Tuesday, September 21, 2010

Personi i cili përdor alkoolin, bëhet person asocial, shkëput lidhjet me miqtë, kolegët, dashamirët, pastaj nuk ndjen as obligim ndaj familjes së tij

Luksemburgu, në krye për alkoolin

Ekzistojnë mënyra dhe drejtime të ndryshme që individin e çojnë gjerë tek përdorimi pijeve alkoolike. Për këtë shkak, kur t'i marrim parasysh disa çështje që ndoshta në shikim të parë duken jo problematike, ato e bëjnë individin që të gjejë një dukuri, e cila sipas tij (personit që dëshiron të përdorë alkool), është e arsyeshme dhe një lloj rrugëdalje nga gjendja që posedon. Si shkak kryesor që shpie në alkoolizëm në aspektin sociologjik të njeriut, janë problemet sociale, të cilat e drejtojnë individin në konsumimin e tij. Konsumimi i alkoolit bëhet në mënyrë për t'u ikur tensioneve, problemeve e telasheve të ndryshme, pastaj personat e bëjnë shprehi dhe pinë 5 deri 10 herë më shumë alkool si pasojë e rritjes së tolerancës ku vjen deri tek amnezia (harresa) alkoolike ku personi harron gjërat e një nate me parë kur ka qenë duke pirë. Dhe kështu ai fillon të pijë alkool edhe në vetmi, d.m.th pa praninë e shoqërisë (ku tani më, në vetmi ka filluar dëshira patologjike e tij), kjo çon në humbje të kontrollit të këtij konsumuesi që është shenjë e varësisë fizike.

Në fazën e mëvonshme, tek alkoolisti fillon pagjumësia, izolimi, gjykimi i vetvetes, stresi i madh dhe pendimi. Këto bëhen shkak për të konsumuar sasi edhe me të madhe alkoolike, ose dhe më keq se kjo; sjell mendime të tilla tek alkoolisti sa që ai të bëjë vetëvrasje si shkak i këtyre problemeve. Personi i cili përdor alkoolin, bëhet person asocial, shkëput lidhjet me miqtë, kolegët, dashamirët, pastaj nuk ndjen as obligim ndaj familjes së tij. Tani më ai ka vetëm një dëshirë dhe një obligim të vetëm në jetën e tij e ajo dëshirë është pirja e alkoolit. Ai nuk është më në gjendje për të bërë asgjë që ngrisin moralin dhe vlerën e tij. Ky person ka arritur "NË FUND", por ky fund mund të jetë dhe fillimi i një fundi pozitiv apo me një thënie tjetër, rruga drejt mjekimit të alkoolizmit…

Ndikimi i alkoolit në organizmin e njeriut

Pijet të cilat kanë përmbajtje alkoolike, veprojnë shumë shpejt në organizëm dhe kjo ndodh sepse alkooli ka peshë të vogël molekulare dhe në këtë mënyrë, depërton lehtë në mukozë dhe shumë shpejt resorbohet (thithet). Kështu që kalon nëpër qeliza e sidomos në qelizat nervore të konsumuesit. Thithja e alkoolit fillon qysh në lukth e sidomos thithet më shpesh në zorrët e holla dhe në këtë mënyrë arrin në mëlçi ku dhe fillon zbërthimi i alkoolit. Ai, pastaj trajtohet në rrugë të ndryshme, përmes mushkërive ose veshkave (urinës). 90% e tij zbërthehet në dyoksid karboni dhe ujë. Nëpër të gjitha organet që kalon alkooli në organizëm lenë gjurmë negative, deri në dëmtime të plota të këtyre gjurmëve. Ndaj dhe konsumimi i tij konsiderohet sëmundje e jo ves dhe personi është alkoolist. Thënë shkurt, alkooli dëmton pjesët organike më kryesore të njeriut.

Studimi tek gratë

Studimi i kryer nga shkencëtarët e Universitetit Oksford zbulon se gratë të cilat konsumojnë një pije alkoolike në ditë ballafaqohen me rrezik më të madh për të zhvilluar lloje të caktuara të kancerit. Sipas studiuesve, rreziku rritet për çdo pije shtesë që konsumohet. Në studim u përfshinë më shumë se një milion gra të moshës mesatare që jetojnë në Britaninë e Madhe dhe të cilat mesatarisht konsumojnë një pije alkoolike në ditë. Studiuesit mësuan se gjatë një periudhe shtatëvjeçare, gati 69,000 nga këto gra u diagnostikuan me kancer.

Doktoresha Jodi Moffat nga Instituti Britanik për Hulumtimin e Kancerit që e organizoi këtë studim, thotë se lloji i alkoolit të konsumuar nuk ka qenë faktori kryesor. "Një pjesë interesante e këtij studimi është se shkencëtarët po synonin të gjenin në se rreziku ishte i ndryshëm për lloje të ndryshme të alkoolit të konsumuar. Për shembull, në se pija ishte verë, apo përzierje e llojeve të ndryshme të alkoolit - duke përfshirë edhe birrën. Ata erdhën në përfundim se ajo që është e rëndësishme, është sasia e alkoolit të konsumuar e jo lloji i alkoolit të konsumuar". Studiuesit thonë se gati 13 përqind e kancereve të gjirit, mëlçisë, të zorrës së trashë dhe të grykës, mund të jenë shkaktuar nga përdorimi i alkoolit.

Statistikat e përforcojnë këtë gjë. Në një grup prej 1,000 grash, të cilat mesatarisht konsumojnë nga një pije në ditë, 15 prej tyre mund të preken nga kanceri deri në moshën 75. Dy pije në ditë do ta dyfishonin këtë rrezik. Tri pije në ditë do të rrisnin rrezikun në 45 raste të tjera të kancerit, që në kushte normale nuk do të paraqiteshin. Sipas studiuesve, shumica e rasteve të kanceri do të mund të ishin në gji. Doktor Robert Breuer nga Qendra amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thotë se rezultatet nga këto studime përputhen me rezultatet e studimeve të tjera, të cilat kanë treguar se kur është fjala për kancerin, nuk ekziston një sasi e caktuar, e padëmshme e alkoolit që mund të konsumohet. "Si këshillë e përgjithshme, konsumimi më i vogël i alkoolit, pa dyshim që është më i mirë se përdorimi më i madh. Por, edhe konsumimi në sasi të vogla, të cilat rekomandohen në dieta, përmban rrezik. Zakonisht është një rrezik shumë i vogël, por është diçka për të cilin njerëzit duhen të jenë të informuar kur ata marrin vendime për konsumimin e alkoolit për vete". Por studimi i Universitetit Oksford ka gjetur se konsumimi i alkoolit rrezikon më pak të zhvillojë disa lloje kanceri, duke përfshirë atë të gjendrës tiroide dhe disa kancere të tjera. Studiuesit thonë se nevojiten kërkime të tjera për të mësuar më shumë për efektet e alkoolit.

Disa studime të publikuara flasin për ndikimin pozitiv në sëmundjet kardiovaskulare nga konsumimi i verës së kuqe. Por doktori Robert Breuer thotë se këto dobi mund të jenë falë faktorëve të tjerë, si aktivitetet fizike ose sasisë së vogël të yndyrnave. "Sinqerisht, unë mendoj se ende nuk dihet në se konsumimi mesatar i alkoolit është, apo nuk është i dobishëm. Unë mendoj se është shumë e mundur, sidomos, kur është fjala për sëmundjet e zemrës. Por, është shumë e mundur që shumë veti mbrojtëse që ne mendojmë se vijnë nga konsumimi i alkoolit mund të vinë nga faktorë të tjerë". Studimi i Universitetit të Oksfordit zbuloi se kur alkooli është në trup, ai shndërrohet në një kimikat që mund të shkaktojë kancerin, duke dëmtuar ADN-në. Po ashtu, studimi thotë se njerëzit të cilët konsumojnë alkool dhe duhan njëkohësisht, janë më të rrezikuar, pasi alkoholi mundëson që indet në gojë të thithin kimikatet nga duhani, që shkaktojnë kancerin.

1. Luksemburgu

Konsumimi vjetor i alkoolit: 15.5 litra për banor

Konsumimi i birrës: 84.4 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 16 vjeç (birra); 18 (pijet e tjera alkoolike)

2. Franca

Konsumimi vjetor i alkoolit: 14.2 litra për banor

Konsumimi i birrës: 35.5 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 16 vjeç (birra); 18 (pijet e tjera alkoolike)

3. Irlanda

Konsumimi vjetor i alkoolit: 14.2 litra për banor

Konsumimi i birrës: 131.1 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 18 vjeç

4. Hungaria

Konsumimi vjetor i alkoolit: 12 litra për banor

Konsumimi i birrës: 75.3 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 18 vjeç

5. Çekia

Konsumimi vjetor i alkoolit: 11.8 litra për banor

Konsumimi i birrës: 156.9 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 18 vjeç

6. Spanja

Konsumimi vjetor i alkoolit: 11.5 litra për banor

Konsumimi i birrës: 83.8 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 18 vjeç

7. Danimarka

Konsumimi vjetor i alkoolit: 11.5 litra për banor

Konsumimi i birrës: 89.9 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 18 vjeç (vetëm në bare ka limite)

8. Portugalia

Konsumimi vjetor i alkoolit: 12.9 litra për banor

Konsumimi i birrës: 59.96 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 16 vjeç

9. Zvicra

Konsumimi vjetor i alkoolit: 11.2 litra për banor

Konsumimi i birrës: 57.3 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 16 vjeç (për birra); 18 (për pije të tjera alkoolike)

10. Austria

Konsumimi vjetor i alkoolit: 11.1 litra për banor

Konsumimi i birrës: 108.3 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 16 vjeç (për birra); 18 (për pije të tjera alkoolike)

11. Gjermania

Konsumimi vjetor i alkoolit: 10.5 litra për banor

Konsumimi i birrës: 116.8 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 14 vjeç (për birra); 16 (për verë); 18 (për pije të tjera alkoolike)

12. Anglia

Konsumimi vjetor i alkoolit: 10.4 litra për banor

Konsumimi i birrës: 99 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 18 vjeç

13. Belgjika

Konsumimi vjetor i alkoolit: 10.3 litra për banor

Konsumimi i birrës: 93 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 16 vjeç

14. Holanda

Konsumimi vjetor i alkoolit: 10.1 litra për banor

Konsumimi i birrës: 79 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 16 vjeç; 18 vjeç (për pije të tjera alkoolike)

15. Australia

Konsumimi vjetor i alkoolit: 9.8 litra për banor

Konsumimi i birrës: 109.9 litra për banorë

Mosha ligjore e përdorimit të alkoolit: 18 vjeç

No comments: