Friday, June 14, 2024

Jordan Bardella mund të bëhet kryeministër i Francës

 


Jordan Bardella iu bashkua asaj që në atë kohë ishte Fronti Kombëtar i Francës në moshën 16-vjeçare.

Në të njëjtin vit në 2012, udhëheqësja e partisë, Marine Le Pen për herë të parë kandidoi për presidente dhe nuk arriti të korr fitore, pasi u rendin në vendin e tretë.

Në dy zgjedhjet e ardhshme presidenciale në vitet 2017 dhe 2022, Le Pen – e bija e themeluesit të Frontit Kombëtar, Jean-Marie Le Pen – rriti numrin e votave – kështu që në krye e vendosi Bardellan, atëherë 27-vjeçar?

Në vitin 2022, Le Pen mori vendimin taktik për të vendosur një kandidat shumë më të ri si udhëheqës partie, raporton Skynews.

Kjo do ta lejonte atë të fokusohej në ofertën për fushatën presidenciale të vitit 2027 dhe të vazhdonte me riemërimin afatgjatë të partisë, e cila ndryshoi emrin e saj nga Balli Kombëtar në Frontii Kombëtar (RN) në vitin 2018 për të hequr ndikimin e fundit të babait të saj – ajo e përjashtoi atë nga partia në vitin 2015.

Bardella ishte emëruar tashmë nënkryetar në vitin 2019 dhe, në të njëjtin vit, ishte bërë eurodeputeti i dytë më i ri në historinë evropiane.

Ai kishte shërbyer gjithashtu si zëdhënës i RN dhe president i krahut rinor të saj Generation Nation (Nation Generation), më parë Front National de la Jeunesse (Fronti Kombëtar i Rinisë), me drejtimin e trajnerit të medias dhe ish-gazetarit Pascal Humeau.

Dr Itay Lotem, lektor i lartë i studimeve franceze në Universitetin e Ëestminsterit, thotë se Le Pen e shihte atë si një “investim të mirë për të ardhmen” pasi ai ishte “një fytyrë e re dhe e freskët që ajo mund ta kontrollonte”.

“Ai ishte i njohur si një person që ndiqte linjat partiake në vend që të kishte mendimet e veta, ndërsa paraqiti një fytyrë shumë të qetë që i përshtatej programit të detoksifikimit të Le Pen”, shton ai.

No comments: