Tuesday, February 15, 2011

Basha: Asnjë azilkërkues në zonën Shengen


2 muaj pas liberalizimit te vizave, shifrat flasin për një lëvizje dinjitoze të shqiptarëve15 shkurti, për Ministrinë e Brendshme, përkon me 2 mujorin e momentit kur shqiptarët nisën udhëtimin e parë pa viza në të gjithë zonën Shengen.

Për të bërë një bilanc të qartë dhe konkret se cila është ecuria e deritanishme, Ministri i Brendshëm Lulzim Basha, thërriti në një tryezë të përbashkët, përfaqësuesit e lartë të Policisë së Shtetit, të Ministrisë së Jashtme, të Bashkimit Europian, por edhe faktorët jo më pak të rëndësishm sic janë agjencitë dhe operatorët turistikë, të cilët zoti Basha i ka konsideruar si një hallkë tepër të rëndësishme në sensibilizimin e mosshkeljes së rregullave të kërkuara.

Por pas 2 muajsh, që kur u krye lëvizja e parë pa viza, Ministri i Brendshëm bëri publik shifra të cilat ai i cilësoi si dinjitoze në të gjithë rajonin dhe duke e quajtur këtë process si të suksesshëm dhe të kaluar si një provë të suksesshme me vendet e Bashkimit Europian.

“ Sot është 2 muaj që prej momentit të liberalizimit të vizave dhe ky është momenti për t’u ndalur në ecurinë e këtij proçesi, çfarë ka sjellë kjo lëvizje e lirë. Prej 15 dhjetorit dhe deri dje në mesnatë kanë ushtruar të drejtën e lëvizjes së lirë mbi 126 mije qytetarë shqiptarë. 39 mijë janë rikthyer pasi e kanë përdorur këtë të drejte që ditën e parë. Refuzimi për hyrjen e shtetasve ka qënë 2 % ose afro 700 persona, cfarë e bën këtë një shifër rekord në të gjithë rajonin. Procesi lëvizjes së lirë është është mjaft normale”, tha Ministri Basha duke theksuar një fakt tepër të rëndësishëm dhe që nga shumë përfaqësues të opozitës u paragjykua, sic është kërkimi i azilit. Zoti Basha tha se shifra e azilkërkuesve ëshët zero, të cilën ai nuk ngurroi t’a quaj tepër mbresëlënëse dhe dinjtoze veçanërisht në sytë e partnerëve ndërkombëtare dhe vendeve të Bashkimit Europian.

Në këtë kontekst, Ministri i Brendshëm falenderoi agjencitë dhe operatorët turistikë të cilët ai i quajti si një faktor mjaft të rëndësishëm për arritjen e kësaj shifre zero të azilkërkuesve por edhe të refuzimit të hyrjeve.

Sërish ministri Basha përsëriti faktin se çfarë pasojash do të sillte kërkesa për azil nga shqiptarët dhe duke bërë një thirrje-kujtesë për ata të cilët ndodhen jashtë për të mos shkelur afatet e qëndrimit në vendet e zonës Shengen.

No comments: