Tuesday, January 4, 2011

Dixhitalizimi, shpëtim i pasurisë sonë folklorike

Mbi 13 mijë orë të regjistruara deri tani nëpër shirita magnetikë, do të kalojnë në transmetime dixhitale

Dixhitalizohet pasuria folklorike, zanore dhe muzikore shqiptare.

Mijëra orë të regjistruara deri tani nëpër shirita magnetikë, do dixhitalizohen.

Më në fund, trashëgimia kulturore shpirtërore mund të konsiderohet e shpëtuar, tani që mbi 13 mijë orë transmetime të regjistruara të kulturës nga shiritat analogë do dixhitalizohen.

Kjo falë një projekti të nisur tre vjet më parë në Institutin Antropologjik të Kulturës, në bashkëpunim me Arkivin Audio-vizual të Vjenës.

Specialistët Klodian Qafoku dhe Robert Çollaku, tregojnë posaçërisht për “ABC News” risitë dhe të fshehtat e këtij procesi, që sipas tyre mbështetet në tre shtylla kryesore.

Sipas tyre, kjo ishte e domosdoshme, pasi pas një periudhe 100-vjeçare, shiritat analogë edhe mund të amortizohen, prandaj dixhitalizimi i tyre paraqitej si një nevojë e domosdoshme e kohës.

Arkivi i Institutit të Kulturës Popullore është nga më të pasurit dhe më të mirëmbajturit e Evropës Juglindore.

Çollaku pohon se dixhitalizimi e ka shpëtuar pasurinë e këtij institucioni që arkivon gjithë kulturën folklorike shqiptare.

Gjithçka për këtë risi të teknologjisë në arkivat shqiptare, do ta gjeni në këtë speciale të “ABC News” .

No comments: