Wednesday, August 3, 2011

Bogdanoviq: „Në veri nuk ka snajperistë“

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Në një intervistë ekskluzive për Deutsche Welle-n, ministri serb për Kosovën Goran Bogdanoviq flet për gjendjen në Kosovë, futjen ilegale të tij atje, rolin e KFOR-it, snajperistët serbë dhe dialogun me Prishtinën.

Bogdanoviq: „Në veri nuk ka snajperistë“

Në një intervistë ekskluzive për Deutsche Welle-n, ministri serb për Kosovën Goran Bogdanoviq flet për gjendjen në Kosovë, futjen ilegale të tij atje, rolin e KFOR-it, snajperistët serbë dhe dialogun me Prishtinën.

DW: Zoti Bogdanoviq, si paraqitet gjendja aktualisht në veri të Kosovës?

Bogdanoviq: Gjendja në veri momentalisht është e qetë, ndonëse tensionet janë shumë të mëdha. Zoti Stefanoviq dhe unë po bëjmë të gjithçka të mundshme nga ana jonë që problemet të zgjidhen me mjete paqësore, pa përdorimin e dhunës. Ky është misioni ynë në Kosovë, gjetja e zgjidhjes me mjete paqësore. Këtë presim edhe prej palës në Prishtinë, sepse mendojmë se aktet si ajo e ndërhyrjes së njëanshme të njësisë policore ROSA janë plotësisht të papranushme.

DW: Keni frikë nga mundësia e shkallëzimit të situatës, sepse edhe KFOR-i ka kumtuar se në veri ka dhe snajperistë dhe persona tjerë të armatosur serbë?

Bogdanoviq: Shikoni, situata këtu është e tensionuar dhe e paparashikueshme. Njerëzit po jetojnë nën psikozën e frikës. Ne po bëjmë të gjitha që të mos arrijë deri tek shkallëzimi dhe një angazhim të tillë e presim edhe nga KFOR-i dhe pala në Prishtinë. Por pohimet rreth snajperistëve dhe personave të armatosur janë plotësisht të pavërteta. Unë gjendem këtu tetë ditë me radhë dhe nuk kam parë asnjë snajperist. Tani po përhapen shumë manipulime dhe gënjeshtra. Këtu nuk ka
njerëz të armatosur. Fatkeqësisht ka ndodhur edhe vrasja e një polici, për të cilën ne kemi shprehur ngushëllime. Incidente të tjera nuk ka pasur.

DW. Ju u keni bërë thirrje njerëzve që të kthehen nga pushimet verore dhe t'u bashkangjitën protestave, gjë që në Prishtinë është komentuar si thirrje për mobilizim dhe kryengritje?

Bogdanoviq: Paknaqësia e njerëzve këtu është e madhe. Disa njerëz kanë shkuar në pushime dhe atje rrahin gjoksin si patriotë. Ne i kemi ftuar ata të kthehen dhe të jenë këtu me popullin, por nuk i kemi ftuar të nisin ndonjë luftë. Duhet të vijnë këtu dhe të jenë me popullin dhe familjet e tyre. Ne nuk duam të kemi refugjatë të tjerë nga Kosova. Mjaft më me refugjatë dhe konflikte. Ne jemi për zgjidhje paqësore dhe dua të besoj se jemi në gjendje të arrijmë një zgjidhje të tillë. Duhet të bisedojmë dhe të negociojmë për gjetjen e ndonjë zgjidhjeje paqësore, dhe askush të mos përjetojë ndonjë të keqe.

DW: A është dialogu i mundur në kushte të këtilla?

Bogdanoviq: As në kushtet e tanishme nuk shoh ndonjë zgjidhje tjetër. Edhe në këto kushte duhet biseduar. Të gjitha mundësitë e tjera na çojnë në një drejtim të gabuar. Prishtina duhet të angazhohet më shumë për gjetjen e zgjidhjes së pranueshme për të dyja palët. Duhet të ndërpresë aksionet si ai i dërgimit të njësisë speciale dhe përpjekjet për intergrimin e veriut në të ashtuquajturin shtet të Kosovës. Bashkësia ndërkombëtare dhe Prishtina e kanë të qartë se serbët e veriut nuk mund të pranojnë ndonjë zgjidhje të tillë. Pra duhet të bisedojmë dhe të merremi vesh për zgidhjen e problemeve. Pavarësisht që situata është e tensionuar unë nuk shoh ndonjë zugidhje tjetër veç dialogut dhe marrëveshjes.

DW: Zoti Bogdanoviq, autoritetet e Kosovës kanë pohuar këto ditë se qëllimi përfundimtar i Serbisë është ndarja e Kosovës. A është ky qëllimi Juaj?

Bogdanoviq: Me dekada të tëra pohohet se ndarja e Kosovës është qëllimi i Serbisë, që absolutisht nuk është e vërtetë. Mirë, ne nuk ikim as nga kjo zgjidhje, por duhet të ulemi dhe të bisedojmë, të shikojmë nëse një mundësi e tillë është e pranueshme për palën shqitpare dhe për palën serbe, dhe jo të imponojmë zgjidhje të njëanshme që i shtojnë tensionet dhe e largojnë edhe më shumë popullin serb dhe shqiptar nga njëri-tjetri. Në këtë mënyrë nuk arrihet paqja.
Ne duam marrëveshje dhe pajtim me shqiptarët. Në interesin tonë është që të pajtohemi me shqiptarët dhe t'i zgjidhim të gjitha problemet.

DW: Pala shqiptare ka deklaruar se nuk do të ulet me Ju për të biseduar, sepse Ju dhe zoti Stefanoviq jeni futur ilegalisht në Kosovë. Si e komentoni ju këtë?

Bogdanoviq: Edhe ky është një qëndrim tjetër i gabuar dhe një retorikë e gabuar. Ne nuk jemi futur ilegalisht këtu, të gjithë e dinë se jemi këtu. Familja ime jeton këtu në Kosovë, prandaj nuk mund të thuhet se jam futur ilegalisht. Zoti Stefanoviq dhe unë nuk jemi duke nxitur popullin për kryengritje, por jemi në mision paqësor, duam që gjendja të qetësohet, të vazhdojë dialogu dhe me dialog t‘i zgjidhim problemet.

DW: Si e vlerësoni rolin e KFOR-it dhe të EULEX-it në këtë situatë?

Bogdanoviq: Më duhet të pranoj se KFOR-i është sjellur kohët e fundit në mënyrë mjaft neutrale sa i përket statusit. Ne shpesh kemi falënderuar zotin Bühler për durimin, angazhimin, konstruktivitetin dhe vullnetin për zgjidhjen e situatës.
Sa i përket EULEX-it, ai gjithmonë ka qëndruar anash dhe nuk ka bërë asgjë për zgjidhjen e problemeve.

DW: A është Kosova sot më afër shkallëzimit të dhunës apo zgidhjes politike?

Bogdanoviq Dua të besoj se jemi më afër zgjidhjes politike. Nga ana jonë do të bëjmë gjithçka brenda mundësive tona për një zgjidhje paqësore. Unë besoj se edhe populli shqiptar dhe udhëheqëja e tij janë të vetëdijshëm për këtë, sepse çdo zgjidhje tjetër na çon në drejtim të gabuar.

Intervistoi Bahri Cani

Redaktoi Vilma Filaj-Ballvora

No comments: