Thursday, February 8, 2024

Ka një variant të ri COVID-19 dhe rastet po rriten. Çfarë duhet të dini?

 


Është dimër, ai stinë komode që sjell vatrat e zjarrit, tubime në ambiente të mbyllura - dhe një valë sëmundjesh të frymëmarrjes. Gati katër vjet që nga shfaqja e pandemisë, njerëzit po lodhen duke u përballur me të, por virusi nuk ka përfunduar me ne.


Në nivel kombëtar, një rritje e mprehtë në vizitat dhe shtrimet në dhomat e urgjencës për COVID-19, gripin dhe virusin sincicial të frymëmarrjes, ose RSV, filloi në mesin e dhjetorit dhe duket se po fiton vrull.


Këtu janë disa gjëra për të ditur këtë herë:


Çfarë po qarkullon tani?

Virusi COVID po ndryshon vazhdimisht dhe një version i fundit po ngjitet me shpejtësi në tabela. Edhe pse u shfaq vetëm në shtator, varianti i njohur si JN.1, një pasardhës i omicron, po përhapet me shpejtësi, duke përfaqësuar nga 39% deri në gjysmën e rasteve, sipas statistikave të para pushimeve nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.


Të dhënat laboratorike tregojnë se vaksinat e përditësuara, si dhe testet ekzistuese të shpejta për COVID dhe trajtimet mjekësore, janë efektive me këtë përsëritje të fundit. Lajm më i mirë është se "nuk duket se paraqet rreziqe shtesë për shëndetin publik përtej atij të varianteve të tjera të fundit", sipas CDC. Megjithatë, shtrimet e reja në spital për COVID - 34,798 për javën që përfundoi më 30 dhjetor - janë në prirje në rritje, megjithëse normat janë ende dukshëm më të ulëta se raporti i dhjetorit të kaluar. Megjithatë, është në fillim të sezonit. Nivelet e virusit në ujërat e zeza - një tregues i mënyrës se si po përhapen infeksionet - janë "shumë të larta", duke tejkaluar nivelet e parë këtë kohë vitin e kaluar.


Dhe mos harroni, insekte të tjera të këqija po shkojnë përreth. Më shumë se 20,000 njerëz u shtruan në spital për grip javën që përfundon më 30 dhjetor dhe CDC raporton se RSV mbetet e ngritur në shumë zona.


"Numrat e deritanishëm janë padyshim që shkojnë në një drejtim jo shumë të mirë," tha Ziyad Al-Aly, shefi i shërbimit të kërkimit dhe zhvillimit në Sistemin e Kujdesit Shëndetësor të Çështjeve të Veteranëve në St. Louis dhe një epidemiolog klinik në Universitetin e Uashingtonit në St. Louis. "Ne ka të ngjarë të shohim një rritje të madhe në janar tani që të gjithë janë kthyer në shtëpi nga pushimet."


Por jo gjë e madhe, apo jo?

Sigurisht, krahasuar me dimrin e parë COVID, tani gjërat janë më mirë. Shumë më pak njerëz po vdesin ose sëmuren rëndë, me vaksinat dhe infeksionet e mëparshme që ofrojnë njëfarë imuniteti dhe reduktojnë ashpërsinë e sëmundjes. Edhe në krahasim me dimrin e kaluar, kur omicron ishte në rritje, situata është më e mirë. Për shembull, shtrimet e reja në spital janë rreth një e treta e asaj që ishin rreth festave të vitit 2022. Vdekjet javore ranë pak javën e fundit të dhjetorit në 839 dhe janë gjithashtu ndjeshëm nën nivelet e një viti më parë.


"Raporti i sëmundjeve të lehta ndaj atyre serioze ka ndryshuar qartë," tha William Schaffner, një profesor i mjekësisë në ndarjen e sëmundjeve infektive në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Vanderbilt në Nashville, Tennessee.


Megjithatë, përkufizimi i "të butë" është i gjerë, në thelb duke iu referuar çdo gjëje që nuk është mjaftueshëm i sëmurë për t'u shtruar në spital.


Ndërsa disa pacientë mund të kenë jo më shumë se nuhatje, të tjerët që përjetojnë COVID "të butë" mund të jenë "të mjerueshëm për tre deri në pesë ditë", tha Schaffner.


Si do të ndikojë kjo në jetën time të përditshme?

“A do të jem vërtet i sëmurë? A duhet të maskohem përsëri?” Është e rëndësishme të njihni bazat.


Si fillim, simptomat e varianteve të COVID që qarkullojnë aktualisht do të jenë të njohura – të tilla si rrjedhje e hundës, dhimbje fyti, kollë, lodhje, ethe dhe dhimbje muskulore.


Pra, nëse ndiheni të sëmurë, qëndroni në shtëpi, tha Marcus Plescia, shefi mjekësor i Shoqatës së Zyrtarëve të Shëndetit Shtetëror dhe Territorial. "Kjo mund të bëjë një ndryshim të madh."


Hiqni pluhurin nga ato komplete testimi për COVID në shtëpi, kontrolloni datat e zgjatura të skadencës në faqen e internetit të FDA dhe hidhni ato që janë vjetëruar. Testet mund të blihen në shumicën e farmacive dhe, nëse nuk e keni porositur ende tuajën, kompletet e testimit falas janë ende të disponueshme përmes një programi federal në COVID.gov.


Testoni më shumë se një herë, veçanërisht nëse simptomat tuaja janë të lehta. Testet e shpejta në shtëpi mund të mos zbulojnë infeksionin COVID në dy ditët e para, sipas FDA, e cila rekomandon përdorimin e “testeve të shumëfishta për një periudhë të caktuar kohore, si dy deri në tre ditë”.


Me të tre viruset, ata që janë më të rrezikuar përfshijnë të rinjtë, të moshuarit, njerëzit shtatzënë dhe ata me sistem imunitar të komprometuar ose sëmundje themelore, duke përfshirë kancerin ose problemet e zemrës. Por ata pa faktorë rreziku të lartë gjithashtu mund të ndikohen negativisht.


Ndërsa veshja e maskave ka rënë në shumicën e vendeve, mund të filloni të shihni më shumë njerëz që i mbajnë ato në hapësira publike, duke përfshirë dyqane, transport publik ose vende argëtimi.


Megjithëse një mandat federal për maska nuk ka gjasa, zyrtarët shëndetësorë dhe spitalet në të paktën katër shtete - Kaliforni, Illinois, Massachusetts dhe Nju Jork - i kanë thënë përsëri stafit dhe pacientëve që të vendosin maska. Kërkesa të tilla u liruan vitin e kaluar kur zyrtarisht përfundoi urgjenca e shëndetit publik.


Politika të tilla avancohen përmes direktivave në nivel qarku. Të dhënat e CDC tregojnë se, në shkallë kombëtare, rreth 46.7% e qarqeve janë se

No comments: