Monday, January 1, 2024

SHTYHET PER NE 2025 KERKESA PER VIZE PER SHTETASIT AMERIKAN QE DUAN TE UDHTOJNE NE EUROPE.PO PER SHQIPTARET ??!! :

 


"Duke filluar nga viti 2025, mbajtësit e pasaportave amerikane që udhëtojnë në Evropë do të duhet të aplikojnë për autorizim përmes Sistemit Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) përpara vizitës së tyre.

Rregullat e reja ishin vendosur të hynin në fuqi në vitin 2024, por BE. Zyrtarët njoftuan të premten se do të shtyhej deri në vitin e ardhshëm.
Ndërsa shtetasit amerikanë aktualisht gëzojnë akses pa viza në shumicën e BE-së. vendeve, kjo lehtësi do të ndryshojë sapo të hyjë në fuqi ligji i ri. Ngjashëm me procesin e Sistemit Elektronik të SHBA për Autorizimin e Udhëtimit (ESTA), ETIAS synon të rrisë sigurinë dhe të lehtësojë hyrjen më të qetë për udhëtarët.
ETIAS është një autorizim elektronik udhëtimi i lidhur me pasaportën e një udhëtari. Ai jep hyrje afatshkurtër në vendet evropiane deri në 90 ditë brenda çdo periudhe 180-ditore. Megjithatë, një ETIAS nuk garanton hyrjen automatike. Pas mbërritjes, një roje kufitare do të verifikojë nëse i plotësoni kushtet e hyrjes.
Për të aplikuar për një ETIAS, mund të plotësoni formularin e aplikimit në faqen zyrtare të internetit të ETIAS ose të përdorni aplikacionin celular. Kostoja e aplikimit është 7,79 dollarë, por disa udhëtarë mund të përjashtohen nga pagesa e kësaj tarife.
Autorizimi i udhëtimit ETIAS është i vlefshëm deri në tre vjet ose deri në skadimin e pasaportës suaj, cilado qoftë e para. Mos harroni, ju duhet të keni një ETIAS të vlefshëm gjatë gjithë qëndrimit tuaj dhe dalja dhe rihyrja lejohet për sa kohë që respektoni kufirin e qëndrimit 90-ditor brenda 180 ditëve.
Për më shumë informacion, Boundless ka përgatitur një udhëzues të detajuar mbi ETIAS.
Emigracioni në SHBA mund të jetë kompleks dhe konfuz. Boundless është këtu për të ndihmuar."
Vendet që kërkojnë ETIAS
Duke filluar nga janari 2025, ETIAS do t'i kërkohet të hyjë në vendet e mëposhtme:
Anëtarët e Zonës Shengen:
Austria
Belgjika
Kroacia
Republika Çeke
Danimarka
Estonia
Finlanda
Franca
Gjermania
Greqia
Hungaria
Islanda
Italia
Letonia
Lihtenshtajni
Lituania
Luksemburgu
Malta
Holanda
Norvegjia
Polonia
Portugalia
Sllovakia
Sllovenia
Spanja
Suedia
Zvicra
Pjesëmarrësit jo-Shengen:
Bullgaria
Qipron
Rumania
Kush duhet të aplikojë për ETIAS?
Qytetarët nga disa vende aktualisht nuk kanë nevojë për vizë për të hyrë në një vend të BE-së. Kur ETIAS të hyjë në fuqi, vendet e mëposhtme do të duhet të marrin ETIAS përpara se të udhëtojnë në Evropë:
1. ALBANIA
2.etj
Si të aplikoni për ETIAS
Aplikimi për ETIAS kërkon një pasaportë dhe akses në një kompjuter ose pajisje celulare me lidhje interneti. Procesi i aplikimit zgjat afërsisht 20 minuta, por kohëzgjatja mund të ndryshojë në bazë të numrit të fushave shtesë që duhet të plotësohen. Ndërsa ETIAS do të nisë vetëm në vitin 2025, udhëtarët mund të përgatiten përpara duke kuptuar procesin e aplikimit.
Këshillë e pakufishme: BE-ja rekomandon të dorëzoni aplikacionin tuaj ETIAS të paktën 96 orë përpara nisjes.
Fushat e kërkuara të aplikimit
Aplikantët duhet të japin informacionin e mëposhtëm si pjesë e aplikimit të tyre ETIAS:
Të dhënat personale: Mbiemri (emri i familjes), emri(et), mbiemri në lindje, emri(et) e zakonshëm, data e lindjes, vendi i lindjes, vendi i lindjes, seksi, kombësia aktuale, emrat e prindërve të aplikantit , dhe adresën e shtëpisë.
Informacioni i pasaportës: Detajet e pasaportës ose dokumentit të udhëtimit, duke përfshirë numrin e pasaportës, datën e lëshimit dhe datën e skadencës.
Kombësitë ose nënshtetësinë: Nëse është e aplikueshme, informacione për çdo kombësi ose shtetësi tjetër të mbajtur nga aplikanti.
Vendbanimi i Përhershëm: Adresa e vendbanimit të përhershëm.
Detajet e kontaktit: Adresa e emailit dhe numri i telefonit.
Hyrja e parë e synuar: Shteti Anëtar i hyrjes së parë të synuar në Evropë.
Arsimi dhe profesioni: Informacion në lidhje me arsimin tuaj dhe profesionin aktual.
Pyetjet e historikut dhe të përshtatshmërisë: Pyetje që lidhen me kushtet mjekësore, historinë kriminale, shpërndarjen e drogës, udhëtimin në vendet e zonës së luftës, çështjet e mëparshme të emigracionit ose udhëtimit, etj.
Të miturit dhe përfaqësuesit: Nëse aplikanti është i mitur, identiteti i personit përgjegjës; nëse aplikimi është dorëzuar nga dikush tjetër përveç aplikantit, identiteti i tyre dhe kompania përfaqësuese (nëse është e aplikueshme).
Anëtarët e familjes: Detajet e anëtarëve të familjes për qytetarët e BE-së/shtetasit e vendeve të treta që përfitojnë nga lëvizja e lirë.
Dokumentet e nevojshme
Kur aplikoni për ETIAS, sigurohuni që pasaporta juaj të jetë:
Aktuale dhe e vlefshme: Pasaporta duhet të jetë e vlefshme në momentin e mbërritjes tuaj në Evropë.
E lexueshme nga makina: Pasaporta duhet të përmbajë një seksion të lexueshëm nga makina në faqen e detajeve biografike.
Elektronike: Megjithëse nuk kërkohet universalisht, pasaporta juaj mund të duhet të jetë një pasaportë elektronike që mban shenjën ose çipin e pasaportës elektronike.
Sa kushton ETIAS?
Tarifa e aplikimit ETIAS është 7 EURO për aplikantët e moshës nga 18 deri në 70 vjeç. Megjithatë, udhëtarët nën 18 ose mbi 70 vjeç janë të përjashtuar nga pagesa e tarifës. Për tarifën e aplikimit pranohen pagesa me kartë debiti dhe krediti.
Pas pagesës, aplikacioni do të përpunohet dhe shumica e aplikantëve do të marrin një vendim brenda disa minutave.
Cili është ndryshimi midis ETIAS dhe ESTA?
ETIAS, ESTA dhe programe të tjera të autorizimit të udhëtimit ose heqjes së vizave janë në thelb vetëm kontrolle paraprake të sigurisë - masa të sigurisë kufitare që ndihmojnë të sigurohen që vizitorët të mos paraqesin rrezik për vendin ku po udhëtojnë. Dallimi kryesor është se ESTA lëshohet nga një vend (SHBA), por ka rreth 30 vende të përfshira në lëshimin dhe koordinimin e ETIAS - disa prej të cilave nuk janë as në BE, si Islanda. Prandaj, njerëzit që përfitojnë nga ofertat e biletave ajrore nga Islanda në MB do të duhet të aplikojnë për ETIAS për vizitën e tyre në Islandë, por më pas mund të udhëtojnë në MB pa viza.
Ndikimi i mundshëm
Vlerësimet e hershme tregojnë se më shumë se 1.4 miliardë njerëz nga 60+ vende do të duhet të aplikojnë për autorizimin e udhëtimit ETIAS – dhe zbatimi i tij varet nga Sistemi i Hyrës/Daljes (EES) i cili është përballur me një mori sfidash dhe vonesash.
Grupet e aviacionit kritikuan EES për mangësi të tilla si mungesa e burimeve për procedurat e reja në aeroporte dhe linja ajrore, nevoja për një shtresë shtesë komunikimi për të edukuar ata që ndikohen për kërkesat e reja, staf i pamjaftueshëm që menaxhon kufirin e jashtëm të BE-së.
Sistemi është sfiduar nga grupe të tjera që thonë se ai paraqet rreziqe për sigurinë e të dhënave dhe shkel të drejtat e mbrojtjes së të dhënave.
Shumë udhëtarëve amerikanë nuk u është dashur kurrë të shqetësohen për autorizimet e udhëtimit ose vizat e udhëtimit, dhe kurba e të mësuarit mund të marrë kohë për t'u kapërcyer - gjë që mund të shkaktojë edhe më shumë vonesa në aeroport dhe zhgënjim për ata që nuk janë të përgatitur. Për disa, hapi shtesë i marrjes së autorizimit ETIAS mund të veprojë si një pengesë për të udhëtuar, veçanërisht për ata që janë mësuar me lehtësinë e mëparshme të udhëtimit midis SHBA-së dhe Evropës. Kjo mund të rezultojë në një ulje të udhëtimeve afatshkurtra nga SHBA në Evropë.
Ndikimet e mundshme shtesë:
Përgatitja dhe planifikimi: Udhëtarët nga SHBA-ja në Evropë do të duhet të planifikojnë udhëtimet e tyre me më shumë kohë për të siguruar që ata të marrin autorizimin e nevojshëm ETIAS përpara datave të tyre të udhëtimit. Ky ndryshim do të thotë se udhëtimet spontane mund të jenë më të vështira për t'u rregulluar.
Rritja e sigurisë: Me sistemin ETIAS, do të ketë siguri të shtuar pasi është projektuar për të identifikuar çdo rrezik të mundshëm të sigurisë ose të migrimit të parregullt. Kjo mund të çojë në një mjedis udhëtimi më të sigurt, i cili mund të perceptohet pozitivisht nga udhëtarët.
Privatësia e të dhënave: Disa udhëtarë mund të kenë shqetësime për privatësinë e të dhënave, pasi sistemi ETIAS do të mblidhte dhe ruante informacione personale.
Kuptimi i rritur: Prezantimi i ETIAS mund të çojë në një mirëkuptim më të madh midis qytetarëve amerikanë të procesit të ngjashëm që duhet të kalojnë shumë shtetas të huaj kur vizitojnë SHBA-në (d.m.th., sistemi ESTA).
Pershtati RUSH DRAGU

No comments: