Tuesday, January 9, 2024

Ron DeSantis ka të drejtë, Barack Obama deportoi më shumë njerëz sesa Donald Trump

 

Në këtë fotografi të skedarit të 8 korrikut 2019, një oficer i Zbatimit të Emigracionit dhe Doganave të SHBA-së shikon gjatë një operacioni në Escondido, Kaliforni, SHBA (AP)

Guvernatori i Floridës Ron DeSantis tha se nëse zgjidhet president, ai do të bënte më mirë në deportimin e njerëzve që ndodhen ilegalisht në vend sesa ish-presidenti Donald Trump.


"Trump premtoi dëbimet më të mëdha në histori," tha DeSantis më 2 janar gjatë një bashkie të organizuar nga Televizioni Grey. “Ai deportoi më pak, besoni apo jo, sesa bëri Barack Obama”.


Si kandidat presidencial në vitin 2016, Trump premtoi të deportonte çdo emigrant që jetonte ilegalisht në SHBA (atëherë vlerësohej të ishte 11 milionë njerëz). Ai dështoi ta bëjë këtë, duke i dhënë atij një Premtim të thyer në gjurmuesin e premtimeve të Trump-O-Meter të PolitiFact.


Por a ka deportuar Trump më pak njerëz se Obama? Ekzistojnë metrika të ndryshme të dëbimit dhe Obama tejkaloi numrat e Trump në secilën prej tyre. Mbrojtësit e të drejtave të emigrantëve e kishin quajtur Obamën "krye-deportuesi" në kohën kur ai la detyrën në 2017.


Qeveria federale i klasifikon deportimet si largim të joshtetasve nga SHBA-ja dhe e gjurmon atë në disa mënyra të ndryshme:


Largimet: Kur njerëzit dërgohen jashtë SHBA-së përmes një urdhri zyrtar gjykate, shpesh të penalizuar për hyrje të paligjshme. Kjo mund të përfshijë njerëz që kanë jetuar në Shtetet e Bashkuara për vite dhe njerëz që kanë ardhur së fundmi.


Kthimet: Kur njerëzit kthehen në vendet e tyre të origjinës pa ndëshkime ligjore dhe pa u vendosur në procedurat formale të largimit. Kjo ndodh në kufi.


Dëbimet e titullit 42: Këto kanë ndodhur nga marsi 2020 deri në maj 2023 sipas një politike të shëndetit publik. Disa njerëz që mbërrinin në kufi nuk u lejuan në Shtetet e Bashkuara dhe u dëbuan pa ndëshkime ligjore.


Nën Trump, nga viti fiskal 2017 deri në vitin fiskal 2020, Departamenti i Sigurisë Kombëtare regjistroi 2 milionë dëbime, një kombinim i të tre treguesve. (Viti fiskal 2017 përfshiu rreth katër muaj të administratës së Obamës.)


Gjatë mandatit të parë të Obamës, viti fiskal 2009 deri në vitin fiskal 2012, pati 3.2 milionë deportime (largime dhe kthime). Viti fiskal 2009 përfshinte rreth katër muaj të administratës së dytë të Xhorxh W. Bush. Gjatë mandatit të dytë të Obamës, duke mbuluar vitet fiskale 2013 deri në 2016, pati 2.1 milionë deportime (largime dhe kthime).


Këto shifra – për Obamën dhe Trump – përfshijnë dëbimet e njerëzve të ndaluar në kufi dhe njerëzve që tashmë jetonin në SHBA dhe të kapur nga autoritetet e imigracionit.Barack Obama deportoi më shumë njerëz se Donald Trump

Një zëdhënës i fushatës DeSantis na tregoi një raport të vitit 2020 nga Instituti libertarian Cato që mbështet pretendimin e DeSantis. Raporti u fokusua në largimet e Emigracionit dhe Zbatimit të Doganave të njerëzve që tashmë jetonin në SHBA dhe tregon se kishte më shumë dëbime sipas secilit prej kushteve të Obamës në krahasim me mandatin e Trump.


“Me asnjë masë, administrata Trump nuk arriti të rrisë ndjeshëm zbatimin e imigracionit në brendësi të Shteteve të Bashkuara”, krahasuar me administratën Obama, thuhet në raport.


Të dhënat federale që gjurmojnë largimet, kthimet dhe dëbimet e joshtetasve e mbështesin këtë pretendim. Gjatë secilit prej mandateve të tij, Obama dëboi më shumë njerëz sesa Trump gjatë mandatit të tij.No comments: