Wednesday, March 2, 2011

Gaddafi thotë se nuk largohet nga Libia

Në një restorant me pamje nga porti i Tripolit dhe me pamje shumë të relaksuar kolonel Gadaffi ftoi tre organizata mediatike për të dëgjuar variantin e tij për revolucionin libian.

Zoti Gaddafi i tha analistit të BBc-së për Lindjen e Mesme, Jeremy Bowen se populli e donte atë, në Tripoli nuk kishte dhunë dhe ai nuk kishte ndërmend të largohej nga Libia.

Jeremy Bowen: Ju njiheni si një lider këtu dhe keni qënë lider prej shumë vjetësh. Ka shumë njerëz në këtë vend që mund të thonë se pengesa më e madhe për ndryshim jeni ju?

Kolonel Gaddafi: Perkundrazi. Prania ime është me iniciuar dhe nxitur njerëzit për çco ndryshim që duan si edhe për mos bërë ndryshim nëse nuk e duan atë.

Udhëheqësi libian u pyet lidhur me sanskionet e fundit të kaluara me rezolutë nga Këshilli i Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Gaddafi: Fillimisht, është e pavlefshme. Nuk është një rezolutë legjitime, sepse Këshilli i Sigurimit nuk është i mandatuar.

Ai nuk ka juridiksion për t'u marrë me këtë çështje. Unë dua t'ju pyes: Përse sanksione të tilla nuk janë ndërmarrë kundër algjerianëve? Është fakt që ushtria alegjeriane ka luftuar në rrugë. Përditë ka lajme të tilla. Apo përse nuk përdoren kur Rusia lufton çeçenët?
Përse të mos përdoren kundër Amerikës, kur Amerika lufton në Afganistan? Përse të mos përdoren kur izraelitët luftojnë në Gazë?

Bowen: Cila është përgjigjia juaj ndaj kësaj pyetjeje?

Gaddafi: Sepse ka një synim për të kolonizuar Libinë. Kjo i bën libianët që të duan të luftojnë kolonializmin prej Perëndimit.

Bowen: Në vitet e fundit ka patur një afrim me vendet perëndimore. Këtu kanë ardhur udhëheqës të rëndësishëm si Tony Blair. Por tani janë udhëheqësit perëndimorë që po thonë se ju duhet të largoheni. A ju jep kjo një ndjenë tradhëtie? Ai i shihnit ju ata si miq?

Gaddafi: Sigurisht që është tradhëti. Ata nuk kanë moral. Nëse ata duan që unë të jap dorëheqje, nga çfarë të jap dorëheqje? Unë nuk jam monark apo mbret.

Bowen: Por ju mbani fjalime në OKB dhe ju indentifikoheni me Libinë pavarësisht se nuk keni një titull zyrtar?

Gaddafi: Është titull nderi, nuk ka të bëjë fare me ushtrimin e pushtetit apo autoriteteti. Kush e ka pushtetin në Britani? Mbretëresha Elisabetë apo David Cameron? Ju nuk e kuptoni sistemin libian.

Bowen: Mbretëresha tek ne është kreu i shtetit dhe ne kemi një kryeministër të zgjedhur që është zoti Cameron. A mendoni që të mbani zgjedhje për kryeministër?

Gaddafi: Ju me të vërtetë nuk e kuptoni llojin e sistemin që praktikojmë këtu në Libi.

Bowen: Unë e kuptoj sistemin tuaj, po ndërkombëtarisht ju shiheni si lider.

Gaddafi: Nuk e kuptoni sistemin këtu. Mos thoni e kuptoj,- ju nuk e kuptoni. Edhe bota nuk e kupton sistemin këtu. Autoritetin e popullit. Nuk e kuptoni.

Bowen: Atëherë si e tregojnë njerëzit autoritetin këtu? Sepse disa njerëz që kanë dalë në rrugë për të protestuar, thonë se njerëzit tuaj I kanë qëlluar.

Gaddafi: Nuk ka demonstrata në rrugë. A keni parë demonstrata?

Bowen: Po kam parë.

Gaddafi: Ku?

Bowen: Pashë sot.

Gaddafi: Ku?

Bowen: Pashë në Zauija. Dje pashë demonstrata.

Gaddafi: A ishin pro nesh?

Bowen: Jo nuk ishin pro jush. Disa ishin kundër jush dhe disa ishin pro jush.

Gaddafi: Ato nuk janë kundër nesh. Askush nuk është kundër nesh. Kundër nesh për çfarë? Sepse nuk jam president. Ata më duan. Të gjithë njerëzit janë me ne, ata më duan të gjithë. Ata do të vdisnin për të mbrojtur mua, njerëzit e mi.

Christiane Amanpour: Nëse ata të duan, atëherë përse kanë marrë portin Benghazi dhe po thonë se janë kundër teje?

Gaddafi: Është al-Kaeda. Nuk janë njerëzit e mi. Ata vijnë nga jashtë."

Bowen: Pra ata janë njerëzit që po heqin posterat dhe kanë ngritur flamurin e mbretit?

Gaddafi: Është al-Kaeda, që ka shkuar në bazat ushtarake dhe ka marrë armët dhe po terrorizon njerëzit. Njerëzit që kanë patur armë janë të rinjtë. Ata kanë filluar t'i dorëzojnë armët, në momentin që po u del efekti I drogës që Al-Kaeda u dha.

Bowen: Kolonel Gaddafi, si do t'i jepni fund krizës? Një pjesë e madhe e vendit është nën kontrollin e kryengritësve, rebelëve. Mbi ju po ushtrohet një presion më i madh ndërkombëtar. Si do të marrë fund kjo?"

Gaddafi: Nuk jemi të shqetësuar për presionin nga jashtë.

Bowen: Po përsa i takon faktit që keni humbur kontrollin në pjesë të madhe të vendit?

Gaddafi: Ne jemi të shqetësuar për popullin dhe populli është me mua. Ne jemi të sigurt me veten. Ne do të mbeteni derisa të rrëzohemi.

No comments: