Saturday, July 23, 2011

Nostalgji, në epkonë e Tinka Kurtit.

Thonë që mosha të rrudh, të plak të bën më të pafuqishëm

Thonë që mosha të rrudh, të plak të bën më të pafuqishëm. Padyshim nuk ka patur këtë ndikim tek “Zonja e rëndë e skenës”. Vitet që mban mbi supe vetëm sa i kanë shtuar hijeshinë dhe e kanë zbukuruar më shumë të madhen e skenës tonë. Të jesh e para nuk është gjithmonë e lehtë. Ajo ka qenë gjithmonë e para, e para aktore në të parin film shqiptar, e para aktore që ka dhënë puthje në historinë e filmografisë shqiptare, e para dhe mjeshtre e skenës do të mbetet gjithmonë në mendjen e shqiptarëve.

Nostalgji, në epkonë e Tinka Kurtit.

Tinka Kurti:

Si theva tabutë duke puthur Naim Frashërin

Tinka Kurti lindi më 17 dhjetor 1932 në Sarajevë. Tinka Kurti u ngjit për herë të parë në skenë kur ishte vetëm 14 vjeç. Për disa vjet u aktivizua në teatrin amator në Shkodër. Më 1947 u përjashtua nga Liceu Artistik i Tiranës dhe nuk mori asnjëherë ndonjë diplomë shkolle, por kjo nuk e pengoi të bëhet një aktore e madhe dhe e shumë e kulturuar. Që viti 1949 e deri sa doli në pension ishte aktore e Teatrit “Migjeni” të Shkodrës, ku interpretoi rreth 120 role. Veçanërisht e suksesshme në rolet e forta dramatike të nënave, por po kaq e suksesshme në komedi. Shkëlqen me role protagoniste në “Gjaku i Arbrit”, “Histori Irkutase”, “Toka Jonë” – ku luan në fillim Filen e pastaj Loken, “Fisheku në pajë” apo “Fejesa e Çehovit”. Si rrallëkush, Kurti rikonfirmon talentin e saj edhe në kinema, duke interpretuar në rreth 35 filma artistikë, duke filluar me filmin e parë të metrazhit të gjatë, “Tana”, më 1958. Të paharruar kanë mbetur Nene Pashako tek “Yjet e neteve te gjata” (1972), Halla tek “Çifti i lumtur” (1975), Sinjorina Mançini tek “Vajzat me kordele te kuqe” (1978), Gjyshja tek “Zemra e nenes”. Rolet e arrira i sigurojnë çmime të ndryshme, si në festivalet kombëtare të filmit, ashtu edhe ato të teatrit, të cilat kulmojnë me çmimet e karrierës në të dyja fushat. Këtyre çmimeve u shtohen edhe vlerësime të tjera të rëndësishme, si medalja “Mjeshtër i Madh i Punës”, akorduar nga Presidenti i Republikës.

Rrëfimi i Tinkës për puthjen e parë…

Jeni artistja e parë që realizuat puthjen në film. Si e keni përjetuar?

Është e vërtetë dhe kjo më bën krenare. Nuk pata asnjë hezitim kur tek filmi "Tana", nën një pemë i dhashë puthjen partnerit tim, aktorit të madh Naim Frashëri. Është puthja e parë në historinë e filmit shqiptar dhe kjo më bën të ndjehem vërtetë mirë. Ishte koha e tillë, mentaliteti që të pengonte për të realizuar skena të tilla. Megjithatë, edhe pse isha shumë e re, pasioni e bën aktorin të interpretojë edhe skena të tilla që tashmë janë të zakonshme

No comments: