Monday, September 20, 2010

Avokatët sulmojnë ashpër Topin për dekretet e Gjykatës së Lartë

“Kandidaturat e Topit, përzgjedhja nuk është transparente”

Dhoma e Avokatisë sulmon kreun e shtetit, Bamir Topi, për mënyrën e përzgjedhjes së anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese dhe gjykatave të të gjitha niveleve. Në një deklaratë për shtyp Dhoma e Avokatëve shqiptarë deklaron se Presidenti Topi nuk është transparent në përzgjedhjen e kandidaturave dhe ka thelluar edhe më shumë hendekun e korrupsionit në këtë proces.
Akuzat
Dekretet e Presidentit Topi janë cilësuar si të padrejta nga Dhoma e Avokatëve të Shqipërisë, e cila përmes një deklarate për shtyp, thekson se korrupsioni ka përfshirë edhe punën e institucionit të Presidencës. “Me keqardhje konstatojmë se këto fenomene jo vetëm qe nuk po luftohen por përkundrazi po thellohen të stimuluara nga zbatimi i një procesi aspak të drejtë ligjor dhe bindës që shpesh është reflektim i interesave të ngushta të klaneve, duke braktisur kriteret e ndershmërisë, profesionalizmit dhe atë të karrierës në procesin e përzgjedhjes së gjyqtarëve në të gjitha shkallet e gjyqësorit, përfshire edhe emërimet në Gjykatën Kushtetuese”, citohet në deklaratë. Avokatët theksojnë më tej se “Komuniteti i avokatëve ka bindjen se një gjyqësor i pavarur, i paanshëm, profesional e i ndershëm, mund të vendoset dhe funksionojë, atëherë dhe vetëm atëherë kur në procesin e përzgjedhjes së gjyqtarëve të zbatohen në mënyrë transparente dhe rigoroze jo vetëm kriteret formale por mbi të gjitha ato profesionale dhe morale”.
Nisma
Dhoma Kombëtare e Avokatëve të Shqipërisë tha mbështeti nismën e Presidentit i Topi për ngritjen e Grupit Konsultativ me qëllim përcaktimin e kritereve për përzgjedhjen e kandidatëve më të mirë për emërimet në gjykatat më të larta të vendit. “Kriteret e përcaktuara dhe të miratuara nga Presidenti i Republikës përveç aspekteve formale përfshinë mbi të gjitha kriterin moral, profesional, dhe të karrierës që duhet të konkurrojnë tek kandidatët cilësorë”, thuhet në deklaratë. Po më tej, ky dikaster citon se ka mbetur i zhgënjyer nga kreu i shtetit, i cili braktisi këtë proces. “Me keqardhje konstatojmë se ky proces u braktis nga Presidenti i Republikës duke u deformuar dhe kthyer në një show demagogjik, rezultat i te cilit solli mospërfshirjen në listën e kandidatëve të dekretuar të personaliteteve të fushës së drejtësisë me integritet të lartë profesional dhe moral brenda dhe jashtë vendit. Kjo nuk beri gjë tjetër veçse krijoi një precedent të rrezikshëm i cili i dha qytetari antivlerave, si paaftësia dhe korrupsioni”.

No comments: