Saturday, February 23, 2013

Gazetarët: Lekët që marrim janë pengesë për ndërtimin e socializmit

Çelo Hoxha
Në 1967, pas fjalimit famëkeq të 6 shkurtit, gazetarët hoqën dorë nga marrja e honorarëve, pas një fletërrufeje që vendosi stafi i gazetës “Bashkimi”

Komunizmi, çfarë është?

Nga prof. dr. Isuf Luzaj
Komunizmi është një filozofi jete antinatyrale, kundër ligjeve të natyrës, e dënuar të falimentojë, sepse është false me premisat logjike, e gabuar dhe pa themel në arkitekturën e ideve dhe fiksion imagjinate të sëmurë. Epistemologjia na mëson se ligjet e natyrës nuk janë të barabarta me ligjet e shkencave dhe kurrë nuk venë në akord me këto; na mëson edhe se ligjet e shkencave nuk janë absolutisht të vërteta, por relativisht: 2+2 nuk bëjnë 4 as në fizikë, as në kimi. Nuk ekziston barazi absolute në asnjë ligj të jetës dhe të natyrës (mendo inteligjencën mendore njerëzore dhe shtazore). Porse kjo mosbarazi jep barazinë harmonioze të çdo jete organike. Po të prishim këtë

Klanet e PPSH-së, të ndara në bazë tarafi

Çelo Hoxha
KQ i PPSH-së, çiftet: Enveri me Nexhmien, Mehmeti me Fiqretin, Hysniu (Kapo) me Viton, Josif Pashko me Elenin, Liri Belishova me Maqo Çomon, Pirro Kondi vëlla me Viton dhe kunat me Hysniun, Rrapo Dervishi kushëri me Kadri Hazbiun, Manush Myftiu me Pilo Peristerin, Vito dhe Pirro kushërinj me Kiço Ngjelën, Arben Puto me Pirron e Manushin


Kur dolën malit, komunistët ishin të rinj, të varfër dhe injorantë; s’kishin as familje, as kapital dhe as dije për punët që morën përsipër. Në rrugë e sipër i bënë të gjitha, në kurriz të gjithë popullit shqiptar. Pas dhjetë vitesh, kur ishin bindur që e kishin

Provokojnë simpatizantët e Vojisllav Sheshelit

Kajtaz Gecaj
Qytetarët joserbë të veriut të Mitrovicës, kanë përjetuar edhe një provokim tjetër, të shtunën në orët e paradites, nga simpatizantë të Vojisllav Sheshelit, i cili ka dhjetë vjet që ndodhet në qelitë e Tribunalit të Hagës. 
Pothuajse në secilën pjesë të veriut të Mitrovicës, simpatizantët e Partisë Radikale Serbe, kanë vendosur portrete dhe pllakate të të akuzuarit për krime lufte, në të cilat në cirilikë shkruan “10 vjet të tiranisë së Hagës dhe shkatërrimit të Serbisë”.

Tuesday, February 19, 2013

Jeta e Ndrekë Lucës në dokumentar

Për të nuk flisnin vetëm personalitetet që e njohën nga afër. Për të flasin të gjithë shqiptarët, ngase figurën e tij e kanë parë përmes filmave më të shikuar dhe më të vlerësuar në kohën e diktaturës në Shqipëri. Ndrekë Luca, aktor, me prejardhje nga Dukagjini, qysh në moshën fëmijërore familja e tij kaloi në qytetin e Shkodrës. E quanin “katunar”, “malok” por personaliteti dhe thjeshtësia e tij zinte vend në kujtimet e shumë regjisorëve, aktorëve të tjerë që patën rastin ta njohin.
Përgjithësisht rolet e Ndrekë Lucës, në

Në 14 gusht grekët lanë në zonën e Bilishtit 60 ushtarë të vrarë

Nga Fatos Veliu(Përmbledhje e kronikës së numrave të kaluar)

N ë mëngjesin e datës 1 gusht
1949, forca të shumta dhe të
armatosura të strukturave të ushtrisë greke iu afruan në mënyrë të organizuar kufirit të Shqipërisë. Ato u përqendruan zonën e Vidohovës, të vendosura në një gjerësi prej 800 metrash, duke filluar prej piramidës nr/48 të kufirit shtetëror shqiptar dhe deri tek ajo nr/54.
* * *