Friday, August 5, 2011

Uollfarth: Të kryhet regjistrimi i popullsisë, ka rëndësi për zhvillimin


Ambasadori i OSBE-së Eugen Uollfarth ka ndërhyrë në debatin e madh për regjistrimin e popullsisë dhe banesave. Ambasadori i OSBE-së Eugen Uollfarth ka apeluar nga qyteti i Përmetin për domosdoshmërinë e regjistrimit të popullsisë, ndërsa ka ftuar qytetarët të bëhen pjesë e këtij procesi. “Qytetarët të marrin pjesë në regjistrim, pasi ai ka vlera për zhvillimin e tyre. Regjistrimi është një proces i rëndësishëm edhe për zhvillimin e vendit”, tha ambasadori gjatë një takimi me kryetarin e Bashkisë së Përmetit, ndërsa dje ka pasur takime edhe në Himarë.

Faktori ndërkombëtar është hera e parë që shprehet me debatin e ashpër që po zhvillohet prej muajsh në Shqipëri për regjistrimin e popullsisë. Vetë qeveria Berisha dhe ministrit Genc Pollo, të kompromentuar nga interesat greke, e kanë paraqitur regjistrimin e popullsisë si një domosdoshmëri që kërkohet nga Bashkimi Evropian si kusht për t’u bërë pjesë e familjes së madhe evropiane. Por në të vërtetë, Komisioni Evropian i ka lënë Shqipërisë për të plotësuar 12 rekomandime, asnjëri prej të cilëve nuk ka të bëjë me regjistrimin e popullsisë. Rekomandimet kanë të bëjnë më zgjedhjet e lira dhe të ndershme, stabilitetin ekonomik, pavarësinë e institucioneve, funksionimin e Kuvendit, luftën ndaj korrupsionit dhe për shumë probleme të tjera. Por në asnjë rast Bashkimi Evropian nuk ka ushtuar presion mbi Shqipërinë dhe as nuk e ka përmendur regjistrimin e popullsisë mbi baza etnike dhe fetare si kusht për integrimit. Ky projekt është më shumë një nismë e diktuar nga presioni i vazhdueshëm grek, për të realizuar ëndrrën e vjetër për greqizimin e jugut të Shqipërisë. Kjo për faktin se edhe vetë Greqia apo vende të tjera të BE, nuk kanë kryer regjistrimin mbi baza etnike dhe fetare.
PD-LSI i hapën rrugë manipulimit të kombësisë
Partia Demokratike dhe LSI i kanë kurorëzuar me një ligj të posaçëm manipulimin e kombësisë shqiptare, duke e orientuar Shqipërinë drejt një vendimi multietnik. Dume u përkulur para presionit të fort dhe të vazhdueshëm të palës greke, mazhoranca qeverisë ka miratuar në Parlament me 71 vota pro dhe 2 abstenim ligjin më të debatuara gjatë këtyre dy dekadave, atë për regjistrimin e popullsisë mbi baza etnike dhe fetare. Pas miratimit të kalimit të projektit me procedurë të përshpejtuar, Kuvendi i Shqipërisë, vetëm me votat e mazhorancës miratoj projektligjin për regjistrimin etnik dhe fetar të popullsisë dhe regjistrimin e banesave. Opozita, ashtu si gjithmonë, mungoi edhe në këtë seance si pasojë e shpalljes së bojkotit ndaj punimeve te Kuvendit që pas zgjedhjeve lokale të 8 Majit. Në votim u përfshi dhe amendamenti i PDIU, një riformulim i pikës 16 të ligjit. Idrizi theksoi se refuzimi i rremë ose deklarimi i rremë i popullsisë të dënohet me gjobë. Kryeparlamentarja Jozefina Topalli e përshëndeti këtë propozim duke e vlerësuar si shumë të mirë dhe e hodhi në votim. Deputetët dhanë votat e nevojshme duke përfshirë dhe këtë nen në ligjin për regjistrimin e popullsisë dhe banesave.
Rreziku
Ndryshe nga varianti i parë, ligji ka pësuar disa ndryshime, ku parashikohen gjoba për ata që mashtrojnë me të dhënat ë tyre sa i takon përkatësisë etnike dhe fetare. Megjithatë, thelbi i ligjit nuk ka ndryshuar, në sajë të të cilit mund të fryhet minoriteti grek dhe ta kthejë Shqipërinë në një vend multietnik. Shoqëria civile, por edhe shumë intelektualë të njohur, historianë dhe parti politike, e kanë kundërshtuar ashpër nismën e qeverisë, me igumenin se kjo nismë e rrezikshme minon harmoninë fetare në vend si dhe manipulon kombësinë shqiptare. Dyshimet janë thelluar më tej, në kushtet kur pala greke ka kërkuar me forcë këtë regjistrim, ndërsa shumë shqiptarë në jug të vendin po e shesin kombësinë për arsye ekonomike. Megjithatë, thelbi i ligjit, pra rreziku për frytjen në mënyrë artificiale të minoritetit grek në Shqipëri, nuk ka ndryshuar.

Aleanca Kuq e Zi: Greqia autore e ligjit për regjistrimin e popullsisë

Menjëherë pas katër kushteve të Greqisë për regjistrimin e popullsisë, kanë reaguar disa shoqata në Shqipëri. Aleanca Kuq e Zi akuzon Greqinë se është autore e ligjit për regjistrimin etnik. Kreu ekzekutiv i Aleancës Kuq e Zi, Redi Ramaj kërkon nga ministri i Inovacionit Genc Pollo që të mos heshtë po t'i përgjigjet parlamentit grek. Aleanca Kuq e Zi thekson se Greqia ka shpallur pretendimet e saj territoriale, çka vërteton se ajo është edhe autorja e ligjit. "Greqia sapo nisi pretendimet e saj territoriale. Po vërtetohen akuzat se Greqia është autore e ligjit për regjistrimin etnik", tha Ramaj. Sipas tij, kushtet e Greqisë për regjistrimin etnik janë të papranueshme. Aleanca Kuq e Zi nisi një aksion të ri për shqiptarizimin e emrave te qyteteve. Kreshnik Spahiu, kreu i lëvizjes, duke folur nga Pogradeci, u shpreh se do të propozohet një ligj për toponimet me qëllim ndryshimin e emrave të qyteteve me origjinë sllave. Kreshnik Spahiu deklaron se Greqia nuk mund t'i imponohet Shqipërisë për të ndjekur procesin e regjistrimit etnik, kur vetë ajo si anëtare e BE-së nuk e aplikon këtë procedurë. "Greqia nuk njeh pakica etnike apo pakica kombëtare në territorin e saj. Ne denoncojmë servilizimin qeveritar ndaj Greqisë", tha Spahiu, duke paralajmëruar nisjen e protestave të Anëtarëve të Aleancës Kuq e Zi në muajin tetor. Historiani Pëllumb Xhufi theksoi se regjistrimi me kriteret e vendosura në ligj, shënon përplasje flagrante me konventën ndërkombëtare. "Ky lloj regjistrimi është në kundërshtim me Kushtetutën. Ideja për këtë regjistrim dhe alarmi i parë janë dhënë që në vitin 2004, tha Xhufi. Ndërkohë që shtohet lista e anëtarësisë së Aleancës, pasi me dhjetëra intelektualë i bashkohen kësaj nisme. Nga ana e saj Aleanca Kuq e Zi deklaron se deputetët e parlamentit shqiptar shkelën rëndë Kushtetutën, duke votuar edhe për kolegët që nuk ishin në sallë. Aleanca Kuq e Zi u ka bërë thirrje qytetarëve që të grisin formularin e regjistrimit të popullsisë dhe të mos pranojnë skenarin grek për manipulimin e kombësisë shqiptare.

Greqia kusht Shqipërisë: Prano greqizimin e jugut, në këmbim të integrimit në BE

Athina zyrtare kërcënon dhe shantazhon sërish Shqipërinë, ndërsa kërkon me forcë greqizimin e Jugut të Shqipërisë, në këmbim të integrimit në BE. Thua se Shqipëria është një lagje e Selanikut, Greqia për të disatën herë fut në mënyrë të paprecedentë hundët në punët e brendshme të Shqipërisë, për të diktuar kësaj të fundit mënyrën sesi duhet të regjistrohet populli i saj. Dhe këtë e bën pikërisht shteti që masakroi dhe dëboi me mijëra shqiptarë çam rreth 60 vjet më parë. Kjo është reagimi i radhës i palës greke ndaj një çështje tërësisht të brendshme, nga ku sërish Shqipëria kërcënohet me bllokimin e integrimit nëse nuk plotësohen disa kushte të parashtruara Kryetari i Departamentit të Politikës së Jashtme në Demokracinë e Re, deputeti Konstantinos Gioulekas e quan të papranueshëm faktin, që pikërisht Shqipëria, e cila sipas tij kërkon ndihmën e Greqisë për të hyrë në BE, nga ana tjetër pengon regjistrimin e minoritetit grek. Në një deklaratë të Departamentit të Jashtëm të partisë “Demokracia e re” thuhet se Shqipëria vijon luftën e ftohtë dhe shantazhin. “Me një iniciativë të paparë legjislative nga qeveria shqiptare po zbatohen metoda që nuk i lejojnë banorët e Epirit të Veriut të shprehin identitetin e tyre kombëtar dhe fetar në regjistrimin e ardhshëm. Është e papranueshme që Shqipëria, e cila kërkon ndihmën e Greqisë për të ndihmuar për hyrjen në Bashkimin Evropian, ndjek politikat e Luftës së Ftohtë, bën shantazh për Epirin e Veriut dhe shkel të drejtat e banorëve të tij”.

Dule: Procesi i regjistrimit, i dyshimtë
Kryetari i Partisë Bashkimi për të Drejtat e Njeriut, Vangjel Dule, ka theksuar se procesi i regjistrimit të popullsisë karakterizohet në aktivitetin e politikat e veta nga ecejakje të dyshimta në një kohë që është premtuar dhe angazhuar zyrtarisht për zhvillimin e këtij regjistrimi “Regjistrimi i përgjithshëm i popullsisë mbetet instrument i vetëm që garanton në produktin e vet, ato të dhëna thelbësore për shoqëri të organizuar me qëllim hartimin e një filozofie që do të burojnë praktikat që do të respektojnë standardet e qytetarëve të një vendi. Në këtë kuadër qeveria karakterizohet në aktivitetin e politikat e veta nga ecejakje të dyshimta në një kohë që është premtuar dhe angazhuar zyrtarisht për zhvillimin e këtij regjistrimi”, ka thekuar ai. Adriatik Doçi

No comments: