Friday, September 17, 2010

Gjosho Vasija-Rapsodì: “Metamorfoza e djallit..“

–”Hé Gjosho Vasija, a po m’njeh?!?!”


–”Shih pashë buken ke po shoh….

posi gjanem nuk po t’njoh?

Kemë pasë shpijat pranë e pranë,

t’kam njoftë babë e t’kam njoftë nanë.

kemë luejtë bashkë në kohë t‘f’minis

masandej në moshë t’rinisë

shpejt u fute n’gjij t’partisë

dhe u bane komunist

si ma i ndezti aktivist,

me nji fjalë të dhanë kulturë

tue vu gur e tue ba murë

me ndertue atë diktaturë”–…—”Çka me bà…Asht mbyllë tash dera,

kanë qenë krejtë do kohna tjera.”—


—”Vertetë kjenë do kohna tjera…

Komunizmi kje kolera,

kje trathtija, vrasja e mnera.

Injoranca deri n’bindje

se do’e çojmë atdheun në Lindje.

Edhe moret thikat n’dorë,

edhe niset pa hiç zorë

me i ra tok’s kryq e terthurë

tue shtrij n’popull diktaturë

N’gjak u mbluene votrat tona,

helm u hodh mbi sofrat tona,

ç’u mbush toka me kufoma,

si e si me urdhen t’shkjaut

me ia nxjerrun shpirtin vllaut…

Sot besoj se kjo doktrinë

si e kalbun, qelbësinë

duhet vàr tek nji vetrinë,

ku sejcili kalimtar

të ndalohet, puna e parë,

e pa zor e pa poterë

do ta pshtyjnë nja 30 herë”—..


“—Ke të drejtë, mjerim çdo skaj,

por dhe nè nuk patem faj..

Fillë sa hymë na gjujten n’rrena,

rrena e rrena, çdo orë rrena

erdh nji ditë e na u mbush ena

që besuem se me t’vertetë

do t’i japim vendit jetë.”—


—”Sot ku je, çka je tue bà,

a po merresh me ndoj gjà,

me thye tokë a me prè drù,

ndoj pullaz me rregullue,

me kullotë kund dhen a dhì,

a por ndoshta je ndry n’shpi

fukara me lugë, pa lugë,

se ke zor me dalë në rrugë,

frigë se t’gjujnë fmija me gurë

si pjestar në ‘diktaturë?”—


“—Po, diçka kam ardhë verdallë

mos me mbetë si peshku n’zallë..

Shpejt u mblodhem, biseduem,

fillë nga triskat u liruem,

disa i hodhen nder fekale,

disa i treten nder kanale,

se ma ftyra e diktatorit

nuk e dij ku a tretë prej zorit

por mbaj mend i bamun n’copa

copa e copa ku pat gropa –

Masandej si qethen dhent

edhe ne i qethem mendt

edhe fillë e “no koment”

filluem punen n’Parlament.”


“—Komunista në Kuvend???

Ti po rrenë a me gjithë mend,

Deputet me hy n’atë prak,

ju që’i keni duer’t me gjak,

ju bash mjeshtrat e torturës,

baballar’t e diktaturës?”—-


“–Njashtu asht, por kjo spjegohet….

Kur me drù pop’lli nenshtrohet

e me rrena perpunohet,

rrena e rrena e kaçarrena

deri që t’i mbushet ena,

e ti bahet shqiptar ngratit

jo ma larg se tesha e shtatit,

ajo turmë harron disprimin,

dhe miqësohet me rregjimin,

sa që deri diktatorin

per si babë e rreh krahnorin..

Sot prap jemi të nderuem,

të pershndetun, të trajtuem

kemi prona me 8 kate

e dikush me 12 kate….

Që ta dijsh Gjosho Vasija

asht e thjeshtë ketu historia…

Komunizmi kurr nuk vdes

sa t’kenë bota faqezes,

ai livizë ose ndrron ves,

der djè lkurë e n’diktaturë

sot me rrogë e me veturë,

der djè i kuq e sot bojë rozë

me nji fjalë e thanun n’prozë

ajo pëson metamorfozë,

pra nuk vdes, por rrin i gjallë

sepse kemë nji mende djallë,

e nji popull krejtë budallë.”—


“–Kam ba mirë unë si shqiptar

që jam zhdukë si mergimtar

mos me’i pà mà’ ato vrastarë,

ato qej, ato kusarë…..
Gjosho – Mergim—2010

No comments: