
“Unë nuk jam për revolucion. Po të jetë për revolucion, shkoj në shtëpi”.
“Nuk është fjala për revolucion” – i thashë- duke ndjerë se donte të më bënte të ndjehesha fajtor, ngase kjo fjalë tashmë është bërë gati sinonim i komunizmit.
Nuk e di edhe unë saktë se për çfarë e kisha fjalën. Ndoshta për pak qëndresë më shumë. Për të mbajtur fjalën që kishin dhënë ata vetë, dy ditë më parë. Për të respektuar ca më tepër njerëzit në Jug që kishin sakrifikuar aq shumë, që ishin vrarë dhe tani rrezikonin të ndëshkoheshin.
Edhe unë jam për zgjedhjet, por pyetja është nëse Berisha meriton të konsiderohet i ligjshëm për të shkuar në zgjedhje pas asaj që ka bërë, apo mbetet kërcënim për zgjedhjet? Nëse nuk dënohet as Berisha pas kësaj që ka ndodhur, atëherë, askush nuk do të dënohet më në këtë vend dhe, nëse askush nuk dënohet, kjo do të jetë më keq sesa mosdënimi i krimeve të komunizmit. Në këtë farë demokracie, pushteti do të mund të bëjë çdo lloj krimi paskëtaj. Sepse në komunizëm shumë kanë bërë krime në mungesë lirie, kurse tani, vjedhja e parave, e votës, reagimi ndaj protestave deri në vrasje dhe shpalljen e Gjendjes së Jashtëzakonshme, është bërë në liri të plotë zgjedhjeje.
U ndava nga Mejdani duke kthyer vështrimin nga tryeza e stërmadhe ku kryetari bën mbledhjet e kryesisë. Mu kujtua se një herë, kur kam hyrë në atë zyrë, Majko, më tregoi me një adhurim të veçantë karrigen në krye të saj, atë të kryetarit Nano. “Askush prej nesh nuk ulet në atë karrige”,- më tha.
A mund të presësh të ngrenë nga karrigia Berishën, njerëz që s’guxojnë të ulen në një karrige bosh?
Një prift i alarmuar
Të nesërmen e marrëveshjes, Tirana dukej më e qetë. Duke shkuar për në zyrat e Forumit, Qorrit i ra në sy një numër më i madh njerëzish nëpër rrugët e saj. Po shkonte më shumë për forcë zakoni, sepse e dinte se atje nuk ndodhte asgjë. Askush nuk e kishte deklaruar të mbaruar misionin e Forumit, por tani dukej se politikat e opozitës ishin zhvendosur në selitë e partive që kishin nënshkruar marrëveshjen. Edhe ata që ishin kundër, si Kalakulla, qenë kthyer në selitë e partive të tyre. Kurse Kurti i kishte rihyrë luftës për të rimarrë zyrat në selinë e Shoqatës. As në zyrat e Gjinushit nuk gjeti njeri. Ato ditë, ai dhe Milo rrinin më shumë në zyrat e PS-së. Pasi shëtiti pak mbi krahun e shpendit që tani i dukej gjithnjë e më i paaftë për të fluturuar, Qorri hyri në zyrë, sepse ra zilja e telefonit. Ishte korrespondenti i BBC-së që i kërkonte një intervistë mbi marrëveshjen. E lanë të takoheshin pas disa orësh. Ndezi kompjuterin me mendimin që të hidhte idetë kundër marrëveshjes që i zienin në kokë. Ngarkimi i programit në ekran nuk kishte mbaruar ende, kur trokiti dera.
“Hyr”, -tha- , kur vuri re si ai që kishte trokitur nuk po e hapte derën pa marrë përgjigjen. Dera u hap dhe ai pa një të panjohur që dukej shumë i tronditur.
“Ç’ka ndodhur?”, -e pyeti.
“Mirëdita”, -i tha personi me një zë të ulët-, për të mos u dëgjuar nga kush tjetër.
“Cili je?”
“Nuk ka rëndësi, jam një qytetar i Tiranës.”
“Si e ke hallin?”
“Nuk e di a keni informacion, por në lagjen time, disa persona, agjentë të SHIK-ut apo njerëz të Partisë Demokratike, po shpërndajnë armë.”
Qorri mbeti pa fjalë për një çast.
“Kaq kisha, ika”, -i tha qytetari, që dukej sheshit se ishte i frikësuar. Nuk i tha as për cilën lagje bëhej fjalë.
Qorri mendoi të telefononte, të njoftonte të tijtë. Kërkoi Kurtin, ky nuk u përgjigj. Nuk vonoi shumë dhe erdhi një person i dytë. Ky ishte shumë më i hapur. I tha me zë të lartë, se ishin shpërndarë armë në selinë e Partisë Demokratike dhe në Shkollën e Bashkuar të Oficerëve. I përmendi dhe emrat e deputetëve të Partisë së Berishës që ishin marrë me këtë shpërndarje.
“Kurse juve shkoni e uleni në tryezë pajtimi me ata kriminelë”,- i tha dhe iku pa e zgjatur.
Qorri nuk e kishte parashikuar një gjë të tillë. E kishte menduar se do të vazhdonte e njëjta lojë, ajo e dyfishta: Më në anë gjoja dialog e takime konsultative për formimin e qeverisë së re të pajtimit kombëtar, në anën tjetër intriga dhe pabesia. Por që puna do të shkonte deri në veprime të tilla të dyfishta, kurrsesi. Kjo ishte një lëvizje e papritur e Berishës. Ajo e fundit, më e dëshpëruara, por edhe më e rrezikshmja.
* * *
Atë mbrëmje, lajmet e TVSH-së dhanë një lajm që iu duk shumë i çuditshëm atyre që nuk e dinin se ç’po ndodhte. Kamerat e TVSH-së kishin shkuar në një fshat të Veriut, afër Kukësit, dhe kishin xhiruar turma njerëzish, duke sulmuar dy depo armësh që i kishin plaçkitur fund e krye. Në ekran u shfaqën njerëz me kallashnikovë në duar, duke i vringëllitur ato në ajër me një pamje ku përzihej një gëzim lufte me gëzimin që kishte në duar një mall kaq të çmuar. Lajmi ishte i çuditshëm, sepse Veriu nuk kishte pasur as lëvizje për humbjen e parave dhe as reprezalje apo kërcënime policore. Ç’nevojë kishin këta të sulmonin depot e armatimit? Pse po ndodhte kjo? Si ishte gjendur atje trupa televizive e RTSH-së? Nuk duhej shumë për të kuptuar se kjo ishte një gjë e përgatitur.
* * *
Të nesërmen, një prift katolik në fshatin Bushat, afër Shkodrës, kërkonte me ngulm ndonjë gazetar të huaj. Kishte lënë një njeri në rrugën nacionale, që u ngrinte dorën makinave që vinin nga Tirana. Ata që ndalonin, i pyeste nëse kishin ndonjë gazetar me vete. Ishin të paktë njerëzit që guxonin të kalonin me makina për në Shkodër ato ditë. Më në fund, u ndal një makinë “benz” i vjetër prej nga doli një gazetar gjerman me shoqëruesin shqiptar dhe fotografin. Njeriu i priftit i çoi tek kisha. Prifti nxitoi t’u thotë se ai kishte të dhëna të sigurta se ushtarakët kishin marrë urdhra dhe instruksione nga Tirana, që t’i linin depot të hapura. Nuk kishte pse e pyesnin për burimin, por duhet të dinin se kjo ishte e vërtetë. Urdhri ishte që, pasi të pajiseshin me rregull anëtarët e Partisë Demokratike, të liheshin hapur depot për këdo.
“Ç’synohet me këtë operacion sipas teje”? -e pyeti gazetari. Prifti i tha se ishte e qartë që në Veri njerëzit po i shtynin të armatoseshin si kundërpeshë ndaj njerëzve të armatosur në Jug. Militantët e PD-së duhet të ishin të përgatitur për çdo rast. S a për të tjerët, ndoshta nuk synonin t’i çonin në luftë kundër Jugut, por thjesht donin të krijonin imazhin se edhe Berisha kishte mbështetjen e tij. Mirëpo, me njerëz të armatosur asgjë nuk mund të parashikohej më. Prandaj iu lut gazetarit, të njoftonin botën se në këtë vend po përgatitej një kasaphanë. Ndërkohë që prifti fliste, u dëgjuan së largimi jehona të shtënash e gjëmimesh. Në Shkodër, në fshatrat përreth dhe më në jug, në qytetin e Lezhës, hapja e depove kishte filluar.
* * *
Lajmet mbi plaçkitjet e depove të armatimit në Veri, ndoqën njëri-tjetrin. Në vendlindjen e Berishës, në Tropojë, u morën jo vetëm kallashnikovë, por edhe artileri dhe municione të rënda. Edhe aty, njerëzit e ushtrisë nuk bënë asnjë rezistencë. Edhe aty ishin kamerat e TVSH-së. Njerëzit e armatosur nuk u panë të hedhin në ekran ndonjë parullë kundër Jugut, por mesazhi i pashprehur i pamjeve ishte i qartë. Të shtënat nuk reshtën gjatë gjithë natës mbi qiellin e Veriut. Shumë veta humbën jetën dhe shumë të tjerë u plagosën vetëm nga përdorimi i pakontrolluar i armëve. Sulmet organizoheshin në mënyrë të tillë që organizimi i fshehtë të mbulohej me një dukje spontaniteti. Kudo ku kishte vende ku takoheshin njerëz, si në pika karburanti, dyqane, qendra fshati, dikush, si rastësisht, përhapte tevaturin se në filan orë do të kryhej sulmi mbi filan depo. Kaq mjaftonte që njerëzit të nxiteshin për të shkuar aty. Mu në orën e caktuar, ata gjendeshin të mbledhur para depos dhe turreshin drejt saj, pa gjetur asnjë rezistencë.
Nga Veriu, ky operacion filloi të zbresë për në qendër të vendit. Shqipëria po bëhej, e gjitha, pre e kaosit që po përhapej nga qyteti në qytet, nëpërmjet forcës së tevaturës sa të programuar, aq edhe të pakontrollueshme. U sulmuan dhe u plaçkitën edhe depot ushtarake në Burrel. Turma sulmoi aty edhe një filial të VEFA-s, edhe depon e një privati, që ishte pronar hoteli. Plaçkitja vazhdoi disa orë, ndërkohë që nëpër qytet lëvizin njerëz të armatosur që shtinin në ajër. Në qytetin e vogël të Gramshit, turmat i vunë zjarrin komisariatit të policisë, sulmuan depot e armëve dhe pastaj magazinat shtetërore ku plaçkitën ç’mundën. Ca më në lindje, në Përrenjas, pranë kufirit maqedonas, turmat e armatosura plaçkitën një fabrikë duhani ku kishte disa miliona dollarë duhan. Pasi rrëmbyen çka mundën, dyer, banja e gjithçka, i vunë zjarrin. Edhe në qytetin e Elbasanit turmat sulmuan depot ushtarake, morën atje ç’gjenin edhe granatam edhe mina edhe predha…FATOS LUBONJA

Wednesday, March 16, 2011

Aurela Gace - Kenga ime - Albania Eurovision 2011

PO I VINTE ZANI KEMBANES SE LEZHES

…duke kujtur 12 janarin e 1991

ZEF PERGEGA

Tim eti kurrë nuk e kisha parë të përlotej. M’u lut ta nxirrja në ballkonin e spitalit të Lezhës ku që shtruar pas një operacioni në Tiranë. Loti i rrodhi si një gur në një shpat mali dhe erdhi e u ndal në mjekër, ku u bashkua me rrjedhjen e syrit tjetër dhe me pas u ngrinë në kraharorin e tij, jo larg zemrës. Ndoshta këtë ai e kishte bërë shpesh në vetmi, se njeriu duke u përlotur i largon nga qenia energjitë e liga, që peng ta mbajnë frymëmarrjen. Dielli po perëndonte e deti i trazuar nga sirenat e anijeve, që bërë gati të hidhte pelhuren e portokalltë, kur tim eti e valloi gjithë pamjen dhe me pas u ndal në zonën arkeologjike të qytetit. Kujtimet heshtin, si guret e kalave dhe sa herë thërrasin kumtet dhe kushtrimet ato ndriçojnë si pishtar.

“Pasi punova si i mitur ne nje shoqeri druri ne Molung dhe me pas si kamarier e perkthyes ne minieren e Rubikut, perfitova një burse fala në kolegjin e Telekominikacionit në Bari. Pronari para se të nisesha me tha se me ato pak para mund të blesh një shtëpi në Lezhë dhe pasi të mbaroja shkollen do të krijoja familje dhe sipas tij profesioni që do të përfitoja do të ishte punë në qytet të kontriboja në ngritjen e telekomunikacionit të Lezhës. Kështu bëra. Me kursimet që kishin një vlerë të madhe bleva dy dhoma në lagjen e vjetër të qytetit pak metra larg katedrales së Shënkollit. Të njejtën gjë bëri edhe pronari, por ai e bleu me të madhe se do ta përdorte si agjenci për tu lidhur me Italinë. Ka qenë para pushtimit italian të vitit 1939. Gjatë studimeve, duke ecur mbi urën e qytetit të Tranit nga dritat e forta të një autobuzi u rrëzova dhe rashë në lum, ku me humbën të gjitha dokumentat dhe bashkë me te ai me i rëndësishmi akti i pronësisë së shtëpisë. Pasi u ktheva humba edhe qytetin tim…”

Këto kujtoja një ditë kur pashë disa fotografi të krijimit të PD- në Lezhe dhe mitingun e zhvilluar me 12 janar të vitit 1991. Viti 1997 edhe mua me bëri te huaj për qytetin e Lezhës. Kjo nuk ka ndodhur vetëm me mua. Si unë, si babai, kurrë nuk e gëzuam qytetin tone, të tjerët të ardhur ishin dhe janë padronët që shtynë drejt ikjes shumë intelektual, demokrat e nejrëz që donin e mbronin të vertetën. Katër kryetar të degës së partisë demoktatike të Lezhës jetojnë në Detroit dhe një tjatër në Amerikë.

Vjeshtë e gjatë e vitit 1990. Një hije vdekje kishte rënë si pendë korbi mbi muret e rrënuara të historisë së lashtë të Lezhës. I mekur për 50 vjet këmbanës së Lezhës po i vinte zani, por nuk po e kuptonim jehonen e saj. Veshet i mbanin nha vend varrimi i Gjergj Kastriotit se mos po thirrej një beslidhje tjetër.

19 dhjetori i këtij viti shpërtheu në një prill që duhej të kishte shpërthyer me kohë. U krijua dega e PD-se Lezhë. Mjeku Paulin Gjoni që zgjedhur kryetari i parë i saj. Përgjiohej e përgojohej sikur macja e zezë po sillte fantazmen në qytet. Pas perdeve të kuqe fshihej syri hajn dhe vrastar. Në kaçurrelat e Paulinit me dukej sikur po shpërndaheshin legjendat e mitet e dhimbjës shqiptare të ngrira në tesera të kuqe. Tani Shqiperia shëmbellente në krahët e engjejve të kaltert. Demokratëve të parë u kishin lëshur një zyrë përdhese me lagështirë. Po ata nuk jepeshin para idealeve demokratike të lirisë.

Me kujtohet se sheshi pas asaj dite levizte dryshe. Njerëzit ishin liruar në shpirt po ende gjymtyret ishin të mpira. Nga mesi i sheshit Paulini me therret: “Gazetar eja të pimë nga një kafe tek muzeu etnografik i qytetit. Me vuri doren ne sup dhe bashke me Besnik Kadine dhe disa të rinjë shkuam në kafe. Prapa perdeve të kuqe të komitetit të partisë dukeshin hije të zeza. “E shikon, tha Paulini, duan të dinë çdo levizje. Liria dhe demokracia është e mirë edhe për ata. Do ta kuptojnë, por vonë. Ju që shkruani keni një shans të mirë ti përdorni dhuntitë në shërbim te vlerave të kombit, për të qenë edhe ne si Europa”

Kisha patur rastin të njihesha me Dok. Paulinin edhe me parë mbasi e kisha intervistuar për problemet sanitare të Lezhes, por atë ditë dhjetori ai me foli për sëmundjen e rëndë që kishim kaluar në diktaturë dhe nevojenenje rilindje të re. Ai kur fliste me dukej si një prelat fetar edhe si nje tribunar i së resë. Të nesërmen një kuader i rrethit me ftoi për kafe. “Të kam parë me kryetarin e PD-se. Nuk them se ai nuk i përket një familje jo të mire, por nuk e kuptojmë pse kaloi në anën tjetër!” “Kaloi në anën që ia njeh ligji!”- ia ktheva kuadrit Gj.

12 janar 1991 ora tre mbas dite. Neëoborrin e grigjës së katedrales së Shënkollit janë mbledhur rreth tre mijë vetë. Eshtë një kohë e mrekullueshme. Dielli ngroh me gjithë enërgjitë. Ngazëllimi i njerëzve derdhej në lot. Kishin ardhur nga të gjitha fshatrat e Lezhës. Parullat “Liri- Demokraci” “Poshtë diktatura” “E duam Shqipërinë si Europa” të shoqëruara me brohoritjet e tyre dukej se Drini që ambasadori i parë i përcjelljesse tyre në bregun e lire. Një këmbanë e fortë po dëgjohej në Lezhë. Ishte këmbana e zgjimit të lirisë dhe besimit tonë. Kam parë njerëz që nuk u zinin këmbët në tokë. Hidheshin pupthi sa të dukej se ato nga gazmenti i tyre ajri i mbane peshë si pëllumbat. Po përpiqesha të shkpusja ndonjë fragment apo ndonjë fjali. Kumbimet e forta kishin vetëm një tigull, tingullin për të qenë të lirë, të lirë…

Ne nje tribune natyrale që kishte vetëm një mikrofon dhe tokën që kishte një jeshillek. Dalin ne krye Paulin Gjoni, Azem Hajdari, Arben Imamai, Gjok Jaku, Gjok Lleshi, Gjergj Gjoni, Pashk Kadeli… Fjalën e rastit e mban Gjok Jaku. Fjalet e tyre i mori flladi I lirise…

“Pse vendoset ta bëni mitingun në shehsin e Memorialit të Gjergj Kastroitit?”-e pyeta të nesërmen Paulinin. “Në një vend të shëjntë dhe të bekuar duhej të flisnim për lirinë e shqiptarëve”-u përgjigj ai.

Kjo ka ndodhur në rrugicen time në rrugicen tënde lezhjan i vjetër e lezhjan i ri. Me Paulin jetojmë bashk ne rrugicen e mergimit në Detroit, në rrugicën Garfield që ka emrin e ish-presidentit të Amerikës.

zefpergega434@hotmail.com

Share This :

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Edit this entry.

26 Comments to “PO I VINTE ZANI KEMBANES SE LEZHES”

 1. Administratori says:

  Per komentuesin MIRDITORI .
  Komentin tuaj e morem por nuk menduam ta publikojme pasi
  jeni jashte kritereve te mundeshme te pranimit per publikun.
  Faleminderit

 2. Mirditori says:

  Z. Administrator. A mudesh me kallue se cilat jane kriteret e pranimit per publikun apo keni marre persiper te mbroni ata njerz qe mundohen te mashtrojne puplikun si te ndershshem,nderkohe qe n kane shtypur e persekutuar per 50 vjet??Nese e ke kete qellim vazhdo se mire e ke, por e verteta nuk fshihet me kaq ss beni ju e per me teper jemi ne ata qe kemi jetuar e vuajtur jeten e ketyre tipave qe ju po u ruani”pastertine “politike.

 3. Mark Gjonaj says:

  Kam shkruar ne nje koment dicka, por ajo qe me ka mbetur ne kujtese eshte se, me te vertete kryetari i Pare i PD-se se Lezhes vlene per te shkruajtur edhe me shume, sepse e meriton. Ai, si atje dhe ne emigracion ka mbetur demokrat dhe ne don te dishe se cila eshte demokracia ne te vertete; shko te drejtuesit e pare, qe ka nga ata qe jane spostuar dhe per nje arsye apo nje tjeter nuk drejtojne me. Eshte mire qe zeri i tyre duhet te degjohet kudo qe ndodhen, sepse vetem keta do te jene ne gjendje te dallojne se PD-ke eshte apo jo ne shinat demokrtatike; ka shkelje ligjore te potencialit kushtetues, nese po,programi i saje eshte i veti, i servirur nga te huajt qe sot vene ne pyekpytje te madhe nacionalitetin e kombit tone, ekzistencen e tij. Perse une duhet te shikoj PD qe i ka prire rrrruges se asimilimit te kombit dhe venjes ne diskutim te kufijve te atdheut tone. Perrse hesht dhe nuk i del zot atdheut? Perse hesht kryetari i PD-se kur mbi te jane bere akuza te renda deri dhe atdheshites dhe tradhetare i ceshtjes kombetare. E verteta po del ne sheshe mbas 20 vjetve se deshira e kesaje force politike e kahershme, po shpaloset me fitoren e saje- Shqiperia nje shprehje gjeografike dhe asgje me teper- Krijuesit e pare te kesaje force politike duhet ta thone fjalen e tyre dhe publike se nuk ma merr mendja se jane dakort me krejt vijen e programin e saje. Mund te jete rasti per te pare arsyen e spostimit te tyre dhe pse jo te krijimit te asaje qe ka humbur. Le ta leme opoziten te llomatise se ate pune ka, nen drejtimin e PD-se po diskutohet, do te ekzistojme apo nuk do te ekzistojme, kure haptazi nderhyrjet e te huajve po i vene ne diskutim elementet e nje kombi qe po i rembehen cdo dite dhe gjasat jane qe nuk do te ekzistojme. Une mendoj se ketu duhet te perqendrohen shkrimet, programet e mediave, te shoqatave deri tek ajo me e reja. Shikoj se mungon kurajo, jane frikacake, behen diskutime e intervista per ta kaluar radhen. Ne diskutojme te bashkojme kombin dhe po na marrin dhe kete qe na lane te paret. Ca rrugaq me kollare me shkrimet e komentet e tyre neper media dalin dhe na thone mos u merzitni se cdo gje po shkon si ne vaj; vec te hapim syte se po na ngrihet Enveri nga varri qe tere jeten me ate popull fukara, por kreshnik u qendroi fqinjeve grabites me shkop te turinjet dhe me thirrjen forte “larg duart nga Shqiperia qene te zgjebosur, se vetem na keni borgj, se asgje nuk ju detyrohemi”. Dhe qent shqyes e grabites me klyshet tone nga brenda nje gje te tille po pergadisin edhe sot ndaj shqiptarve e trojeve tona. Faleminderit!

 4. Zef Kalaj says:

  …Te githe Lezhianet e paskan fituar lirine dhe demokracine,,,pervec kryetareve dhe shkrimtaro-gazetareve te saj….!
  Sa keq…!
  Gjinahi apo mekatet i denojne njerezit kaq rende…!
  Kujt ti drejtohen keta njerez per “liri”,,,, pasi edhe Zotin e gjuajne “pesha” per interesa t’veta…!
  Sa keq…!
  Le ta drejtojme te gjithe bashke nje lutje tek lideri i demokracise, tek Zoti edhe per keta te persekutuar te perjetshem….!
  Amen,,,me hartime tjera ma te kujdesshem…!

 5. Mark Gjonaj says:

  A ME BENE SYTE APO…?!
  Sikur e kam pare nje koment me pseudonimin “Mirditori”. Pritna Zot rrezikun nga sunami, nuk duhet qendruar afer se te perlajne valet e detit! Ka filluar fshesa e hekurt dhe censure e fort, mjaft me me sasi, kerkohet cilsi dhe prezantim kur shkruan. Shkruani me emra se nuk jeni te tere te kompromentuar, shprehuni lirisht, luften e ftohte e hoqen superfuqite, ndersa shqiptaret vazhdojne me te nxehten. Ah, keta te demokratikes jane qe shkruajne pa emra se kane frike dhe sic thote njeri keshtu do te vazhdojne dhe per 100 vjet. Keshtu si po veprojne demokratet, perseri ne qe shkruajme me emra do ti gjykojme, por pa harruar pseudomokratet. Faleminderit dhe mos harroni ndryshimin e ores!

 6. Shaban Binaku says:

  Marka ta thote pa hile Shaban Binaku se per Ate qe te han meraku dhe na e con ne piedestal si mbrojtes te Shqipnise dhe interesave te saj ! A ban si kur nuk e din se si veproj me vendimet historike te Pezes me marrveshjen e Mukjes dhe hedhjen posht te Vendimeve te Konforences se Bujanit qe te gjith pa perjashtim delegatet e Kosove Metohis si thirrej ateher (shkurt Kosmet ) votuan duke perfshire dhe delegatet Serbo – Malazes bashke me ata Shqiptar ne menyre unanime per bashkimin e te gjith trojeve Shqiptare ne nje Shtet .Por nen diktimin e tutoreve te tij M.Popovic & D.Mugosha por edhe te derguarve te tjer V.Tempo ,V.Stoinic e tjer e hodhi poshte Atdheshitesi ma i madh kryetradhtari E.Hoxha . Ore i cmendur deri ne ekstrem dhe i indoktrinuar lexo vetem fjalimin e ketij Atedheshitsi ne plenumin e Beratit apo ate ne plenumin e vitit 46 ! Mos more i pa turp po si e mer guximin te na shitish per Atedhetar ate qe edhe Ai personalisht ndonese me shume vonese por duke u munduar te justifikohet per keto veprime qe i kreu me vetedije ne sherbim vetem te karriges se tije e ne dam te Kombit ne librin Titistet mundohet te hdhin alibine e mirebesimit ne emen te idealeve komuniste dhe te internacionalizmit proletar qe gjoja na u ndeshen ne pabesin e Jugosllaveve ( por kjo ishte vec nje perpjekje per te lare duart me te gjithe keto akte te nje pas njeshme tradhtie ne kurrize te Atdheut) !? More dredharak e shpifes deri ne anlimit po lexo dhe udhzimet qe jep ne vitet 80 te shekullit tjeter Ambasadorit tone ne Beograd sh.Lik Seiti qe te gjejne menyren t’ja baijne te qarte sh.Fadil Hoxha se Shteti Shqiptar dhe Udheheja e Tiranes jane kunder Republikes se Kosoves me pretekstin se ka vetem nje Republike te Shqiperise dh nuk mund te kete dy Republika Shqiptare e te tjera e te tjera tradhti e poshtersi te ktij krykrimineli qe se bashku me kliken e tij vrastare realizoij ne kurriz te Kombit e qe as sote e kesaj dite trasheguesit e PKSH-PPSH sot PSSH nuk kan te ndalur si e provuan dhe ne 97 apo qe riprovuan ta perserin dhe me 21 janar te njajtin skenar se si ta damtojne Shtetin dhe Kombin Shqiptar qofte dhe me flake e zjarr si parardhsit vrastar e tradhtar ! Sa i perket artikullit te z.Z.Pergega ka risiedhe ato dite fillimit te ndryshimit madh me realizem sikunder edhe kane ndodhe mbas ferrit dhe kalvarit po thuaj (mbi 5 shekullor se bashku me par pushtimi Osman e pastaj te atij 50 vjecari Islamo-Komunist ) qe ringjadhi shpresen, qe gati na ishte sose per nje fillim te ri nga pika nen zero ne boshtin e abshisave ne te gjitha fushat ne krahasim me pjesen tjeter te Kontinentin qe i takonim Gjeografikisht ! Sa i perket komentuesit qe pyet per mergimin e shume demokratreve ai vetem se pyet kot sa per provokim se mire e din se ishte 97 viti vrastar qe permes zjarrit e flakes se kadhashit me sistemin e tregishtrinjeve lart duke prer ne qafe e pire gjakun e demokrateve nga vampire qe do te zenin vend ne ndejset e Palametit te dalur nga gryka e kadhasheve bane qe mijra e mijra demokrate & demokrate te marrin rruget e botes ! Keshtuqe jo se nuk e njohin te verteten dy ish ushtaraket por duan te na shesin per liri skllavrin dhe tradhtin e klikkes Enveriste e te pasardhese trashegues qe po e provojne me vepra se sa pak kane ndryshuar nga parardhesit kriminel e tradhtar !?.

 7. spirituali says:

  Gjonj, fakte janë se edhe shkrimtarët e Stalinit dhe të Hitlerit, apo të diktaturës sonë /sigurimsat/ shkruajn me emra të vërtetë dhe janë /e/ kompromentohen. Ka me miliona persona në botë që me emrin e pranemrin e vet të vërtetë janë kompromentuar. Ju mendoni se jeni burr vigan pse shkruan me emër! Unë nuk jam trim si ti. Unë kam frikë pusitë e juaja prandaj du me ndejt i qetë. Ata që kanë djeg dikur libra kanë djeg edhe njerëz. Ata që kanë vra nga pusia me pushkë dhe vrasin me tastiere të kompjuterit i kam frikë!!!…

 8. Mark Gjonaj says:

  Spiritual mos ke frike se ke djemt ne Amerike. Me vjene keq se po vettorturohesh dhe te keshilloi qe mos i lexo komentet e mija reale, jane pak si te hidhura; ndonse ju keni mundesi per me qene me afer realitetit dhe objektiv nese jeni spirituali i pare.

  Ndersa per Shaban Binakun dua t’i them se faliminderit qe i lexon komentet e mija(duhet te thellohesh). Jam shume i gezuar se i paska ne biblioteke veprat e Sh. Enver; sepse une qe kur mora mergimin i humba nje here e pergjithmone, nuk kam pase mundesi t’i siguroja te tera, por shumicen – po. Kuptohet se kur lene atdhene, s’te duhen gje veprat e nje presidenti apo nje udheheqesi njera ane dhe ana tjeter, pamundesia te marrish biblioteken me vete. Por, do te isha shume me i kompletuar sikur te me jepet muandesia t’i lexoj edhe nje here; per te pare agjenden politike sa ka ndryshuar ne kurrizin e kombit tone qe i dashur kriminel e ke pritur me padurim qe t’mos ta keshe me sic po te zhduket cdo dite dalengadale i cacri i ajronit kur po linte sarajet e tij dhe i thoshte anijes me dergo ku te duash vetem ne atdheun tim me kurre!. Po keshtu dhe muza e poezise se Fishtes qe i lene lamtumiren, jo se nuk do te vdiste ne atdheun e tij, por i deshpruar deri ne depresion arriti ti thote vendlindjes lamtumire, biles duke pare poshtersite e juaja qe rrinit fshehur, arriti te mohonte dhe emrin shqiptare. Kudo qe ta lexosh Enver Hoxhen, do t’i gjeshe te parashikuara keto rreziqe dhe qe dajakun me te madhe jau dha pikerisht kriminelve si ju, kelyshve te brendshem qe e deshironin kete situatae qe te eshte krijuar sot. Ai, ja dha pakices qe ta gezoje shumica atdheun dhe tani qe e kane marre ne drejtim bashkpunetoret tuaj kriminele, shumica deri dhe gjysma e kombit derdhen jashte dhe as ju nuk do tju lene ta gezoni, por do te jete vone kur ta kuptoni, sepse je duke u mashtruar cdo dite nese te shohin syte, zotni malsore me emrin Shaban Binaku.. Ku ndryshojne bllokmenet e kuq me bllokmenet bluh, a mund te na pergjigjesh z. kriminel i lire? Nuk ja pertoj, ndonse jam i moshuar, te debatoj me ju, por qe tani ta kushtezoi debatin, vetem duke me cituar, se ku i ka thene “krimineli juaj Enver Hoxha,, fjalet, faqen dhe librin e shkruar prej tij. Ne te kunderten nuk do te pergjigjem, jo se me mundon dhe se s’kam respekt per komentuesit; por nuk ja vlene se keshtu je i edukuar, ndoshta ke dhe arsye te forta se duke qene pakice dhe tradhetare te ka ndeshkuar dhe ke vuajtur prej tij. Faleminderit dhe nje ujkend te gezuar!

 9. Shaban Binaku says:

  O i pa *** ! O i pa ***** ! O i pa ********* ! O mohues i te vertetes! Po a nuk te kame than shprehimisht se cfare duhet te lexosh nder te tjera 1 -fjalimin ne plenumin e Beratit ,2- fjalimin ne plenumin k.q.p.k.sh me 1946 ! Se cfar u ba me Pezen ,me Mukjen dhe Bunjanin ! ? Por dhe tjetren ato qe jane publikuar nga arkivi i PPSh ne biseden qe Kryetradhtari e kryeshitsi i interesave Kombetare kryekrimineli E.Hoxa udhezon Ambasadorin tone ne Beograd sh .Lik Seiti qe ne menyr eksplicide shprehet kunder qe Kosova te fitoj statusin e Republikes me pretekstin se ka nje Republik te Shqipenis dhe nuk mund te ket dy Republika Shqiptare ! . Nuk besoj se Juve o neperke helmuese nuk jeni ne dijeni te kyyre materialeve apo te mospasjes mundesi qe ju te kini lexuar librin “Titistet” apo “Kur lindi Partia ” te kryexhelatit te Kombit qe ne nje far menyre per te gjith kyt menxyre e dam te padhogaritshm ne kurriz te kombit na del me perfundimet se gjoja na e paskeshin prer ne bese klika Titiste , sepse ky dhe koleget e tij kishin besuar ne idelaet e medha komuniste dhe internacionaliste e gjth kjo per te hedhur pluhur mbi malin e madh te tardhtise ne sherbim te garantimit te pushtetit personal !. O Mark po aqe sa mud te mbulohet diedhi me shosh , aq mund te fshehen tradhtit dhe krimet e dhahtarshme te ketij kryexhelati e te mbeshtetesve te tij !? Nuk ja vlen te harxhosh kohe me nje krijese si Juve qe sperkate helmin vrastar Enverian edhe sot e kesaj dite ndonse jeton e punon ne nje vend te lir dhe demokratik me c’ rast kini pase mundesi te shihni ne c’ fare sketerre na la regjimi qe Ti me paturpesin ma te madh edhe sot e gjith diten i bahesh Avokat !

 10. spirituali says:

  Për hir të vërtetës diktatura komuniste i ka mbajt veten dhe popullin me frikë, robëri dhe torturë të të gjitha llojeve. Vidë e kësaj ka qenë edhe parashkruesi(M.GJ). Sot pas 20 vjetëve Shqipëria është shumë më mirë por jo mjaft. E nuk është mjaft mirë sepse me destruktivitete, obstruksione, e maskaralleqe e penguan komunistët apo ish komunistët. Sikur të gjithë shqiptarët dhe partitë të kishin punuar në të mirë të Popullit dhe të Shtetit kishim qenë pa probleme të mëdha. Të gjitha problemet e sotme i kemi nga gabimet e politikanëve, kurse sot problem për Shqipërnië dhe për P S SH vetë është kupola e saj. Jemi ende në at gjëndje kur Shtetin dhe Popullin duhet ta mbrojm nga destruktivët shqipfolës! Korupsion ka në të dy krahët e politikës por ma shumë ka në bllokun e majt, ku ka /edhe/ më shumë miliarderë e hajdutë. Të gjithë diktatorët e kanë shpall veten profetë, patriotë dhe gjenialë. Ashtu Gadafi i Libisë, Hitleri, Stalini, Pol Poti dhe Enveri jonë. Për ata që i shërbejn apo i kanë shërby të zezës drita gjithmon është terr dhe negative, si Gjonaj që e ka dritë Envrin kurse terr demokratët dhe mëmëdhetarët. Sido që të shpallen nga personat e errët e t’i ndryshojn, Drita mbetet Dritë e Terri terr!

 11. Mirditori says:

  Ule pak pak tonin o Shaban per hire te vertetes te paktem mos e terrno fene,apo te ka mbetur pseudonimi qe ne kohen e Markut.Per kete bese e paske mesua mer or ti historine e Partise Punes me siguri do te kesh qene mesues ne Kacinar a Prosek e te kane mete ala ne ditar kur ja u lecoshe Cucave e mecave.Po tash 20 vjet demokraci e kena marre vesh historine e vjeter e te re, por mos u mskoni me testen e partejs.Nuk po harxhohem me shkrua ma gate se administratori i ndalon komentet kur flitet e verteta, done vetem qeso rrenaash qe qe i bajne lavde se e vereta e vret.

 12. Mark Gjonaj says:

  Faleminderit Shaban, per literaturen qe me rekomandon, por nuk e kam per ta lexuar. Pa e pare vete te shkruar, nuk te besoj. Une me tere mend qe atehere kur kane dale i kam lexuar, Titistet, Krushovianet, Kur lindi Partia,vetadministrimi jugosllav, teuri e praktike kapitaliste, Rreziku anglo amerikan per shqiperine, refleksione per Kinen,imperializmi dhe revolucioni,, erokomunizmi eshte anti komunizem, kur lindi pushteti popullore, kujtime te vegjelise, kujtime me Stalinin e tj. qe sme kujtohen, qe ta kete shkruar me doren e tij shitjen e Kosoves, sic doli Luan Malltezi me nje cope leter ne 96-ten per fushate dhe tha ja letra qe ben fjale kur Enveri e shiti Kosoven…, dhe kur e lexoi te gjithe ata qe e degjuan thane nuk shohim ndonje mendim dhe as veprim konkret te jete bere.. Kuptohet se Enver Hoxha ishte me rrugen e klasikve dhe qe i kishte shpresat atje ku fitoi revolucioni kunder borgjezise dhe fitoi ne nje shtet te madh.. Kaq kontraditor je more Leke, sa keshtu sic arsietoni ju, d.m.th qe Tito paskesh derguar perfaqesuesit e tij, ose si emisare te Internacionales komuniste per te pergadit Enverin qe tu kundervihet jugosllave, qe ne 48, tu kethente brrylin. Nuk mund te them se ate nuk e ndihmoi Stalini qe i kishte te tera mundesite, por ai i kaloi vete te tera perepecite dhe ma te veshtirin 1948 dhe prap ja doli. Nuk e shikon more qorr se cfare deponojne vete angloamerikanet qe kur ishin prane shtabit te pergjithshem se me zotin Hoxha ishin llafet e pakta. Enveri u djegu letrat qe nga me te vjetrit anglezet, qe ishin futur agjenture ne rradhet e komitave dhe te cetave te hershme, po keshtu dhe Ozna juaj jugosllave na kishte filttruar agjenture ne ceten e Pezes, sic po del bashkpunetori Alit Bajrami i Xhvdet Mustafes. Dua te them shkurt se Enveri ua preu ne qafe agjenturat…saqe dhe mbas vdekjes e kane frik se po ngrihet…! Une te kerkova ndihme, nese i ke veprat e tij qe mos mi dergo, por me nenvizo faqet qe bene fjale per shitjen e Kosoves e perralla me mbret… Kur te shkoi ne atdhe, do te gjeje kohen dhe fletet qe do te me rekomandoje, do ti lexoi biblioteken Kombetare dhe diten me te pare, nese eshte keshtu sic thoni ju do te kethej pergjigje dhe nuk e kam ndergjegjen si tenden, une i rri kritikes. Ju nese jeni i ndeshkuar dhe ke qene bashkpunetore i te huajve pushtues, kurre s,do te mbyllet goja. Citoje dekumentin legal ose ilegal qe ja ka shit te huajt trojet e tij. Une nuk kam pase mundesi te gjeje nje dokument te tille. Po, eshte e vertete se si marksist qe ishte, gjithe politiken e brendshme dhe te jashtme e ka drejtuar nga komunizmi dhe ati dhe biri i tij ishte Rusi. Po, eshte e vertete se po tu nenshtroheshe edhe atyre qe e lane rrugen, do te ishim te kushtezuar dhe me te huajne ne voter, qe ti more haram, nuk te bene pershtypje se e lene me grua e moter sic thote mirditasi Pashko Vasa. A me mire Sokra dhe i vuajturt apo derr i kenaqur sic jeni ju, sofren me pisllek e maskarallek,apo gjithe shqiptaret fryme me fryme me fukarallek, por te bashkuar dhe ne mbrojtje te atdheut. Me 50 mije motra shqiptare, per te jetuar, shesin trupin ne tregun e mishit te bardhe; apo se bashku te martuara me djemt shiptare, te shkolluara ne shkollat e shqipes. Enveri do t’ja jepte grekut detin sic ja dha vicidolasi qe sulmon Enverin per joshje te sllaveve dhe Berisha i ka fut ne shtepi dhe i ka keshilltare dhe suportues ne rrugen e vjedhjes se votave. Okay, Edhe Enveri, qendroj me jugosllavet ne fillimet e levizjes, por ja sollen, ishin vendimet e kominternit dhe pa tjeter se Jugosllavia ishte me afer dhe e mundshme. Por me ate eksperience te pakte qe kishte, agjenturen e Tito Binakut, i vuri ne litare. Une di se ju i vinte keq se donit te beheshit rep. e 7te se nga jeni ju edhe sot thone me mire te na pushtonte italiani, gjermani, jugosllavi e tj, e keni per kenaqesi ta mbushni barkun me buk e turp. Faleminderit!

 13. Zgalemi says:

  Tat Mark Gjonaj …..me beso qe nuk ju ve faj per nostalgjine qe ke per diktaturen qe keni ndertuar ju dhe shoket tuaj me gjak per afro gjysem shekulli.

  Eh,ato kohra si ti kujtoj Ty e si mund ti keshe ne kujtese me mire Ti. Nje fshatar nga malsite e Mirdites,me trup te shkurter por me tangerdhik te madh,qe kaperdiseshe rrugeve e rrugicave te Lezhes e me vone te Tiranes.

  Me nje kobure 7-she qe te varej deri poshte bitheve dhe ne anen tjeter karikatorja rezerve qe ishte e gatshme per Tradhetaret e Tipit Shaban Binaku (malsori) se mazallah se e shkrepet ndonjehere kunder armiqeve te jashtem vetem atire te brendshem (shqiptarve,vellezerve tuaj) dhe ne xhep e ne mendje udhezimet e fundit te Pleniumit te Ri te KQPPSH-se.

  Eh,ajo kohe !!! si nuk po vjen edhe nje here se temen e semes do tu kishe qendisur tradhtarve te tipit malsor e shaban binakve e sa e sa te tjere.

  Nuk eshte dhe aq maraq per nje kobure bre burre,ate mund ta bleshe edhe ne amerike apo te jane voglue bithet tani se helbete nuk ke karrige shefi atje ne amerike.U ke thene atire se ke qene famoz ne luften e kllasave? Sigurisht qe jo.S’ta mba bitha.

  Ah,si nuk e rrezuan ate Saliun( me 21 janar) ata shoket e Markut se dite te tjera do i ishin shtuar ne jeten e Markut me kobure.

  Ah koburja me 7 ne goje per tradhetaret e kriminelet qe permende me larte,Marki.

  Vrapon mendja e Markit dhe hija e kobures se tij leshon metastaze neper trupin e shqiperise.

  Eh koburja e varun ne bithet e Markit nga Mirdita e Kuqe,eshte ndrishke e ka zanun jerm diku ne fundin e ndonje depo,pasi policia sot i ka te tipit tjeter.

  A thua se bithet e Tat Markit dhe Koburja e tij do tunden e shkunden ndonjehere neper korridoret e burgut me kriminel,tradhetar,te shitur tek imperializmi e revizionizmi.

  Eh bithet dhe koburja e Tat Markit u dergjen rrugeve te botes!!!!!!! .

 14. Mark Gjonaj says:

  Ke ngatrruar adresen gay, shko te Klaidi i Lezhes, se qenke i asaje dore, bashkangjitju shoqates tende dhe ndihmo fushaten per Berishen, se i ka mbetur dhe pak kohe per te sjellur sihariqin nga Evropa, se standarti i prapanices per ju u realizua, ose do te miratohet se shpejti. Edhe sikur te ishte emri i vertete i Shabanit, nuk ka nevoje ta mbrosh me prapanice, keshtu e ofendon ate! Largohu me te mire se po i jep ere Albdreamsit, se nuk eshte vend grumbullimi plehrash. Faleminderit!.

 15. Gazetari says:

  Shqipëri, kërkohen përpjekje për rehabilitimin moral të antikomunistëve

  Organizatat e ish të përndjekurve politikë të regjimit komunist në Shqipëri po kërkojnë më shumë përpjekje për rehabilitimin moral të antikomunistëve të shquar dhe familjeve të tyre. Ata thonë se kjo do të sillte një vlerë të madhe për shoqërinë shqiptare, e cila nderon veten duke njohur dhe respektuar viktimat e diktaturës. Veprimtarët e kësaj fushe vlerësojnë përpjekjet e presidentit, parlamentit dhe qeverisë në këtë aspekt, por thonë se ato janë ende të pamjaftueshme dhe duhet bërë më tepër që krimet e atij regjimi të ndriçohen për të mos u përsëritur më. zeri i americes

 16. Mark Gjonaj says:

  Z. Gazetare, sapo humba nje mendim te gjate per te dhene kete te shkurter(nuk e percolla dot ne website). Shkruaj me emer, mos e turpero median, se u degjojme cdo dite me vemendjen dhe jeni shume te paanshem, flamurin do tua japim dy grave shqiptareve amerikane spikera. Mendoj se programi i rehabilitimit te persekuturve ka zgjatur shume dhe ka mbetur ne rruge,. Problemi i pare dhe me kryesore nuk u zgjidhe ceshtja e rruges nga goja ne stomak qe eshte problemi i likujdimit financiare. Behet vetem me fushata, qeverite(Berisha tani), i ka vetem si skuadrone qe i perdore per interesat e tij, duke shfrytzuar te kaluaren e tyre te hidhur. Problemi i rehabilitimit eshte metode komuniste. keta duhej te ketheheshin ne mesimdhenes te luftes kunder komunizmit, nese doni te mos perseritet me. Thirrja e tyre ne fushata dhe vendosja neper tribuna si familjet e deshmorve dikur, nuk i pershtatet regjimit demokratik. Qe nga mosmiratimi i ligjit deri te hapjet e dosjeve tregon se kjo ceshtje eshte varrosur me qellim, per t’mos u zgjidhe kurre. Te behet nje ligje ku te detyroje emigrantet qe sa here te futen ne atdhe te paguajne nje takse te vogel deri ne likujdimin e tyre dhe atehere te pushoje dhe veprimi i ligjit. Faleminderit dhe naten e mire Zerit te Amerikes!

 17. Zgalemi says:

  Na ishte nje here Mark Gjonaj !
  “Polici me Kobure” do te thosha une ,jo si ai romani i ri “Polici me Kuran”,po edhe koburja ku eshte vertete,pasi bashke me te iken dhe bithet e Markit.

  Diku me thoshte se :-Shko ne Lezhe,dhe ja fuste nje emer kot,rroma per toma,sic e ka zanat polic Marki me kobure te ndrishkur.

  I gjori Mark,i ka ngele ora ne kohen e babait te tij shpirtnor Enverit.

  Nuk ka faj i shkreti pasi ai(Enveri) i dha shkollen( e beri pioner i enverit),i dha buken (hibrid ama dhe 700 gram),e mesoj shkrim e kendim (veprat e Leninit dhe Stalinit),e mesoj si te eci trotuareve(pasi vinte nga shpellat) e mesoj si te bej dashuri (pasi jetonte me egersirat) e mesoj si te vertiste shkopin mbi kundershtaret politik ( edhe sot i skermit dhembet),e mesoj si te shpifet ndaj tyre dhe atdheut (atdheu per te eshte komunizmi),e mesoj se ,,,,,,as ai nuk mba mend se cfare i ka thene, vetem zot e krisht dhe komb ti harroj,por nje gje jo KOMUNIZMIN.

  A me thoni ku jeton ku polic Marki ?

 18. Malsori says:

  Mos ja qaj hallin markut per racionin e bukes o Zgalem .Ai e kishte dabell atehere dhe tani perpiqet te haj ma pak se ka kolestr shume, shiko vehten e ishalla je ngopur ketu ne amerike me buke. kesaj i thone “Ja qane hallin kamsori se i varren kembet kalorsit”
  Ik o zgalem laj ndonje pjate se Marku eshte njeri i kohes dhe mos ja qaj hallin.

 19. Zgalemi says:

  Lyeni me boje ju ne amerike, e kryesisht ju qe mshefeni pas nick-ut Malsori.Gjej ndonje tjeter nick o budalla se nuk je ne gjendje ta mbash ate emer ( apo mendon se duke mbajte ate nick s’po u themi ato fjale qe u shkojne per shtat),por qenke nje tutkun qe edhe zorret i ke te qelbura me komunizem.Ju u flet zorra e trashe para gojes o tutkun!!!

 20. Malsori says:

  Mos mbaj marak i Korb i zi se mese merremi, por malsori ka dite me mbajte ne cdo koh vehten.Kudo qe te punojme na punon mendja me shume se trupi, por shoket tu si ne komunizem si ne demokraci mbeten ne vend te gomarit. ush ush ush….na co ne Trush.Shko sa jane ba shume pjata ………

 21. Zgalemi says:

  Nje replike me M……
  Ta kam rixhane,si ke qane sot? A me thua pse kaq nostalgjik ju dhe Marki per kohen e Enverit? Te lutem flisni me goje dhe jo me zorren e trashe. Se ju komunistet e keni ne plan te pare te fyeni kundershtarin qysh nga lufta e dyte botrore,pasi katundar nga mendja ishit e te tille ngelet ju edhe sot. Paaftesine e mbuloni ose me dhune e fyerje ndaj kundershtarit ose me perulje ndaj eprorit deri ne zvarritje
  Nuk keni se si ti ruani kujtimin e Enverit me shume se te prinderve tuaj,e cuditshme me ju !!! Shenj paaftesie e juaja.

  Shendet Marki dhe M******.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. malbora says:

  Si tja veme emnin kesaj pune? Demokratet shkruajne qitesit e topave te Enverit gjuajne.
  A kishte me i lan shtypi komunist demokratet me shkrua te verteteb sic po penetrojne ushtaraket pa spaleta e pa yje, vec ate te kuq ne balle, ne kete faqe. A e shikoni sa te mira ka liria dhe demokracia, shani cdo vlere dhe kerkush nuk u thote gje. Bile ju japin edhe kafe falas. Albdreams po ua cel syte e ju qelloni me heshta me ndryshkun e karabinave qe moret me vete. Jeni ne Amerike fitonni nje cike!

 23. Altini says:

  spo munena me kuptue se sa her bahen shrime Zef kala e mark gjoni pregatisin poligonin te shtien mbi demokratet. alla hile kush u a fiurmos cekun ketyne bandillave te kuq. Tash organizata e partise se garnizonit ushtarak asht hedh ne sulme atomike si sunami te mbys cdo qelize demokratike . a e keni pa sekratarin e partise qi ka delkarua ne kyt web se do rtua shtypim kryet demokrateve se ne tash jena organizua.. a mos asht fjala se partia i ka depertua te gjith demoktaret dhe ka majt vetem komunistat? komisaret e kuq te diaspors masi marojne kurset e kualifilimit ne te majten parti ne shqipni ulltojne ne amerike dhe punsohen elle ne media per mai i ba vorrin demokrateve qi kam met disa kokrra.

  se diaspora nuk del ne demostrata kunra instalimit te ideologjis se kuqe por per me u levdue per kokkrat e kuqe. komisaret tash ne diaspor celin e myllin dyert e institucioneve te kultit ato qi ma pare shtien me topa e dinamit na jan ba engjell po ka elle enmgjell te zi
  kishte me mujt zefi e marku me llan pergjigje me i kuptua keta markasista.

 24. Mark Gjonaj says:

  O Althin, une nuk jam dembel si disa pseudodemokrate te shkruaj nje picke komenti kotit, se e di se do te shkruajne si Zgalemi, malbora e tjere qe nuk komentojne po lehin ne shkrim. Une kam komentuar edhe per kultet dhe ata qe mbyllin e hapin dyert e tyre, por Markun e keni krahasuar me Enverin qe don me na lene pa kisha e xhamia. Pra, nga nje ane u han, nga ana tjeter s’ua mban. Ua kam shpjeguar se feja eshte e njejte me komunizmin, vetem se ajo e ben punen e saje me evolucion per t’mos i dale boja pernjehere; ndersa komunizmi i bene punet me revolucion. mirditoret, jane te pangime dhe sikur te kene nga nje prift per shpi. Pra, boll me Markun se u kam merzit, eshte mire qe sa ka shkruar e komentuar ai, ta jepni dhe ju Altin mendimin. Detyra ime ishte sa tu nxjerrja lepurin nga barku se ne te vertete jo vetem qe kultet ju kishin hypur ne shpine; por u kishin bllokuar dhe mediat qe mua sot me kerkojne cdo dite te dale dhe te freskoj mirditoret e komunitetit. Koha ishte florinje kur shkruja une, ndersa ju perdornit baterite e sharjes dhe vazhdoni prap. Faleminderit Altin dhe Malbora qe kur isha i ri e kam pase vu ne buze. Kaq per sonte, naten e mire dhe ruhuni nga Zgalemi se qenka pedere! Une dhe prifti, po pergadisim dokumentat per pension dhe do tu leme rehat…!

 25. Btatilla says:

  Z.z…..riAsht ghynah me harxhua kohe me tipa dhe njerez pa nivel si puna jote.Nese ta ka djege komunizmi shnoshe plagen me te tjeret, por me duket se keta ta kane kuq me keq se te kuqet. cka me te ba ty je je gjine pa shkoll, dhe ne enderr sheh vetem komunista e ste kap as gjumi.Sistemi i tyre shkoj teorikisht dhe praktikisht por njerzit se bashku me inteligjencen e tyre jetojne biles shume me mire se ne komunizen.Kjo eshte merite e njerzve dhe jo e sistemeve sidomos per ata qe ju i quani komunista.Demokracia nuk matet me nje teste partie qe nban ne xhep por me mendime dhe veprime dhe ne rastin tend tregohesh shume me komunist se komunistat.Nese ke pak mende, duhet te kuptoshe se edhe per kete brez koha eshte e tyre me vone te shohim.Nuk e kuptoj kush eshte katundari
  Marku ska jetuar kurr ne fshat por ne Tirane apo ti qe deri qe je ba me ardhe ne Amerike se ke shkel Tiranen kurr.E Keshtu jaen e gjith klasa e tij.Ti hillu e perdrillu, krijo parti e shoqata po te mirat e kesaj bote i vjelin ata. Klases tende i ka mbetur vetem…….Por ti e din ate shprehjen popullore qe spo ta them se nuk eshte e moralshme …….ata ecin perpara.Lere Markun rahat se ai ka bagazh me shume se te gjith keta qe shkruajne ketu, bela ja dha partia, por sidoqofte ate qe e ka e ka, e partia na marrte keqen si e jotja ashtu dhe e Markut.Mos vajto nese smundesh me kendua, rri e degjoje programin e alb-t se spektator se as per stol te rezervave nu bake.

 26. Mark Gjonaj says:

  Sikur kriza ekonomike e pergjithshme e kapitalizmit qe ka zene shtratin dhe vazhdon nje temperature (kritike konstante); nuk po jep shpirte, por thote s’ngrihem me se jam i vjeter dhe me ka mbaruar vizioni nuk mund te mos influencoje dhe ne mediat. Po shikojme qe dhe Albdreamsi eshte duke punuar me humbje, po kollondriset vetem me dhjamin e vet, nuk ka prurje me interese; i mungon lenda e pare sic i tha Vitua Enverit kur e pyeti per kapacitetin e fabrikes. Dhe kur mungon lenda e pare, pronari detyrohet te fuse ne fabrike materiale rezerve te parashikume ne dite te tilla, por qe teknollogjia ecen perpara dhe produkti bie ne sy se nuk eshte ai i pari. Fjalen “mirditore”, ktheje ne “malsore” perseri se nuk shkon dhe aty e kam pase fjalen, se ata duan nga nje prift per shpi; kane histori te vjeter, e kane filluar me pape, kardinala, ipeshkvi e tj. Por duhet thene se ne histori kane mbetur ata klerike te thjeshte atdhetare, frymzues per ne, qe kane luajtur pushken dhe penen per atdhe, te tjeret i kane bere izmet Papatit. Mediat, ta kombinojne muziken dhe melodine origjinale me ato te perpunuara; por gjithnje duhet autori se keshtu mbetet popullore. Faleminderit?

  Dua te shtoj se ka ankesa per prurjet, nuk vihen ne radhe, qendrojne si anijet ne kalate, zene radhen, ne vend qe t’i shkarkojne, ata zhduken. E, ankesa kane si emigrantet e vjeter dhe te rinje, shikoje se mos nuk jane larguar larg, ani mirboll se shkruajne me pseudonime, semundje e vjeter e kalcionuar nuk ka rrezik! P.S Do te ishte me i plote komenti i dyte me shtese.