Wednesday, August 11, 2010

Serbi: Të ndryshojë politika ndaj Kosovës

Në Beograd, forca opozitare serbe kanë kritikuar politikën e qeverisë së presidentit Tadiq ndaj Kosovës dhe janë angazhuar për raporte të reja mes Prishtinës e Beogradit.

Kreu i partisë Liberlademokrate, Çedomir Jovanoviq, ka thënë se angazhohet për njohjen e opavarësisë së Kosovës e cila, sipas tij, është e parnueshme për serbët e atjeshëm. Edhe analistët serbë parashikojnë ndryshim të politikës së Beogradit për shkak të synimeve për t'u integruar në familjen evropiane

Partia Liberaldemokrate, një forcë parlamentare serbe kjo, është angazhuar për marrëdhënie të reja mes Beogradit dhe Prishtinës dhe për tërheqjen e rezolutës serbe nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara. Këtë qëndrim e ka paraqitur në Kuvendin e Serbisë, kreu i saj Çedomir Jovanoviq:

"Partia Liberaldemoktrate nuk mund ta njohë pavarësinë e Kosovës. Këtë mund ta bëjnë vetëm njerëzit që jetojnë në këtë vend. Unë do të angazhohem për njohjen e asaj pavarësie të Kosovës që është e pranueshme për serbët në Kosovë. Sot Kosova është e pavarur për 22 vende anëtare të Bashkimit Evropian, sot Kosova është e pavarur për 70 vende. Me siguri se Kosova do të pranohet në Kombet e Bashkuara. Sot ka më shumë mbështetje statusi i Kosovës për të cilin angazhohet Prishtina sesa statusi i Kosovës për të cilin insistojmë ne," - tha Çedomir Jovanoviq.

Edhe nënkryetari i Partisë Përparimtare Serbe, Aleksandar Vuçiq, është i mendimit se diplomacia serbe ka hequr dorë nga politika për Kosovën që mori mbështetjen e parlamentit serb:

"Partia Përparimtare Serbe konsideron se politika e pushtetit në Serbi është shndërruar në marketing, fotografim dhe makijazh dhe më nuk ekziston politikë e Sërbisë për asnjë çështje. Në të vërtetë, nga njëra anë kemi fjalë boshe e të rrjeshme se si do të fitojmë në Kombet e Bashkuara, kurse vetëm, shtatë ditë më vonë pranohet se një fitore e tillë potenciale gati është e pamundshme," - tha Aleksandër Vuçiç, duke iu referuar një prononcimi të këtyre ditëve të shefit të diplomacisë serbe Vuk Jeremiq se është mision gati i pamundshëm që rezoluta e Serbisë të marrë dritën jeshile të Asamblesë së Përgjithshme.

Ndërkaq, analistët në Beograd, parashikojnë se herët a vonë ka për të ndryshuar politika serbe ndaj Kosovës dhe kjo, për shkak të aspiratave për tu integruar në Bashkimin Evropian.

"Nëse llogaritet çmimi politik, e kjo është ajo që zakonisht e bëjnë edhe pushteti edhe opozita, atëherë më duket se ky ndryshim mund të kalojë, - thotë analisti Sllobodna markuviq, duke arkumentuar se angazhimi edhe për Kosovën edhe për Bashkimin Evropian, hap shumë çështje, sepse pyetja e parë që do bëhet në procesin e aderimit të serbisë në BE është se çfarë janë marrëdhëniet e Serbisë me Kosovën, është kufiri ndërkombëtar apo jo, sa banorë ka Serbia... Të gjitha këto janë tema që doemos do të paraqiten gjatë debatit në parlament lidhur me politikën ndaj Kosovës e që është mëse e vërtetë se shtrohen në bisedimet e Serbisë me partnerët e huaj. Pra është një problem bukur i ndërlikuar, por besoj se për këtë pjesërisht ekziston një atmsoferë politike,"- thotë për BBC-në analisti Sllobodan Markoviq.

No comments: