Wednesday, August 11, 2010

Vazhdon mungesa e informimit ne komunitetin shqiptar të Detroitit

Pjetër Jaku
Edhe pse ne komunitettin e shqiptarëve të Detroitit ka disa media, kohët e fundit po vihet re një praktikë e territ informativ, kur flitet për aktivitete, që mund të jenë të interesuar, jo vetëm komuniteti katolik. Në të vërtetë, është ndërtuar një Kishë, që falë mjediseve të saj, i ka kushtet për tubime masive, por nuk mund të jetë gjithçka për shqiptarët në Detroit. Ajo nuk mundet as nuk duhet të luaj rolin e udhëhesqjes së komunitetit, megjithëse në kushte e emigrimit nuk mund të udhëhiqet askush. Fokusimi pranë kësaj Kishe ishte rezultativ, deri kur nuk paragjykohej besimi i askujt dhe shqiptarët, pa dallim feje, konsideroheshin të një gjuhe e të një gjaku; vëllezër si i thonë. Në shtatë-tetë muajt e fundit po vihet re një ndarje e theksuar e komunitetit dhe përjashtimi i të gjitha mediave, duke u përqendruar organizimi në “ mendjet” e një grushti njerëzish, që nuk i kanë aftësitë intelektuale, për të bërë asgjë në të mirë të shqiptarëve të këtij komuniteti.Kjo po vihet re edhe tani në përkujtimin e 100 vjetorit të lindjes së Nënës Terezë. Duhet që komuniteti i Detroiti, ta mësoj këtë organizim nëpërmjet një gazette që botohet në New York, e cila ka një numër krejt të kufizuar abonentesh në Detroit, le që deri sa të mbrri ajo në Detroit, ka mbaruar aktiviteti. Thuhet se në Kishën e Shën Palit po u vendoska shtatorja e Nënë Terezës, me datën 26 Gusht të këtij viti. Thuhet se, më këtë rast, paska edhe simpozium shkencor, ku do te referojnë doktorët, që mbajne ende gradat e sistemit të qoftlargut, ose gradat që i kanë atribuar vetes me shërbimet e “ shquara” në të “ mirë’ të komunitetit. Kurorëzimi, si gjithnjë, do të jetë një darkë e pasur për organizatorët.Jam i sigurtë se Nënë Tereza nuk do e kishte pranuar një organizim të tillë, po aq sa jam i sigurtë se ky aktivitet nuk i shton asnjë vlerë Nënës Tereze. Vlera më e madhe për të do të ishte, sikur organizatorët të gjenin sponsorë, që gjithë fitimi i këtij aktiviteti të shkonte në Misonin e Nënë Terezës, për të cilin sakrifikoi gjithë jetën. Shumicës ( atyre që kanë mundësi intelektuale të lexojnë dhe fiksojnë figura si Nënë Tereza) u duhet treguar, se Nënë Tereza, nuk pranoi darkën e çmimit “ Nobël”, duke kërkuar që ato para të shkonin në missionin e saj për të varfërit.Thjeshtësia e Nënë Terezes nuk do e pranonte kurrë përcaktimin me superlative, nga ata që nuk mund të përcaktojnë as veprimtarinë e tyre si, bie fjala: “ Më e madhe se Gjergj Kastrioti-Skenderbeu”.Po të mos ishte Heroi Kombëtar Gjergj Kastrioti- Skenderbeu, ndoshta Nënë Tereza nuk do t’i kishte mundësitë që iu dhanë, për të qënë ajo që është: e perjetëshme!Mos abuzoni me figura të tilla, se është mëkat!Në komunitetin shqiptar të Detroitit funksionojnë tri Kisha, një Xhami, dhe një Teqe, funksionojnë disa shoqata aktive, krijues dhe intelektualë të të gjitha fushave. Dy Tlevizione, një revistë e përmuajshme, dy radio dhe disa botime elektronike, prej disa vitesh mbijetojnë, duke njoftuar gjithçka bëhët në këtë bashkësi. T’i anashkalosh këto, do të thotë meskiniteti dhe shpirtkeqësia është ulur këmbëkryq, tek ata përsona që organizojnë veprimtari të tilla.Duhet kuptuar dhe theksuar fort, se askush nuk ka asgjë me Kishën Katolike të Shën Palit,e cila është fryt i kursimeve disavjeçare të malësorëve bujarë, që e ndërtuan dhe po e mbajnë. Ajo është një vepër, që historikisht do të jetë shëmbull, pasi në themele të saj ka shumë vuajtje dhe shumë dashuri per Atdheun, për gjuhën shqipe dhe për fenë.


No comments: