Friday, March 16, 2012

E Vёrteta mbi pellazgo - shqiptarёt

NGA RASIM BEBO
Kur konfirmohet plotёsisht e vёrteta mbi pellazgo-shqiptarёt dhe qeveria shqiptare ftohet nё kёto dy evenimente tё rёndёsishme: Nё Tiranё me datёn 15-4-2011 nё formimin e shoqatёs “qendra studimore Pellazgjike”. Dhe nё Paris mё 2 janar 2012, kur Pof. Dr. Mathieu Aref mbrojti tezen e doktoraturёs me temё: “studime e kёrkime shkencore mbi pellazgёt nё prejardhjen e qytetёrimit grek”.  Qeveria dhe Akademija e Shkencave shqiptare, nuk morrёn pjesё. Pse? Nuk guxojnё te pёrdorin emёrtimin Pellazg. Ata bazohen nё atё qё thonё “ajtollahёt”. Kёsaj i thonё tradhёti, kёsaj i thonё tё mos njohёsh stёrgjyshёrit e tu, kur shkencёtarёt botёrorё flasin me shumё respekt.
Robert d’ Angeli thotё: “Pёr Pellazgjishten, dёshmi tё Biblёs, qё thotё tekstualisht: “para shpёrhapjes, qё ndodhi nё kohёn e ndёrtimit tё Kullёs sё Babillonisё, gjithё njerёzimi fliste njё gjuhё tё vetme tё njёjtё.” (Enigma f. 200).
Nё vitin 1877 filologu i shquar francez Louis Benloew shkruajti njё vepёr qё tronditi rangjet shkencore e historike. Ky libёr i titulluar “Greqia pёrpara grekёve”.  Benloew flet pёr kombin shqiptar. Kombёsia mё e vjetёr nё kontinent. (Shqiptarёt, Kombi mё i vjetёr nё kontinent, 13-11-2011). M. Aref thotё: “...pellazgo-shqipja shtrihej nё njё pjesё tё madhe tё Europёs: nga Atllantiku (Baskёt) deri nё Detin e Zi (Kaukazianёt, Armenёt) dhe nga dy brigjet e Danubit (madje edhe mё nё Veri me qёnese gjёnden fjalё Lituaneze dhe kuptime tё shpjegueshme nёpёrmjet shqipes) deri nё Detin Egje (Kreto-Mikenёt). Ndёrsa Hirt dhe Shrader midis autorёve tё tjerё modernё kanё nxjerrё hipotezёn e egzistencёs tё njё gjuhe tё vetme “europiane” tё folur nga Atllantiku deri nё Kaukaz dhe nё Azin e Vogёl. (Mathieu Aref, “Shqipёria”, bot, 2007, f. 272).
Mё e rёndёsishmja ёshtё paraqitja e tezёs sё Prof. Dr. Mathieu Arefi  me titull: “Kёrkime mbi pellazgёt, si origjinё e civilizimit grek”.  Kjo tezё u pёrshёndet nga juria pёr serjozitetin dhe rrugёn shkencorё tё ndjekur nga autori, mbas konsultimit, juria vendosi dhёnien e titullit: “Doktor nё shkencat e historisё sё antikitetit (Greqia antike) tё Universitetit Paris – Sorbone.(http://stopinj.blogspot.com).
Pёrshёndesim konfrencёn e parё shkencore, pёr tё ndriçuar Qytetёrimin Pellazg,  e cila u mblodh me 21-22 tetor 2011 nё Tiranё. Krijuan shoqatёn “Qendra e Studimit Pellazgjike”.
Qё nga viti 168 para Krishtit dhe deri nё vitin 1912 me shpalljen e pavarёsisё; kaluan mbi 2000 vjet nёn pushtimin e tre perandorive: Romake, Bizantine dhe Turke. Njё luftё  e gjatё dhe e dёshpёruar pёr tokёn, gjuhёn dhe vetёqeverisjen. Por sundimi turkё i bashkuar me armikun shekullor Patrikanёn    zhvilluan njё luftё pёr jetё a vdekje me shqiptarёt pёr tё rruajtur ndjenjёn e kombёsisё.
E. Jacques citon nga Sevasti Qiriazi Dako: “Mund tё duket e çuditshme, por rezultati imediat i pushtimit turk mё 1453 ishte nё dobi tё Patrikanёs Greke. Mehmeti i II, pushtuesi i Kostandinopojёs, duke shfrytёzuar urrejtjen midis Papёs dhe Patriarkut, e ktheu Patrikun ne bamirёs dhe mbrojtёs tё sajin.  Ai i dha Patrik Genadit gradёn e pashait dhe nxori njё dekret qё e njihte atё dhe pasuesit e tij si krerё shpirtёrorё dhe civilё tё tё gjitha bashkёsive ortodokse. Juridiksioni pёrfshinte grekёt, shqiptarёt,  bullgarёt, rumunёt, dhe sllavёt. Ky dekret perandorak e shndёrroi Kishёn Ortodokse tё Lindjes nё njё shtet brёnda shtetit. Ai e vuri nёn kontrollin e plotё tё grekёve qё banonin nё Fanar. (lagje e Stambollit) Qё prej asaj kohe, forcat e kishёs pёrdoreshin si armё politike nё shёrbim tё “Idesё sё Madhe” greke, d.m.th. helenizimin e kombeve tё tjera tё Ballkanit. (E. Jacques “Shqiptarёt” f. 232).
Pёr tё arritur kёtё qёllim, fanarjotёt shpallёn gjuhёn greke tё plotfuqishme. Alfabetin grek, shkollat greke, kishat greke u bёnё tiparё zotёruesё tё jetёs intelektuale tё popujve tё krishterё tё Ballkanit, deri nё shek. XX. Despotizmi shpirtёror i Patrikanёs ishte mё i keq se tirania politike e turqeve. Ata qё guxonin tё ngrinin krye, braktiseshin, mallkoheshin, shkishёroheshin dhe paditeshin tek autoritetet turke si kryengritёs e rebelё kundёr qeverisё, e cila i ekzekutonte, i burgoste ose syrgjynoste. Autoritetet turke bashkёpunonin haptas me peshkopёt grekё pёr shtypjen e shpirtit kombёtar tё shqiptarёve. Dimё qё Perandoria Osmane nuk njihte kombёsi, por vetёm komunitete fetare. Rjedhimisht shqiptarёt ishin ndarё nё tre komunitete fetare, duke mos i njohur si njёsi kombёtare me vete. Keshtu shkollat lejoheshin nё gjuhёn turko-osmane, greke dhe latino-italiane. Pas vitit 1821, qeveria e Athinёs pёrpiqej tё kultivonte nёpёrmjet gjuhёs, fesё, dhe historisё sё Greqisё, ndёrgjegjen kombёtare greke, veçanёrisht nё rininё ortodokse shqiptare. Rilindasit tanё iu kundёrvunё panhenizimit dhe pansllavizimit. Kisha nё Greqi ka nё kushtetutёn e kёtij vendi, shkruan: “çdo ortodokёs ёshtё grek dhe çdo grek ёshtё ortodokёs”. Bytyçi (“Shqiptarёt...” f. 202). Pёr kёtё tё gjithё shqiptarёt ortodoksё nё greqi i quan grekё, kёshtu qё greku vё fenё mbi kombin, kjo ёshtё fatkeqёsi pёr tё, qё gёnjen vetёveten e tij. Greqia ka njё komb artificial duke pёrdorur greqishten si gjuhё, fenё ortodokse dhe ideologjin heleniste si nacionalizёm. Njё nacionalizёm i tej skajshёm nga njё komb qё nuk ёshtё komb ёshtё i pa shёmbёll nё histori. (E. Kocaqi, f. 199).
Kordinjano, e ka quajtur besimin e popullit tonё njё “besim natyral primitiv”. Ja se si shprehet ai: “Shqiptari nё praktikёn jetёsore dhe nё ndёrgjegjen intime tё veprimtarisё sё tij ёshtё thellёsisht fetar, por besimi i tij ёshtё njё besim natyral primitiv. Ideja nё Zotin prinё çdo gjё e mbi çdo gjё; ngjarjet e mёdha dhe tё vogla, rastet e begatisё e tё fatkeqёsisё, jeta dhe vdekja, tё gjitha i referohen Zotit si njё shkak universal dhe Suprem i çdo gjёje”. Lordi Hobhaus shkruan: “Vetёm shqiptarёt kanё ndjenjёn e kombёsisё; asnjё prej popujve tё tjere tё mbretёrise osmane nuk ndien gjё tjetёr pёrveç fesё”.  (Anton Çefa,  “Letёr e B. Shout dёrguar Nolit), “Illyria”, 11-1-2008, f. 30).
Profeti Muhamed dhe pasuesit e tij, kalifёt, e shkrinё nё njё individ tё vetёm pushtetin fetar politik. Ata e ndanё botёn nё dy kategori: Daryl Islam (fusha e Islamit) dhe Daryl Harb (fusha e betejёs). Shpata komandohej nga Kurani si mjet pёr nёnshtrimin e botёs jo myslimane ndaj sulltanit si njё autoritet politik. Ky nёnshtrim politik...sinonte shndёrrimin e tё pa feve haraçpaguesve nё fenё Islame. (E. Jacques “Shqptarёt”,  f. 241).
Sulltan Murati i IV, lёshon urdhёrin sipas Kuranit dhe thotё: “Sa tё krishterё kanё feude tё turqizohen dhe do ti mbajnё ato nё rastё tё kundёrtё do ti humbasin”. Por nuk ёshtё vetёm kjo. Sipas Kuranit, ata qё nuk myslimanizohen, pёrveç pasurisё u hiqet edhe liria. Janё njerёz tё kategorisё dytё.  Kёshtu shqiptarёt duhet tё zgjidhnin midis krishtёrimit dhe lirisё. Shqiptarёt nё dilema tё tylla pёlqyen lirinё dhe pasurinё. Feja e krishtere mbёshtetur tek mёshira. Shqiptari nuk e do mёshirёn, por admirimin. Kёshtu mund tё themi se ndryshimet e feve nga ana e shqiptarёve kanё si shkak interesin ekonomik.  Ata nuk u morёn me tregtira, arte bakallёqe dhe matrapazllёqe. Nga i nxirrnin paret? Me “artin”mё tё bukur – Shpatёn dhe dyfekun. (A. Kola, “Arvanitet”, f.283). Feja myslimane ishte me pranё karakterit tё tyre luftarak, ishte pengesё e sllavizimit dhe greqizimit pёr tё ruajtur individualitetin, indetitetin e tyre kombёtar.
“ Qё nga dhjetёvjeçarёt e fundit tё shekullit XVI deri nё gjysmёn e shekullit tё XVII, pohon Kordinjano, prej popullit shqiptar 1/3 ёshtё bёrё muhamedanё”  (F. Kordinjano “Gjeografia kishtare e Shqipёrisё”, 1934). Nё gjysmёn e dytё tё shek. XVII kemi kthimin masiv tё shqiptarёve nga tё krishterё nё myslimanё. Shqiptarёt thonё mjaft autorё bashkёkohorё, u kthyen nё myslimanё qё tё mos thitheshin prej popujve kufitarё sllavё dhe grekё. Kёshtu mendojnё:  I. Irwin, R. Fallasçi, W. S. Davis, Roberto Morozzo della Rocca etj. Citojmё dy prej tyre “Islamizimi i shqiptarёve ka qёnё njё pritё kundёr presionit sllav, ashtu sikurse mё parё pranimi i katolicizmit ka qёnё njё pengesё e ngjajshme kundёr greqizimit tё sjellё nga otrodoksia bizantine”. (I. Irwin; “Fati i islamit ballkanik”) (Epirin f. 304).
Nё vitin 1308, njё misionar katolik konstatonte se nё pikpamje fetare, shqiptarёt “nuk janё as katolikё tё vёrtetё, e as ortodoksё tё vёrtetё”. 500 vjet mё vonё pёrsёritet. Nё vitin 1800, kur shumica e shqiptarёve ishte konvertuar nё Islam, Henri Tozer thoshte tё njёjtёn gjё  “Myslimanёt nё Shqipёri nuk janё vёrtetё myslimanё, dhe tё krishterёt nuk janё vёrtet tё krishterё”. Burimet bizantine i shquajnё qartё shqiptarёt si popull mё vehte brёnda commonwealth-it bizantin, ndёrkohё qё popujt e tjerё, si grekёt, sllavёt, aziatikёt humbisnin nёn emёrtimin pёrgjithёsues “bizantinё” (Romaioi). Nё tё gjitha e tapat ne renditeshim komb mes kombeve tё tjerё.
Historiani grek K. Paparigopulos qorton Patrikanёn e Stambollit se nuk arriti, pёr neglizhencё, tё helenizonte tё gjithё popujt e Ballkanit duke pёrfituar nga situata e favorshme qё i kishte krijuar Perandoria Osmane”. (Epirin,  f.305)
Patrikana donte tё asimilonte ortodoksёt e Shqipёrisё; ajo mbylli shkollat shqipe tё krahinёs sё Himarёs qё fuksionuan nga fillimi i shek. XVII deri nё fillim tё shek. XVIII.
Shqiptari i kamur panhelenisti V. Zhapa bёri tё mundur tё çeleshin nё Shqipёrinё e Jugut 163 shkolla nё gjuhёn greke. Kёto shkolla vazhduan nga viti 1860 deri nё vitin 1892 pёr 32 vjet. Ndersa nё Labovё nё fshatin e milionerit  Zhapa, fuksionoj shkolla shqipe. (“Historia e Shqipёrisё”, Tiranё  1962 f. 105).
Nё kohёn e mbretёreshёs Teuta (231-?p.e.s.),  Anijet Iliriane u bёnё t’merr i Adriatikut. Senati romak dёrgoi dy ambasadorё, pёr tё kёrkuar dёmshpёrblim dhe t’i  jepnin fund ekspeditave pirate. Teuta ... u tha se nё bazё tё ligjit ilir, “piratёria ёshte njё zanat i ligjshёm ...”.  Thuhet se njёri nga tё dёrguarit u pёrgjigj. “Se nё njё rast tё tyllё Roma do tё merrej me vendosjen e njё ligji mё tё mirё pёr ilirёt”. Shёrbёtorёt e saj, tё fyer, e vranё atё duke hypur nё anije. (E. Jacques “Shqiptarёt,  f. 139).
Pёr gjatё dy mijё vjeçarёve kaluan tre perandori dhe nё çdo kohё ka patur dinjitet dhe kanё lartёsuar kombin shqiptar duke nxjerrё perandorё dhe duke rrёzuar perandorё nё kёto perandori. Ndёrsa, sidomos nё kёto dy dekada tё fundi, qё filloi e quajtura “demokraci”, krerёt shqiptarё, do tё mbahen mend si njё njollё e zezё e historisё.
Profesor Arben Llalla thotё: “Shqipёria udhёhiqet nga njerёz pa shtyllё kurizore, pa dinjitet kombёtar, sepse vetё faktet flasin. Shqipёria sot nuk paska burra, por meshkuj qё pas pesё minutash kthehen nё lavire”. Pse nuk ndiqet shёmbёlli i mbretёreshёs Teuta rreth 2250 vjet mё parё? Pse vendi i jonё tё kthehet kaq mbrapa dhe tё mos pёrfillij gjakun e djersёn e derdhur deri sot? Si mund tё pёrdhoset nё dhenien nё pronesi tё tokave shqiptare, pёr familjet minoritare greke nё jugё tё vendit, duke i kthyer ato nё “troje greke”, pas njё pakti me qeverin greke, lejoi me ligj regjistrimin e ketyre teriroreve shqiptare edhe nё kadastrat pronesore greke.
Citojme Prof. Dr.  Eshref Ymeri:  “...qё kur u vendos, qё kryeshovenisti Janillatos tё mbajё pёrfundimisht tё pushtuar kreun e kishёs ortodokse qё e ka shndёrruar nё njё filial tё kishёs shoveniste greke... ka vazhduar me zhvarrimet nё Kosinё tё Pёrmetit, me ngritjen e manastireve, memorialeve dhe varrezave pёr ushtarё agresorё grekё, pёr faljen e hapёsirave ujore shovenizmit grekokaragjoz, me lejimin e deklaratave tё  tradhtarit Bollano pёr tjetёrsim tё pjesёve tё teritorrit tё Republikёs sё Shqipёrisё dhe, sё fundi, me mёnyrёn e regjistrimit tё popullsisё sipas midesё sё shovenizmit grek. Tё gjitha kёto lёshime qё Kryeministri Berisha i ka bёrё grekut, bien erё tradhёti kombtare”. (internet 21-8-2011).
“Turp tё ketё ky Vili Minarolli qё na paska dalё nё fotografi me armiqtё e egёr tё kombit shqiptar, turp tё ketё qeveria shqiptare qё vazhdon ta mbajё nё diplomaci Vili Minarollin, turp tё ketё Presidenti Topi qё e ka dekretuar pёrsёri pёr ambasadorё kёtё shёrbёtorё tё shitur tё shovenizmit grekokaragjoz”. (Fom: Eshref Ymeri 21-1-2012).
Ёshtё fatkeqёsi  pёr qeverinё, qё nё vend tё kёrkonte me vendosmёri grekut: Heqjen e ligjit tё luftёs. Njohjen e genocidit çamё.  Njohjen e pronave çame. Hapjen e shkollave shqip pёr arvanitёt dhe emigrantёt. Njohjen e viteve tё punёs se shqiptarёve. Hapjen e hetimeve pёr emigrantёt e vrarё tё 154 viktimave, tё 245 tё torturruarve, tё 1245 fёmijёve shqiptarё tё zhdukur, kur hesht dhe nuk ndien hallet e atdheut! Kjo ёshtё qeveria shqiptare qё ka hyrё nё tradhёti bashkё me ambasadorin e saj nё Athinё.  Pse Z. Ismail Kadare, Dritero Agolli e tё tjerё qё janё te afirmuar nuk e ngrejnё zёrin te plagёt e kombit dhe tё akuzojnё hapur? Dijeni se jeni shumё tё vonuar dhe mendoj se ua kanё pёr tё prishur varrin pas vdekjes.
Janullatosi ёshtё ngarkuar posaçёrisht qё myslimanёt shqiptarё tё quhen turq. Historianёt grek bёjnё jehonё tё madhe, se çamёt i ka sjellё turqia si kolonё nё Çamёri prandaj duhet tё dёbohen.
Pse Akademia e Shkencave bashkё me qeverinё lejon qё tё anatemohen figurat e ndritshme historike, mbi tё cilat rron kombi ynё, si Skёnderbeu, Pjetёr Bogdani, Naim Frashёri, Gjergj Fishta, Fan Noli, Faik Konica, Nёnё Tereza, Ernest Koliqi, Mit’hat Frashёri etj? A po jeni nёn diktatin e guvernatorit Janullatos pёr tё bёrё Shqipёrinё tё deshqiptarizuar?  Kёta qё klithin nuk janё katundarё me shallvare qё i bien daulles e “Duam Banёn”. (Thotё I. Kadare). Kёta janё rimohues janё renegatё tё kombit shqiptarё, qё u shёrbejnё armiqve tanё shekullorё tё Veriut dhe tё Jugut, dhe nё prapaskene istruktohen nga Janullatosi. Ka nga ata qё thonё punёt do tё shkojnё mbrapёsht, pёr deri sa nё qendёr tё Tiranёs nuk do tё hiqet shtatoria e Skёnderbeut pёr tё zevёndёsuar me ate tё Sulltan Muratit. Ngjan e pabesueshme por kёto fjalё tё njё rimohuesi nga Shqipёria.
Njё tjetёr shkruan tё zezёn mbi tё bardhё se “anti-shqiptari Gjergj Kastrioti Skёnderbeu, ёshtё protagonist kryesor i historigrafisё komuniste, i futur nё tekstet e historisё. Emri i kёtij rimohuesi ёshtё H. Feraj dhe sa ç’ёshtё e madhe habia pёr mashtrime tё tylla, po aq, nё mos mё shumё, ёshtё habija tjetёr se ky rimohues paska pёrkrahje nё rrethet unversitare e gjysmё zyrtare nё Shqipёri.  Nё kohёn qё po shkruhen kёto radhё, metropoli shqiptar vlon nga polemika ta ruajmё apo ta rrёzojmё Skёnderbeun!  Vёshtrimi i çёshtjes ёshtё njollё e zezё pёr Shqipёrin...ёshtё turp! Njё thyerje me pasoja fatale”. (Ismail Kadare gazeta “Illyria”, 8-1-2009, f. 29).
Atllazi gjeografik i Shqipёrisё, si vepёr skandaloze, anti-kombёtare, nga Akademik Hivzi Islami. Ai thotё se Shqipёria e jugut ёshtё Greqi. Ndёrsa Kosovёn e paraqesin tё shtetit serbo-malazes. (f. 94-95). Dhe mё tej.  A. Bёrxholi dhe Dh. Doko rritёn minoritetin nё Shqipёri nga 2% nё tekstine gjeografisё nё vitin 2002 nё 10.8%. nё vitin 2007. (f.13, Atllasi i Berxholit, H. Doko, dhe H. Asçes. Gazeta Illyria 27-9-2007).
Rimohuesi  z. Savash Veliu, hedh vrerё mbi shumё figura kombёtare. Si mer guximin dhe hedh balte mbi Skёnderbeun etj. Ju z. Veliu. Ç’Turp! Kёtё turp e mban dhe e pёrhap si “Njeri shume i ditur”, dhe je i destinuar t’i shёrbesh “rimohuesve” anti-shqiptar.

No comments: