Wednesday, May 18, 2011

Diaspora: 19 kandidatë për 7.258 vota

Në diasporë do të konkurrojnë 19 kandidatë në tre njësi zgjedhore ku janë vetëm 7.258 shtetas me të drejtë vote.

Nëpërmjet postës elektronike dhe regjistrimeve pranë përfaqësive diplomatike të Maqedonisë ishin lajmëruar mbi 10 mijë shtetas, mirëpo një pjesë e tyre u refuzua, dhe kryesisht bëhet fjalë për diasporën shqiptare që jeton në SHBA, të cilës i janë refuzuar një numër i madh i votave, njofton INA.

Në Parlamentin e ardhshëm do të jenë 3 deputetë nga diaspora që dot vijnë nga tre njësi zgjedhore: Njësia 7 Evropë dhe Afrikë, Njësia 8 SHBA dhe Kanada si dhe njësia 9 Australi dhe Azi.

Shtetasit jashtë vendit do të votojnë në përfaqësitë diplomatike jashtë vendit një ditë para zgjedhjeve, gjegjësisht më 4 qershor dhe ata do të votojnë në 36 përfaqësi diplomatike.

Hapja e vendvotimeve nëpër përfaqësitë diplomatike nuk do të jetë në Tiranë ku janë lajmëruar vetëm 6 veta, në Kajro vetëm 8 veta, Talin vetëm 1 votues, Tel Aviv vetëm dy votues, në Oslo ku janë të pranishëm edhe mërgimtarë shqiptarë nuk është lajmëruar asnjë shtetas si dhe vende tjera.

Probleme të mosparaqitjes janë edhe udhëtimet, pasi që për një votë një duhet të udhëtohet me mijëra kilometra deri në përfaqësinë diplomatike të Maqedonisë dhe kjo kryesisht në SHBA, Australi dhe vende tjera.

Numri më i madh i qytetarëve jashtë vendit që dëshirojnë të shprehin të drejtën e votës janë nga Venecia e Italisë edhe ate 1.190 vet dhe Bern rreth 990 veta.

Sipas vlerësimeve të Agjencisë për Emigracion jashtë vendit jetojnë rreth 500 mijë qytetarë me prejardhje nga Maqedonia.

Për të fituar deputet në njësinë 7, sipas llogaritjeve të KSHZ-së, nga 4.653 votues të regjistrues, kandidati fitues për deputet duhet të fitojë së paku 94 vota, në SHBA dhe Kanada nga 1832 votues kandidati fitues duhet të fitojë së paku 37 vota ndërsa në njësinë zgjedhore 9 Australi dhe Azi, kandidati duhet të fitojë vetëm 15 vota për të qenë deputet nga 773 votuesit e regjistruar. KSHZ për votimet dhe procesin e organizimit të zgjedhjeve në diasporë bëri të ditur se do të harxhohen rreth 1 milion euro.

Cilët janë kandidatët e partive

Njësia 7 – Evropë – Afrikë

Ismail Beluli – BDI

Xhemal Dauti-PDSH

Kujtim Aligega – DR

Risto Mançev- VMRO-DPMNE

Nikolço Kolev – VMRO-Popullore

Zaim Bilalli – LSDM

Tanja Hristovska – Partia Evropiane

Njësia 8 – SHBA dhe Kanada

Tefik Abdullai – PPD

Ramazan Skara – BDI

Krste Bllazhevski – Unioni Socialdemokrat

Pavle Sazdov – VMRO-DPMNE

Dragi Stojkovski – Partia e Dinjitetit

Dushan Sinadinovski – LSDM

Stojadin Naumovski – Të Bashkuar për Maqedoninë

Njësia 9 – Australi

Miki Dodevski – VMRO-DPMNE

Ico Najdovski – Dinjiteti

Neda Goreska- LSDM

Trajçe Gulevski – Të Bashkuar për Maqedoninë.

No comments: