Monday, October 25, 2010

Investimi, pas Urës së Re dhe thellimi i Bunës

Brikena Shllaku

SHKODRER -Pas projektit në përfundim për ndërtimin e urës lëvizëse të punës, e para e këtij lloj në Shqipëri e Ballkan, menjëherë do të nisë projekti për thellimin e shtratit të këtij lumi, duke e bërë atë të lundrueshëm. Këtë e ka konfirmuar paraditen e djeshme gjatë inspektimeve që u bëri punimeve në urë Sokol Olldashi ka pohuar se "Inaugurimi i urës së Bunës, që është një investim i domosdoshëm e bashkëkohorë do të bëhet në muajin Dhjetor të këtij vitit". Po dje, Olldashi ka konfirmuar nisjen e menjëhershme të një tjetri investim po në këtë objekt. "Tashmë mbarimi i këtij investimi(përfundimi i urës së Bunës) do t'i hapë rrugë një tjetër investimi, atij të thellimit të lumit Buna", - pohoi Olldashi.
URA E BUNES
Investimi I bërë mbi lumin Buna është një investim bashkëkohor që lejon hapjen e urës dhe lundrimin e anijeve në dy anët e lumit Buna. Ura e Bunës është projektuar nga Konsulent Ndërkombëtarë Egjiptian dhe është cilësuar si një vepër arti me rëndësi të veçantë për lidhjen e akseve rrugore të vendit dhe qytetit të Shkodrës me pikën e kalimit kufitarë të Muriqanit. "Kjo është e vetmja urë në Ballkan me këtë sistem hapje dhe pas ndërtimit të urës së re mbi Bunë radhën do e këtë thellimi i lumit Buna për ta rikthyer lumin Buna ashtu siç ka qenë para shumë vitesh në një lumë të lundrueshëm për anije për të bërë të mundur ti kthejmë Shkodrës lidhjet që ka pasur" - shtoi Olldashi. Sipas tij, investimi i radhës ka një rëndësi të veçantë. Puna për ndërtimin e kësaj urës së Bunës ka nisur në maj të vitit 2008. Sipas specialistëve, ajo ka një sistem hapje dhe mbyllje për të mos penguar lundrimin mbi Bunë. Ajo ka një gjatësi 275,5 metër dhe gjerësi 13,5m me dy drejtimeve lëvizje dhe dy trotuare anësore për kalimtarët. Projekti realizohet nga një firmë kuvajtiane.
PROJEKTI
Gjatë inspektimit, ministri Sokol Olldashi konfirmoi dhe përpjekjet për realizimin sa më shpejt dhe të projektit tjetër, atij të thellimit të lumit të Bunës dhe bërjen e tij të lundrueshëm. Për këtë qëllim ai pohoi dhe përpjekjet e përbashkëta me Malin e Zi. "Po negociohet me palën malazeze që të behët zgjerimi i pjesës nga Muriqani (kufiri me vendin fqinj) deri në Ulqin, me qëllim që të bashkë ndajmë trafikun. Vitin tjetër shpresoj të fillojnë punimet në një aks tjetër shumë të rëndësishëm, siç është ai Shëngjin-Velipojë-Ulqin dhe kështu do bëjmë lehtësim e dukshëm të trafikut", - pohoi më tej Olldashi. Në këtë inspektim, krahas vlerësimit për investimet e deritanishme në lumin e Bunës (një masë e rëndësishme për evitimin e përmbytje në zonë), Olldashi përmendi dhe projekte të tjera që pritet të fillojnë në fushën e infrastrukturës në qytetin e Shkodrës e zona të tjera të Qarkut. Ndër ta ai përmendi dhe mundësinë e zgjerimit të aksit rrugor Shkodër-Muriqan etj.

No comments: