Sunday, November 26, 2023

Teatri i Shokut të Detroitit

 


Në vitin 1957, Universal Pictures publikoi një paketë televizive me pesëdhjetë e dy filma klasikë horror të lëshuar nga Screen Gems të quajtur Shock Theatre. Paketa përfshinte filmat origjinalë Dracula, Frankenstein, Mummy dhe Wolfman. Shock Theatre u shfaq premierë me Drakulën e Lugosit në Detroit në kanalin shtatë WXYZ në orën 23:30 të premten, 7 shkurt 1958.

Çdo treg i përbashkët televiziv kishte pritësin e vet. Detroit kishte një nga personalitetet e para të filmave horror në vend. Shfaqja u drejtua nga z. X--Tom "Doc" Dougall--një aktor i trajnuar klasik, i cili jepte mësim anglisht në Institutin e Teknologjisë në Detroit dhe shfaqej si vampir të premten në mbrëmje. Ndryshe nga prezantuesit e mëvonshëm të filmave horror, të cilët do të mashtronin rolet e tyre ose do t'i rrëmbenin filmat që shfaqnin, Dougall ishte jashtëzakonisht serioz dhe vendosi një ton solemn për atë që do të pasonte. Ajo që shumica e njerëzve nuk dinë për Profesor Dougall është se ai ka shkruar disa skenarë Lone Ranger dhe Green Hornet për radion WXYZ.


Hapja e shfaqjes ishte e paharrueshme, por unë isha vetëm nëntë vjeç kur fillova të rrija zgjuar çdo të premte në mbrëmje për të parë përbindëshat klasikë dhe shkencëtarët e çmendur - Njeriu i Padukshëm më vjen në mendje. Kështu e kujtoj hapjen

Karta e shfaqjes doli me muzikë ogurzi organike dhe një zhurmë bubullimash në sfond. I mbushur me petkun e vampirëve me pelerinë, zoti X ecte ngadalë në ekran duke mbajtur një libër të madh të hapur që shpallte karakterin e natës me një zë të frikshëm. Më pas, ai do të thoshte: "Para se të çlirojmë forcat e së keqes, izolohuni kundër tyre". Me një ndjenjë dënimi të afërt, z. X vazhdoi: "Mbyllni dyert, mbyllni dritaret dhe errësoni dritat. Përgatituni për Shock." Kamera hyri për një pamje ekstreme nga afër të fytyrës së z. X, më shumë efekte rrufeje dhe bubullima, dhe më në fund fytyra e tij e dobët u shndërrua në një kafkë. Pastaj filmi do të rrotullohej.


Kishte diçka pozitivisht jo të shenjtë në shfaqjen që e bëri atë një sukses të menjëhershëm me gjeneratën time të Detroit Baby Boomers. Muzika ogurzi organike e shfaqjes krijoi humorin për publikun. Pjesa u rendit vetëm si #7 në një regjistrim të Video Moods të licencuar për televizion komercial dhe jo të disponueshme për publikun.


Asnjë lidhje video me hapjen e Teatrit Shock të Detroitit nuk është shfaqur, por reklama e mësipërme në gazetë për shfaqjen jep një ide të efektit special të shpërbërjes së fytyrës. Nëse dikush e di se ku mund të gjej një lidhje, më dërgoni Gmail që ta shtoj në këtë postim. Faleminderit.


Prezantuesit e shfaqjes për fëmijë të Baby Boomer në Detroit:

No comments: