Saturday, January 11, 2014

Historia e Bamir Topit si spiun i sigurimit dhe specialist i ndërzimit

Pazari i pistë mes Ramës e Topit ka vite që funksiononë në dëm të së djathtës, së demokracisë në tërësi dhe më shumë në dëm të të përndjekurve politikë, që së fundmi u finalizua me një marrveshje turpi, duke sjellë në vemendje një nga “gomer” e tij.Topi erdhi në PD në vitin 1996, në atë kohë kur të përndjekurit politikë kishin shfaqur hapur diversitetet e tyre politike dhe madje ai u bë një nga njerëzit që i urrente ato më shumë, derisa shumë shpejtë zu vendin e nënkryetarit në PD e më pas deputet dhe së fundmi President i vendit. Një karrjerë të shkëlqyer, falë mëdyshjes së tij politike dhe mbështetjes nga e majta dhe PS.

Marrveshjet e tij me komunizmin datojnë herët nga viti 1985, kur punonte si specialistë ndërzimi në stallat e lopve në Mulletit dhe shumë shpejt arriti të ishte I previlegjuari i operatorit të sigurimit, sa arriti të rrugëtonte jashtë më 1987, si një më i preferuari i tyre.
Imagjinoni për një cast në atë kohë që të kontrollonin nga qyteti në qytet brenda vendit kur rrugëtoje dhe Topi rrugëtonte jashtë, pra ishte kontigjent i tyre, të paktën kjo gjë ndenji e fshehur derisa Bashkim Gazidede do të shprehej: “Topi është nga Zercani i Dibrës me origjinë dhe spiunë i sigurimit të shtetit”.
Po të analizoshë veprimet e tij kur ishtë me detyre në PD dhe deputet, nuk ka thënë qoftë dhe një perifrazë për këtë shtresë të martirizuar, madje shpësh herë eshtë përballur me to në ambiente publike.
Kulmi arrin kur u bë Presiden kur dekorojë me dhjetra spiunë të sigurimit të shtetit dhe madje dhe prokurorin që qëlloi me plumb në kokë Xhelal Koprenckën.
E për të vijuar më tej me mosdekretimin e ligjit për hapjen e dosjeve të sigurimit të shtetit ishte kulmi i një njeriu që fshihte të kaluarën e tij mëkatare dhe njëherazi mbronte aleatin e tij të fsheht Ramën.
Pas largimit të tij si President nxorri në pah, alternativën politike në fillim me një antarë të KLDS dhe më pas e finalizoj me disa cola të tij dhe disa të përndjekur kur ndër to spikatnin ata spiunët e busgjeve, apo normistët që dhunoni të burgosurit politik.
I gjithë misioni I tij ishte të vinte ne lëvizje antarët e KLDS, pasi ai dinte mirë që ata kanë para pasi një vend gjyqtari shitej nga 100-150 mijë euro se të tija ai nuk i shpenzon se dhe kur u bë president drekën e parë thirri një biznesmen për ta paguar.
Sigurisht dhe ato të përndjekur që mori me vetë i kishë bërë me para, pasi dekorimet në grup vlerësoheshin 5000 euro për kokë, imagjinoni për një cast se sa miljona bëjnë.
Por pas zgjidhjes së shpenzimeve, tashmë i duhej një shtresë sociale që të mbështetej dhe zgjodhi pronarët dhe të përndjekurit, që ti kishte si modul dhe të hiqte sa më shumë vota djathtas për të sjellë Ramën në Pushtet.
Kur vetë nuk ishte as pronar dhe as i perndjekur, por një gllabërus pronash dhe një mëkatarë në diktaturë.
Një numër të konsideruar votash dhe të gjitha të blera, nga parat e fituar nga pushteti dhe biznesmen të majtë dhe deglarimin e parave të financimit të partisë ende se ka bërë.
Për të garantuar vijushmërin e aksionit të tij politikë në shërbim të komunismit dhe së majtës i duhej Instituti i të përndjekurve dhe në xhiro futi njeriun e forumit për demokraci Gumenin për të zgjedhur një nga “gomert” e tij të bindur dhe ia arriti.
Por a do ta mbështesin të përndjekurit atë? Kjo është dilemma e radhës që shtrohet për Topin dhe sigurishtë do të marrë ndëshkimin sic do mëkatarë që ka shënuar krime e vuajtje mbi këtë shtresë.
Rama ra në këtë fatalitët, duke patur interest e tij politike dhe tregoi se interesi i tij për këtë shtres është zero, madje i vu në pazarë të pistë, duke shenjuar një akt të paprecedent në historin e emrimeve të drejtorve.
Janë qindra të burgosur të ndershëm qe ende nuk kanë marrë asnjë kacidhe nga shteti, madje të shkolluar, por zgjidhja që bëri Rama si favor për Topin tregoj se ai nuk ka asnjë dallim nga paraardhsi I tij Hoxha. Pazari në kurriz të të përndjekurve politik sigurishtë që ka një kosto politike dhe morale dhe tashmë ata e kanë marrë./Mare nga Ekspres Albania/

No comments: