Monday, March 21, 2011

Shtetet e Ballkanit dhe misioni ushtarak kundër Gaddafit

Luftime në Libi. Kryengritësit i ikin një sulmi ajror të forcave të Gaddafit
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Luftime në Libi. Kryengritësit i ikin një sulmi ajror të forcave të Gaddafit

Lufta kundër Gaddafit vazhdon. Forcat amerikane, britanike dhe franceze kanë vazhduar goditjet kundër objektivave ushtarakë të Gaddafit. Po si është pritur sulmi në Libi në vendet e Ballkanit?

Ndërkohë që forcat amerikane, angleze dhe ato franceze janë duke vazhduar misionin luftarak kundër diktatorit Muammar al-Gaddafi, Gjermania, megjithëse që i përkrah plotësisht qëllimet e rezolutës, nuk do të dërgojë ushtarët e saj në Libi.

Misioni në Libi po kthehet në një problem vendimmarrjeje edhe për NATO-n. Të 28 shtetet anëtare nuk kanë rënë ujdi për një pjesëmarrje në zbatimin e zonës së ndalimfluturimit në Libi, sipas rezolutës së Kombeve të Bashkuara. Turqia, por edhe Franca nuk janë dakord për pjesëmarrjen e NATO-s në këto sulme.

Ndërkohë njëri nga shtetet më të vogla të NATO-s, Shqipëria ka ofruar ndihmën e saj. Kryeministri shqiptar, Sali Berisha ka deklaruar në fundjavë se Shqipëria është e gatshme të ofrojë mundësitë e saj koalicionit ndërkombëtar në Libi, duke e vlerësuar këtë mision si shumë të rëndësishëm për lirinë, paqen dhe stabilitetin në Mesdhe. Agjencitë botërore të lajmeve, të cilat i dhanë jehonë njoftimit nga Shqipëria theksojnë se megjithë gatishmërinë që jep Shqipëria nuk saktëson se çfarë ndihme konkrete do të japë për koalicionin kundër Gaddafit.

Kryeministri i Kosovës Hashim ThaçiBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Kryeministri i Kosovës Hashim Thaçi

Kosova për shkak të përvojës së saj e kupton misionin në Libi

Kosova, e cila gjithashtu arriti të mbrohej në vitin 1999 nga trupat e Millosheviçit vetëm nga ndërhyrja e NATO-s, - ku bënte pjesë si edhe tani, Anglia, Franca, SHBA edhe Gjermania për herë të parë, - e mbështet misionin kundër diktatorit libian Muammar al Gaddafi.

Kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi u shpreh se Kosova është "dëshmimtare e rëndësisë së intervenimeve të tilla" si ai intervenimit 79 ditor të NATO-s kundër forcave të Millosheviçit, "gjë që përfundoi me lirinë e Kosovës dhe rënien e diktatorit serb."

Më shumë se një dekadë pas sulmit të zhvilluar nën emrin e NATO-s për ndalimin e terrorit të Millosheviçit në Kosovë, ka pasur reagime të ndara në Serbi. Portalet e internetit B92 dhe Blici ditor publikojnë opinionet e disa serbëve, të cilët shprehen kundër ndërhyrjes në Libi. Komentet reflektojnë pikëpamje, sipas të cilave fushata ushtarake synon mbrojtjen e interesave të perëndimit më shumë se kundërshtarët e Gaddafit. Megjithëse ka edhe zëra që e përkrahin sulmin kundër diktatorit, "i cili po vret qytetarët e vet" siç shkruajnë qytetarë serbë.

Ndërkohë Kroacia nga ana e saj e ka përkrahur operacionin shpëtimtar në Libi, "i cili synon ndalimin e sulmeve ndaj civilëve dhe krizën humanitare" u shpreh zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kroate, Mario Dragun.

Autor: afp/dpa/Arapi

Redaktoi: Auron Dodi

No comments: