Tuesday, February 15, 2011

LULËZIM BASHA: PPE, indinjatë për dhunën e 21 Janarit

Ministri i Brendshëm, Lulëzim Basha, ka treguar në studion e “ABC News” atmosferën në të cilën u miratua rezoluta e Partive Popullore EvropianeMinistri i Brendshëm, Lulëzim Basha, ka treguar në studion e “ABC News” gjithë atmosferën në të cilën u miratua rezoluta për Shqipërinë nga Partitë Popullore Evropiane.

Z. Basha, a mund të na thoni diçka rreth PPE-ve dhe Asamblesë Politike të saj, që miratoi rezolutën për Shqipërinë?
PPE ka grupin më të madh parlamentar në Parlamentin Evropian, ka tre nga figurat kryesore, 14 kryetarë qeverish, 2 qeveri të qendrës së djathtë, një organizatë e fuqishme e Bashkimit Evropian që shpreh qëndrime të rëndësishme për politikat e zgjerimit.

Nuk kemi të drejtë vote, por sikundër Partia Demokratike është mazhorancë në Shqipëri, PPE është mazhorancë në PE.

Asambleja politike kishte një axhendë të ngjeshur, por 70 partitë anëtare kishin si diskutim këtë dhe vetë Buzek ishte aty.

Unë personalisht i informova për situatën dhe rezoluta mbi Shqipërinë pati një vendimmarrje unanime, asnjë kundërshtim, asnjë abstenim.
Prania ime ishte për një përgjithësim të informacionit, por përfaqësuesit e PPE-ve janë funksionarë të lartë në Bashkimin Evropian, ose europarlamentarë dhe aksesin e kanë pasur nga shumë burime, nuk mund të them që isha në një dhomë ku nuk ishin të informuar.

Reagimi ishte indinjatë dhe shqetësim i thellë, për atë hap mbrapa 2 muaj nga heqja e vizave, kjo zgjoi indinjatën e tyre, shqetësim që është shprehur edhe në rezolutë.

Çfarë përmbante konkretisht rezoluta e PPE-ve?
Rezoluta ishte shumë e qartë, konstatoi se ka pasur një tentativë për të marrë pushtetin me dhunë, kjo u konstatua nga ngjarjet e 21 janarit, rreth sulmit rrethim prej 5 orësh të Kryeministrisë.

Kemi shqetësimin e faktorit evropian që në një vend ku ka patur zgjedhje të lira, ka pasur qeveri demokratike, janë përmendur “mjetet dhe teknikat e dhunshme”.

Ka konstatime në pjesën hapëse ku përshëndeten hapat e prokurorisë për zonën e Shkodrës, ambasadat e kanë përcjellë këtë dhe ka zënë vend në këtë rezolutë nuk ka pasur vend dyshim as për zgjedhjet e 2009, si të lira dhe të ndershme.

A ishte rezoluta edhe produkt për zgjidhje?
Ka një produkt që duhet lexuar me kujdes, i kërkohet Edi Ramës të ndalë përshkallëzimin politik dhe të bashkëpunojë brenda institucioneve të Shqipërisë, kërkohet një angazhim për OSBE ODIHR-in dhe e treta ka të bëjë me një hetim gjithëpërfshirës.

Rezoluta analizon një moment të rëndësishëm për aspiratat, por edhe për vetë gjendjen e vendit dhe se çfarë do të thotë kjo për qytetarët shqiptarë.

No comments: