Tuesday, July 27, 2010

Kush është Makfire Maqedonci Canolli?

FTESË NË PJESËMARRJE NË PROMOVIME LIBRASH

Z.Makfire Maqedonci-Canolli,shkrimtare nga New York-u,SHBA , ju fton të merrni pjesë në promovimin
e dy librave e me poezi(Gjurmë nëpër flakë"(2010) dhe "I shes diellit akullore"(2010).

Promovimi mbahet më datën 31 korrik 2010,në ora 12:00 në Institutin Albanologjik të Prishtinës.

Referues në promovim të këtyre dy librave janë shkrimtarët Marin Kelmendi,shkrimtar nga Kosova,Mëhil Velaj,
shkrimtar nga SHBA,Riza Lahi,shkrimtar nga Tirana,Flori Bruqi,shkrimtar nga Kosova etj.Kush është Makfire Maqedonci Canolli?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoFmNBEHujhixYr7D-e4Xr3LhlNxuHdV7AGsfRcVaFbOyVBvo4XI29imHAAtXw8mFkYqbB0eWlQiXYvStd0NjoJCXm9JwuQuYORMRD0vRXWVx93PWJFtamEVi0jCAsJ4COSYCl0pqY7LM/s320/M.MAQEDONCI.JPG

Makfire Maqedonci – Canolli lindi më 18 nëntor 1969 në Prishtinë. Fëmijërinë dhe rininë e hershme i kaloi në vendlindje. Është shkolluar në fushën e pedagogjisë, që e ka bërë më të ndjeshme e më njerëzore edhe në poezi. Me këtë art të vështirë ka filluar të merret që kur ishte nxënëse e klasës së dytë fillore. ”Gjeli im plak” ka titullin vjersha e saj e parë. E ka botuar 30 vjet e sa më parë në shtojcën për fëmijë të gazetës ”Rilindja” (1978/79), e cila botohej çdo të martë, në kohën e artë të kësaj të së përdishmeje të shuar shqiptare në Kosovën e pushtimit serb.

Makfire Canolli i përket brezit të rinisë ”së padisiplinuar”, e cila sfidonte pushtetin antipopullor të asaj kohe. Ky pushtet të rinjtë shqiptarë i quante ”irredentistë” e ”seperatistë” dhe me nofka të tjera më poshtëruese, vetëm e vetëm pse deshi të mbante gjallë gjuhën, traditën e kulturën shqiptare, të qenit shqiptar të shqiptarëve në vendin e tyre.

Makfires, si motër e vëllezërve ”irredentistë”, iu mohua çdo e drejtë: të regjistrohej në fakultet, të punojë me nxënës, si dhe e drejta për të botuar. E ka vragë të pashlyeshme në zemër këtë kohë, aq më parë, pasi krijimet e saj të hershme ia konfiskuan punëtorët e shërbimit sekret serb, gjatë një bastisjeje në shtëpinë e saj.

Në vitet e ‘80-ta, si shumë familje shqiptare, edhe familja e Makfires ishte në shënjestër të UDB-së famëkeqe serbe, e cila në vitin 1982 ia burgosi të tre vëllezërit. Ishte kjo koha kur shpirti i saj poetik po këndonte nga brenda, pa u shfaqur për lexues.

Në vitet e ‘90-ta emigron në Gjermani, ku qëndroi deri më 1998. Kthehet në Kosovë bashkë me familjen e saj dhe më pas, më 1999, kalon oqeanin për të vazhduar jetën në New York. Aty jeton ende.Zëri i saj dëgjohet çdo të premte në valët e Radio – Diasporës, ku si moderator e udhëheq rubrikën “Heroizmi i popullit tonë në shekuj”.

Poezitë e saj janë prezantuar nëpër disa faqe të internetit, të cilat botojnë krijime artistike, si “Teutat shqiptare nëpër botë”, “Agjencioni Floart-Press”, “Tribuna shqiptare”, “Bota e re”, “Stërkala”, si dhe “Qeparoi”.Gjer tani ka botuar përmbledhjen poetike për të rritur
“Gjurmë nëpër flakë” (2010) dhe një tjetër për fëmijë “I shes diellit akullore” (2010).

***********************
Shkruan : Flori Bruqi

I SHES DIELLIT AKULLORE– GURI HIRARK I MAKFIRE MAQEDONCI - CANOLLIT


Vepra poetike e poetës Makfire Maqedonci –Canolli “I shes diellit akullore”, është një libër enciklopedik për fëmijë, është një xëx mendimesh dhe vlerash orientuese psiko- pedagogjike , e nxjerrë nga eksperienca individuale e poetës tonë të mirënjohur,në krijimin dhe gërmimin në minierën e pafundme të kulturës së sajë që ka patur dhe ka me edukimin e fëmijëve pa marrë paarsysh moshën, racën , gjininë e tyre.

Mesazhet e 100 poezive , vijnë në formën e një “ filozofie pragmatiste “, një filozofi e “ holluar “ në përshtatje me psikologjinë e fëmiut si dhe nevojat dhe shijet e lexuesve të globit.

Tharmi i poezive ” I shes diellit akullore”, është pjesa strukturore e moralit tonë social, nga i cili buron në mënyrë të natyrshme ajo lloj energjie, e cila vihet në funksion të ruajtjes dhe zhvillimit të tij të përhershëm.

Si e tillë, kjo përmbledhje duhet konsideruar një kontribut i vlefshëm në fushën e kulturës sonë, një gur më shumë në malin e saj hierarkik .

Poezia është vokacion krijues për Makfire Maqedonci-Canolli e cila deri me tash është prezantuar mjaftë mirë edhe nëpër portale interneti, e cila është pritur mjaftë mirë nga lexuesit e shumtë në “Tribuna shqiptare”,”Albemigrant”,”Agjencionit Floart-Press”, ”Shqip.dk,”Teutat shiptare nëpër botë", "Bota e re", "Stërkala", "Qeparoi". etj.

Në vazhdën e këtyre sukseseve, sivjet Makfire Maqedonci –Canolli doli para lexuesit të saj me përmbledhjen më të re me poezi në gjuhën shqipe që mban një titull karakteristik në mes baladës si një krijim lirik dhe vendit të quajtur Kosovë, si sinonim i një realiteti tragjik, ku Makfire Maqedonci- Canolli vitet e saja në këtë vend i ka ngjizur si një krijim artistik në librin e dytë të sajë të botuar këto ditë në Prishtinë me titullin kuptimplotë “I shes diellit akullore”Poezitë e këtij libri shquhen për një inovacion tematik e motivor pak më ndryshe se sa që jemi mësuar të lexojmë nga kjo autore.

Ajo lexuesit i sjell një stil të ri të poezisë, të paktën në qasjet tematike ka shënuar një invencion cilësor. Pa dyshim poezitë e këtij libri janë më të përpunuara në aspektin estetik, (si tërësi gjithsesi), por ajo ka dëshmuar një përpjekje të saj për t’i dhuruar lexuesit një poezi më artistike në njërën anë, kurse në anën tjetër vërteton se krijimi i poezisë për te është një vlerë estetike e letrare në kuptimin më pozitiv të kësaj fjale.

Kjo përmbledhje me poezi ndahet në disa njësi ciklike ku përfaqësojnë të 98 poezitë më të reja të këtij libri, ndoshta ndonjërën prej tyre e kemi lexuar të publikuar nëpër gazeta a faqe interneti, si do qoftë tematika dhe motivi i këtyre poezive pak a shumë japin një tablo të konceptit poetik të ndarë nëpër këto njësi ciklike: “Lumenjtë sjellin qumësht për akullore”(21 poezi);”Yjet ndriçojnë nga toka”(18 poezi);”Koncert me dy violina”(21 poezi);”Abetare me fije jete”(19 poezi);”E vërteta e përrallave për kafshë”(21 poezi) .

Si strukturë, përmbledhja e poezive “I shes diellit akullore”, është sajuar si një lloj ditari i përjetimeve të saj në një zonë lufte (Kosovë) në një zonë paqeje :Shqipëri,Gjermani,SHBA ...

Gjithsesi vargu i saj ka shënuar një ngritje artistike, kurse mendimi poetik është më i përpunuar, gjë që na jep për të besuar se kjo poetesh poezinë e ka dhunti natyrore që posedon një lloj sensiviteti i cili më shumë pasqyron anën tjetër të shpirtit të saj krijues.
Përmbledhjen me poezi “I shes diellit akullore”, është botuar nga Klubi i shkrimtarëve “Vorea Ujko” ,Klinë,2010, ndërsa u shtyp në Shtypshkronjën “Litografia”,në Gjakovë, 2010. Libri i ka 170 faqe i cili është regjistruar në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës në Prishtinë me botimin CIP: 821.18-1 dhe ISBN 978-9951-167-18-8


Agjencioni Floart-Press

No comments: