Monday, October 18, 2010

Ngujimi asht trishtimi, injoranca e shembtimi...

Nga Gjosho Vasija

.......................................

Lulash Dosa prej Bucakut,

seç ma ka atë tufë mustakut,

q'e ka shtrij per siper gojës

krejtë si sqapi i Marka Ndojës.

Seç po shifet ditë per ditë,

tue e krehë e kashagitë

se vendosë ka sot n'pleqni

me tregue nji t'fortë burrni,

por pa kenë mirë nder mustakë,

as burrnija s'ka nafakë...

Sot kerkoka me ngrehë lakun

nji gjaksorit me i marrë gjakun,

pra dikund ka çue nji fjalë"--

"--Mos mendoni se' u kam falë,!?

Por tashti që vdiç rregjimi

tashti shihni kush asht trimi,

prandej mbylluni në shpij,

per sa keni pleq e fmij,

se do t'marr un hak per gjyshin

që' e pàtë vra në dyztedyshin,

e per gjakun e harruem

der t'ju vras, jeni t'ngujuem."--


Tash Lulashi rrin e pret

pale sot kush kryet po' e qet,

e n'sa sillet n'per qytet,

hasë nji shoq që n'vuetje kjenë

t'internuem në Tepelenë...

Shternguen duer e u qafunë,

e n'bisedë të parë, filluen.:"-Po ti Lulash këndej pari,

pse po u sillke si "gjendari?,

Fry e shfry porsi kendezi,

der i zverdhun si kinezi,

i pa rrumë si bubazhel,

dredhë mustakun kaçurrel,

diçka n'sy ti jep e merr

mos ke dalë me ba ndoj sherr?

Un të njof qysh n'Tepelenë

se do punve i ke lujtë fenë."-..


"--Po besa mor Gjosh Vasija,

jam tue pà te ajo shpija

athue kush po ma qet kryetë,

se nuk rrij per pa e mbytë,

pa e fergue si puna e mlyshit,

e me'i marrun hakun gjyshit."--.


"Po më thuej çka t'paskan bà

që kerkon gjithë kete hatà?

Kush bre t'keqen ta ka thurë

që kerkon me'u ba gjaksuer?

nuk kuptova çka the?..,mlyshin?

dikush don me t'fergue gjyshin?


"--Mos u tàllë Gjosho me plakun,

kam dalë sot me' i dhanë dajakun,

me allti me ia marrë hakun..

Gjyshi i tyne n'dyztedyshin

na ka vra bre katragjyshin,

e sot dola me marrë hak,

siç na thotë kanuni plak...


"--Nisu Lulash shko n'shtëpi

se po bahesh komedi,

len kanunin n'punë të vet,

ai tashma ka mbetë pa shndet

ç'se asht lindë tash njimij vjet,

kur malsija me qytet

kanë qenë krejtë analfabet.


Sot ti Lulash nga "kultura"

po ban krejtë si diktatura

që e vrau shqiptarin mbarë,

padrejtsisht trim e shkollar,

gjithsa patem dhe fetàrë,

sepse ishin shtasë nji copet,

ushqye trunin n'bagla lopet...

Pra dhe ti si injorant

arrogant e der pedant,

po kujton se asht e t'vjetrit

me i marrë shpirtin atij tjetrit.?.Ndigjo Lulash mendezi,

me pasë pasë ndopak burrni

ti mendue do t'kishe ndrysh,

jo me marrun hak per gjysh,

e per krushk e katragjysh,

por per baben atë burrë t'mirë

që ta vrau partija n'Kir

komunistat kriminela,

me ato hyj neper kapela-

madje thotë kush pau me sy,

deri arra'i thyen mbi krye.


Por ti s'duhet me i marrë gjakun

dhe pse don kanuni hakun,

se n'shqipni ka hy shkollimi,

asht mbushë truni' e arsyetimi,

ka hy shkenca e perparimi,

nuk asht ma shqiptari mlysh,

sot mendimet i ka ndrysh,

per kto punë ka hy drejtsija,

s'ka nevojë ma ç'thotë malsija

jo kanuni,jo majmuni

e jo huni e tutkuni,


Shpirtin që njeriun gjallon,

vetem Zoti ja dhuron,

vetem Ai ka t'drejtë me e falë

vetem Ai ka t'drejtë me e ndalë,

askush tjeter në kete botë,

jo ma ti njeri i kotë,

rrotë e kotë sa'i autobotë."--


E Lulashi u nis dalë

sigurisht me bisht nder shalë,

e mustakët gjithë burrni

seç i hypen goj's permbi,

sa që trimi i jonë si" zanë"

që mendoi me trembë dyrnjanë,

mà nji fjalë nuk mujt me thanë....


Gjosho---Mergim 2010

No comments: