Saturday, November 3, 2012

NEW YORK : Anullohet Marataona e 43-të e New Yorkut, mes debateve dhe kritikave


BEQIR SINA, New York City
 
 
Anulimi i kësaj Marathone, tha ai, ishte "një vendim i vështirë, ishte një vendim i dhimbshëm," por ai ishte vendim i drejtë
NEW YORK CITY : Ndonëse ishte paralajmëruar se do të mbahej pavarësisht shkatërrimeve të uraganit “Sandy”, martona e Nju Jorkut u anullua përfundimisht ditën e shtunë. New York Road Runners president & CEO Maria Wittenberg dje në një mbrëmje në konferencë për shtyp së bashku me Kryetarin e Bashkisë Michael Bloomberg - njoftuan së bashku anulimin e Maratonës 43 të, të së dielës në New York.
 
 
    Një "stuhi" tjetër me plotë kritika, dhe debate "ofenduese" kaloi gjatë këtyre ditëve kryetari i Bashkisë së New Yorkut, multimliarderi Michael Blommberg, teksa ai kishte bërë të ditur, më parë në një dekleratë të tij se " Pavarësishtë situatës së pas "Suerstuhisë Sandy" - qyteti i New Yorkut, do të mbante Marathonën tradicionale " e cila konsiderohet si më e madhja në botë deh simbol i unifikimit.
 
 
    Mirëpo, kritikët - duke përfshirë ligjvënës njujorkezë - e kishin kritikuar vendimin e mëhershëm të kryebashkëjakut të qytetit të New Yorkut, Michael Bloomberg, për të mbajtur maratonën si një vendim "idiotesk" dhe një devijim të pandjeshëm e burimeve të qytetit, në një kohë kur njujorkezët kanë humbur fuqinë, shtëpitë e tyre dhe të dashurit e tyre.
 
   Në konferencë shtypi dje, Zëvendës Kryetari i Bashkisë së qytetit të New Yorkut zoti Howard Wolfson deklaroi se Marathona e 43-të, kësaj here ishte bërë "përçarëse dhe të diskutueshme" dhe "një mësim" për lehtësimin e përpjekjeve të qytetit të "zbutjes" së pasojave të stuhisë .
 
 
Anulimi i kësaj Marathone, tha ai, ishte "një vendim i vështirë, ishte një vendim i dhimbshëm," por ai ishte vendim i drejtë.
"Nëse, kjo nuk është unifikues, atëhere ajo nuk është edhe maratonë," tha ai, duke e përshkruar garën si "një nga ditët shumë të mira në jetën e qytetit .. një moment i unitetit dhe lumturisë dhe gëzimit njësojë si një festë e madhe sportive, që i bashkonë të gjithë për më shumë se 42 vjet me radhë" thotë nga ana e tij  Zëvendës Kryetari i Bashkisë së qytetit të New Yorkut zoti Howard Wolfson .
   Duke iu drejtuar atyre që luftojnë për të përballuar me shkatërrimin e qytetit prej stuhisë këto ditë, Wolfson tha më tej se : "Ne do të sjellëm më shumë rehati dhe lehtësim për njerëzit që vuajnë sot nga pasojat e Sandyt. Ne do të rindërtojmë së bashku qytetin tonë, ne do të rindërtojmë New Yorkun, duke e bërë nesër atë më mirë se ai ishte më parë."
 
    Ditën e mërkurë, të nesërmen e goditjes së qytetit nga uragani Sandy, ishte kryebashkiaku Micheal Bloomberg i cili hapi shumë polemika dhe debate të "ashpëra' tek qytetarët, teksa deklaroi në konferencë me gazetarët, se maratona, një prej më të mëdhave në botë, do të organizohej si gjithmonë.
 
   Megjithëse, organizatorët e kësaj ngjarje të madhe sportive, në qytet, kishin kërkuar zyrtarishtë dhe kishn vendosë përfundimisht që të tërhiqeshin nga organizimi, mbasi kushtet ishin përkeqësuar për mbajtjen e një Marathone të tillë.
 
”Nuk mund të mbajmë një maratonë, kur gjeneratorët janë duke ngrohur tendat për personat e pastrehë dhe të dëmtuarit e uraganit presin në menca publike për të ngrënë, me shumë prej tyre që kanë disa ditë pa u ushqyer - kushtet nuk janë as në minimumin e atyre normale”, deklaroi një prej organizatoreve.
 
"Kjo është hera e parë që anullohet gara që në 42 vite histori është mbajtur rregullisht dhe ka tërhequr vemendjen e mbarë botës sportive, tha zonja Wittenberg duke shtuar se Marathona e 43 të do të mund të mbahet gjatë  vitit të ardhshëm, në 2013  më 17 mars," raporton WABC.
Më shumë se 47.000 njerëz ishin nënshkruar për garën e këtij viti, megjithëse 8 deri 30 mijë vullnetar mbeten jashtë regjistrimit, si pasojë e urganit Sandy, që goditi kë fillim jave qytetin e New Yorkut, deklaruan organizatorët,
 
Për herë të parë, maratona e Nju Jorkut, nisi të mbahej në vitet 1970. Në edicionin e vitit të shkuar, ajo tërhoqi 47 mijë vrapues dhe 12 mijë vullnetarë, për një total prej 60 mijë personash.
 
Maratona e këtij viti ishte planifikuar të zhvillohej gjatë së dielës, dhe parashihet sipas organizatorëve për tu mbajtur vitin e ardhëshëm në gjysmën e parë të vitit 2013.
 
PHOTO: New York City Marathon signage
 
Workers assemble the finish line for the New York City Marathon in New York's Central Park, Nov. 1, 2012.
 New York City Marathon in New York's last years
 
New York City Marathon in New York's last years
 

No comments: