Tuesday, May 7, 2024

Gjyqtarja që dënoi Berishën, del non grata në Greqi dhe vendet e BE

 


Proto Thema

Dosja Maneku-Gjoka-Shpata” botohet vendimi dëbimit

Ka tentuar dy herë të hyjë në Greqi me vizë false. Ka përdorur tre nbiemra. Gjykata e ka marrë vendim për dëbim dhe nongrata në Shengen. Por drejtësia në Shqipëri e olrzgjedh Manekun Irena, të dënojë Fredi Belerin sipas porosisë së Ramës dhe ngjashëm të mbajë në arrest paligjshmërisht liderin e opozitës Sali Berisha. Gjithashtu ka Fatmir Mediun, Jamarbër Malltezin. Të gjitha porosi partie. Ndërkohë, institucionet kontrolluese heshtin. Nuk marrin dosjen në Greqi. Zonja gjyqtare vijon fasonerinë.
Çfarë shkruan media greke që boton vendimin.

Në faqen 16 të gazetës shkrimi.
Gazeta e madhe greke Proto Thema, ka botuar dy ditë ma parë një artikull të detajuar me titull:
Në listën e nongratave të Shengen, gjyqtarja që dënoi Belerin
Shohim datën e publicitetit, fakte ose elementë, që përfshijnë një nga anëtarët e treshes gjykuese të Fredi Belerit, e cila u përpoq të hynte në Greqi ilegalisht, dhe u dëbua nga zona Shengen. Ky fakt përbën edhe arsye për ta përjashrur nga Gjykata e Posaçme Kundër Krimit të Organizuar. Pra vërtetohet se një prej gjykatësve që dënoi Belerin, varej nga qeveria, e cila sigurisht ishte në dijeni të së shkuarës së saj.
Vendimi i Gjykatës Administrative të Shkallës së Parë Athinë, trupa e 23-të, tre anëtarëshe, në seancën e datës 27 tetor 2004, vendim të cilin ne po e botojmë, gjykoi kërkesën e Irena Manekut, kërkesë për revokim mase të non gratës, kundër shtetit grek, për arsye se iu ndalua hyrja në Kakavijë.
Kjo gjyqtare quhet Irena Shpata si mbiemër i vajzërisë, por që nga viti 2011 përdor mbiemrin e bashkëshortit të saj të dytë, Gjoka. Ndërsa në atë kohë përdorte mbiemrin e bashkëshortit të saj të parë Maneku.
Me bashkëshortin e saj të parë kishte tentuar të futej në Greqi me datë 24 dhjetor 2002, nëpërmjet pikës kufitare Kakavijë, duke përdorur një vizë të falsifikuar konsullore, përsa i përket afatit dhe duke u përpjekur të paraqitej si vorio epiriote. Pas këtij falsifikimi rmri i ssj u fut në listën e personave të padëshëruar të sistemit Shengen. Iu ndalua hyrja për 10 vite për arsye sigurie publike. Dhe të dhënat e saj së bsshku me shenjat e gishtave u depozituan në bazën përkatëse të të dhënave.
Pak muaj më vonë me 13 shkurt 2003, Irena Maneku u përpoq të futej sërish në Greqi nëpërmjet Kakavijës. Iu ndalua hyrja për arsye të sigurisë publike ngaqë figuronte në listën e të padëshëruarve të zonës Shengen dhe iu dha asaj shkress përkatëse.
Menjëherë pas kësaj ajo iu drejtua Gjykatës Administrative të Shkallës së Parë Athinë, kundër vendimit të dëbimit. Me vendim të cilin ne e botojmë, kërkesa e saj iu dërgua, Gjykatës Administrative të Shkallës së Parë Janinë, e cila rrëzoi kërkesën e Manekut.
Në vitin 2019 Irena Maneku duke përdorur mbiemrin e bashkëshirtit të saj të dytë, blri kërkesë me emrin Irena Gjoka, për t’u bërë anëtare e Gjykatës së Posaçme Kundër Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit. Për këtë gjykatë ka kritere ndaluese për këdo ndaj të cilit ka pezull një proces gjyqësor, ka një dëbim, ndalim hyrjeje në një vend të tretë si dhe regjistrim të emrit në bazën e të dhënave Shengen për probleme ligjore.
Irena Gjoka me gjithë historikun e saj të “pasur” ia doli të bëhet gjyqtare e GjKKO, si nënkryetare me funksionet e kryetares. Duke mbajtur këtë pozicion që nuk do e merrte pa mbështetjen e qeverisë, asaj iu ngarkua gjykimi i çështjes së kryebashkiakut të zgjedhur të Himarës, Fredi Beleri, dënimin e të cilit e kishte paralajmëruar Edi Rama..No comments: