Sunday, October 24, 2010

Kalimash, përfundon tuneli, sot udhëtime në dy galeritë


Pasagjerët nuk do të presin më në radhë për të kaluar kufirin, pasi tashmë janë të hapura të katër korsitë e autostradës. Pas afro tre vitesh, më në fund vepra më moderne dhe më e madhe e infrastrukturës në vendin tonë ka përfunduar. Drejtuesit e mjeteve e udhëtarët do të shkurtojnë një distancë prej tri orësh nga rruga e vjetër, me vetëm 6 minuta nëpërmjet tunelit.
Mësohet se forcat e policisë do të jenë të pranishme në të dy portat, në Kalimash dhe Thirrë, por ato nuk do të ndalojnë më automjetet për të formuar autokolonën dhe për t'i shoqëruar ato, përveçse në rastet kur do ketë probleme. Firma 'Becthel Enka', konsorciumi turko-amerikan do të ketë shumë më pak punëtorë dhe specialistë në tunel. Sipas të dhënave nga specialistë të firmës, kanë përfunduar të gjitha punimet në dy galeritë nga 5.6 km secila. Në to janë instaluar kamerat, ventilatorët, sinjalistika e duhur dhe gjithë aksesorët e tjerë të sigurisë. Gjithashtu, mësohet se në të gjithë gjatësinë janë ndërtuar edhe pesë lidhje mes tuneleve, me qëllim që në çdo rast bllokimi të qarkullimit, automjetet të mund të përdorin galerinë tjetër për të qarkulluar pa u krijuar kaos në mes të tunelit. Në portën veriore të tunelit nga ana e Kukësit në Kalimash është stacionuar policia, zjarrfikësit dhe n/stacioni elektrik, që mundëson furnizimin pa ndërprerje me energji të tunelit, si dhe kulla e kontrollit dhe e sigurisë. Dy galeritë janë me nga dy kalime. Në këtë vepër është aplikuar teknologjia më bashkëkohore me specialistët më të mirë të fushës. Në përfundim të punimeve rezulton se në këtë nyje të rëndësishme të autostradës Durrës-Kukës, unikale në Ballkan ka pasur shumë më pak aksidente se në vepra të tilla, në vende të ndryshme të botës. Përfundimi i tunelit dhe thuajse i shumicës së segmentit Rrëshen-Kalimash ka bërë që vendet e punës nga 3 000 që arritën në kulmin e punimeve të reduktohen në disa qindra, të cilët gjithashtu do të largohen kryesisht për në Kosovë ku dhe firma ka nisur projektin Morinë-Merdare. Autostrada ka ngecur për 5 km matanë tunelit, pasi punimet nuk kanë përfunduar ende. Si datë finale e mbylljes së tij segmenti problematik që po realizohet nga ndërtues shqiptarë, Kolsh-Myç Mamëz, parashikohet data 5 nëntor.
Në segmentin Rrëshen-Kalimash punohet edhe në një gjatësi prej 7 km në afërsi të Repsit, ku po riparohen shembjet nga shpati i malit. Autostrada në këtë pjesë është bllokuar në njërin krah dhe lëvizjet vijojnë në krahun tjetër me dy kahe.

KUKES/ JONUZ HALLAÇI

No comments: