Saturday, February 22, 2014

Historia e shqiptarëve në SHBA nga viti 1900-1932

4105 shqiptarët që ikën në SHBA nga viti 1900-1932
Shqiptarët ishin populli evropian që iu drejtua i fundit Amerikës dhe kjo lidhet me faktin se ata deri në këtë kohë kishin pëlqyer më tepër traditën e lashtë të emigrimit në vendet evropiane. Shqiptari i parë që shkeli në Amerikë është një qytetar i paidentifikuar nga qyteti i Korçës i cili arriti në SHBA në vitin 1876. Pas tij në nëntor të vitit 1877 shkoi në Amerikë prifti shqiptar Prend Doçi.
Që të dy këta u larguan shpejt nga ‘Bota e re’.
Bërthama në SHBA
Por emigranti i parë shqiptar që u vendos në Amerikë shërbeu si bërthamë magnetike për emigrantët e tjerë shqiptare. Ishte Kolë Kristofori prej fshatit Katund të Korçës që arriti në Amerikë me 1884. Pas gjashtë vjetësh emigrant Kolë Kristofori u rikthye ne fshatin e lindjes. Por më 1892, ai u rikthye në Amerikë së bashku me 17 bashkëfshatarë të tij, të cilët formuan bërthamën e diasporës shqiptare në SHBA. Më 1900 shumë shqiptarë të tjerë iu drejtuan ‘Botës së re”.
Kategoritë e emigrantëve
Emigrantët e parë shqiptarë në SHBA mund të ndahen në dy kategori: në emigrantë ekonomikë, të cilët largoheshin nga atdheu për të fituar para dhe në emigrantë politikë, të cilët detyroheshin të largoheshin për arsye politike. Lidhur me çështjen se cila kategori e emigrantëve ishte mbizotëruese, ka patur mendime të ndryshme. Disa autorë janë të mendimit se emigrantët ekonomikë formonin masën kryesore të emigracionit shqiptar në SHBA. Autorë të tjerë mendojnë të kundërtën.
Vitet 1904-1905
Valët më të fuqishme të emigracionit u përkasin viteve 1904-1905 dhe 1909-1912, vite këto të karakterizuara nga tensione të forta politike të krijuara nga ngjarje që sollën shpalljen e pavarësisë, si dhe vitet 1913-1914, veçanërisht vera e vitit 1914 kur Shqipëria e jugut u pushtua prej ushtrisë greke. Në këtë periudhë shqiptarët vijonin të ishin shtetas të Perandorisë Osmane dhe shkonin në Amerikë me pasaporta osmane, prandaj edhe në listat e emigracionit të zyrave amerikane ata figuronin si shtetas osmanë. Një pjesë tjetër regjistroheshin si grekë për shkak të lidhjeve fetare me Patriarkanën e Stambollit dhe prej koncepteve zyrtare të shtetit osman, i cili shqiptarët e besimit ortodoks i konsideronte grekë për nga kombësia. Madje, shumë emigrantë erdhën edhe nga vendet ballkanike, Bullgaria, Rumania, etj, ku kishin emigruar prej kohësh. Si të tillë ata erdhën në Amerikë me dokumente identifikimi jo shqiptare.
Numri i saktë
Si rrjedhojë e të gjithëve këtyre faktorëve, është e vështirë të gjesh numrin e saktë të emigranteve shqiptarë që u vendosën në Amerike në dhjetëvjeçarin e parë të shek. XX. Sipas dokumentacionit zyrtar federal të vitit 1910, në SHBA ndodheshin 625 shqiptare. Gjatë viteve 1911-1914 në ShBA mbërritën 1528 shqiptarë, ndërsa në vitet 1915 deri 1919 numri i tyre bie ndjeshëm në 694 vetë. Në strukturën demografike të diasporës shqiptare të Amerikës, mbizotëronin burrat, sepse ata, duke dashur të riktheheshin përsëri në atdhe, nuk i merrnin gratë dhe pjesën tjetër të familjes së tyre. Numri i grave shqiptare në SHBA erdhi duke u rritur pas vitit 1920, kur shumë shqiptarë vendosën të qëndrojnë atje si banorë të përhershëm.
Gazeta “Kombi”
Sipas gazetës ‘Kombi’ i pari fëmijë me prindër shqiptarë lindi në janar të 1908-ës në familjen e Kristo Koçit prej Korçe. Pjesa dërrmuese e emigrantëve shqiptarë që vinin në SHBA ishin nga Shqipëria e jugut. Fuqizimi nga ana ekonomike i këtyre  emigrantëve nxiti edhe mjaft shqiptarë të tjerë t’i drejtoheshin ‘Botës së  re’. Pas vitit 1905, interesat tregtare bënë që të hidheshin hapa të rëndësishëm drejt një emigracioni të organizuar të shqiptarëve në SHBA.
Ku u vendosën emigrantët
Megjithëse ligji amerikan i emigracionit në vitin 1907 ndalonte ardhjen e emigrantëve në ShBA me para të marra borxh, shqiptarët të cilët në të shumtën e rasteve udhëtonin me para të siguruara në këtë mënyrë, mund t’i bënin ballë atij në pjesën më të madhe, duke deklaruar para doganës amerikane se paratë e udhëtimit i kishin siguruar prej prindërve ose të afërmve të tyre që ndodheshin në SHBA. Shqiptarët e parë që erdhën si emigrantë në Amerikë, u vendosën në pjesën më të madhe të tyre në qytetin e madhe të Bostonit dhe pikërisht në pjesën jugore dhe perëndimore të qytetit. Pas Bostonit ata u vendosën në qytete apo qyteza të tjera të shtetit Masaçustes. Qendër e rëndësishme e emigrantëve shqiptarë u bë Anglia e re (New England).
Jetesa
Për një periudhë relativisht të shkurtër një pjesë e emigrantëve shqiptarë, sigurisht më të zotët, arritën të zbulonin të fshehtat e funksionimit të ekonomisë së një vendi që ofronte mundësi pa kufi, ata filluan të merreshin edhe me tregeti. Sipas gazetës  ‘Kombi’ deri në fund të vitit 1907 shqiptarët ishin shpërndarë në 12 qytete amerikane. Shumë domethënëse, për integrimin e shqiptarëve në SHBA ishin dhe reklamat që publikoheshin në faqet e gazetës ‘Kombi’, të cilat u bënin jehonë biznesmenëve shqiptarë që jetonin në qytete të ndryshme të Amerikës. Shumë interes paraqet edhe mënyra e jetesës së emigrantëve shqiptarë. Të gjithë bashkëfshatarët ose bashkëqytetarët grumbulloheshin si rregull, në të njëjtat qendra banimi. Kjo dukuri lidhet me faktin se një fshatar apo një qytetar shqiptar i ardhur në Amerikë kthehej shumë shpejt në një pikë tërheqëse për bashkëfshatarët apo bashkëqytetarët e tjerë .
Kujtimet e Grigor Golanit
Fillimisht si vende strehimi për emigrantët shqiptarë, siç shkruante Grigor Golani në kujtimet e tij përdoreshin qilarët (bodrumet) ku lagështira dhe i ftohti e bënin jetesën të vështirë. Me kalimin e kohës, emigrantët shqiptarë filluan të jetonin në grupe prej 10-15 vetash në banesa të cilat thirreshin prej shqiptarëve të atjeshëm me emrin konak. Jeta nëpër këto kënaqe vazhdoi deri në fund të Luftës së Parë Botërore dhe në raste të tjera edhe më vonë. Në përfundim duhet theksuar se kur bëhet fjalë për emigrantët shqiptarë në SHBA, kemi parasysh emigrantët që u larguan nga trualli etnik, sepse emigrantët e parë shqiptarë që shkuan në SHBA, kanë qenë arbëreshët e Italisë. Ata kanë emigruar në drejtim të SHBA-ve që në fillim të shek 18.
1
Shqiptari
Vuri këmbë në truallin amerikan në vitin 1876. Sipas disa burimeve, shqiptari ishte nga Korça dhe më pas ndërroi destinacion duke u spostuar në Amerikën e Jugut dhe duke përfunduar më pas në Argjentinë
2
Shqiptari
Ishte shqiptari i dytë, i cili vuri këmbë në tokën amerikane në vitin 1889 ose në 1884. Ky ishte Koli (Nikolas) Kristofori. Është emigranti i parë shqiptarë që është regjistruar dhe i njihen gjeneralitetet.
42
Shqiptarë
Është numri i shqiptarëve, të cilët jetonin në Amerikë në vitin 1900, në qytetin e Masaçusets. Origjina e këtyre shqiptarëve ishte kryesisht nga jugu i Shqipërisë.
50
Dollarë
Ishte çmimi i një bilete udhëtimi nga Shqipëria drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Mjeti transportues ishte vetëm anija dhe kryesisht portet nga niseshin emigrantët shqiptarë ishin ato të Italisë dhe Greqisë.
10-15
Veta
Ishte numri i shqiptarëve, të cilët detyroheshin të banonin që të gjithë në një dhomë sapo mbërrinin  në Shtetet e Bashkuara Amerikës. Dhoma mbante emrin konak dhe kishte shumë funksione si  shtëpi, spital dhe shkollë.
625
shqiptarë
ishte numri i shqiptarëve që sipas statistikave amerikane kishin emigruar dhe jetonin në shtetet e bashkuara në vitin 1910. Ky ishte grupi i parë shqiptarëve, të cilët kishin mbërritur dhe ishin integruar në jetën amerikane.
694
shqiptarë
ishte numri i shqiptarëve,  të cilit kishin arritur të emigronin nga Shqipëria për në SHBA gjatë tre viteve midis 1911-1914. Vetëm në këto tre vite në Amerikë kishin mbërritur vetëm 69 shqiptarë.
50 mijë
është numri i shqiptarëve i llogaritur në fundin e Luftës së Parë Botërore. Këto shifra janë nxjerrë nga studiuesi Haris Silajxhiç. Një numër i madh ky, duke marrë parasysh numrin e vogël të popullsisë shqiptare të atyre viteve.
30 mijë
ishte numri i shqiptarëve sipas Faik Konicës në vitin 1920. Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës gjatë këtyre viteve pati një dyndje dhe një fluks të madh të shqiptarëve, të cilët largoheshin nga vendi i tyre i dërrmuar nga luftërat dhe konfliktet e armatosura.
1 mijë
ishte numri i grave në vitin 1920, nga 30 mijë që ndodheshin në vitin 1920. Një shifër e rrallë që është bërë e mundur nga statistikat e shtetit amerikan. Por, megjithatë, një numër i vogël po të merret parasysh numri i madh i meshkujve.
7.4%
ishte numri i shqiptarëve të natyralizuar në vitin 1920, të cilët kishin arritur të merrnin nënshtetësinë amerikane.  Janë shqiptarët e parë që kanë marrë pasaportën dhe janë kthyer në amerikanë.
18.2%
ishte përqindja e  shqiptarëve, të cilët ishin analfabetë.  Një shifër e lartë, por duhet marrë parasysh se në SHBA kishin emigruar shtresat më të varfra që kishin marrë udhën e largët për një jetë më të mirë.
Nga lista me emrat e  shqiptarëve që kanë emigruar në Amerikë nga viti 1917.
FREDERICK  MORTATI
ALBERT  BRAÇE
PETRO NINI LUARASI
SOTIR PECI
FAIK KONICA
FAN NOLI
FILIP KRISTOFORIDHI
MISTO MILLONE
KRISTO FLLOQI
PASKAL ALEKSI
KRISTO KIRKA
LLAMBI ÇIKOZI
ELIA TROMARA
KOSTAQ KOTA
KOSTIKA TRESKA
VANGJEL GJIKA
JOSIF PANI
KOLI CAKNAQI
ANDREA KRISTO
KRISTO DAKO
LONI KRISTO
NIKOLLA DISHNICA
THANAS IDRIZI
XHAFER YMERI
MIHAL KRESHPANI
HAMIT LUMI
VANI ÇANI
ANASTAS PANDELE
DENIS KAMBURI
KOSTA TH. RACKA
MIÇE BARDHO
KOSTA MANGELLI
FAZLLI FRASHERI
EKBER XHELALI
KOSTA PANO
KOSTA ISAK
GONI KATUNDI
HASAN BITINCKA
LUTFI ÇIPI
MAZLLEM PANARITI
TASI ÇIKOZI
MUKE PERMETI
KOL TROMARA
KOL RODHE
KOSTA ÇEKREZI
KOLI PANÇE
SADIK LEKDUSHI
BAHRI OMARI
ANDON FRASHRI
AQIF PERMETI
XHEVAT HARXHI
EMIN BILIBASHI
SHEFKI ALIKO
STATHI SULI
NDREKE STAVRO
MIHAL TURTULLI
NIKOLLA KASNECI
MITHAT FRASHERI
ANGELO SOTIR
KOSTA PAPA
LONI NINI
GEORGE PRIFTI
SADIK DURO
MIHAL PROGERI
ARQILE TASI
NAUM CERE
FASLLI FRASHERI
KOSTA HOTOVA
QERIM PANARITI
PANDELI PAPLILO
ANASTAS ÇAKO
VASKE GOGALECE
PETRO LAZARI
MIHAL KOSMO
MAHMUT MEDIN PERMETI
GJERGJ LUARASI
VANGJEL MILLER
KOSTAQ KAMBURI
BILL MITI
THEODOR NUKE
VASIL K. SERBI
VANI P. QIRAXHIU
PANDI JANAQI
KOÇI JANAQI
SOTIR D. REHOVA
KOSTANDIN D. TREBICKA
BAHRI T. GJIROKASTRA
SPIRO N. GOROSHIANI
SOTIR V. KATUNDI
NIKOLLA PETRO
ANASTAS JOSIFI
NASTAS QAKO
LOPI.P.NAUMI
DENIS KAMBURI
BEQIR GREBENEA
A.GURRA
PASKAL ALEKSI
SEJFI VLLAMASI
KOL TRAMARA
KRISTO DAKO
LONI KRISTO
ETHIM NASI
KOSTË ÇEKREZI
HAXHI MURATI
MESUD ÇAMI
DHIMITËR BALA
ALI KUÇI
BANUSH FETAHU
SHAHIN KOLONJA
KRISTO LUARASI
PETRO NINI LUARASI
SOTIR PECIT
EFTIM NAÇI
VANI KARAMETO
VANI VANGJELI
BAJO TOPULLI
MEHEMT KONICA
KOSTANDIN DEMO
KRISTO DAKO
PARASHQEVI QIRJAZI
SEVASTIJA QIRJAZI
KOSTANDIN ÇEKREZI
Pjesa 2
1876
viti
ishte viti kur shqiptari i parë vuri këmbë në truallin amerikan.  Sipas disa burimeve, shqiptari ishte nga Korça dhe më pas ndërroi destinacion duke u spostuar në Amerikën e Jugut dhe duke përfunduar më pas në Argjentinë
1889
viti
Ishte shqiptari i dytë, i cili vuri këmbë në tokën amerikane. Ky ishte Koli (Nikolas) Kristofori. Është emigranti i parë shqiptarë që është regjistruar dhe i njihen gjeneralitetet.
42
Shqiptarë
Është numri i shqiptarëve, të cilët jetonin në Amerikë në vitin 1900, në qytetin e Masaçusets. Origjina e tyre ishte kryesisht nga jugu i Shqipërisë dhe vinin nga zonat më të thella.
50
Dollarë
Ishte çmimi i një bilete udhëtimi nga Shqipëria drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Mjeti transportues ishte vetëm anija dhe kryesisht portet nga niseshin emigrantët shqiptarë ishin ato të Italisë dhe Greqisë.
10-15
Veta
Ishte numri i shqiptarëve, të cilët detyroheshin të banonin që të gjithë në një dhomë sapo mbërrinin  në Shtetet e Bashkuara Amerikës. Dhoma mbante emrin konak dhe kishte shumë funksione si  shtëpi, spital dhe shkollë.
625
shqiptarë
ishte numri i shqiptarëve që sipas statistikave amerikane kishin emigruar dhe jetonin në shtetet e bashkuara në vitin 1910. Ky ishte grupi i parë shqiptarëve, të cilët kishin mbërritur dhe ishin integruar në jetën amerikane.
50 mijë
është numri i shqiptarëve i llogaritur në fundin e Luftës së Parë Botërore. Këto shifra janë nxjerrë nga studiuesi Haris Silajxhiç. Një numër i madh ky, duke marrë parasysh numrin e vogël të popullsisë shqiptare të atyre viteve.
3 mijë
është numri i shqiptarëve origjina e të cilëve ishte nga Veriu i Shqipërisë. Një fakt i panjohur ky, pasi kryesisht ata që emigronin në SHBA ishin kryesisht banorë të zonave jugore të vendit.
30 mijë
ishte numri i shqiptarëve sipas Faik Konicës në vitin 1920. Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës gjatë këtyre viteve pati një dyndje dhe një fluks të madh të shqiptarëve, të cilët largoheshin nga vendi i tyre i dërrmuar nga luftërat dhe konfliktet e armatosura.
1 mijë
ishte numri i grave në vitin 1920, nga 30 mijë që ndodheshin në vitin 1920. Një shifër e rrallë që është bërë e mundur nga statistikat e shtetit amerikan. Por, megjithatë, një numër i vogël po të merret parasysh numri i madh i meshkujve.
7.4%
ishte numri i shqiptarëve të natyralizuar në vitin 1920, të cilët kishin arritur të merrnin nënshtetësinë amerikane.  Janë shqiptarët e parë që kanë marrë pasaportën dhe janë kthyer në amerikanë.
40 mijë
ishte numri i shqiptarëve i llogaritur në fundin e Luftës së Parë Botërore në vitin 1919. Këto shifra janë nxjerrë nga studiuesi dhe profesori Beqir Meta. Një numër i madh ky, duke marrë parasysh numrin e vogël të popullsisë shqiptare të atyre viteve.
80
mijë
është numri i shqiptarëve që kanë emigruar nga Shqipëria në të gjithë kontinentin Amerikan Verior dhe atë Jugor. Ky numër i madh shqiptarësh u largua nga vendi ynë gjatë 20 viteve midis 1900 dhe 1920. Prej tyre 50 mijë ndodheshin vetëm në SHBA.
3000
mijë
ishte numri i shqiptarëve që kishin emigruar në SHBA, të cilët morën pjesë aktive në ushtrinë amerikane gjatë luftës së parë botërore megjithëse shumica e tyre nuk kishte marrë akoma nënshtetësinë amerikane.
15
mijë
është numri i shqiptarëve nga 40 mijë që ndodheshin në SHBA në vitin 1919 që dinin të lexonin dhe të shkruanin. Dihet se emigrantët e parë që shkuan në SHBA ishin kryesisht analfabetë pasi ata largoheshin nga një Shqipëri të varfër dhe me shumë pak shkolla.
80
degë
ishte numri i degëve të shoqërisë panshqiptare “Vatra” në vitin 1919. Kryesisht degët e kësaj shoqërie ishin shpërndarë në të gjithë territorin amerikan dhe në Kanada. Brenda pak vitesh ajo arriti me kontributin e emigrantëve shqiptarë që të shndërrohej në një organizatë të fuqishme ekonomike. Në fillimet e saj ajo zotëronte një kapital prej 922 dollarësh.
14
ishte numri i gazetave shqiptare që u botuan në Shtetet e Bashkuara të Amerikës nga diaspora gjatë viteve 1906 e deri në vitin 1918, duke filluar nga gazeta e parë “Kombi” e deri tek “The Adriatik River”.
30
mijë
ishte numri i shqiptarëve që zbritën në rrugët e SHBA-së për të protestuar  kundër vendimeve të Konferencës së Ambasadorëve. Organizata “Vatra”  arriti që më 27 prill të vitit 1913 të mblidhte për herë të parë këtë numër të madh shqiptarësh nga diaspora.
30
mijë ishte numri i shqiptarëve, të cilët u larguan nga SHBA dhe u kthyen në Shqipëri gjatë katër viteve 1921-1925. Arsyet ishin të ndryshme që lidheshin me familjen, vendlindjen por mbi të gjitha ishin ndjenjat patriotike.
NAUM CEREJA
STATHI MELANI
IKONOM AT LAZAR KOSMA
GJERGJ SULI
PETRO A.LESHNJA
TOLI KONDAKCHI
TASI VANI DISHNICA
KOSTA VANGJEL GRABOCKA
LIGOR THOMA BELLOVODA
PASKO MITRO VITHKUQI
TASI MONI
PETRO TH.LUBONJA
RAPI MIHAL LUBONJA
PANDI KRISTO BOBOSHTICA
SPIRO MIHAL LUBONJA
PANDI MIHAL LUBONJA
PETRAQ K.SPIRI
JOAQIM ALARUPI
THEODHOR V.MONKA
ARGJIR KOSTA VANGJEL
RISTO NACHO
GEORGE BREZHDENAKU
KOLI VANGJEL VITHKUQI
TOLI KONDAKCHI
NERENXA GEORGE TREBICKA
URANIA P.TUSHEMISHTI
THOMAIDHA GJORGJI
LIGOR TASI
SIMO ILIA TREBICKA
ANDREA VENETIKU
GEORGE LAKOS
JANO LUBONJA,
LIGOR CHIFLIGU
KOLI KRISTO BOBOSHTICA
VANGJEL P.TUSHEMISHTI
KLIA PASKO METRO
OPI SOTIR KOSTA
PANDORA ARGJIR KOSTA
SAQELLAR AT CHANI
LUKA JOSIF TRESKA
PANDI MARKO CHULA
GJORGJI KOSMA
D.J.TUSHEMISHTI
LAZI FLOQI
SOTIR ANASTAS FLOQI
NAUM THEOHAR VITHKUQI
PETRO ANASTAS LESHNJA
NAUM GJIKA SHTIKA
THOMA THEMELE BOBOSHTICA
GJERGJI THOMA VITHKUQI
VANGJEL SOTIR SHTIKA
ATHANAS MIHAL FLOQI
ANDON KRISTO LUBONJA
ANDREA QAKO VITHKUQI
NIKOLLA KRISTO BOBOSHTICA
VASIL NAUM KAMENICA
NAUM VANI DISHNICA
JANI LUBONJA
GJINI A.LUBONJA
GAQI V.VENETIKU
SPIRO G.NACHO
KRISTAQ MUSHKA
ATHANAS A.MALAVECI
VASIL D.KARAGUNI
IRAKLI S.TUSHEMISHTI
GJERGJI KOZMA
KOZMA STEFAN
SPIRO TASI VITHKUQI
PALI G.GJANCHI
ILO THIMI KORCHA
GAQI I.KAMENICA
SOTIR NAUM KAMENICA
MITKA I.TUSHEMISHTI
PASKAL M.GRABOCKA
JANI JANAQ OCHISTI
LAZI THIMI FLOQI
KRISTO G.STAROVA
SOTIR G.SHTIKA
SANDRI K.ALARUPI
ZISSI G.TUSHEMISHTI
GJERGJI PRIFTI
LIPI KOSTANTIN NICHA
GJERGJI P.QAFEZEZI
GJERGJI V.POGRADECI
QIRIAKO D.KARAGUNI
KOSTA P.BOBOSHTICA
JOSIF SIMEON
ZISSI PASKO REMENJI
KRISTO M.FLOQI
TODI JAQIM
SPIRO SOTIR SHTIKA
TODI SOTIR SHTIKA
GURI N.LESHNJA
NIKOLLA N.BOBOSHTICA
GURI TH.KORCHA
ILO K.TUSHEMISHTI
GJERGJI K.TUSHEMISHTI
NAUM JOVAN POTGORANI
JOSIF S.POGRADECI
MIHAL I.TUSHEMISHTI
ANDREA PETRA FACE
VANGJEL M.MALAVECI
THANAS K.VITHKUQI
ANASTAS THANAS TREBICKA
VASIL THANAS TREBICKA
ILO G.VOSKOPOJA
VANGJEL M.KACHANI
ANASTAS K.KAMENICA
NAUM S.POGRADECI
NIKOLLA P.BUTKA
SPIRO S.QAFEZEZI
THANAS N.LUBONJA
VASIL A.GRABOCKA
LILI G.PANARITI
SOTIR G.GRABOCKA
GJERGJI N.GRABOCKA
KOSTA M.VITHKUQI
TASI M.VITHKUQI
ROPI A.LESHNJA
TUSHI M.VITHKUQI
STAVRE A.TEGO
KRISTO K.MIFOLI
PETRO TH.BOBOSHTICA
THIMI M.KORCHA
ILO BARDHO
VASIL KRISTO PAFTARI
PANDO N.OPARI
VANGJEL M.POGRADECI
FILIP V.VITHKUQI
ANDREA VANGJEL VITHKUQI
DHIMITRI KRISTO BOBOSHTICA
DHIMITRI G.ANGJO
NIKOLLA K.PECI
GREGOR G.GREKO
DHOSKA S.LUBONJA
DHIMITRI P.LUBONJA
PETRO K.KORCHA
APOSTOL SPIRO STATOBERDHA
KOSTA Q.LESHNJA
NIKOLLA QIRIC FLOQI
HARALLAMP N.NARTA
SPIRO TH.LUBONA
KOSTA SPIRO KORCHA
DHIMITRI P.OCHISHTI
DHIMITRI D.DISHNICA
PETRO S.AFEZOLLU
TASI VANGJEL
ANDREA VANGJEL
PANDI S.BOBOSHTICA
GAQI LAZAR
VELLAZERIA PAPANIKOLLA
JIMI ADAM
RAFAIL MIHAL
LIGOR BUTKA
VASIL NIKOLLA
VELL M.PASKO
KOCHI GJERGO
MIHALLAQ KRISTO
LEKSI NIKOLLA
AT LAZAR KOSMA
PETRAQ K.SPIRI
NAUM APOSTOL
KOSTAQ S.CHERAVA
ZISSI GEORGE
MIHAL JOVAN
VASIL K.BERATI
GEORGE BREZHDANAKU
GEORGE KONDAKCHI
KATINA KONDAKCHI
KOLI VANGJEL
NIKOLLA KRISTO
DHOSI S.LUBONJA
SIFI L.VITHKUQI
DHOSI L.VITHKUQI
AVRAM KOSTANDIN
ANASTAS ATHANAS
VASIL T.MILLAU
PETRAQ BELBA
TODI V.MONKA
STEVE LAZO
NAUM NAKO
KOZMA L.FIKU
DHIMITRI PEPO
MITRO BROS
PANO T.PANO
LIGOR T.JANKO
ILO G.VOSKOPOJA
DHORI TOROVECI
LIGOR A.DEMA
CHRISTO A.DEMA
LIPI PETRO
FILIP TH.BUTKA
LUKA BUTKA
A.KRISTO BUTKA
KOLI P.BUTKA
LAZO DHAMO
LIGOR T.LIAKO
VANGJEL S.ALARUPI
ARGJIR A.LUBONJA
DURO NURI
VANGJEL JOHN
SPIRO MONKA
SOTIR VESHO
NAUM LAZAR
LIGOR BELLOVODA
MIHAL LIMPIRAK
LIL N.SHYTI
LIGOR SKARANI
VASIL KURTEF
KOZMA STEFAN
PERIKLI VASIL
VASIL KRISTO
PANDI SOTIR
PETRO PANAJOT
PETRO TH.LUBONJA
DHAMO SHOLLA
NASTAS KECI
THOMA ZIU
GEORGE ANDREA
DOKE LUBONJA
RAKO RUSHA
TOLI SOTIR
NAUM KRISTO
SALI J.DISHNICA
MIHAL P.BILERALIS
GEORGE SIMON
KADRI ELBASANI
ZHAMO FEHIM
KASEM J.ELBASANI
ALI B.BERATI
MIHAL BRISKU
NAUM LAZAR
ILO VASIL
PANDI M.LUBONJA
LIGOR BELLOVODA
PETRO THANAS
KOCHI GJERGO
ARGJIR ADAM
SOTIR ALEKS
ANDON KRISTO
DHIMITRI ANDON
RAKO ILO
STELIAN ZYKO
ALEKS SOTIR
KOLI TUSHI
VELL.KAMENICA
ANDREA FACE
PETRO BOBOSHTICA
VELL.PAPAVANGJEL
EUGJENI D.ROSINI
KOSTA PATAROKU
PANDELI KRALI
VASIL LAMBI
ARTEMIS MAVROMATAQI
ALEKS LEONAQI
DURO NURI
VANGJEL JANI
SOKRAT GEORGE
GEORGE MALAKSENO
NAUM VOSKOPOJA
ADEM ASLLAN
HARI D.TREBICKA
LULA BUTKA
LAZO DHAMO
ARGJIR BUTKA
STEFO NASI FURXHI
PARASHQEVI STEFO
STAVROS
SPIRO MONKA

No comments: