Wednesday, July 17, 2013

23 vjet zgjedhje në Partinë Demokratike. Dossier nga Mujë Buçpapaj

Gara e brendshme për kreun e ri të Partisë Demokratike ka tërhequr papritur vëmendjen e opnionit, aq sa ka lënë në hije edhe vetë përgatitjet  për kompozimin e qeverisë së re të dalë nga zgjedhjet e 23 qershorit 2013.
Ndoshta ajo çfarë e bën më interesante këtë garë është fakti se pas 22 korrikut do të njihemi me emrin e atij që do të zevëndësojë liderin historik të demokratëve
 Prof. Dr. Sali Berisha.  Përpos kësaj, nga profili dhe besueshmeria e kryetarit të ardhshëm do të varet shumë edhe natyra  e kursit politik të opozitës  së djathtë në vend.
Po kaq në pyetje është edhe platforma që do të përshtasë ai për të ringritur partinë, shuar sherret e brendshme pas një humbje poshtëruese, ruajtur ato ekuilibre që e kanë mbajtur këtë parti të bashkuar dhe forcë alternative për pushtet, si dhe orientimin e saj drejt forcimit dhe rikthimit sa më të shpejtë në fuqi.
Meqënse jemi duke përcjellë me kureshtje garën  për kreun e ri të  PD-së, do të ishte interesante për të parë se si janë zhvilluar konkurencat brenda kësaj partie gjatë 23 vjetëve, prej kur është krijuar kjo parti me emrin e të cilës lidhen disa nga arritjet më të bujshme të shqiptarëve gjatë gjithë historisë së tyre moderne.
Vertetë PDSH-ja është dominuar nga lideri karizmatik Sali Berisha, por gjatë dekadës së parë të kësaj partie, përpjekjet për ta spostuar apo zevëndesuar atë përmes zgjedhjeve të brendshme kanë qënë të forta dhe shpesh dramatike. Pas vitit 1999, edhe nga rivalët e Berishës është pranuar  fakti se Berisha ishte i pakonkurueshëm në PD dhe sfiduesit kanë qënë fillimisht thuajse  formalë dhe pastaj në dy Kuvendet e fundit  nuk kanë pranuar as të garojnë.

Dihet se lideri i levizjes studentore të Dhjetorit 1990 Azem Hajdari,  është edhe kryetari i parë i Partisë Demokratike. Prej 12 dhjetorit 1990 ai quajt si kryetar i Komisonit Nismetar të PD-së, sido që kishte  atributetet  e një kryetari në vendimarrje dhe orintim politikash.
Studentet,  perfshirë edhe Hajdarin, sido që kishin 7 anëtar në kryesinë provizore të PD-së, ata shiheshin si të papërgatitur për çuar PD-në drejt fitores së shpejtë dhe natyrisht pa përvojën e duhur jetësore dhe profesionale, kështu që sytë hidheshin nga profesoret e zgjedhur nga sudentët në Komisionin nismëtar. Një pjesë e këtyre intelektualëve në fakt  po tregonin padurim, teksa kishin planifikuar largimin e Hajdarit, i cili kishte krijuar prej ditëve të para të Levizjes së Dhjetorit 1990  profilin e një lideri të fortë, popullor dhe të guximshëm.
Kështu që gjatë një mbledhje të mbajtur me 9 shkurt 1991 në mungesë të Hajdarit dhe Berishës të cilët ishin në një takim që kishte organziuar presidenti komunist Alia me liderit e partive politike në vend, u organizua një mbledhje e cila pati si përfundim heqjen e Azem Hajdarit si kryetar i PD-së.
Mbledhja zgjodhi përkohësisht kryetar Dr.Aleksander Meksin, anëtar i Komisionit Nismëtar. Këto zgjedhje nuk u njohën pasi “mbledhja  ishte organizuar në mënyrë jo formale”, si  dhe  se “nuk kishte kuorumin e duhur për të marrë një vendim të tillë.”
Demokratët e kundërshtuan këtë procedurë si të parregullt dhe me  13 shkurt 1991  do të mbahej aktivi i parë i Partisë Demokratike  i cili do të zgjidhte me votim  të fshehtë një kryesi prej 19 anëtarësh. Pas këtij aktivi,  Komisioni Nismëtar  i PD-së,  do të  shndërrohej në Komision Drejtues të kësaj partie.
Nga votimi i bërë një ditë më vonë në kryesinë e  re, Prof. Dr. Sali Berisha, një lidër karizmatik i levizjes antikomuniste,  u zgjodh kryetar i Komitetit Drejtues të PD-së me 9 vota i   mbeshtetur nga votat e tre anëtarëve të rinj të këtij forumi,  Neritan Ceka, Rexhep Uka, dhe Blerim Çela. Pas tij u renditën  Aleksader Meksi me 5 vota, Gramoz Pashko me 4 vota dhe Azem Hajdari vetëm me  1 votë.
Zoti Eduad Selami u zgjodh sekretar i përgjithshëm i këtij komiteti. Ky organizëm   kishte për detyre të drejtonte partinë deri në mbajtjen e Kuvendit Kombetar në fund të shtatorit 1991.
Muajit në vijim ishin shumë dramatike për vendin. Zgjedhjet e 31 marsit 1991 dhe konfirmimi i papritur i PPSH-së, ngjarjet e 2 prillit në Shkodër, rënjet njëra pas tjetërs të qeverive Nano si dhe prej qershorit 1991 qeveria e stabilitetit me pjesmëarjen e PPSH-së dhe të PD-së, kishin krijuar një panoramë të re politike në vend, të pa imagjinuar më parë.
Natyrisht që kompromisi PD-PPSH,  ishte një zgjidhje e vetme për rujatjen e vendit nga shkitja në anarkinë totale,  sido që aq dëshpëruese për demokratët që mezi prisnin të shihnin PPSH-në të dalë nga skena qëverisëse e vendit. Kështu që  kishin filluar hapur presionet e bazës  ndaj PD-së për të dalë nga qeveria e stabilitetit(qershor-dhjetor 1991). Berisha po i përkrahte këto mendime gjithnjë dhe më shumë, i bindur se nuk kishte rrugë tjetër për nxjerrjen e vendit nga kriza. Në kundërpërgjigje të këtij qëndrimi, në fshehtësi, klanet e majta në PD po planifikonin largimin e Berishës nga drejtimi i PD-së.
Para Kuvendit të parë të PDSH që do të mbahej më 26 Shtator 1991, grupi i të majtëve në udhëheqjen e PD-së kishte organizuar edhe skenarin e zëvendësimit të Berishës me Cekën. «Ramiz Alia në prapaskenë po punonte që të bënte për vete kundërshtarët e Berishës në kryesinë e PD-së, sidomos Pashkon, Cekën dhe Zogajn. (E.Biberaj «Shqipëria në tranzicion», faq.194). Berisha që ishte figura më e padiskutueshme në PD, i mbështetur  nga delegatët, studentët dhe ish-të dënuarit politikë, u zgjodh kryetar i PDSH me 499 vota pro, ndërsa rivalët e tij për këtë post Nertian Ceka dhe Azem Hajdari morën nga 77 dhe 7 vota.  Të majtët kishin humbur përfundimisht betejën për të kontrolluar PD, ndërsa ishin  akoma që të mos dilej nga qeveria e koalicionit.

Demokratëtë e brakstisën përmes polemikash të brendshme qeverinë e stabilitetit të drejtuar nga socialisti Ylli Bufi dhe zevëndësi i tij, demokrati Gramoz Pashko,  duke i imponuar Presidentit Alia caktimin e 22 marsit 1992 si ditë të zgjedhjeve të parakoshshme. Kjo shihej  si rrugë e vetme  për të nxjerrë vendin nga kaosi dhe mjerimi total, si dhe siguruar një ndihmë të vertetë ndërkombëtare, aq të dosodoshme për ekonomine e faleminetuar shqiptare. Një qeveri teknike e drejtuar nga Vilson Ahmeti përgatiti zgjedhjet e 22 marsit, e cila do të mbetej si dita më e rendësishme e historisë së re të Shqipërisë, pasi i dha fund shtetit komunist 50-vjeçar.
Në zgjedhjet e 22 marsit  PD  rezultoi të kishte fituar 92 vende ose 65.7%, PS 38 vende ose 27%, PSD  7 vende ose 5%, PBDNJ 2 vende ose 1.4%. PR nuk fitoi asnjë vend.
Më 3 prill 1992, Presidenti komunist Ramiz Alia njoftoi dorëheqjen, siç tha ai‚ “për të mirën e Atdheut”. Ishte e qartë se postin e Presidentit do ta zinte kreu i PD-së, Sali Berisha. Ai ishte provuar si një politikan i aftë dhe i vendosur për të çuar Shqipërinë përpara. Berisha, pa konkurent, ishte bërë figura më popullore në vend. Më 9 prill 1992, me 96 vota pro dhe 35 kundër, Sali Berisha u zgjodh President i ri i vendit.
Më 10 prill, Berisha dekretoi Aleksandër Meksin të krijonte qeverinë e parë demokratike. Ndërkohë që në postin e kryetarit të Kuvendit të Shqipërisë ishte zgjedhur Pjetër Arbnori.
Më 16 Prill 1992, mbahet  Konferenca Kombëtare e PD e cila zgjedh në postin e kryetarit të partisë si pasardhës të Berishës, Eduard Selamin, deri atëherë sekretar i Përgjithshëm i kësaj partie. Selami mori 411 vota nga 485 gjithsej, ndërsa Azem Hajdari dhe Arben Imami, të dy kandidatë për kryetarë, u zgjodhën nënkryetarë të Partisë.
Në statutin e PD-së ishte sanksionuar që Kuvendi i partisë mbahej çdo dy vjet. Kështu që në Kuvendin e Dytë të PD-së të mbajtur në 4 dhjetor 1993 do te rizgjidhej në postin e kryetarit zoti Edurad Selami,  Sekretar i Përgjithshem u zgjodh Dr.Tritan Shehu, ndërsa nënkryetarë, Ali Spahia dhe Engjell Hysenbegasi.

Pas polemikave rreth njësimit të postit të kryetarit të partisë me atë të kryeministrit të vendit, i paraprirë nga diferenca qendrimesh  me Presidentin e vendit Sali Berisha, për sa i përket  procedurave për  miratimin e referendumit për kushtetuten, i mbajtur në nëntor 1994, dhe humbjen dëshperuese të  tij,  etj, Eduard Selami do të humbiste vendin e kryetarit të PD-së pas rreth tre vjetesh në krye të kësaj partie.
Një Konferencë e jashtëzakonshme e PD-së e mbajtur me 5 mars 1995  do ta shkarkonte Selamin pas një procesi votimi të hapur. Plot 607 delegatë nga 664 gjithsej kishin votuar kundër tij. Nga ana e tij Eduard Selami e pranoi rezultatin. Ai vazhdoi të ishte anëtar i PD-së dhe kryetar i Komiosnit të Jashtëm në Kuvendin e Shqipërisë edhe për dy vitet në vazhdim duke shmangur qartësisht  një përçarje e cila do ta demtonte Partinë Demokratike.

Partia deri në kuvendin e ardhshëm do të udhëhiqej nga Sekretari i Përgjithshëm i saj Prof.Tritan Shehu i ardhur në këtë post, pas një karriere të shkelqyer si mjek,  në vitin 1993.
Më 4-5 prill 1996  do të mbahej Kuvendi i Tretë  zgjedhor i Partisë Demokratike. Formi më i lartë demokrat mblidhej rreth 2 muaj para mbajtjes së zgjedhjeve të përgjithshme të 26 majit dhe në  një atmosferë mjaft pozitive.Vendi kishte njohur përparime domethënëse realizuar me përkushtim nga demokratët nëpërmjet reformave rrënjësore dhe të gjithanshme. PD priste me të drejtë  të konfirmohej për një mandat tjetër qeverisës, sido që socialistët nga ana e tyre kishin bërë plane të tjera.
Kuvendi zgjodhi kryetar të PD-së Prof. Tritan Shehu  pas një gare me Sekretarin e Maredhënjeve me Publikun Ferdinand  Xhaferri, ndërkohë që Sekretar i Përgjithshëm do të zgjidhej profesori i Universitetit Bujqësor të Tiranës, Dr. Besnik Gjongecaj  i cili pas zgjedhjve të 26 majit të atij viti do të emërohej Minister i Arsimit të lartë dhe Shkencës.

Siç dihet PS nuk do t’i njihte zgjedhjet të cilat i kishte  braktisur disa orë para mbylljes së kutive të votimit. Qeveria demokratike e gjendur përballë kritikave të forta nderkombëtare dhe bojkotit të parlamentit nga opozita e mjatë, dukej të kishte shumë veshtirësi përpara. Pas disa muajsh qetësi, situata  do të ndryshonte radikalisht me shembjen e skemave mashtruese piramidiale, përfshirjes së vendit në trazira të armatosura, largimit me dhunë të qeverisë legjitime Meksi, sundimit të komiteteve rebele krysisht në jug të vendit, shpërbërjes së forcave të rendit dhe atyre të armatosura, që patën për pasojë daljen e situatës nga kontrolli si dhe ardhjen e forcave shumkombëshe për të rivënë rendin deri në zgjedhjet e qershorit të atij viti.
PD i humbi thellë zgjedhjet e parakoshme të 28 qershorit. Thuajse në 40% të territorit të vendit ajo nuk pati mundësi të bënte fushatë, për shkak se selitë e saj ishin djegur, ndërsa drejtuesit i saj ose ishin kërcenuar dhe larguar për shkaqe sigurie, ose ishin ekzekutuar.Megjithatë PD do të mund të fitonte rreth 30% të  votave, falë besnikërisë së elektoratit të saj dhe guximit të qindra komisionerëve dhe drejtuesve demokratë në ato qëndra ku u numëruan votat.
Sali Berisha kishte dhënë  dorëheqje nga posti i Presidentit të vendit me 31 korrik 1997, duke shkuar në PD për ta ringritur serishmi në këmbë. Në fakt, siç konsiderohej atëherë,  PD nuk kishte asnjë mundësi tjetër për t’u rikthyer në skenë përveç grumbullimit të saj rreth ish-presidentit Berisha, i cili shihej si e vetmja   pengesë e pakalueshme për socialistët. Dhe kjo do të provohej qartë në vitet në vijim.
Më 20-21 tetor 1997 u mbajt Kuvendi i Katërt  zgjedhor i Partisë Demokratike i cili u zhvillua  në një atmosferë të rëndë politike. Qindra anëtarë dhe drejtues të saj ishin ekzekutuar, përfshirë edhe plagosjen e Azem Hajdarit në Kuvend, por edhe autorin e këtyre radhëve nga bandat e komiteteve të veshura me uniformën e policisë,  administrata ishe spastruar masivisht për motive politike, po kështu edhe gjykatat, përfshirë edhe Gjykatën Kushtetuese,  shtypi i djathtë nuk lejohej të shperndahej thuajse në 80% të territorit të vendit, televizoni shtetëror e kishte bojkotuar totalisht opozitën, ndërsa PD-së do t’i duhej të luftonte pët t’u mos zhdukur edhe fizikisht.
Në një garë me ish-kryetarin e Parlamentit Pjetër Arbnori,  Sali Berisha  u zgjodh kryetar i PD-së,  ndersa Genc Pollo deri atëherë këshilltar i tij,  u zgjodh në postin e nënkryetarit të Partisë, ish-ministri i  financave Ridvan Bode u zgjodh Sekretar i Përgjithshëm.
Me 17 korrik 1999 u mbajt Kuvendi i Pestë i Posaçëm i PD-së(jo zgjedhor). Ku Kuvend vendosi futjen e PD-së në parlament, i cili ishte bojkotuar pas ekzekutimit nga struktura të policsë së shtetit të themeluesit të PD-së Azem Hajdari me 12 shtator 1998, para selisë së kësaj partie.
Prej 30 shtatorit deri me 1 tetor të vitit 1999 u mbajt Kuvendi i Gjashtë   zgjedhor i Partisë Demokratike. Kryetari i PD-së Berisha, i cili ndodhej thuajse në një rrethim ndërkombetar,  u sfidua nga nënkryetari  i kësaj partie Genc Pollo, siç u tha atëherë  i nxitur nga ky faktor për ta larguar Berishën nga politika.
Pollo nuk pranoi ta zhvillonte garen deri në fund.  Një ditë para mbajtjes së Kuvendit, ai njoftoi moskandidimin e tij, siç tha ai “për mos përmbushje të kushteve të gares.” Në këto rrethana zgjidhja u gjet me futjen në garë të Uran Butkës, anëtar i kryesisë së PD-së. Butka, ish i përsekutuar politik dhe pinjoll i një familje të shquar nacionaliste,  pati deklaruar në Kuvend se ishte në garë më shumë për të plotësuar kushtin e garimit me dy rivalë se sa për ambicjen e fitimit të vendit të kryetarit të PD-së.
Pavarësisht dorëheqjes nga gara për kreun e PD-së, Pollo mori pjesë në Kuvend ku kërkoi që të zgjidhej anëtar i Këshillit Kombëtar, gjë që nuk rezultoi të kishte sukses. Pas humbjes së garës, siç tha ai “të pabarabartë”,  në nëntor të vitit 1999 Pollo u largua nga PD-ja duke krijuar Partinë Demokratike të Re, e cila në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2001 do të fitonte 5 deputetë.
Nga ky Kuvend përpos Prof. Berishës kryetar u zgjodhen, Jozefina Topalli nënkryetare, Jemin Gjana nënkryetar, dhe Ridvan Bode Sekretar i Përgjithshëm.

Më 15-16 dhjetor 2001 u zhvillua Kuvendi i Shtatë zgjedhor i Partisë Demokratike. Kongresi u mbajt pas manipulimit të rëndë të zgjedhjeve të përgjithshme të 24 qershorit të vitit 2001, e reflektuar kjo  edhe në raportin përfundimtar të OSBE/ODIHR dhe në një rezolutë të KE-së. Në këtë Kuvend Sali Berisha u sfidua nga ish- kryeministri Aleksander Meksi, një figurë mjaft popullore e PD-së dhe e të djathtës shqiptare.
Gara u shoqërua me paraqitjen e programeve nga të dy kandidatët. Berisha u përqendrua kryesisht tek rrugët e rikthimit të shpejtë të PD-së në pushtet si dhe paraqitjes së një programi për qeverisjen e ardhshme, ndersa Meksi prezentoi  një listë reformash që kishin si qellim demokratizimin e partisë.
Zoti Meksi paraqiti disa ide të rëndësishme, një pjesë e të  cilave PD po i përshtat rreth 10-13 vjetë më vonë,  siç ishte  instalimi i parimit një anëtar një votë, institucionalizimi i mendimit ndryshe,  përfaqësimi i pakicës në forume dhe vendimarrje, kandidimi individual, etj.

Plaforma e ish-kryeministrit demokrat,  e cila ishte botuar edhe në gazetën “RD”, nuk fitoi dhe zoti Meksi dha dorëheqje  nga kandidimi për postin e kryetarit me pretedimin se “nuk i kishin krijuar lehtësi proceduriale për zhvillimin e fushtës.”
Kryesia që doli nga ky Kuvend ishte: Sali Berisha kryetar, Bamir Topi nënkryetar, Jozefina Topalli nënkryetare, Ridvan Bode Sekretar i Përgjithshëm, Sokol Olldashi zgjidhet për herë të parë Sekretar për Organizatat Partnere.
Partia Demokratike e ndihmuar nga ndërkombëtaret  do t’i impononte PS-së, marrjen vendit të kryetarit të shtetit në vitin 2002, duke propozuar për atë post  gjeneralin në pension Alfred Moisiu, ndersa dukej qartë se në zgjedhjet e radhës do të ishin  në favor të PD-së dhe opozitës së djathtë.
Më 23-24 prill 2005  do të mbahej Kuvendi i Tetë i Partisë Demokratike.
Në këtë Kuvend zoti Berisha u zgjodh pa konkurentë, pasi PD mendonte se do të ishte vetëm një formalitet i panevojshëm  vendosja e çdo figure tjetër përballë liderit historik të kësaj partie.
Kryesia që doli nga ky Kuvend ishte: Sali Berisha kryetar, Bamir Topi nënkryetar, Jozefina Topalli nënkryetare, Ridvan Bode Sekretar i Përgjithshëm, ndërsa për herë të parë zoti Lulzim Basha zgjidhet anëtar i kryesisë së kësaj partie.
PD do të rikthehej bindshëm në pushtet në zgjedhjet e përgjithshme të 3 korrikut 2005. Katër vitet e qeverisjes së saj(2005-2009),  u konsideruan si një pikë kthese në historinë vendit, tashmë anëtar i NATO-s. Pavarësisht se nuk u përmbush pritshmeria e demokratëve në zgjedhjet e qershorit 2009, PD dhe aleatet e saj arriten të merrnin  70 vende në parlament, por pas një koalicioni legjitim me LSI, tashmë PD kishte siguruar edhe një mandat tjetër qeverisës. Kjo atmosfere pozitive, por edhe vetëkënaqësie,  reflektohet edhe në kongresin e radhës të demokratëve.

Më 14 dhjetor 2009 mbahet Kuvendi i Nëntë i Partisë Demokratike. Kryesia që doli nga ky Kuvend ishte: Sali Berisha Kryetar, Jozefina Topalli nënkryetare, Astrit Patozi nënkryetar, Ridvan Bode Sekretar i Përgjithshëm.Gjatë katër viteve në vazhdim,  mbizotëroi  prirja  për të ndertuar një parti elektorale të tipit amerikan, ndërkohë që strukturat partiake u mënjanuan dhe u lanë në harresë. Kjo  apati, shkeputje nga anëtarësia si  dhe mosveprim, pati shumë ndikim në zgjedhjet e 23 qershorit 2013, ku ingranazhet elektorale të një gjigandi politik si PD-ja nuk funksionuan si duhet. Humbja e këtyre zgjedhjeve çoi në dorëheqjen e liderit demokrat  Sali Berisha nga kreu i PD-së, i cili si kryeministër  kishte realizuar nënshkrimin e marëveshjes së asocim-stabilizimit me BE-në, kishte përmbushur të gjitha kushtet per marrjen e statusit të vendit kandidiat për Unionin Europian, si dhe falë reformash të mëdha dhe komplekse, kishte arritur heqjen e regjimit të  vizave per çdo qytetar  shqiptar me vendet e Bashkimit Europian, duke ruajtur ekonominë shqiptare në parametra pozitiv, pavarësisht krizës rajonale.  Përpos të tjerash ai  organizoi zgjedhjet më të mira të mbajtura në historinë e pluralizmit politik shqiptar, duke arritur standartet më të larta ndërkombëtare.
Kuvendi i Dhjetë i Partisë Demokratike pritet të zhvillohet gjatë kësaj vjeshte.Por më parë kësaj partie do t’i duhet të zgjedhë kryetarin e saj të ri  përmes një gare të hapur mes dy rivalëve potencialë, L.Bashës dhe S. Olldashit. Votimi do të kryhet bazuar në  parimin  “një anëtar një votë”,  i cili aplikohet  për herë të parë për zgjedhjen e kryetarit të PD-së, ndërkohë që për kryetarët lokalë të kësaj partie ishte aplikuar kohë më parë.

No comments: