Saturday, July 23, 2011

Rajmonda Bulku

Është një nga gratë më të bukura të skenës shqiptare. Edhe pse kohët e fundit është shkëputur nga kinematografia dhe teatri, të gjithë i shohim më ëndje filmat e saj edhe sot. Aktualisht Rajmonda Bulku është deputete e Kuvendit të Shqipërisë dhe përfaqëso


Nga skena e teatrit në sallën e kuvendit

Rajmonda Bulku ka lindur në 16 Gusht 1958 në qytetin e Tiranës. Fillon jetën e saj artistike që në moshën 16-vjeçare. Ajo do të xhironte shtatë filma gjatë kohës së gjimnazit dhe kjo eksperiencë do ta shtynte atë të zgjidhte për të vazhduar studimet e larta Degën e Dramës në Institutin e Lartë të Arteve (sot Akademia e Arteve).Gjatë kohës së studimeve në Institut ajo martohet dhe lind dy fëmijë. Kjo situatë familjare bërë që ajo ti bashkohej, pas diplomimit të saj në Institut në vitin 1981, Teatrit Popullor (sot Tetari Kombëtar) vetëm në vitin 1985. Në teatër Rajmonda Bujkun do të interpretojë rreth 20 role si në drama ashtu edhe në komedi. Këtu mund të përmendim rolet e saj në dramat : “Kush e solli Doruntinën” e Ismail Kadaresë (Nder i Kombit), “Zbutja e kryeneçes” e Shekspirit, “Trojanët” e Euripidit apo në komeditë : “Kokoshi këngëtar” e Fadil Krajës, “Pallati 176” e Adelina Balashit, etj. Për interpretimin e saj në dramën “Pjata prej druri” e Edmond Morris ajo do të vlerësohej me Çmimin “Aktorja më e mirë” në Festivalin e Katërt Mbarëkombëtar të Teatrove Profesionistë të zhvilluar në qytetin e Dibrës në vitin 2005. Në kinematografi Rajmonda Bulku ka interpretuar në rreth 30 filma artistikë e televizivë. Roli i saj i parë do të jetë ai i Pranverës në filmin “Dimri i fundit” rol që do të vlerësohej me Medaljoni për “Aktoren Debutuese” në Festivalin e II-të të Filmit Shqiptar të zhvilluar në Tiranë nga data 16 deri në 23 Prill të vitit 1977,por roli që do ta bëjë atë të njohur për publikun do të jetë ai i Melit në filmin “Një shoqe nga fshati”.Më tej do të vazhdonin rolet të tjera si p.sh.: roli i Shpresës në filmin “Nusja dhe Shtetrrethimi”, roli i Zanës në filmin “Ballë për ballë”, roli i Jonës në filmin “Duaje emrin tënd” , rolin e Dianës tek filmi “Të paftuarit”,role këto dy të fundit që do ti japin asaj Medaljonin “Aktori më i mirë” dhe Kupën e Festivalit për “Interpretimin më të Mirë” në Festivalin e VI-të të Filmit Shqiptar të zhvilluar në Tiranë nga data 1 deri në datën 5 Tetor të vitit 1985, rolin e Lidës në filmin “Vrasje në gjueti”,rolin e Ketit në filmin “Binarët”, rolin e konteshës Beti në Filmin “Kthimi i ushtrisë së vdekur”, rolin e Magdës në filmin “Vitet e pritjes” për të cilin do të marri Kupën e Festivalit për “Interpretimin më të Mirë” Festivalin e IX-të të Filmit Shqiptar të zhvilluar në Tiranë nga data 12 deri në datën 17 Nëntor të vitit 1990, rolin e Martës në filmin “Tirana viti Zero”, rolin e Zanës në filmin “Etjet e Kosovës”. Por Rajmonda Bulku kujtohet gjithashtu edhe për impenjimin e saj social në Lëvizjen për Demokraci në fund vitin 1990 dhe fillimin e vitit 1991. Thirrja e saj për protestë paqësore drejtuar grave të Tiranës, në mitingun e improvizuar në Qytetin Studenti, në solidaritet me grevistët e urisë, të cilët kërkonin heqjen e emrit të diktatorit Hoxha nga emërtimi zyrtar i Universitetit të Tiranës, i dha shtysë protestës masive që çoi në rrëzimin e shtatores së diktatorit në Sheshin Skënderbej, më 20 shkurt 1991.

Kinematografi

2007 -- Etjet e Kosovës-Zana

2005 -- Luleborë (Film me metrazh të shkurtër)

2005 -- Omiros (Pengu)-Nëna

2002 -- Tirana viti zero-Marta,nëna e Nikut

1994 – Nekrologji-Mbretëresha

1992 -- Vdekja e kalit-Meri

1990 -- Ngjyrat e moshës

1990 -- Një vajzë dhe një djalë-Koreografja

1990 -- Vetmi

1990 -- Vitet e pritjes-Magda

1989 -- Kthimi i ushtrisë së vdekur-Kontesha Beti

1989 -- Muri i gjallë-Elina, bashkëshortja e vëllait të madh

1987 – Binarët-Keti

1987 -- Vrasje në gjueti-Lida

1986 -- Dhe vjen një ditë-Klara

1986 – Gabimi-Nëna

1985 -- Të paftuarit-Diana

1984 -- Duaje emrin tënd-Jona

1981 – Kërcënimi-Ema

1980 -- Një shoqe nga fshati-Meli

1979 -- Ballë për ballë-Zana

1978 -- Nusja dhe shtetrrethimi-Shpresa

1977 -- Guna mbi tela-Fatua,bashkëshortja e Hodos

1976 -- Zonja nga qyteti-Meli

1976 -- Emblema e dikurshme (Film TV)-Ana, Mësuesja

1976 -- Dimri i fundit-Pranvera

Teatër

“Babai”

“Kokoshi këngëtar” e Fadil Krajës

“Korbi i bardhe”

25/12/2008 -- “Trojanët” e Euripidit - Helena

01/03/2008 -- “Burri i gruas sime” e Miros Gavras

-- /-- /2005 -- “Macja në çatinë e nxehtë” e Tennessee Williamsit

-- /-- /2004 -- “Pjata prej druri” e Edmond Morris

-- /-- /1996 -- “Në katin e dytë është parajsa”

04/10/1995 -- “Tiranozauri” e Kasëm Trebeshinës

17/03/1994 -- “Magjia e Madhe” e Eduardo de Filipos

16/02/1994 -- “Kati i VI-të” e Ioneskos

01/11/1991 -- “Dasmë gjaku” e Federiko Garcia Lorkës

16/02/1989 -- “Kush e solli Doruntinën” e Ismail Kadaresë (Nder i Kombit)

12/11/1988 -- “Unë dhe Mefistofeli” e Bashkim Hoxhës

11/09/1986 -- “Hijet e Natës” e Vedat Kokonës

25/05/1986 -- “Vdekja e një komisioneri” e Artur Milerit

18/03/1986 -- “Pallati 176” e Adelina Balashit

11/06/1988 -- “Zbutja e kryeneçes” e Shekspirit

Çmime e Tituj

2005

Medaljoni i Festivalit

për interpretimin e rolit në dramën “Pjata prej druri” e Edmond Morris

në Festivalin e Katërt Mbarëkombëtar të Teatrove Profesionistë të zhvilluar në qytetin e Dibrës në vitin 2005.

17 Nëntor 1991

Kupa e Festivalit

për interpretimin e rolit të Magdës në filmin “Vitet e pritjes”

në Festivalin e IX-të të Filmit Shqiptar të zhvilluar në Tiranë nga data 12 deri në datën 17 Nëntor të vitit 1991.

5 Tetor 1985

Kupa e Festivalit

për interpretimin e rolit të Dianës tek filmi “Të paftuarit”

në Festivalin e VI-të të Filmit Shqiptar të zhvilluar në Tiranë nga data 1deri në datën 5 Tetor të vitit 1985.

5 Tetor 1985

Medaljoni i Festivalit

për interpretimin e rolit të Jonës në filmin “Duaje emrin tënd”

në Festivalin e VI-të të Filmit Shqiptar të zhvilluar në Tiranë nga data 1deri në datën 5 Tetor të vitit 1985.

23 Prill 1977

Medaljoni i Festivalit

si “Aktorja më e Mirë Debutuese”

për interpretimin e rolit të Pranverës në filmin “Dimri i fundit”

në Festivalin e II-të të Filmit Shqiptar të zhvilluar në Tiranë nga data 16 deri në 23 Prill të vitit 1977.

Politika

Në zgjedhjet e fundit të përgjithshme ajo ka fituar mandatin e deputetes së “Partisë Demokratike” dhe është një nga të paktat artiste në sallën e Kuvendit (duke përjashtuar Luiza Xhuvanin). Deri më tani zëri i saj është dëgjuar dhe është një nga gratë që ka bërë më shumë në drejtim të femrave. Është e angazhuar plotësisht në strukturat e partisë ku dhe aderon dhe ka funksione të larta drejtuese...

No comments: