Tuesday, November 29, 2011

SHBA, vdes vajza e vetme e Stalinit


Svetlana Alliluyeva
Vajza e vetme e diktatorit Sovjetik Josef Stalin ka vdekur në moshën 85 vjeç nga kanceri në zorrën e trashë në SHBA. Svetlana Alliluyeva, gjithashtu njihej si Lana Peter, vdiq me 22 nëntor, shkruan BBC.
Largimi i saj nga Bashkimi Sovjetik në vitin 1967 ishte një motiv për propagandën e SHBA-së. Ajo ka shkruar katër libra, ku dy ditarët u kthyen në bestseller. Por ajo iu mund ti largohej hijes së babait.
Ajo është shprehur se u largua nga Bashkimi Sovjetik pasi atje nuk kishte mundësi për tu realizuar. Gjithashtu një tjetër motivim ishte trajtimi jo i mirë ndaj burrit të saj të fundit, Brijesh Singh.
Ajo shkoi në  Indi në vitin 1966 për të hedhur hirin e Singh dhe prej andej refuzoi kthimin në Bashkimin sovjetik dhe hyri në ambasadën e SHBA-së ku kërkoi azil politik.
Vajza e Stalinit dogji pasaportën, denoncoi komunizmin dhe babain e saj, të cilin e quajti “një monstër moralist dhe fetar”. Përveçse denoncoi regjimin e Stalinit, ajo fajësoi liderët e tjerë për dërgimin e miliona punëtorëve në kampe.

No comments: