Friday, February 4, 2011

Lidhur me vrasjen e organizuar para portes kryesore te Kryeministrise

Kujtim Hoxha dhe Arjan Hamiti

Ndiqni me kujdes pamjet e Youtube-t nepermjet internetit, etapat e pershkruara ne te, levizjet e kordinuara te kater personave duke planifikuar ne cast vrasjen e te ndjerit nga Gjirokastra e duke shfrytezuar ne moment dhe te shtenat me bresheri automatike ne ajer te gardisteve qe vinin nga brenda territorit te kryeministrise.

Pavaresisht se pamjet qe paraqet kjo video nuk zgjasin shume, por nepermjet tyre me pak kujdes cdo njeri prej nesh kupton fare mire se kush jane ekzekutoret e vertete te viktimes.

Jemi ne momentin kur ka shperthyer porta kryesore ne hyrje te kryeministrise, dhe ajo eshte e hapur dy kanatesh.

Kur njerezit demonstrues futen brenda territorit te kryeminstrise degjohen dhe kuptohet fare mire qe personat mbrojtes se institucioneve qellojne me bresheri ne ajer per te zbrapsur njerezit. Nga frika njerezit terhiqen prapa dhe dalin te gjithe jashte portes kryesore. Po te shikosh me kujdes ne keto momente, pozicioni i personave perpara portes sipas kesaj videoje eshte ky.

1. Ne mes te portes se hapur te kryeministrise eshte nje djale i ri me veshje sportive ku shquhen mire tutat e tij blu me shirita te bardhe anash, i cili eshte me kembe te hapura me fytyre jo nga kryeminstria, duke tentuar te dale jashte portes per shkak te bresherise automatike. Ky eshte dhe personi i fundit ne terheqje e siper.

2. Perpara tij ne vije te drejte me mesin e portes (por gjithmone ne dalje, jashte saj) ndodhet nje burre ne moshe me xhakete te zeze, kemishe te bardhe e kollare te zeze dhe me floke te thinjura.

3. Ne krahun e majte te burrit me thinja te pershkruar me siper (perseri ne dalje e siper nga porta e kryeministrise) jo me fytyre nga kryeministria eshte nje person i veshur krejtesisht me te bardha (xhup gri ) i cili gjate gjithe kohes se demostrimit ka qendruar prane portes duke thyer xhamat e zyres informative aty, dhe duke tentuar disa here te qelloje porten kryesore me shkelma per ta hapur ate, gje kjo qe shikohet fare qarte dhe nga filmimet direkte te TV te ndryshme qe ndiqnin demostraten ne cdo minute e sekonde te saj.

4. Ne krahun e djathte te burrit me thinja (i cili sic thame ishte i kthyer me shpine nga porta e kryeministrise) tek kolona e portes, prapa saj (pra majtas kur futesh tek porta kryesore e kryeministrise) ndodhen tre persona te cilet evidentohen e identifikohen si me poshte.

a. Nje burre i shkurter me nje kapele te bardhe ne koke, i veshur me xhakete e me shall ne qafe i cili mban varur tek parakrahu i majte i dores se tij nje xhakete te zeze me gjatesi mesatare (theksohet qe ky person ishte i veshur me xhakete, e xhaketa tjeter qe mbahet prej tij nuk shpjegohet se perse i duhet pasi ai ishte i veshur). Veprimi ketij personi shquhet fare mire nga videoja, qe tregon se ai kur degjon dhe sheh bresherite automatike, rreshqet duke u zvarritur nga kolona per t’u fshehur pas saj, dhe ndjek me kujdes cfare ndodh brenda territorit te kryeministrise, e pasi sigurohet mire kthehet me fytyre nga bulevardi.

b. Ne vije te drejte me te ngjitur e djathtas personit te pershkruar me siper tij (po tek kolona) ndodhet nje burre tjeter i cili eshte i gjate dhe se ka veshur nje xhup te zi lekure) dhe ky i kthyer me fytyre nga bulevardi i cili identifikohet se mban nje kapuc ne koke.

c. Midis tyre, prapa eshte nje djale i ri me nje trup te dobet i cili eshte veshur me nje triko te zeze me grimca boje hiri (vendndodhja e te cilit del shume mire pas ekzekutimit, kur ai largohet me shpejtesi gjys-djathtas ne drejtim te trotuarit).

5. Jo me shume se 3-4 metra larg kesaj tresheje te pershkruar gjenden perballe tyre, nje burre me thinja, me xhakete te zeze te veshur i cili mban ne dore nje cader, dhe fare rastesisht brinje te tij djathtas (burrit me cader) vendoset i ndjeri, (i cili eshte i veshur i gjithi me te zeza) qe vritet me vone.

6. Pas ketyre personave te pershkruar me siper drejt dhe anash portes ndodheshin shume njerez te tjere radha e te cileve vazhdonte ne trotuar dhe shkonte deri ne boulevard, por qe asnjeri prej tyre nuk eshte i mplikuar ne vrasjen e shtetasit, perkundrazi kur ai ka rene ne toke pas ekzekutimit kane shkuar menjehere atje per ta ndihmuar.Duke bere kete pershkrim, i cili del fare qarte nga pamjet qe na afron video ne fjale e duke u fokusuar tek kater personat, (tre tek kolona e portes dhe tjetri afer te ekzekutuarit) e duke ndjekur me qetesi levizjet e tyre ne cdo sekonde nga momenti i bresherive automatike e deri ne ekzekutimin e kryer shihet fare qarte se.

1. Ne momentin e bresherive automatike, fillon zbrapsja e njerezve, njeri prej te cileve eshte dhe viktima, objekt i ekzekutimit te katershes, i cili fare rastesisht vendoset ne krah te djathte te burrit me cader, por qe ne pamje te pare duket sikur ai vihet vete para ekzekutimit. (iluzion)

2. Ne te njejten kohe levizin dhe tre personat qe fshihen pas kolones, ku shquhet burri me kapele qe e kontrollon shume mire situaten si brenda teritorit te kryeministrise dhe jashte saj, pasi veprimi dhe veshtrimi i tij kordinojme aq mire saqe kuptohet se jane krijuar kushtet per te vrare “gjahun” e shumepritur. Te njejtin veprim ben dhe djali afer tij i cili futet me perpara prapa kolones.

3. Pozicionimi i tre personave afer kolones eshte i favorshem per, ne radhe te pare per te kryer vrasjen ne menyre te tille sikur plumbi vjen nga kryeministria qe te krijohet ideja se viktima eshte vrare nga gardistet brenda kryeminstrise, ne radhe te dyte per te maskuar kete ekzekutim si ne momentin e vrasjes e me pas per te humbur gjurmet duke shfrytezuar ne menyre te perkryer veprimet me njeri tjetrin.

4. Shikohet fare mire se levizja e dores se majte te burrit me kapele te bardhe (i cili po ne kete dore ka te varur dhe xhaketen e zeze) eshte ne sinkron te plote me renien e te vrarit ne toke. Kjo levizje e dores se tij eshte teper e cuditshme dhe tejet dyshuese, e eshte per t’u marre ne konsiderate nga organet e specializuara.

4. Pas renies ne toke te viktimes burri me cader ne vend qe t’i jepte ndihme personit te qelluar me arme qe ishte ne te djathte ngjitur me te, jo vetem qe nuk e ben nje veprim te tille, perkundrazi me shume qetesi iken majtas dhe afrohet tek tre personat afer kolones dhe nga menyra se si vepron duket sikur njihet me ta, dhe le te kuptosh se komunikon shpejt me treshen. Ne kete moment burri cadren e ka ne doren e djathte, e kur afrohet afer tyre ndrron cadren per te ja kaluar dores se majte, dhe pikerisht me kete dore ben nje kontakt direkt me doren e djalit te ri (jep apo merr dicka) por duke theksuar faktin se dora e majte e tij kap trupin e cadres dhe jo dorezen e saj. Pas ketij veprimi burri me cader ben nje levizje te shpejte duke e kaluar cadren nga dora e majte ne te djathten, dhe ne kete hapesire krijohet ideja se dicka fut ne xhepin e djathte te xhaketes se tij. Ndersa djali i ri iken shume shpejt per t’iu larguar treshes me drejtimin gjys-djathtas, burri me cader largohet qetesisht por jo drejte viktimes se shtrire, kurse dy te tjeret afer kolones shikojne fare qete perpara drejt viktimes, e qe me vone largohen njeri pas tjetrit.Nga kjo ekspoze e paraqitur del se:1. Ne kete vrasje kane qene te implikuar keter persona te cilet e kane gjuajtur “gjahun” e tyre te shumepritur me shume kujdes deri ne ekzekutim. Personi i ekzekutuar ka qene fare i rastesishem, por ne rastin konkret per situatat e paraqitura per t’u shfrytezuar nga grupi i ketershes ka qene me i pershtatshmi per aresye se.

a. Ekzekutimi eshte bere ne te njejten kohe kur kane filluar bresherite automatike, ne zbrapsje te njerezve, dhe vrasja e viktimes eshte bere pikerisht ne kete kohe, ne menyre qe zhurma e plumbit vdekje prures te futej ne korin e bresherive automatike.

b. Pozicioni i treshes tek kolona ishte shume i pershtatshem per te kryer vrasjen, si nga largesia dhe nga precizioni i qitjes.

c. Burri me cader nuk frikesohet fare nga kjo vrasje, por si nje profesionist vjeter i ish sigurimit te shtetit edhe pse mund te mos jete ekzekutuesi, eshte nje nder autoret e organizimit te ketij krimi te paguar, sepse qe ne momentin e renijes per toke te viktimes e ne vazhdim levizjet e tij jane te mirorganizuara e te sdudiuara si nje vrases i mirepregatitur per kete akt makaber dhe aspak njerezor.

Nje sqarim qe ja vlen per tu bere, e qe duhet marre ne konsiderate nga prokuroria ne hetim e siper te kesaj ngjarje. Xhaketa e zeze qe mban te varur ne doren e majte burri me kapele, eshte e djalit qe largohet pas ekzekutimit te viktimes, te pakten keshtu kuptohet pasi burri me kapele eshte i veshur me xhakete, ndersa djali qe largohet eshte i veshur vetem me triko, dhe kjo menyre identifikimi ndihmon secilin nga ato ne detyrat e ndara midis tyre.

Hipoteza te dala nga kqyrja e videos lidhur me auotorin qe ka bere kete vrasje, nga personat e katershes.- Djali i ri ne mes te dy personave te tjere me qendrim afer kolones ngjitur me te, per te clin paraqiten dy variante si vrases.

1. Ai ka gjuajtur me pistolete ne korridorin e krijuar midis dy personave te tjere qe ne kete rast, maskojne fare mire si flaken (driten) e plumbin e dale nga tyta e armes.

2. Ai ka futur doren ne te cilen mbante dhe pistoleten, poshte xhaketes qe mbante burri me kapele ne doren e majte dhe ka bere ekzekutimin. Kjo lidhet dhe me veprimin e shpejte te dores se burrit me kapele, ku ndodh shembja per toke e viktimes, levizje e cila pervecse nje menyre maskimi nuk justifikon asnje veprim tjeter, pervecse rastit kur ai mund te kete goditur vete.

- Burri me kapele afer kolones per te cilin eshte vetem nje variant.

1. Ne doren e majte ku ka te varur xhaketen e zeze, ka pasur dhe pistoleten nga e cila ka dale plumbi vrases. Kjo justifikohet me levizjen e dores se tij pas qitjes kur dihet fare mire qe pas qitjes arma zbrapset prapa duke detyruar dhe levizjen e dores se tij ne kete rast. Po ne kete linje, ne kete moment mund te kete kaluar (eshte hedhur) dhe arma prapa tij ku ka qene djali i ri, per ta fshehur shpejt mjetin e qitjes.

- Burri me thinja i cili mban ne doren e djathte nje cader, qe eshte ngjitur me viktimen, ne krahun e djathte te tij, per te cilin per nga menyra e realizimit te vrasjes ka dy variante.

1. Vrasjen e ka bere me doren e djathte ku ka patur dhe cadren, ne te cilen ka qene pistoleta.

2. Vrasjen e ka bere me doren e majte, gje qe nuk shquhet nga vidio pasi ajo jep pamje nga prapa te kesaj skene.

Sidoqofte per te dy keto variante vlen te permendet se levizja e burrit me cader, ne menyre fare te qete drejt treshes dhe kontakti fizik nepermjet duarve te njeri tjetrit me djalin e ri tregon se ky person ose i ka dhene dicka ose i ka marre dicka personit qe largohet me shpejtesi pas kontaktit.Njerezit qe mund te hedhin drite mbi kete vrasje, jane.a. Burri me thinja e me xhakete te zeze me kemishe te bardhe e kollare te zeze qe i shkon i pari viktimes per ndihme me duar hapur e afer kokes.

b. Burri i veshur me te bardha, i pershkruar me siper.

c. Djali i veshur sportiv i pershkruar me siper.

Qe te tre keta persona kane qene shume afer krimit te bere, dhe jane fare te lehte per tu gjetur pasi vidio i jep shume qarte pamjet e tyre te ekspozuara dhe ne TV e ndryshme.

Sidoqofte e verteta zgjidhet duke i lene dore institucionit te prokurorise dhe organeve te specializuara qe te bejne zbardhjen e krimit, te cilet duhet te bejne.

1. Aktet e ekspertizes si ato te viktimes, per te percaktuar drejtimin nga ka ardhe plumbi, forcen shpuese te tij largesine dhe pozicionin e marrjes se plages se hapur, madhesine e saj e tje.

2. Aktet e ekspertizes se plumbit, duke percaktuar diametrin e tij e per te bere krahasimin me plumbat e nxjerre nga armet e tjera automatike, si dhe te gezhojave rreth ngjarjes qe lidhet me vrasjen. Nuk perjashtohet rasti i goditjes se viktimes me arme te nje kalibri te njellojte me armet e perdoruara nga garda e republikes, (pasi ka qene i paramenduar), e organizimi edhe pse me shpejtesi i katershes ka qene i perkryer e profesionist aq sa mund te mjegurllohet krimi i tyre por nuk mund te fshihet, sado qe dhe ish komandanti i gardes Arben Cuko mundohet ta justifikoje nje gje te tille.

3. Aktet balistike te bera per armet qe kane qelluar, ne keto momente.

4. Pamjet e kesaj videoje duhet te shoqerohen ne cdo sekonde te saj me fotografi, nga ku do te dale fare qarte se prapa cdo levizje te personave pjese perberese e katershes, fshihet krimi i vrasjes.

Nuk duhen nenvleftesuar dhe pamjet e TV italian (kanali cincue), ne te cilin jepet sekueca pikerisht per kete vrasje, qe ne nje ne nje fare menyre, kostatojne faktet qe permendem ne me siper, ku te implikuar ne kete vrasje jane ketershja profesioniste me detyra te ndara, paraprakisht ne menyre specifike.Perjashtohet vrasja nga ushtarake te gardes, pasi vetem fakti qe ato kur kane hapur zjarr me bresheri automatike, do te thote se ne nje rast te tille nuk do te ishin vrare vetem nje apo dy vete por me shume se kaq, dhe personat me te goditur do te ishin ato qe ishin fare afer portes dhe drejt saj numri i te cileve nuk ishte i pakte, e ekspozimi i tyre ishte me i lehte per tu shenuar.

Mos anashkalojme dhe nje fakt tjeter me te cilin NEWS 24 jo vetem spekulon, por ngarkon me fajesi Garden e Republikes me vidion e saj, kur ben lidhjen midis bresherive automatike me ekzekutimin e viktimes duke fokusuar pozicionet respektive me rrathe te kuq, pasi dhe me sy te lire shikohet fare mire qe pozicioni i qitesit me pozicionin e viktimes nuk perputhen ne nje vije te drejte me vijen e shenimit. Shikoni me kujdes se pozicioni i qitesit gardist ne ate moment eshte me larte se pozicioni i viktimes. Shtoi kesaj pastaj dhe pozicionin diagonal te qitesit me viktimen ku nje vend te vecante ze kanata e majte e portes se hekurit pozicioni i se ciles behet pengese e kalimit te plumbit, gjera keto qe i zbulon nje proces serioz, korrekt dhe i guximshem e prokurorise se shtetit.

Lutemi lexuesit mos te influencohen nga mendimet e dhena ne kete shkrim, cdo njeri prej tyre te gjykoje ne menyre te pavarur, por ne si qytetar te vendit tine nuk mund te mos prononcohemi per nje ngjarje te tille qe ka shokuar jo vetem popullin tone, por dhe me gjere.

No comments: