Monday, July 30, 2012

Kadareja rrëfen për rolin e diktatorit në karrierën e tij


Shkruar nga Çelo Hoxha
Në mbledhjen e korrikut 1961 Enveri i dërgoi mesazh që ai të fliste në emër të shkrimtarëve të rinj, kështu nisi
ngjitja e shpejtë e Kadaresë
ANALIZA E TEKSTIT
Në korrik 1961, në një nga sallat e Universitetit të Tiranës, u zhvillua një mbledhje e gjerë e shkrimtarëve dhe
artistëve të Shqipërisë, me pjesëmarrjen e diktatorit. Shkrimtarët, siç tregon Ismail Kadareja në kujtimet e tij, gjendeshin në një konflikt brezash, të vjetrit përballë të
rinjve. Në kujtimet e tij, botuar në gazetën “Drita” më 28 prill 1985, Kadareja tregon me detaje se si ai nisi, u ngjit pikiatë në letërsinë shqipe, i shtyrë nga një dorë e
fshehtë.
Dora e fshehtë ishte ai që Kadareja e quan udhëheqësi: diktatori Enver Hoxha.
Në mbledhje të vjetrit flisnin njëri pas tjetrit. Në një nga pushimet e mbledhjes “një shok” i Kadaresë që rrinte në presidium, iu afrua shkrimtarit 25-vjeçar dhe e pyeti:
“Pse nuk flet askush prej jush”. Ata që s’flisnin ishin të rinjtë.
Shoku i presidiumit ia bëri këtë pyetje, me porosi të Enver Hoxhës. Diktatori kishte kërkuar që të fliste dhe dikush nga të rinjtë dhe, përmes “shokut”, ai zgjodhi
Ismail Kadarenë. Pyetja e “shokut”, pse nuk flet askush nga ju, ishte sugjerim që Kadareja të merrte fjalën e të fliste në emër të të rinjve.
Dhe kështu ndodhi. Kadareja menjëherë shkroi fjalimin në pjesën tjetër të pushimit. Në seancën e pasdites mori fjalën. Foli i pari nga të rinjtë.
Kur doli në podium, diktatori i dha shenjë se kishte mbështetjen e tij dhe e siguroi se “shoku” kishte patur miratimin e tij të zgjidhte mes të rinjve personin që do të
bëhej lideri i tyre. Kur Ismail Kadareja doli në podium, ende pa nisur fjalën, diktatori ndërhyri për t’i dhënë kurajë e për t’i konfirmuar mbështetjen e tij: “Ja, tani do
t’ju dëgjojmë dhe juve. Jeni të rinj, por jeni të pjekur.”
Pas këtij inkurajimi, Ismail Kadareja u bë me krahë dhe ende s’e ka pushuar fluturimin e tij në shërbim të komunizmit. Ja si e përshkruan vetë: “Këto fjalë të Tij ma
dhjetëfishuan guximin dhe unë jo vetëm që e lexova diskutimin me zë të vendosur, por aty për aty, i nxitur nga inkurajimi i Tij, shtova mjaft fraza që nuk i kisha të
shkruara.”
Gjithë vepra e Kadaresë është ajo që ai rrëfen për atë mbasdite: një tekst i shkruar dhe disa fjalë ekstra, të shtuara nga entuziazmi.
Shkrimtarët, të vjetër e të rinj, folën gjithë ditën, por në fund sigurisht nuk ranë dakord për asgjë. Ata thjesht ishin aty për të argëtuar diktatorin. Zgjidhjen e kishte
vetëm ai dhe ai nuk i merrte leje kujt kur zgjidhte të fliste.
Ato që Ismail Kadareja thotë për fjalimin e diktatorit atë ditë, nuk janë thënë ende as për fjalët e profetëve. Kadare ka qenë i magjepsur nga ai njeri.
Fjala që mbajti diktatori në atë mbledhje, sipas Kadaresë, ka qenë leva shtytëse për shumë shkrimtarët të rinj, mes tyre dhe Kadareja, që u ngjitën me shpejtësi në
piramidën e letrave shqipe.
“Mund të thuhet me bindje se gjithë brezi i shkrimtarëve të viteve ‘60 ia detyron lançimin e tij këtij fjalimi”, - thotë Kadareja në kujtimet e tij. Ne s’kemi asnjë arsye
pse t’i vëmë në dyshim fjalët e tij.
Dikush mund t’i vejë në dyshim kujtimet e Kadaresë, por ne nuk kemi arsye për një gjë të tillë. Ato që rrëfen Kadareja janë të besueshme edhe për faktin se janë në
harmoni me mënyrën e funksionimit të gjërave në një regjim totalitar. Enver Hoxha, si udhëheqës totalitar, ishte në kontroll të gjithçkaje dhe askush nuk mund të
pretendojë se ka patur një karrierë publike të shkëlqyer pa përkrahjen e tij.
Në 1961-shin, ndërkohë që marrëdhëniet kishin marrë tatëpjetën, Enver Hoxha kishte nevojë për përkrahjen e shkrimtarëve dhe artistëve, sepse ata ishin njerëzit
që do të bënin propagandën. Në mars qeveria kishte nxjerrë një vendim për dhënien e lejeve krijuese, duke u dhënë shkrimtarëve dhe artistëve mundësinë e
kushteve më të mira të punës, që do të thoshte, se një pjesë e tyre nuk do të merrej me gjë tjetër veç punës letrare dhe artistike.
Në korrik ai organizoi mbledhjen që sheshoi problemin midis brezave dhe sigurisht u kujtoi të gjithëve, sidomos brezit të ri, se ata mund të llomotitnin për gjithçka e
gjithë kohën, por ajo që kishte rëndësi ishte fjala e tij. Të vjetërve ua zbuti nivelin e arrogancës, kurse të rinjve u dha kurajë dhe u hapi rrugën që të viheshin në
shërbim të tij. Kujtimet e Ismail Kadaresë janë, në një farë mënyrë, shprehje e mirënjohjes për ndihmën që Enver Hoxha i dha në 1961shin.
Kjo është një gjë e mirë, sepse tregon që ai ka qenë njeri me karakter. Veçse, për aq kohë sa mendonte se komunizmi ishte i përjetshëm.
Për shkrimin e këtyre kujtimeve Kadareja dhe adhuruesit e tij mund të mundohen ta justifikojnë me “ashtu ishte koha”, por është fakt që askush nuk e ka detyruar t’i
shkruante ato kujtime. Me shkrimin në gazetën “Zëri i popullit”, 15 prill 1985, Kadareja e kishte bërë detyrën, për t’u justifikuar te eprorët e tij politikë, të cilët, ishte
normale, prisnin diçka nga pena e tij në lidhje me vdekjen e Enver Hoxhës. Shkrimi i kujtimeve, shkrimi i elegjisë, shkrimi në gazetën “Le Mond” në mbrojtje të Enver
Hoxhës, janë shumë për t’u justifikuar me “ashtu ishte koha” ose “nga frika”.
Titulli i origjinalit: Kujtime për shokun Enver Hoxha
Ismail Kadare
Tani që Udhëheqësi i vendit nuk është më midis nesh, kujtimet për Të marrin një përmasë e vlerë të veçantë. Ato janë pjesë e veprës së tij monumentale, por një
pjesë siu generis, që nuk përfshihet në librat, fjalimet, ditaret, porositë e letrat e tij, por është e shpërndarë në qindra, në mijëra njerëz. E megjithëse e tillë, kjo
pjesë e veprës, këto kujtime që Ai ka lënë, biseda në fjalë, gjeste, pamje, gjendje shpirtërore, janë një pasuri e tërë që ndihmojnë për të plotësuar e ndriçuar anë të
tëra të personalitetit të tij si udhëheqës, burrë shteti, mendimtar marksist, filozof, shkrimtar dhe njeri.
Kujtimet për Të nuk kanë nevojë për zbukurime, ato kanë nevojë vetëm për saktësi, sepse duke qenë të sakta ato e kanë vetvetiu brenda edhe bukurinë dhe
thellësinë dhe peshën e vërtetë. Prandaj ata që kanë pasur fatin të kenë kujtime me Të, janë të ndërgjegjshëm se ç’thesare të çmuara mbajnë në duar, thesare,
pasurinë e të cilave duhet t’ua zbulojmë të gjithëve.
***
Në verë të vitit 1961, klima letrare në vendin tonë ishte sa e gjallë aq edhe e komplikuar. Të angazhuar në luftën e madhe që bënte populli e Partia për përballimin e
bllokadës së re revizioniste, që porsa kishte filluar, forcat krijuese ishin në një aktivitet të plotë. Ishte e natyrshme që në këto kushte, kur kërkoheshin rrugë të reja
zhvillimi për ta bërë letërsinë tonë edhe më shumë të lidhur me problemet e kohës, të kishte mjaft debate e polemika, disa herë të mprehta.
Klima letrare u komplikua pikërisht nga disa keqkuptime që lindën gjatë debateve lidhur me traditën dhe novatorizmin në letërsinë shqipe të realizmit socialist.
Polemika, e cila shpërtheu edhe në shtypin letrar, kishte rrezik të çonte drejt ndarjes artificiale të shkrimtarëve, në të rinj e në të vjetër, gjë tepër e dëmshme,
sidomos në kushtet ku po ndodhej vendi ynë, kur më tepër se kurrë kërkohej forcimi i unitetit.
Në një atmosferë të tillë, në korrik të vitit 1961 në Tiranë u organizua një mbledhje e madhe e gjithë forcave krijuese. Mbledhja do të ishte vendimtare për t’i dhënë
një zgjidhje apo një zhvillim të mbarë debatit që po vlonte prej kohësh. Por mbledhja merr një rëndësi edhe më të madhe, sepse në të asistonte shoku Enver Hoxha.
Mbledhja u bë në një nga sallat e Universitetit të Tiranës. Në një pjesë të materialeve të saj u pasqyruan ato keqkuptime e teprime që ishin shfaqur gjatë polemikës
së deriatëhershme. Duhet thënë, se për ne, shkrimtarët e rinj, gjendja ishte jo pak e vështirë. Nga disa autoritet të kritikës e të letërsisë u bënë shkrime disa herë
të pamerituara ndaj nesh. Kishte rrezik të thellohej ndarja artificiale në “të rinj” e “të vjetër” dhe zhvillimi i letërsisë sonë të ngadalësohej prej koncepteve
konservative.
Shoku Enver, i cili asistoi në të gjitha seancat, dëgjonte me vëmendje diskutimin e secilit.
Në një nga pushimet, një shok, që ishte në presidium, më tha:
- Përse nuk flet askush prej jush? Me sa kuptova unë nga biseda e tij në pushim, shoku Enver dëshiron t’ju dëgjojë edhe ju të rinjve.
Këto fjalë sikur më hoqën në çast një farë mpirje që më kishte zënë gjatë kësaj mbledhjeje. Nxora një letër dhe fillova të përgatitem me shpejtësi.
Në seancën e pasdites kërkova fjalën. Isha i pari që po flisja nga “të rinjtë” dhe merret me mend që auditori priste me interes se si do t’u përgjigjeshim ne shumë
kritikave që u bënë.
Në kohën që zura vend për të folur përpara mikrofonit, shoku Enver, i cili me siguri e kishte kuptuar tronditjen shpirtërore të shkrimtarëve të rinj në këtë mbledhje,
tha:
- Ja, tani do t’ju dëgjojmë dhe juve. Jeni të rinj, por jeni të pjekur.
Këto fjalë të Tij ma dhjetëfishuan guximin dhe unë jo vetëm që e lexova diskutimin me zë të vendosur, por aty për aty, i nxitur nga inkurajimi i Tij, shtova mjaft fraza
që nuk i kisha të shkruara.
Pas meje folën edhe të tjerë. Shoku Enver vazhdonte të dëgjonte me vëmendje çdo diskutim. Tani Ai dhe gjithë mbledhja kishin dëgjuar të dy palët polemizuese.
Duhet thënë se teprime e keqkuptime kishte nga të dy anët, edhe nga ne “të rinjtë”, por, megjithatë, nuk mund të thuhet se të dy palët kishin të drejtë, ose të dy
palët kishin gabim. Dikush kishte në thelb të drejtë e dikush jo.
Ishte pikpërisht ky thelb që kapi në mënyrë të shkëlqyer shoku Enver në fjalimin e tij që pritej me padurim. Ai i bëri një zbërthim të thellë marksist-leninist problemit,
foli për raportin dialektik midis traditës dhe novatorizmit, shpjegoi se shkrimtarët e rinj s’ka si të kenë interesa të tjera nga ato të popullit e të Partisë, se ata janë të
lidhur me vendin e me kohën, dhe se ndarja në “të rinj” e “të vjetër” nuk i shërben askujt.
Fjala e shokut Enver pati një efekt të jashtëzakonshëm në të gjithë jetën letrare artistike. U shpërndanë menjëherë keqkuptimet që kishin lindur gjatë debatit, u lanë
mënjanë etiketat e kota që i kishim vënë njëri-tjetrit, u kuptuan se shumë probleme të ngritura në valën e polemikës ishin fiktive dhe se gjithë shkrimtarët, të rinj e të
vjetër në moshë, punonin për një qëllim.
E çliruar kështu, në sajë të ndërhyrjes së Udhëheqësit prej një tensioni të kotë e të dëmshëm, letërsia jonë njohu menjëherë një zhvillim të ri e të vrullshëm, në
kundërshtim me profecitë e zymta të hrushovianëve që prisnin shkatërrimin e saj. Takimi dhe fjalimi i shokut Enver me shkrimtarët dhe artistët në korrik të vitit 1961,
hyri kështu në historinë e letërsisë shqipe. Mund të thuhet me bindje se gjithë brezi i shkrimtarëve të viteve 60 ia detyron lançimin e tij këtij fjalimi.
Gazeta “Drita”, 28 prill 1985, faqe 8-9-10.
Kadare: Si më zgjodhi shoku Enver shkrimtarin e tij personal

No comments: