Tuesday, January 9, 2024

Ron DeSantis promovoi shumë renditje të larta për shtetin Florida . Ne jemi numeri një.

Guvernatori i Floridës Ron DeSantis mban fjalimin e tij për shtetin  më 9 janar 2024, gjatë një sesioni të përbashkët të Senatit dhe Dhomës së Përfaqësuesve në Tallahassee. (AP) Guvernatori Ron DeSantis përdori mesazhin e tij vjetor drejtuar legjislativit të shtetit për t'i lënë votuesit në Florida - dhe ndoshta anëtarët e grupit parlamentar në Iowa, gjithashtu - me një mesazh të pashmangshëm: Ne jemi nr. 1.


DeSantis shkoi në Tallahassee nga fushata e fushatës më 9 janar për të shënuar ditën e parë të seancës 60-ditore të Floridës, gjashtë ditë përpara mbledhjeve parlamentare në Iowa.


DeSantis hapi fjalimin e tij të Shtetit me statistika të zjarreve të shpejta që mbështesin argumentin e tij qendror të fushatës: Ai mund të bëjë për SHBA-në atë që bëri për Florida.


DeSantis lexoi 10 tema të gjera në arsim, biznes dhe imigrim, ku tha se Florida është numri 1. Ato ishin po aq të gjera sa përvetësimi i talenteve dhe sipërmarrja dhe po aq specifike sa rritja kryesore e produktit të brendshëm bruto dhe shkalla më e ulët e papunësisë nga të gjitha shtetet "të mëdha". .


Ai nuk specifikoi burimin e atyre renditjeve dhe zyra e guvernatorit nuk iu përgjigj pyetjes sonë për citime. Ne gjurmuam një numër burimesh për pohimet e DeSantis. Disa nga pohimet janë të sakta, por të pa përsëritura; disa kanë nevojë për kontekst shtesë në lidhje me provat kontradiktore ose partishmërinë e grupit që bën vlerësimin.


Në tablonë e madhe, promovimi i politikave ekonomike me qeveri të kufizuar nga Florida, si taksat e ulëta dhe një gjurmë relativisht e vogël e qeverisë shtetërore, ka ndodhur për tre dekada, tha Randall Holcombe, një ekonomist i Universitetit Shtetëror të Floridës.


"Kjo i paraprin DeSantis, por ai e ka mbajtur kryesisht Florida në atë udhë të kufizuar të qeverisë," tha Holcombe.


Këtu është një përmbledhje.


“Nr. 1 në arsim dhe arsimin e lartë publik”


Në renditjen e saj vjetore, US News & World Report e vendosi Floridën nr. 1 për arsimin në përgjithësi. Florida ishte shteti më i mirë në arsimin e lartë publik, por erdhi në vendin e 14-të për para-kopshtin deri në klasën e 12-të.


Për renditjen e klasës para-K deri në klasën e 12-të, US News ekzaminoi regjistrimin parashkollor, rezultatet e testimit të standardizuara midis nxënësve të klasës së tetë, shkallën e diplomimit në shkollën e mesme dhe gatishmërinë për kolegj.


Renditja e arsimit të lartë u bazua në disa faktorë, duke përfshirë përqindjen e qytetarëve që mbajnë diploma universiteti, normat e diplomimit në kolegj, koston e shkollimit dhe tarifat brenda shtetit dhe barrën e borxhit të studentëve.


Kritikët e renditjes thonë se ushtrimi është me të meta.


"Duke reduktuar shumë faktorë të ndryshëm të cilësisë së shkollës në një numër të vetëm, të gjitha renditjet e lajmeve të SHBA-së mbithjeshtojnë cilësinë akademike," shkroi Harry Feder, drejtor ekzekutiv i Qendrës për Testimin e Drejtë dhe të Hapur, në Washington Post në shtator. "Për shkak se US News kërkon të renditet në vëllim me burime të pamjaftueshme hetimore, kriteret e tij nuk arrijnë të kapin nuancat e institucioneve komplekse. Dhe dallimet në gradën e shkollës nuk bazohen në mospërputhje të vërtetë statistikisht të rëndësishme."


Grupe të tjera, duke përdorur metrika të tjera, e kanë renditur arsimin në Florida më poshtë. Në vitin 2022, SmartAsset e renditi Florida të 14-tin për arsimin e lartë, duke marrë parasysh normat e diplomimit, shkollimin, raportin student-fakultet, kthimin 20-vjeçar nga investimi dhe shkallën e pjesëmarrjes brenda shtetit. Renditja e shteteve me sistemet më të mira shkollore nga WalletHub për vitin 2023 e vendosi Floridan në vendin e nëntë nga 50 shtetet dhe Uashingtonin DC, duke u fokusuar në cilësinë dhe sigurinë.


Shoqata Kombëtare e Arsimit, sindikata më e madhe e mësuesve në SHBA, rendit shtetet në metrikë duke përfshirë regjistrimin dhe ndjekjen e studentëve, si dhe të ardhurat dhe shpenzimet e shkollës. Në raportin e tij të vitit 2022, grupi e renditi Florida të tretën për frekuentimin mesatar të shkollës publike ditore, të pestën për studentët e regjistruar për mësues në shkollat publike dhe të 43-tin në shpenzimet e shkollave publike për nxënës. Autorët thanë se asnjë grup të dhënash nuk tregon të gjithë historinë arsimore të një shteti.


“Konsiderimi i faktorëve të tillë si sistemi i taksave të një shteti, dispozitat për shërbime të tjera publike dhe karakteristikat e popullsisë janë gjithashtu të nevojshme”, thuhet në raport. "Prandaj, nuk është e mençur të nxirren përfundime bazuar vetëm në statistikat individuale në këtë raport."


“Nr. 1 në lirinë e arsimit”

Zyra e guvernatorit mbështet këtë renditje nga një studim vjetor i Heritage Foundation, një institut konservator i mendimit, i cili e renditi Floridan nr. 1 në përgjithësi në "lirinë e arsimit" në vitin 2023. Raporti vjetor mat shtetet në katër kategori: zgjedhjen e arsimit, lirinë e mësuesve, transparencë dhe kthim nga investimi. Zyra citon gjithashtu një renditje të lartë për Florida në 2023 ALEC Index of State Education Freedom, një organizatë jofitimprurëse e ligjvënësve konservatorë të shtetit, që fokusohet në pesë kategori të politikës arsimore shtetërore.


Instituti Cato, një institut kërkimor libertarian, e vendosi Floridën në vendin e tretë më të lartë për lirinë arsimore në renditjen e shteteve të lirisë personale dhe ekonomike. Grupi i bazoi gjetjet e tij në kërkesat dhe kufizimet për shkollat private dhe ato shtëpiake, duke vënë në dukje se Florida kishte miratuar llogaritë e kursimit të arsimit universal në vitin 2023 dhe kishte një sërë programesh të zgjedhjes së shkollës para asaj kohe.


Ne nuk gjetëm renditje të ngjashme nga organizatat ideologjike që mund të mos pajtohen me më shumë nga politikat arsimore të Floridës.

“Nr. 1 për përfshirjen e prindërve në arsim”


Ekipi i DeSantis bëri një pretendim të ngjashëm në një deklaratë për shtyp të dhjetorit që citonte renditjen nr. 1 të Floridës në fuqinë mëmë! Indeks nga Qendra për Reformën e Arsimit, një grup avokues që mbështet zgjedhjen e shkollave, siç janë shkollat çarter.


Qendra thotë se vlerësimet e saj të indeksit janë vendosur pas matjes së "shkallës në të cilën" shtetet kanë "politika që i vendosin studentët përpara sistemeve; vlerëson shumëllojshmërinë e nevojave dhe kushteve të çdo familjeje dhe ofron informacion jetësor të aksesueshëm". Këto kritere, thotë qendra, u mundësojnë prindërve të marrin "vendime themelore" se si edukohen fëmijët e tyre.


"Nr. 1 për zhvillimin e talenteve"


"Zhvillimi i talenteve" nuk është një term standard, "kështu që analistë të ndryshëm mund të dalin me masa të ndryshme" që mund të prodhojnë një udhëheqës të ndryshëm shtetëror, tha Holcombe.


Florida u rendit e para në përgjithësi në një anketë vjetore nga Lightcast, një kompani analitike e tregut të punës, për të dytin vit radhazi.


Faktorët e studimit në rritjen e vendeve të punës, arritjet arsimore dhe të dhënat e migracionit. Florida renditet lart për migrimin (e dyta pas Vermontit) dhe "efekti konkurrues" (e dyta pas Teksasit); Florida ishte e 44-ta për hapjen e vendeve të punës për frymë.


"Nr. 1 për emigracionin e brendshëm neto për të tretin vit radhazi"


DeSantis duket se po kombinon dy terma të ndryshëm të Byrosë së Regjistrimit të SHBA:


Migrimi i brendshëm: numri i njerëzve që u shpërngulën nga një shtet tjetër i SHBA në Florida në një vit.


Migrimi neto i brendshëm: ndryshimi i përgjithshëm i popullsisë që përjetoi Florida në një vit. Kjo arrihet duke zbritur numrin e njerëzve që u shpërngulën nga Florida në një shtet tjetër të SHBA nga emigracioni.


Analiza e PolitiFact e të dhënave të Censusit zbuloi se Florida u rendit e para për të dy metrikat në 2019, 2021 dhe 2022. (Të dhënat e vitit pandemik 2020 nuk janë të disponueshme.) Kjo do të thotë se nga të gjitha shtetet, Florida mori numrin më të madh të njerëzve që u zhvendosën brenda vendit cdo vit. Kjo mbeti e vërtetë kur llogaritet numri i njerëzve që u shpërngulën nga Florida në një shtet tjetër.


"Nr. 1 në formacionet e reja të biznesit"


Ne nuk gjetëm të dhëna, një raport apo një deklaratë për shtyp për të mbështetur këtë statistikë.


Holcombe na tregoi për një statistikë të zakonshme që gjurmon aplikacionet e biznesit në çdo shtet, të mbledhura nga Byroja e Regjistrimit të SHBA. Në 11 muajt e parë të vitit 2023, Florida pa një rritje përqindjeje më të madhe se SHBA-ja në tërësi në gjashtë prej atyre muajve, por ajo ndoqi normën e SHBA-së në pesë muajt e tjerë.


"Nr. 1 në rritjen e PBB-së midis shteteve të mëdha dhe më mirë se shumica e vendeve në botë"


DeSantis ka një pikë: Duke parë vitet e plota më të fundit - 2022 dhe 2023 - Florida përjetoi rritjen më të madhe të produktit të brendshëm bruto të rregulluar nga inflacioni i çdo shteti, me 4.6%, duke mposhtur vendin e dytë Idaho me 4.2%.


Sipas Bankës Botërore, të dhënat vjetore më të fundit, për 2021-2022, treguan se disa vende më të mëdha e tejkalonin normën e rritjes së Floridës, duke përfshirë Austrinë, Argjentinën, Greqinë, Irlandën, Poloninë, Spanjën dhe Turqinë. Por të gjitha ekonomitë më të mëdha në botë patën rritje më të vogël në atë periudhë, duke përfshirë SHBA-në, e cila ishte rreth 2%.


"Nr. 1 për sipërmarrjen"


Ashtu si me zhvillimin e talenteve, renditja e sipërmarrjes nuk ka një metodologji standarde.


Florida përfundoi e para në një renditje prej 50 shtetesh nga The Digital Project Manager, një faqe interneti që ofron trajnime, podkaste, artikuj, këshilla dhe mjete për projekte dixhitale. Faqja analizoi tetë tregues të sipërmarrjes, duke përfshirë përqindjen e popullsisë që fillon një biznes të ri, përqindjen e startup-eve ende aktive pas një viti, numrin e bizneseve të vogla për 100,000 njerëz dhe shkallën e rritjes në aplikimet e biznesit.


Kishte gjithashtu masa më të buta, të tilla si "interesimi i kërkimit në Google për 'si të filloni një biznes'" dhe njerëzit "që filluan një biznes me zgjedhje dhe jo një domosdoshmëri".


Kompania tha se Florida renditet më e larta në vend për fillimin e një biznesi dhe "86% e nisën sipërmarrjen e tyre nga zgjedhja dhe jo nga nevoja". Raporti nuk tregoi se si arriti në këtë përfundim.


"Shkalla më e ulët e papunësisë nga të gjitha shtetet e mëdha"


Formulimi i tij i saktë është i saktë, sipas Byrosë Federale të Statistikave të Punës.


Shkalla e papunësisë në Florida prej 2.9% u rendit e nënta në shkallë kombëtare në nëntor, muaji më i fundit i disponueshëm, por shtetet me norma më të ulëta ishin të gjitha më të vogla. Florida u rendit në vendin e nëntë me dy shtete që mund të konsiderohen të mëdha: Virxhinia dhe Massachusetts.

No comments: