Thursday, July 28, 2011

Rreth e rrotull komunitet shqiptarë në Michigan.

Rush DRAGU

Isha duke ndjekë lajmet në televizor për dasmën e një monarku dhe më mbeti në mëndje se ai kishte njerëzit e aferm të tij dhe sipas gjasave nuk i afrohej gjysma e njëmijës e të ftuarve.Kthej kujtesën mbrapa në dasmat e vajzave të ish presidenteve të amerikës,Klinton dhe Bush dhe në ato dasma kurrësesi nuk kalonte numëri më shumë së pëseqind të ftuar,kujtoj cermoni zyrtare shumë të rendesishme dhe shifra prapë se prapë aty nga pëseqinda rrotullohej.

Vij në veti me mendimin e kujtoj një e nga një dasmat tona ketu në komunitetin shqiptar në Michigan, të ftuarit e dasmës kalojnë njëmijeshin. Në dasem është i ftuar edhe një i njohur i rastësishem në një kafe shqiptare,biles edhe nuk ka qënë në nje tavolinë por se një ish boss i tij, rastësisht piu kafe me të.

E keshtu që fët e fët është shkrua ftesa dhe me vrap është ftuar se bashku me grua, e ai merr edhe dy a tre femijë e vargu bahet i gjatë e i gjatë e shifra kapë njëmijë vetë.

Nuk po flas për New York,pasi e njëjta gjë sigurisht do të jetë,së paku kurë une kamë qënë po,vetëm se kanë edhe sallat e restorantëve më të vogla shqiptaret e skanë nga tja dalin me shtua numërin.

Si është e mundur me ne shqiptarët?

Kush është më drejt,ata ,“të huajet” apo ne që i kthejmë dasmat tona në mitingje elektorale?!

E kjo nuk është rastësi por dalëngadalë po kthehet në modë.

Më parë të pyesin : Sa vetë ishin ? A ishte kallaballëk ?

Se sa si shkoj dasma apo si duel nusja që ka qënë zakon e në traditë të shqiptarit.

Po ti thuash dikujt se pse keshtu ?

Ai rrudhë krahët e të thotë se keshtu po e bëjnë të gjithë. E dimë që nuk është mirë po nuk mund të koritem unë para botës.

Po si nuk u koritë ai Monarku,Klintoni apo Bush që nuk patën as gjysmën e të ftuarve që ka një emigrant ,ndoshta edhe pa leje qëndrim ne amerikë, në dasmat e tyrë.A thua se nuk i patën ata zotrinjët mundësitë financiare për ta rritë numrin e dasmorve?! Pergjigja dihet. Por më zënë mënd ne nuk zëmë.

Gjithëkund duam të krijojmë diçka që është krijesë “alla shqiptarçe”.

Pyes një të njohur që kishte dasmën e djalit para pak muajve ,në të cilen isha edhe vetë i ftuar, së bashku me më shumë se tetëqind të tjerë.

Si dolët me financën e dasmës ?

Mos e pyet,ma ktheu,lënë që unë i kisha ftuar vetem me gra, por shumë syresh kishin marre edhe nga dy tre femijë qe me llogariten minimumi gjysem bilete ata të restorantit,e pa lë pastaj që edhe në zarf,një grup i tillë shpesh herë edhe bosh zarfin e ka lënë në kutinë e votimit të dasmës! Po ja dekori i sallës,kameremanet, këngëtaret e orkestra,limuzina. U pu, pu, pu ! Mos e d’vet se nja dhjetë mijë dollarë kam dalë me humbje.

Kam dalë me humbje.Kam dalë me humbje,edhe tash që po shkruaj me sillen nepër mënd ato fjalë.

Bie fjala sikurë ka bërë një tregti dhe ka dalë me humbje. Mos o zot thashë me vetë qe djali e nusja ti divorcohen,se është ba në modë,e po i duhet të bëjnë edhe nje dasëm tjeter në motmotin e pasëm.

I thua ndonjërit që është duke u pregatitë për dasëm që të ketë kujdes më shpënzimet dhe me te thirrunit.Ai të përgjigjet;

- Nuk kam si koritem para njerzisë.Dunjaja do të thonë,hë kjoftë qyqe sa pak njërëz pati në dasëm. E po,njëherë po e martoj femijën tim,le të bahet çfarë të bëhet.

E them prapë me vetin se pse na shqiptaret kopjojmë njëri tjetrin për keq si majmuni ? Të gjitha rastet e gëzimit dhe të hidherimit standart për keq si të ishin prerë me gersherë.Pse u dashka që të “digjemi” të gjithë e mos të zëmë mënd asnjë?! Popull i krijuem për ”çudë”,do të na vinte për shtat vlersimi i punëve tona.

Disiplina zero dhe ndotja akustike e dasmës.

Shumë kush kurë ta lexojnë shkrimin do të thotë po këto i dimë,nuk janë gjëra të reja që po na thonë. Po hajde ti ndreqim a mundemi dot ?!

Pikrisht ketu është dhe më e rëndësishmja. A mund ti ndreqim ?

Me këdo që të flasësh,të gjithë ankohen për të tilla gjëra që u janë bërë bezdi deri në pa durim.

Kurë i zoti i shtëpisë ka dasëm bie dy herë në siklet se kush do të jetë dasmorë (krushk) dhe kush do të jënë çiftet e dasmorve. Kush e meriton dhe kush duhet të shkruhet dasmorë (krushk).

Po çfarë kuptimi ka kush e meriton ? Ata që e meritojnë janë të afermit e dhëndrrit,daja, vëllezrit e motrat,xhaxhallaret,tezet e hallat e farefisi tjeter i afërt i dhëndrrit. Çiftet e kanë më pisk,duhen fustanet dhe meshkujt kostumet.Me qera për femra nuk ka,duhet për çdo dasëm të jenë fustane të rinj.Ato kushtojnë shtrënjtë. Duhen të jenë të bukura dhe të shtrënjta.Dyqanet e modes reklamojnë pamëshirë se një herë martohet njeriu e duhet gjetë i bukur modeli,pa le se është i shtrënjte, aq sa i duhen shumë ditë të punojnë punë të vështira për ta fitua atë të shkretë pare vetem për më pak se dy tre orë për një fustan që edhe ndonjë princeshë ta veshte nuk i mbetë gjë mangut e jo ma një pijatëlarse në emigrim që edhe dreqin është me çuditë. E meritojnë shumë teze e halla,kushërina por të shkretat ato se mund të kenë disa dasma në një vit e ku ta gjënjë gjithë atë pare.

Te mos shkoje dasmareshë turpnohet,të shkojë është vështirë se duhen shumë pare. I zoti i shtepisë i don çiftet e veshura me kostumet më të bukura e me të shtrenjta që ka moda në atë kohë që do të bëhet dasma, që tu thonë dynjasë se edhe unë kam “ushtri” e nuk jam i vetem. Thjeshte me shit mënd,mëndjemadhësi. Mëndja e madhe e gurët në strajcë thonë në malësi.

Atëherë a mund ta analizojmë? A më mire të “turpnohet” i zoti i shtepisë e të çojë sa më pak dasmorë e dasmaresha e të ruajnë njerzit e vet nga shpënzimet e teperta,krejt pa nevojë apo të shtojnë rreshtin e gjatë e të mundimshëm të dasmorve pa pikë vlere? Them se do ishte më mirë “turpi” e me lezet se sa shpenzimi e me shumë siklet. Po na shqiptaret nuk marrim vesh që nuk marrim,zgjedhim të keqen më të madhe të mundëshme.

Fillon cermonia dhe me mënyren ma qesharake të mundëshme,njëri nga orkestrantet thërret dasmoret,me zërin e tij në kupë të qiellit sa edhe dreqi po të ishte afër do të ikte pa humbë asnje sekondë se do të shurdhonte. Dikush thotë se po ruajmë traditat.Po se ku është pa kjo lloj tradite askush nuk di ta thotë.

Injoranca vazhdon edhe ma, u thirren emrat vetem atyre që janë veshur me kostume,pra gjoja çifteve të dasmorve,pa le se ata mund të jenë edhe me moshë mesatare 10 vjeç e burrave dasmorë me mustaqe vesh me vesh e mbi 70 vjeç hyjnë në sallë si bagtija pa ua thënë kush emrin e as me i prezantua se pse janë në rresht si ushtarët e zborit komunist !! Edhe kjo bëhët,sipas disave për të ruajtë traditën ! U pika me gjithë atë budallek tradite!

Haje dreq atë traditë që as ka qënë e as ka pse me qënë pasi vetem mungesë serioziteti tregon e as gjë më teper. E çudia nuk mbaron me kaq.Kjo “turme” pa drejtim e pa krye e dasmorve deri në fund do të jenë ma të padisiplinuarit. Do të zënë “logun” e kercimit,do të rrethojnë nusen e dhëndrrin e pjesa tjeter e sallës nuk do të shohin asgjë. Aq sa kollaj fort,po të d’vesin ndokush se si doli nusja,mund ti thuash se nuk di gjâ,pasi nga fillimi në fund një “tufë” njerzish rrinë në këmbë me pije në dorë e nuk lënë njeri të shohin se çfarë kërcehet e se çfarë festohet. I zoti i shtëpisë nuk është në gjëndje të takojnë gotat me miqëtë nëpër tavolina, pasi rrugët e “shtigjet” janë të mbydhura nga këta gagarrel që tërë kohën rrinë në kembë e i prishin lezetin te tanë dasmës.

Ndotja Akustike e Dasmës

Kurë erdhi radha të shkruaj për ndotjen akustike në dasëm,lypa me mënd për të krahasuar zhurmën që bëhët në dasmat e komunitetit shqiptarë nga të ashtuquajturat orkestra, me diçka,me dikë, sa me asnjë nuk me duket se i shkon për ta krahasuar.

Vetem një shembull;ikin femijet duke mbydhe të dy veshët me duar e dalin nepër korridore të restoranteve për tu qetsuar pasi klima e krijuar brënda është shumë e veshtirë për ta.

Dasma është gezim,është pjesa që gezojnë jo vetem çifti i ri,por edhe prinderit,dasmoret,të ftuarit.Është sentimentalizem,është kujtim.Njerzit duan të flasin,të qeshin,të kercejnë,të merren vesh me njëri tjetrin.Jo të çmënden nga zhurma e organizuar e njërzëve më të paguar në atë çast që për çiftin është për tu kujtuar gjatë e jo me u harrua shpejt si pasojë e zhurmës së paguar për orkestrantet.

I falim se nuk janë profesionist.I falim se kanë pak e shumë pak këngë në programin e tyre. I falim se nuk i këndojnë Live këngët por me CD edhe ashtu e keq por nuk mund ti falim që na shurdhojnë me zerin në kupë të qiellit.

Sikurë mos të ishin të izoluara mirë restorantet ndaj zhurmave,orkestruesit do të flinin në burg nga plicia e qytetit për prishje të qetsise publike të lagjes.

E të shkretet të ftuar,kalojnë nje natë tmerri nën çmëndurinë e zërit të autoperlanteve të orkestruesve diletant. Ata duhet ta kuptojnë se paaftësia dhe mungesa e reporterit të tyre nuk mbulohet me qendrat e zerit që janë për stadiume 100 mijë vëndëshë.

E i zoti i shtëpisë paguan,por nuk ka çfarë bën,nuk mund të koritem keshtu e bajnë të gjithë.

Pra na bie që nga të gjithë të shurdhohemi. A jemi të zotët të ndryshojmë diçka. Mundësi kemi,por kemi frigë se “turpnohemi” e nuk mund të ndreqim diçka për mirë por… ah se di por çdo gjë “alla shqiptarçe”

A duhet të kënë flamurtarë dasmat e shqiptarve në Michigan !

Që në krye të radhes dua të sqaroj lexuesit se as ky problem që do të përpiem ta çoj te auditori dhe as të tjerët javën që shkoj, nuk kanë të bejnë me përsona konkret,pasi kush më shumë e kush më pak jemi të gjithë të perfshire nga ngjarjet shoqërore që na rrethojnë e keshtu që ngjasimet janë të ligjëshme e shumë të mundëshme por jo të qellimëshme.

Para se të shkruaja për këtë çeshtje unë,edhe nga puna që bëj herë pas here kam pa shumë DVD dhe kaseta dasmash pothuaj nga të gjitha trevat shqiptare.E keshtu që kam krijua një ide të përgjithëshme se si bahen dasmat e shqiptarve nga viset që ata vijnë në Michigan.

Kam vrejtë se në dasma perdorimi i dy flamurve,amerikan dhe shqiptar,nga flamurtaret e dasmave ndodhë më shumë tek shqiptaret që vijnë nga ,Hoti,Gruda,Trieshi,Koja, Luhari me banim në trojet e tyre shqiptare nën Mal të Zi,po keshtu ndeshemi me ketë fenomen edhe te shqiptaret e Ulqinit,Krajes,një rit i ri i dasmave shqiptare në Michigan (ose në Detroit siç është mësuar të perdoret rëndom si qyteti me i madh pasi në metropolin e tij jetojnë më së shumti shqiptar).

E themi një rit i ri se po të shohesh dasmat e shqiptarëve nga keto treva para shpërberjes se ish Jugosllavise ky fenomën ndeshet pak ose fare pak nëpër dasma,arsyet janë të shumta dhe të justifikueshme , një është më kryesorja, ka qënë ashtu si e pranojnë edhe vetë shqiptaret,rreziku i kthimit mbrapa në Malësi të atyre që përdorshin flamurin shqiptar nëpër dasma,pavarsisht se jetonin dhe kishin në Michigan mbrojte e të drejtë me ligje nga Shetet e Bashkuara.

Mbas shperbërjës së ish Jugosllavise shqiptaret e ketyre trevave e banë një zakon ose më mirë një domosdoshmeri që dasmat e tyre të kenë dy flamurtarë,njëri që mban flamurin amerikan dhe një tjeter që mban flamurin shqiptar kuq e zi, pa yllin e kuq .Duke pa rrethanat politike dhe shterore per këta shqiptarë është më se i perligjun ky veprim,pasi shume e shumë të drejta të mohuara më shekuj vazhdohet qe të mos u njihen edhe sot e kesaj dite.Flamurtaret janë një veprim i përligjun nga shqiptarët e ketyre viseve.

E këtu nuk mund të rri pa përmëndë se edhe ky momënt nuk mbetet pa lanë nga një shënjë me shumë pasoja jo të mira dhë që kujtohen gjatë. Zgjedhja e flamurtarve është në një farë mënyre një formalitet e falls,pasi për të qënë të tillë,flamurtarë, referenca është e kohes se një pushteti 500 vjeçarë otoman,nga i cili kemi shumë të keqija e prapambetje qe na la si komb,por kurë është puna për tu duktë e më “shit laft” siç thonë malësoret,flamuri është pronë pikrisht e ish qeveritarve të kohes së osmanllinjëve(pasardhësve).Kjo ka çua disa herë në ngjarje jo të mira dhe te dhimbëshme për në të gjithë.

Të jëtë flamuri po,gjetja e flamurtarit është nganjëherë edhe sikleti i të zotit të shtepisë,pasi ndoshta edhe me pahirë eshtë i paracaktuar. A ka ardhë koha e një standarti të ri? Besoj që po.Le ta diskutoj edhe më gjërë opinioni.Ka vënd besoj për një diçka të re që i shkon më shumë aktualitetit nëpër të cilin kalojmë.

Kosovarët,shqiptarët e martirizuar nga hordhitë sllave.Ata jane kurora e lavdisë së shqiptarizmës,e mbrojtjes së flamurit tonë kombëtar nga shovinizmi serb. Përdorimi i flamurit tonë kombëtar edhe para shperberjes se ish Jugosllavise nga kosovaret ka qënë më shumë se një rit apo zakon dasme. Sot në kushtet e ekzistënces së dy flamujve për shqiptaret në Kosovë, për emigracionin në Michigan e kudo në botë është përdorimi i flamurit kombëtar,kuq e zi, është domosdoshmëri, përderisa nuk ka definacionin e plotë çeshtja jonë kombetare. Flamuri blu i Kosoves është një flamurë i përkohëshem për të kryer më se shumti veprimet ekonomiko-financiare të shtetit të Kosoves,pasi në planin politik dhe diplomatik,inteligjenca e Kosoves,truri i kombit të atij vëndi martir duhet të punoj dhe mëndoj që jo vetem në diasporë por në të gjithë Kosovën të valvitet krenar flamuri i kombit tonë shqiptarë se vetëm për atë është derdhe gjak në shekuj.

Një fenomen krejt i ri dhe ndoshta që e ban ambjentin e dasmes disi me epik se sa i takon trevave si Kelmendi,Kastrati,Shkreli e me pak Rrethinat e Malësise është një rit dasmuerie krejt i ri dhe që ndoshta u bie ndesh ose në një farë mënyre kopjon dy trevat për të cilat fola më nalt është dalja në skenen e dasmës së dy flamurtarve me flamurin amerikan dhe shqiptarë.

Edhe para vite 1990-te por as sot në Kelmënd,Kastrat e Shkrel,dasmat bahen pa flamurtar e pa flamurë. Ketu në mergim e kopjuam. A duhet kjo kopje? Besoj që edhe pa të mund të jetë më mirë. Le të jenë në tavolinën e nderit.Por jo në marrsh epik për një dasem të zakontë.

Qënja e ketyrë malësorve në mergim nuk do të thotë se u ka mohua kush të drejtën e përdorimit të flamurit në vëndet prej nga vinë. Përdorimi i flamurit nuk e perligj kombësinë si paraqitje ndaj dikujt që nuk të njeh, të qënit shqiptar,pasi 99.99 % e pjestarve në dasma janë shqiptar por edhe në rastë se ka ma shumë të kombësive të tjera,prapë atyre nuk ke pse u tregon flamurin. Edhe trashegemija e ndjenjës kombetare tek brezat,prap nuk e perligj përdorimin e dy flamujve në vetëm pesë minuta,pasi informacioni është i gjithëanshëm, si kurrë ndonjëherë në historinë e njerzimit. Ekzistënca e shumë mediave në komunitet,vetem në gjuhen shqipe,prania e dy tre kompanive që sherbejnë për rrjetet më presticioze televizive shqiptare, atdheun na e kanë sjellë ketu në Amerikë, sikurë të ishim pranë vatrave tona nga kem ardhë.E keshtu që patriotizmi nuk mbetet vetem në pak çaste,atë të ditës se dasmes. Pse janë ndarë artificialisht keto krahina nga Shkodra e qytetet tjera të Shqiperise,biles edhe nga Vlora e Flamurit të cilat flamurin e kanë për rastë historike e jo thjeshtë për dasma.

Nje kontribut patriotik për trevat për të cilat është domosdoshmëri prania e flamurtarve nuk është.E po të bisedoshim me njerzit tanë në Shqiperi ata do të na thoshin : “Bidat i ri në katund të vjeter” (Zakon i ri në katund të vjeter)

Flamuri ose rikthim tek e para .

U ba pak zhurmë si pasojë e shkrimit nga një ish punonjës i gazetës “Tema” në Detroit.

Aty flitej për flamur,për buste dhe dasmor,ndoshta u nxitën nga kronikat tona të para dy javeve me të njetin titull si sot.Ata, që i kishin diktuar gazetarit gjithë ketë “qamet” që kishte ndodhë e pritej të ndodhte ishin emigrant që pak ose fare pak e njohin realitetin për të cilin flitej në ate shkrim e për të thenë të verteten edhe pse na e kishin çuar në posten tonë elektronike për botim,nuk ua plotësuam kërkesën edhe pse disa nga “miq” tanë u perpoqen që të na “detyronin” për ta botuar, mënduam se nuk e meriton ti hame kohë lexuesit me të,pasi nga fillimi në fund ishte një inat fisnor,një duf inaçaresh me mentalitet të fiseve veriut i mbetur nga regjimi pesqind vjeçarë osman.

Nga fillimi i shkrimit duket se ja kanë “futë” kot pasi thonë se këto që po i shkruaj janë nga burime të pakonfirmuara,shkurt për atë që di të kuptoj shqip,janë thashetheme,ose më mirë më thânë i kanë dëgjuar në kafene,birrari,”muhabet grashë” e kurrgjâ ajo punë.

Ama na kanë sjell një detaj,pa dashjen e tyne,që është eminent,flamuri, të cilin e kem trajtuar më parë;në ketë rast mos lejimi i flamurit shqiptar,të dasmoret në një dasem në Tuz.Të gërmojmë në histori;vërtëtë hotianet,grudianët,trieshjanët,kojasit e luharasit janë martuar me flamur ?! Them që jo.Pasi regjimi komunist jugosllav jau kishte ndaluar një gjë të tillë.Pra është në fillimet e saj,pas viteve 90-të ma merr mëndja se do të datojë ky zanat e me teper një huazim i emigrantëve malësorë nga amerika.

Të shohim dasmat e tyre ketu në Amerikë,pas viteve 90-të,dasmat bëhën me flamurë,por ama dasmoret kanë dy flamurtarë,një që mban flamurin e SHBA-asë dhe një që mban flamurin kombetar shqiptar dhe shpesh për zgjedhjen e flamurtarve ka pase ngatrresa,pasi flamurtari shqiptar është i vetemruar qyshë në kohën e Turkisë pasi qeveria e osmanllinjëve i kishte emruar “bajraktaret” ose “mbajtesit e flamurit” dhe sot në kushte të reja dhe kurë jemi çliruar nga robria osmane,prapë këta flamurmbajtes të osmanëve kerkojnë ta vazhdojnë menyrën osmane të sundimit. Pra duhen që të jënë dy flamur dhe jo një. Nuk bëhët fjalë për flamurë fetar të Vatikanit por për dy flamur shtetror.

Kudo që të shkosh nëpër kisha në Detroit, polake me gjithë qënder kulturore,maqedonase,serbe,greke në oborre të tyre por edhe në faltore ku priftërinjet drejtojnë cermonitë fetare kanë dy flamuj,atë të SHBA-se dhe te shtetit të tyre nga ata janë. E pra në SHBA,që është djepi i demokracisë ndodhë ky fenomen,për analogji a thua shteti Malazez është më dorë lëshuar që kishat shqiptare,perfshi edhe atë që është në qëndër të Malësisë ,Tuz,të lejoj të mos jetë flamuri shtetror i Malit të Zi. Logjikisht askush nuk mund të thotë se Mali i Zi e lejon perdorimin e flamurit shqiptar dhe jo të atij shtetror malazias.

Keshtu që i bie se në raste se një prift shqiptar të lëjoj flamurin shqiptar domosdoshmerisht i duhet të ketë edhe atë malazias dhe prifti në atë rast do të jetë në një “sherr të madh” me këta “patriot” pasi do ti thonë se ke tradhtuar kombin dhe je ba një me shkjaun. Rruga më e mirë është ajo e perdorimit vetem të mjeteve fetare,pasi edhe në Mal të Zi ,shteti është laik. Më mirë çiftet e reja të vënë kunorë në kishen e zotit se sa në një vend ku rivalizojne dy flamuj që historikisht kanë qënë kundërshtar të njëri tjetrit.

Me këtë rast nuk kam marrë persipër mbrojtjën e njërit apo tjetrit,por vetem jam në vazhdim të asaj që kam thënë dhe perpiqem ta mbroj me argumenta se gjërat e teperta dhe “arnimet” në cermonitë tona familjare të veshura me element ideologjik,politik e ushtarak ,duke përfshië edhe përdorimin e flamurit në kohet tona që pretendojmë të jemi pjesë e familjes së madhe, të qyteruar botrore,jo vetem që i prishin bukurinë cermonive tona por shpesh herë bëhëmi edhe për të na qëshur të tjeret me arnime dhe kopje të tilla laramane.


Share This :

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

43 Comments to “Rreth e rrotull komunitet shqiptarë në Michigan.”

 1. Luvigj Sterbycl

  Tani zoti Administrator ke hy ne tem qe i duhet komunitetit,e jo ca tema provokative,dhe fjali qe ishin jashte etikes se te folurit dhe te shkruarit,Une e lexova shkrimin tan dhe per mua eshte me vende shqetsimi yte,se kete gje e kame vrejte dhe vete,une po ju jap disa shembuj qe te tere ju i keni hasur ne jeten e perditsheme ne gjirin e komunitetit ton,une kame nje tip qe s’me interreson kushe bene dasem,me kaqe e aqe vete,mue s’me interreson kushe ble shtpi kaqe skuer fite apo kaqe skyer fite,mue s’me interreson kushe ble ate makin apo kete makin,te ketije viti apo te ate viti.e shume gjera te tjra,por gjate takimeve shkebimeve te ndonje muhabeti te tere ne keto i kemi ne maje te gjuhes duke u munduar te dijme si i shkoj dasma atije apo ketije,cfar shpijet dhe makinet ka ble ky apo aije, dhe ai e ajo vrop teke agjenti moj aferte per te porositur nje shtpi ma te madhe se shoku apo miku ime,vrap e tek dileri per te marre makinen e prodhuar te vitit te fundit,e gjoja per ta bere prone te atije apo te asaj dhe per tu dukur qe dhe une dicka bera,pa harruar se ketu ja fusin vehtes e jo shokut apo shoqes,te tera keto une ju kame vene nje emer,keta tipa jane te infektuar me virusin e xholozise qe pastaj rrine shume e flasin me vehte se dhogoria su del,e kure te thrrasin per ndonje riparim te qajne se skane me cfar te paguajne se billat i kane te rende sikur ja u keme dhen ne,as se i kemi rekomonduar ne per te bere nje jete super lukzoze.Pra duhet ti shtrishe kembet sa te keshe jarganin qe te mos te dalin kembet per jashta kane then te vjetrit. Une ca gjera i kame bere keto vitet e fundit por kurre nuke jame nis duke shikuar tjeret,vec se sa jane mundesit e mia,dhe kur te me vijne rasti edhe dasmen do mundohem ta bej sice e kemi pase zakon dikur nga anete tona,shume munde te flasin por punet e mia i bej se deshiroj vete e nuke impunohem aspak nga te tjeret. Me qe eshte fjala per dasma ne komunitetin tone une kame nje sygjerim qe kure fidhon dasma ne sadhe hyjne dy Flamuj njeri i yni tjetri i SHBA,me qe se dasma behet me shtetas shqiptare,ritmet dhe shume zakone jane adha shqiptarce,Flamuri Amerikan sikur eshte i pa nevijshem per krah Flamurit tone ne ksi rastesh keshtu mendoj une,paci dasma dhe gzime te tere ,L. Sterbyci mi.

 2. zef Kalaj

  Zoti Rush, ju pershendesim ne fundin e pjeses se pare te kesaj teme,te kapur ngadale…!
  Pa bere asnje komente,une po ju servire per kete teme, dialogun ” Dasem apo Bisnes” te interpertuar nga trupa e “Sofres se Kurbetit” ne Kishen e Sh’Palit me rastin e celjes se kesaj Kishe…! Koncerti-Premier u dha free per kete Kishe me date 18 tetor te ati viti…!
  Dialogu u interpertu me mjeshteri nga Kol Kakarriqi dhe Armelinda Mashi :
  Teksti i plote;” DASEM APO BIZNES”

  Gruaja: C’fare ke more burre,pse i shtjen zor vetit…?
  Ti nuk ke kushri ketu n’Michigan,,,
  do bajme dasen sipas adetit,
  me pak njerez edhe thet’s it.

  Burri: Mos nxjerr kujin me mu,,,
  flake po m’qesin jeto tru,
  pa u hape moj shum n’milet,
  900 vete bahen ne banket.

  Gruja: Uuuuu, lene burre mos ja fal dreqit,
  kjo ashte dasem, jo festa e Recit.
  Ti me ba dasem ne Malesi
  900 vete si ke kushrij….
  C’ashte njeky Sotir Omleti…?
  E ke fute n’kllapa nga Permeti !
  N’shtepi tuaj jam tash 30 vjet,
  s’di se ke kusheri ne Permet….!

  Burri: Sotiraqin moj sweet heart,
  Iiiii haaa,e kam njofte pardje n’ K-Mart,
  Ishte burre shume simpatik,
  kishte ba ushtrine n’Koplik.
  Sipas detroit free pres,
  n’Michigan kishte biznes,
  e me ftu ate si dasmore,
  500 dollarshin ta len n’dore…!

  Gruaja: Hasani,Pavlini,Mehmeti
  Lina,Maruka, Serveti,
  Pali,Mondi,Nimeti,
  Marija,Leonora, Valdeti,
  Cini, Kini, Lini……….!

  Burri: Jo,jo grua,ashte nje emer Cin Kin Lini,
  ashte Kinez,nga Pekini,
  e kam pa nje here n’Cukal,
  ka punua n’Hidrocentral,
  n’Amerike ashte ilegal,
  meqense ka jetu n’Pekin ,
  ma merr mendja i len 200…..

  Gruaja: Vec per pare ,,,,kuku medet,
  edhe Kinez ka thirre n’banket,
  c’ka me ba ,,,kurrgja nuk di,
  vendi n’vend spo m’zen ket shpi…!
  Burre ban mire me pa terrenin,
  mos t’na thirrsh Sadam Hyseinin,
  ndoshta pare ai t’bjen shum’
  vecse Bushi ty t.ban shkrum…!

  Burri: Mire e ke,,,puna mire s’del
  A kem ka therrasim n’ Izrael…?

  Gruaja: N’Izrael….?!!!

  Burri: No… jane gjurish,ja ‘u terkjek rraca,
  ata thone jane koprraca.
  Han e pijne e bajne dyzen ,
  nje dollare n’zarf nuk ta len…!

  Gruaja: Pasha besen ma s’duroj,,,
  jam tu hy edhe une ne loje…!
  Bukur burre , ke thirre Markushin,,,
  Une do te thrras Xhim Belushin,
  ashte aktor, e ashte Shqiptare,
  djale i mire,,,ashte dhe Korrcare…
  N’motoskaf erdhi te Shnini,
  kishte veshe nje pale bikini,
  kater veteve u tha Bay,
  U kthy nga une edhe me tha Hi…
  Ne e thirrsh zotin Belush,
  plot n’dollar zarfin ta mbush .
  Me dollare qe fiton prej tij,
  paguan banketin ,,,e blen nje shpi…!

  Burri: Dije mire,,,,njikyt Belush,
  Se thrras ne dasem,,,se nuk e njeh kush…!
  N’banket t’ndenjat ai me i vu,
  besa pisk e ka me mu…!
  Degjo gru,,,ti kot bertet…!
  Njofte pa njofte nuk thrras n’banket…!

  Gruaja: Leni burre ti aventurat,,,
  se ke rrejt taman si burrat,
  100 vete , njef tan mare,,,
  800 tjere i ke per qare….!
  Mos u ban si do Shqiptare,
  qe n’banket thrrasin mrapsht e mare
  e kur fillon vallja me gernete,
  n’ate rromuje gruan s’din me gjete….!

  Ti bajme dasmat si gjithmone,
  miq,kushri,e do shok tone,
  e per te tjere,,,qe t’mos bajme llafe,
  ftoi ne shpi ,,,vetem per kafe….!!!!
  .

 3. Bashkim Kombi

  Kjo teme poashtu duhet te komentohet.
  Nje veshtrim i pergjithshem mbi nje tradite me nuanca talibane nga njerez megallomane, mendjemedhenje, inatxhore, e aspiratore per te krijuar fame mbi themelet e fshatarizmit e analfabetizmit. Shume teme e mire dhe e qelluar nga Rush Dragu dhe kam kenaqesine ti qasem ketij segmenti filozofik turko-arab.
  Ajo qe u vlon ne shpirt shqiptareve , sidomos te veriut, askujte ne bote ashtu!
  Sidomos ne keso kohra krizash e rrudhjesh te padurueshme financiare, shqiptari i shkrete digjet e piqet per mendje te madhe!
  Te lutem Rush te shofim edhe pjeset tjera te kesaj filozofie debile shqiptare, e poashtu na sjedh edhe ma shume keso tematikash nga e perditshmja jone e cudirave te medha.

 4. spirituali

  Përshëndes z. Dragu për shkrimin!
  Përveç kallaballëkut ne kemi problem numrat e decibelave kështu që muzika jo vetëm të iriton por nuk të lë as me bisedu. Tonaliteti i muzikës ia kalon me dhjetra herë zhurmës së dikurshme të mullinit. Ai tonalitet ndoshta kishte qenë i madh edhe sikur dasma të zhvillohej në natyrë!
  Bajmë dasëm, lavdohemi e secili /të pakten ata që paguajn ndershëm/ hajn në xhep të vet, dollarët e vet. Ajo kishte me qenë baras sikur dikush të fton në shtëpi për darkë e miku i paguan darkën, si në restorant. “Shtriji kam’t sa ke jorganin”! Mençuni shqiptare. Për mu ma drejt asht me ndihmu finansiarisht ato familje që nuk qëndrojn mirë finansiarisht me rastin e funeraleve sesa me pagu dasmën.
  Dasmën secila familje duhet ta bajë vetëm me buxhetin personal. Asesi me pagu të ftuemit!
  Unë nuk do e pres që shqiptarët të funksionojn si komb siç bajn hebrejt, gjermanët, etj. Ne jemi të ndarë në dhjeta pjesë. Jo gegë, jo toskë, jo kosovarë jo malsor, jo muslimanë, jo ortodoksë, jo katolikë, jo qytetarë, katundarë, nga Maqedonia, nga Presheva, shqiptarë në Mal të Zi, dhe plus i të gjitha krahinave të vogla në mbarë trojet shqiptare, p. sh. drenicakë, llapjanë rugovas, mirditor, tropojanë, himariotë mallakastriotë, lumjanë, dibranë, dropullakë, etj. etj.
  Mrekulli gjigande do jetë kur të bashkohen shqiptaët! Po të lexosh nëpër forumet shqiptare çfarë nivelit janë debatet njeriu mund të mbesë shumë pesimist!
  Në vend që të bëjmë gara se kush po i shkollon fëmij’t në universitete elitare, në solidaritete, mirkuptime, në tolerancë e në bashkim në mes nesh shqiptarve, ne u fryjm urrejtjeve, m’nive, smirave, përçamjeve, denigrimeve, sherreve, thumbimeve, etj.
  P. s. U bëftë mirë heja e pija në dasmat e të tjerve që i paguni vet!!!

 5. spirituali

  “Mendja e madhe e zeza t’zot”!
  “Hajde dreq e na ndreq”!
  “Ma mirë i koritun se i përdredhun”! Franceze
  “Ma mirë me u laku se me u thy”!
  Primitivizmi ynë tregohet me k’to që shkroi z. Dragu. Ne i përvehtësojm veset e të tjerve përveç që kemi me bollëk veset tona. Supozoj se jemi në vendin e parë në Botë si popull që ma shpejt asimilohemi! Kam pa në nji shkoll ku kam luajt futboll në NjuJork emnin e nxansit shqiptar me mbiemnin me viq. Merreni me mend! Edhe këtu në SHBA i mbajn viq-at që ua kanë vu sllavët! Shum gjana i bajm në mënyra bizare dhe të kiçit! Ne shqiptarët jemi të aftë që të aftit t’i bajm të paaftë dhe nuk i lejojm të dalin në ball! Ne të paaftit i shtyjm, i ndihmojm që ata të dalin në ballë! Pse? Sepse shumica nuk kanë mjaft virtyte, ose kanë pak ma shum vese se virtyte, prandaj nuk mund t’i durojn në ball për fat të keq të virtytshmit. Dikush do fyhet por e vërteta për fatin ton të keq asht e idhtë!
  Na duhen shumë vetkritikat dhe kritikat qëllimmira dhe shumë përpjekje e të gjithëve që siç shkroi z. Dragu të ndryshojm diçka në kahje pozitive! Intelektualët duhet të prijn, por kam ndjenjën se intelektualët ma së shumti kontribojn për keq, në përçamje, denigrime, me rrena, shpifje, sharje, etj.! Këto në rend të parë duhet të ndalen! Duhet të bahen tubime ku lirisht por pa sherre dhe fisnikisht e me tolerancë e durim të diskutohen së pari problemet kryesore. Thirrjen e mbledhjeve mund ta marrin shoqatat, pastaj disa intelektualë si z. Dragu ,etj. /nuk jetoj në Detroit/. Të mos bahet penges se jo filani e thirri mbledhjen e nuk po shkojm, etj. Mun ta gjeni mënyrën ma të mirë, ma mirë se unë që të ripërtrihet Diaspora Shqiptare në Detroit, të pajtohet, të paqtohet = të bajë paqë me vetvedin dhe të gëzojë të gjithë mërgimtarët!!!

 6. Bujari

  Me vjen me qeshe tash qe e lexova shkrimin.

  -gruaja e ka mbushe raftin me fustane dasmet dhe ka dhimbje koke kure i thone se ka dasem,pasi i ka hy friga ne palce rreth fustaneve,ma i liri $ 150.00

  -femija ikin si dallendyshet para stuhise,kure u thome se ka dasem,mbydhin veshet e fshihen ne dhomen e vet,na luten duke qare qe te mos i marrim atje ku te shurdhojne.

  faleminderir per shkrimin

 7. zef Kalaj

  …Pjesen e pare te keti shkrimi e shoqerova me dialogun “Dasem apo Bizne” interpertuar artistikisht per publikun…! Pa koment ! Ne dilogun qe bejne burre-grua per tu pregatitur per dasem,shpalosen qarte kriteret qe ndiqen ne grumbullimin e kallabllekut ne dasma…! Gjithashtu gjate dialogut te tyre del qarte edhe tradita e dasmave ne vendet nga ku kemi ardhur…!

  …Tani ne pjesen e dyte (pasi fundi i keti shkrimi nuk eshte paralajmeruar,,, ne sa pjese eshte i ndare) po bej komentin tim,duke u perpjekur qe te mos zgjatem;
  Si paranteze ,diku 2-3 dite para keti shkrimit ,lexova nje shkrim te akademikut Mark

 8. Miri

  dua te them qe kure kena dasma,i thomi njari tjetrit na e xen nje vend sa ma larg orkestres se na chmende me zhurme e na dhimbin veshet edhe 10 dite mrapa

  po hajde thuaja se te marrin me inat qe as me sy atere nuk te shiqojne kta kangetaret tane

 9. Luvigj Sterbycl

  Dikur kishte thane nje plake
  dite te fshtira kane me ardhe
  sa te kalojne viti dymije
  se krejt bota tash bahet hi

  E tash koha na ka ardhe
  dikush thret me ftesa e celular
  me kalue pak koh atje ne razem
  shpejt ndrrojme planin e me shku X dazem

  E ne sadhe kur merre me hi
  mirse erdhe te thot nje i shpise
  te ter te ulur neper tavolina
  te vijne perpar mishe e birra

  E merr fjalen i zoti shpis
  me gezim te uron me gote rakis
  hani e pini beni sa te keni qefe
  sonde jemi mbllelur per bisnes,

  Se ma von sdin kushe cfar ndolle
  shum nga ftuarit kan fute kryet ne dor
  se tavolin mbrriti zarfi bardhe
  me u shtergue me fute sa ma shum dollare

 10. Cemi

  Dasmat tona me te vertete jane te tepruara, e cka ndodh mbas nja gjysma e cifteve ndahen e srrine bashk.Kjo ndodhe nga mendja e madhe(injoranca) e asgje tjeter.
  Per SPIRITUALIN ne lidhje me mbiemra me viq, ata qe i kane mbiemrat me viq jane mesuar e su bejne pershtypje fare sikur jane mesuar shumica e shqipetareve me emrat husen, hasan, muhamed etj. qe jane po aq emra shqiptare sa viqat slav.

  Cemi

 11. Bujari

  prap
  nuk eshte se,por vertet qe grumbullohen si shume njerez ne kembe e nuk lene as te zotin e shtepise por as ne me pa asgja
  e dikush duhet me i thane njehere stop ksaj punet

 12. spirituali

  Cemi, keni të drejt, nuk janë shqip por të huazuar dhe kanë hy emrat turq, arabë në traditën tonë. Ne kemi edhe në trojet tona ma shum emna të huaj se shqiptarë. Kemi emna italianë /Salvator, Gjino/, grekë rus /Natasha, Ludmila, etj./ emna francez anglez, etj.Shqiptarët ma pak i nderojn trashigimitë e veta, e ma shumë të huajat. Po të shiqosh firmat e lokaleve në trojet tona aspak nuk e ke përshtypjen se je në trojet shqiptare. Gjithfarë emnash të huaj si Paradise, Monaco, Roma, Paris, etj. etj. Kur e nënçmojm në të gjitha mënyrat vetvedin si të na çmojn të huajt!!! Ata që nuk janë për vedi nuk janë për askënd dhe për askurgja!!!

 13. Bashkim Kombi

  Duhet nje levizje qytetare per civilizimin dhe emancipimin e shoqerise sone te semure.
  Nuk jane vetem dasmat por edhe shume e shume rituale e marifete qe nuk perngjajne aspak me boten e qytetnuar.Bile me adkend me shume nuk perngjajne sesa me talibanet.
  Me vjen mire se asnje koment i deritashem nuk ka mbrojtur keso budalliqesh te pashoqe.

 14. ALBAN DEGA

  NJE ANALIZE E SHKELQYER DHE REALISTE

  Nje semundje e vjeter… Nuk ka gje me keq qe edhe per se mbrapshti ne shqiptaret nuk heqim dore nga bajraku pa qene kurre bajraktare edhe ne nje gezim familjar sic eshte dasma!
  Te lumte Rush Dragu !

 15. Ferid Hasaj

  Qysh se t’kam njoft vetem shpirt rebel ke pase,R.Dragu.
  Te kam dasht dhe te respektoj pikrisht per rebelizmin tend real.
  Kure ishim bashke student,shpesh here je ndeshkuar pikrisht per ate shpirt.

  Me kujtohet mire kure me thoje : Te fortit dhe te madhit nuk i duhet ba “temina” pasi eshte
  servilizem,ai e ka “temenane”,por ai ka nevoje per rezistence,pasi ashtu mund te vetndreqet.

  E keto i perkasin fillim vitesh 80-te dhe tash prape pas 30 vitesh te njetin kurs.

  Te fala miku im i shkolles
  Feridi

 16. INETERES DHE KETU

  Guximi ligjor, për të thyer tabutë ritualë në qytetin tradicional të Shkodrës.
  Nga Besi BEKTESHI

  (Rregullorja për qytetin e Shkodrës e viteve ’30-të).

  Një nga problemet e mëdha me të cilat është përplasur administrata, por edhe shoqëria shkodrane në fillim vitet ‘30-të të shekullit të kaluar, është riti, zakonet dhe ndjekja e erzeve.

  Në një farë mënyre, shoqëria e asaj kohe në qytetin e madh, ishte “tepër e zënë” dhe e “përkushtuar” me mbajtje erzesh dhe sisteme të tilla të zakoneve, sa nuk ju dilnin shtatë ditë në javë.

  Stërmundimi i familjeve për të ndjekur harxhimet si në dasma, fejesa dhe synetllëqe, apo edhe në ritualet e morteve, tashmë kishte rënë në sy, por edhe në veshët dhe arsyetimin e lartësive të administratës si vendore dhe qendrore. Kishte shumë pak kohë në krijimin e “Mbretërisë Shqiptare” dhe ishte vetëm viti 1930-të, kur një urdhëresë e kthyer në ligj nga Bashkia e Shkodrës, detyron qytetarët e saj, që të zbatojnë rregullat e reja në bazë të “Urdhnit të N. M.T. Mbretit të Shqiptarëve dhe sipas Ligjit Relativ”.

  Një nga pengesat e mëdha në atë kohë, ishte se edhe administrata, por edhe shoqëria, ishte kaq e molepsur dhe kaq e dhënë mbas zakoneve, sa harronte të dilte edhe në punë, të hapte dyqanet, dhe të zbatonte oraret e duhura të shtetit, të sapo forcuar shqiptar.

  Shkodra në fakt, po ekzagjerohej me të tilla harxhime e vonesa, dhe po tregohej jo kaq shumë moderne, për të larguar vetë një dorë ritesh, që e distanconin nga koha moderne.

  Tashmë ishte Bashkia e Shkodrës, dhe normalisht dhe ai këshill në këtë Bashki, që po detyronte me ligj, zbatim rregullash, dhe ndalonte po me ligj, ndjekjen e atyre zakoneve që nganjëherë binin ndesh edhe me parime të botës së qytetëruar dhe perëndimore.

  Për këtë gjë, me datën 15 dhjetor të vitit 1930, Kryetari i Bashkisë Zejnel Prodani, me anëtarë Ndoc Çoba dhe Maliq Tahiri, kanë firmosur dokumentin e titulluar “Rregullore për Qytetarët Shkodranë” e cila pastaj ka hyrë menjëherë në lojë.

  Gjithsesi ka qenë i gjithë këshilli me pjesëmarrës si anëtarët myslimanë dhe kristianë, që e kanë shqyrtuar këtë rregullore, dhe emrat janë rregullisht në qarkore.

  Kaq shumë e ekzagjeruar ishte kremtimi i dasmave, synetllëkut, përgjimet dhe të tjera si këto, sa që Bashkia ndalonte me ligj të përdoreshin më shumë se 6 sahana gjellësh ose lloje gjellësh, dhe ndalonte me ligj, që kremtimi të zgjaste më shumë se 24 orë.

  Normalisht ligji edhe në morte ndalonte sofrat e mëdha dhe kafet, apo duhanin, si për gratë dhe burrat.

  Ndalonte dhe vizitat, ato ndaloheshin të stërzgjateshin mbi tre ditë.

  Kuptohet qartë se çfarë ndodhte në Shkodër, ku morti vazhdonte mbi një javë, dhe vizitat vazhdonin akoma më shumë, dhe paralizohej krejtësisht lagja dhe qyteti për një shumicë njerëzish, kurse jeta sociale dhe ekonomike tjetërsohej.

  Kaq shumë stërmundoheshin njerëzit, dhe kaq shumë turp ishte të mos ndiqej zakoni, sa që gjysma e vitit shkonte për “morte dhe dasma”. Rregullorja, merret edhe me kufizimet në “dhunti dhe paja”.

  Në rregullore jepen deri detajet sa “lejohet të çosh si stoli, çarçafë, kundra-këpucë, sheqer, sapun” etj., etj.

  Normalisht që në Shkodër kishte “plasur gara e pajës dhe dhuntisë maksimale” dhe normalisht që edhe ato që nuk kishin shumë të ardhura, përbënin pjesën e garës, duke u zhytur në borxhe.

  Vetëm në listat e shitësva dhe grosistëve të qytetit të Shkodrës, borxhet për pajat dhe dhuntitë, përbënin “lajmin e ditës” dhe patjetër që midis “garës dhe borxheve”, qyteti lundronte në një pesimizëm dhe lajtmotiv histerie pajash dhe dhuntish të marra, ose të çmendura për nga madhësia dhe mendjemadhësia kryesisht.

  Imagjinohet se çfarë marrie kolektive ka pasur, sa ligji vinte tavan të përdorimit të “takëmeve” dhe numrat relativë të takëmit, si për nusen dhe dhëndrin.

  Nuk lejohesh më, që “dhëndri t’i falë nuses më shumë se 10 dupa” ose monedhë ari e madhe, por edhe nusja nuk mund të binte më shumë se dy bahçalleqe te burri.

  Pastaj ligji ndalonte deklamimet e shumta si bie fjala “ndalohet të vjerrunit e teshave të nuses ndër oda si nga djali dhe vajza”, biles ligji ndalonte edhe tevdileshat krejtësisht.

  Ligji ka shikuar edhe diçka për lindjen, dhe ka ndaluar në përgjithësi harxhimet, përveç diçkaje normale për tu gostitur. Kurse vizitat në përgjithësi, lejohen në rastin e lindjes vetëm një javë, dhe jo më tepër.

  Kaq shumë ishte problem harxhimi, sa ligji shikonte në dasma ose më mirë në ligj quhet “martesa” sa “dhandri mund të merrte vetëm tre karroca ose automobila dhe nusja vetëm një”.

  Ligji ndalonte peshqeshet nga miqtë e ftuar-grishun, dhe me ligj lejoheshin të bënin peshqesh, vetëm nga familja e babës, vëllait, motrës, axhës, hallës, dajës e tezes. Kur vihesh emri i fëmijës, ligji ndalonte peshqeshin, dhe vizitat mund të vazhdonin vetëm dy ditë, mbas pikërisht kësaj dite. Në zakonin tashmë të vjetruar të asaj kohe shpesh herë, trupi i të vdekurit, përcillej me daulle. Ligji tashmë e ndalon këtë, dhe shpjegon se “në rasë se vdekjes së një personaliteti me randësi, ka për tu përkujdesë Bashkija me e përcjellë trupin e tij ke vorri me daull”.

  Në përgjithësi, “Rregullorja për qytetarët shkodranë”, ishte një hap i madh përpara.

  Në atë kohë kjo rregullore, është pritur mirë nga një pjesë e shoqërisë me tendenca perëndimore, por është pritur disi keq, nga një shumica e konsiderueshme e shoqërisë tepër zakonore dhe tradicionale, me drejtim të ruajtjes së zakoneve të qytetit që si ligj ka pikërisht vetëm ritin, apo zakonin.

  Kjo është edhe e reja e “Rregullores për Qytetarët e Shkodrës”, e cila po fillonte të tregonte se ligji është shumë herë në konflikt me zakonet, dhe ato janë shumë në konflikt me ecjen përpara në qytetërim, ekonomi e kulturë.

  Shkodra edhe një herë tregonte guximin qytetar dhe moral të saj që kapërcente edhe mbi zakonet tepër të ngulitura në qytetin e madh tradicional të veriut të Shqipërisë.

 17. dyzenqari

  Dasma eshte nje tradite e vjeter e popujve, por sejcili komb ka te vecanten e vet. Eshte per te ardhur keq qe dasma Shqiptare e cila ka qene aq e bukur eshte trasformuar e katandisur si mos me keq. Shume element ne dasem kane hyre ne emer te zhvillimit dhe ndonje gje edhe duhet pranuar, por jo te gjitha.Keshtu shpenzimet qe behen nuk lidhen me asnje fare komercialitet qe flasin disa komentues sepse ne qe shkojme ne dasem pagujme nga 50 $ per njeri nderkohe qe asnje sall nuk ta ben dasmen pa 45-47$ minimalen. Keshtu qe nga 400 vete qe do keshe ne dasem nuk te mbesin as 1000$, por orkestra, kamaret, fotografite zbukurimi i salles, limozinat etj etj kapin nje shifer rreth 13-15 mije $.Po keshtu dhe fejesa kap nje shume te perafert me te Pra cdo i ri qe martohet, duhet me pare me i pase 30 mije $ per ndryshe mbeti pa gja[ ha ha ha] Mendoje nje familje te thjeshte ketu ne detroit se sa kohe i duhen per te kursyer kete shume parash???”Deti tu shterr e njerzit tu mbyte”thote ajo fjala e urte popullore.Por te gjitha hallall o Rush Dragu , por kur fillon ajo muzika qe as une e as ti se dime se ku e ka burimin se i kane bashkuar te gjitha meloset bashke serbe, greke turke arabe etj, del i soj kacimakut qe as thite e kooperatives skishin me hager.Hallall edhe kete o rush se kemi” EVOLUA” edhe ne muzike,por kur ja u hapin kryken atyne fuciave [aotoperlantave] aka shpirt qe sdel, smerret vesh a muzike, apo zhurme balonash kur bien ne fushe.Dhe keshtu vazhdon tere nata . Tre rreshta “sa bukur na ka dale nusja” e ater fillon vallja e malsise serbo turke basin e te ciles ke per ta pare ne enderr edhe dy jave mrapa.Ike ajo vjen Shota allaserbe puro, “”per ta sjelle ne kohe”" muzikantet tane ne vend te fuciave u kane vu tinguj kakish rrak taka rrak taka……..taman karadyzen.hallall edhe kjo o Rush, por kur e merr flajen perfaqsuesi i shpise e mban fjalimin 45 minuta, thua se je ne fushaten elektorale te Edit e Lulit ne Tirane,por keta ke dasmes me Muja e Halila, gjak e vorre a thua jane kthye jetash prej betejes se Tervjollit, pa lane ne harrese edhe UCKne.hajde nepi maje ketij karadyzenit ater kur neset orkestra;
  mikrofonin kur merrin n’dor
  nuk e ulin per tri ore
  vec dy rreshta u kane hije
  nisin kenget me i perzie
  nisin shqip vashdone me …vic
  strofen tjeter k.nojne turqisht
  e vazhdojne me arabishte
  e thone kjo asht muzike gegnishte.

  E ma e bukura vjen ma vone
  kur merr zjarm dasma jone
  fillojne cierrjet e ulurimat
  ka i shoqnojne vallet si t.Shkina
  trry ty trry e tau tau tau
  thua cobant po vijne prejn n’mal
  E jo n’mjedis te qytetrimit
  n,vend muziks i biem kakinit.

  Mir ju tha i plak buz mejet
  qe kish lidh”vesht me i rub krejet
  “leni i her kang’t e gabelve
  a thua sdini noj kange tjeter
  E ul’nja pak at dreq volumit
  se ja qit’t edhe vesht’ shurdhit
  e na e fik at dreq “gernetet”
  se po u kapi n’shkop foletet”

  Kjo muzike ne dasma tona
  qe ka dale tash ka e vona
  si ne kange ashtu ne valle
  nuk ka mrene as gja shqiptare
  Per cdo dasem o lume miku
  fluturim m’duhet te mjeket
  se per ndryshe me lane veshet……………

 18. agjenti

  TE NDERUAR LEXUES
  ME TREGONI KETA GJIN TE CILET PO THIRREN NE DASEM APO I MARRIN ME ZOR APO SHKOJN VET MATU PA SHKUA A MUNDESH APO JO SE KURR KUSH NUK TA SHTJEN DOREN NE XHEP PER TE FALUN POR AJO ASHT DETYRA JOTE EDHE
  TE VIETRIT KAN PAS THAN KUJT TJA HASH PULEN MBAJE TATEN PER KAMBET
  MENDOJ SE KINI TIERA PUN ME SHIQUA E JO DASMAT E NJARI SHOQIT SE HERET A VON KAN ME U ARDH TE DERA CDO NJARIT PERSHENDETJE

 19. Kunder Agjenti !

  O burro Agjent !
  Po per te ndreqe dicka more burre po themi se keshtu e dime te gjithe.

  Pra ate qe teprohet dhe tejkalohet po themi te ndreqim. Se asnjeri nuk merret me zor per krahu jo.

  Atehere,kush je ti AGJENT qe do na mbydhesh gojen ?! Ne nuk shame njeri,thame se ja kem kalue gjithkujte me teprina.
  Tung Agjento

 20. Bashkim Kombi

  Agjent,
  Po flitet per nje dukuri e cila ka nevoje ti shtrohet kontrollit te arsyes dhe logjikes se shendoshe. Kjo teme nuk ka qellim ti rrenoje ndokujte pushtetin qe ka ne shtepine e vet, por meqese shume gjera rreth temes…., kane dale kontrollit, normalishte qe duhet te flitet ne menyre qe dasmave tona tu kthehet dinjiteti i humbur. Nga vete ajo se shtepiaku ka te drejte te ftoje sa te done, ky kompeticion ka eskaluar ne numer enorm te te ftuarve e dasmoreve, ashtu qe per ta mbyllur kete projekt duhet vertete nje fond i rende financash.
  Une e kuptoj se disa klase te njerzeve e duan kete teknologji dasmash te sotme, por shumica e tyre, jo. Meqenese secili paska tedrejte mos te shkoje dhe ashush nuk e terheqka per krahesh, atehere nese keshtu do te veproshin te gjithe, me ken do ta mbante dasmen i zoti i shtepise?! Sigurishte, duhet nje zgjidhje tjeter, prandaj Z. Dragu e solli ketu e ne te tjeret mjafte mire e bukur po pajtohemi.

 21. agjenti

  BASHKIMI IKOMBIT ME SHOK?
  NE MENDIMIN TIM DASMA ASHT PUN QIEFIT KUR TE FTOSH KAN NE DASEM SPARIT DUHET ME DIT AKE ROP PER MARTES SE DYTIT DUHET ME DIT SA JE I ZOTI PER TUPERGJIGJ 5 APO 500 APO 5000 NUK ASHT E THASHUR SE LYPET AS NJE VEC CIFTI
  PSE E THOM KETA DIKUR KUR KE DHAN APO MARR KREJT LAGJJA KA BA DASEM PER NJI JAV SOT PA E PRU NE SHTEPI LYPIN ME BA DASI DOMETHAN KA NDRUA SISTEMI DIKUR KEM LUTUR FESTAT ME MIQ SHOK DHE DASHAMIR SOT PO I LAM FESTAT DOMETHAN ME KTO FJAL CI PO THOM ASHT BA BISNIS EDHE PUNA E FAMILJES SI MARTESA SI DEKJA NUK ASHT E PELQYER ASPAK SI SHQIPTAR POR GJEJENI NJE RRUG TJETER PER TE VAZHDUER EDHE TIERT ASAJ RRUGE KUR KE DAL JASHT VENDIT TE VET SKE DASEM AS FEST AS MORT TE NJEJT ME THIRR PAK JE ISHAM ME THIRR SHUM JE ISHAM HIP NELIS SE TE VRAVA XHDYP PREJ LISIT SETE VRAVA I VRAM SE I VRAM BARABAR. NUK E KAM SE DUA ME RANUA KAN ME KETO FJAL TAN E DIM Z.DRAGU E DIN EDHE AJ VET SOT DASMEN E BAN DJALI DHE VAJZA
  TI DHE UN NUK DVETNA VEC FORMALITET.UN E DI SE NE SHQIPTART ME NDER RASPEKT BUJARI NUK E GJAN EDHE NI KOMB TIETER SINA POR RINIJA NUK PO I NAPIN RANDESI AQ FORT TUNG TE GJITHVE

 22. Bashkim Kombi

  Kure e bera nje dasem timen me 2003, vetem 154 veta kam pase te ftuar me nje grup lokal muzikor dhe asgje ma shume. As komplimente as verejtje nuk mora nga kush, ashtu qe me duket se ishte brenda kufijve te arsyes. Ne kete numer mund te perfshihen pothuaj te gjithe te afermit dhe shoket me te mire, madje edhe bosi( nga puna). Dikujte mund ti duhen me shume te ftuar se kaq, per ndonje arsye bindese, por 500 e 1000 veta…., me duket qe eshte teper e tepruar! Kemi nevoje te mendojme se jeta permban edhe epizode te tjera shume te rendesishme.

 23. Teuta

  Besoj se keto jane disa momente qe jo vetem te shkruhen por edhe te diskutohen.
  Mos ta marrim se kush i tha,kush i shkroi por a qendrojne dhe pse duhen ndreqe ato

  ishte shume interesant nje shkrim i Besit qe ishte nje ilustrim i atyre qe na ndodhin ne ne Amerike pas 100 vjetesh

  Nuk e dime se cfare do te kene pjeset e tjera ?! Pasi mendoj se do te kete perseri pjese.

 24. komentues ordiner

  nje shenim te vogel per kete agjentin 007,,,nuk ashte keq qe na duam ta lavderojme veten por ne si shqiptare nuk kemi as nder as bujari me shume se ndonje komb tjeter ne bote,,,si rrefugjat i 90s kam pase fatin e mire dhe te keq te shkeli te pakten nja 25 shtete ne Evrope ,Azi dhe Amerike (veri e jug) dhe nuk kam pare asgje te vecante mes nesh dhe popujve te tjere,,,ne shqiptaret nuk mund te flasim per nder pasi vajzat tona u moren nga vellezerit e tyre dhe mbushen bulevardet e Evropes si prostituta,,,bujarine neve si shqiptare e ose per mburrje ose per interes po thjeshte bamiresi te vertete kemi fare pak si shoqeri,,,mbaj mend ne kohen e luftes se Kosoves neper Malsi te Madhe jane grabite e vra shume kosovare duke u pire gjakun per tu kaluar kufirin,,,neper Shkoder shume kosovareve u eshte shite nje cope buke pese fishe e nje shishe uje dhjete fishe,,,gjithe sesi ne syte e botes duhet te evokojme Nane Terezen po neve vete e dime fare mire se c’muti jemi,,,tung

 25. Arber Jugomira

  Shkrimi i Zotnise pervec decibeleve jasht limiteve te lejuara nga fonia ! Per te tjerat me sodhi ne kujtese disa dekada ma pare ne vitet 60 te shekullit te kaluar ! Nje ndodhi ne fshatin Kushe te Hotit K.P rrethit Shkoder ne bashkerendim me organizaten e Frontit organizojne nje mbledhje te gjane me teme ngushtimin e dasmave dhe te gostive te ndryshme qe tradicionalisht ishin prezent deri ateher ne Malsi (ala festoheshin festat fetare deri atehere ) si zakone prapanike qe duheshin zhduke me rranje ! Ne mitingun ne fjale Sekretari i K.P rrethit i denoj me ashpersi dasmat me pjesmarrje te gjane (Kushja thirreshin te gjith ndermjet vedit deri me ardhjen e pushtetit bolshevik ku zuni fill lufta e klasave ) si zakone te tejkaluara dhe i ftoj qe te banin dasma socaliste ku edhe kanga te mbizotnoj ajo me sfond politik per jeten e re dhe “famemadhen Parti me udheheqsin legjendar ” ! Per ta ba sa me te zashme dhe te pranueshme fjalen e tij i deleguari ftoj ne foltore Plakun e urte dhe trim Qok Gjushi qe tu flas bashkefshatarve ne perkrahje te nismes qe sa pou propozua ! Qoku me shume pritese por ma ne fund doli para te pranishemeve mbasi i pershendeti te ardhunit me fjale miradie, plote pezmatim ju drejtu popullit me keto fjale : Ndigjoni popull i Hotit dhe i gjith Malsise ! Nuk asht koha e Zogut dhe Italise qe ka hanger shaka Petulla edhe ketu ne Male te Malsise ! Sote asht koha e Partis ….. i deleguari i drejtohet Qokut e carte fjalen Qok Gjushi ! Por Qoku me qetsi ja ktheu hajt se po e godis ! Asht shtua shume katuni sa ka dale jasht modet me ba ma dasma mileti ! Apo nieni si na meson Partia e Shteti ! Dasem socilaiste me pak njerez te thirrun por aktiviste dhe aktivista te dadhuam ne pune e aksione stakonovista ! Pra nuk ka ma me pase dasem ma te madhe se nje goste te pastremahit ( gostja qe bahej kur pregatitej mishi per dimen ) !Si perfundim Une do tu thosha leni more njerzit se jane te lir e dijn si i organizojne dasmat me rrethin e miqve dhe te shokeve qe edhe pse ne ndonje rast jane ne numer te madh te ftuarit perseri nuk ka ndonje te keqe ketu ! Jeni te lir te shkoni apo te abstenoni ne ftesat qe ju bahen kur nuk e ndieni se kini ndonje fare detyrimi ne respekt ndaj pales ftuese bazuar ne njohje dhe miqesi ! Vetem ne sistemin e djeshem na kadhezohej se si dhe qysh duhej te gezonim edhe ne familje ! I kini dhane vehtes shume te drejte ne krejt se cfar duhet dhe si duhet organizohet dasma ne te gjith parametrat ! Je i lire te bash si te duash kur te kesh dasem ne shpin tande te tjereve mos ju ban bader do te thosha sepse kjo asht nje zhurme pa bereqet ! Pastaj ne kuadrin e hapjes dhe globalizmit edhe ne arte dhe vecanarisht ne muzike merret dhe nepet por pa e humbur linjen e trashigimise megjithse te gjith Badhakanasit ne muzik kane orientalizma te theksuara pervec disa kangeve burimore tejet te vjetra ………………………………… Ju pershedes te gjithve duke besuar se jeni nise nga qellime te mira pa ndonje prapavije te mrapshte qe jo radhe ka zane vend ketu ne Michigan nga celula e ashte quajtun kerthiza e komunitetit qe i jep te drejte vetit te leshoj direktiva deri ne shkadhen e te pabesueshmes ……………………………………………………………………………………….!

 26. Redaksia

  Z.Arber Jugomira !
  Ne shkrimin e mesiperm nuk ka gje te ngjashme me ato qe thua per kohen e diktatures.
  Jane ngjarje te diteve tona qe na shqetsojne te gjitheve.
  Edhe ne demokraci ka limite,ka rregulla dhe norma e standarte shoqerore qe duhen te respektohen.Diskutimi nuk eshte urdher,
  Edhe ne demokraci problemet e shoqerise duhet ti diskutojme bashkerisht dhe jo menjehere te gjejme armiq.
  Faleminderit

 27. Sterkuje...

  Ajo qe thote Arber Jugomira,qendron pasi nuk kishim gja mbas shpirtit (nuk kem pse me u krenua me ca kem pase,as para koperatives e as pas,te zezen tane) e per mendje te madhe u turrshim me ba dasma e fejesa aq sa duhej me shit vajzen mikut,pra dua 100 napolana e aq e kaq.Zakone te bukjura shume eeee?! (ka harrue belda Arberi,pasi ne vitet 1960 ke kene kerthi e nuk mba mend gja vetem si t’kane thane e tash si don me i ba se na paskemi kene ma t’pasunit e Ballkanit.!!!)

  Aq te pasun kem kene sa me shkue dasmor duhej me shkue e me marre rrobat e opanget harxhet (HUA se QERA nuk ka pase) ne raste se nuk t’kujtohet pyet no kend qe ka mbete ne kujtim prej asaj kohe ??!!!

  Ndersa Xhelal Daka kendonte me cifteli,sipas direktives se partrise patjeter,por ama ishte e vertete 100 % ( “…nusja mori ca pat shpija,ibrik,sahana e tepsia……”) ti Arber duhet ta kesh nigjue..pra eshkreta shtepi ishte myte ne borxh.

  Po ky problem na ka shoqnue tane jeten pasi gjithmone ka pas servil te sistemit qe jetojme qe vetem me u dukte dalin ne mbrojtje ,kot pa pike te drejte

  Dasma eshte e drejte e cdo kryefamiljari por kur teprinat bahen norme,ato bahen bezdi per shumicen qe nuk mund ti ndjekin.

  E bukura ne shoqerine demokratike eshte se secili e thote mendimin e vet ashtu si e ndjene.

  Ju, Arber kur te martosh femijet (ose nipat e mbesat) sa veta je i zoti te therrasesh me buxhetin tend? A mund ti kalosh te 1000-te e besoj se jo,ne thash nryshe nuk dua te them se rren por se nuk eshte e vertete pranoje i dashuri im

 28. Arber Jugomira

  Qe te jme i sakte ne pergjigje te pyetjes tuaj z.Sterkuje…….. ! Une jame racional ne ate se si e qysh e kam organizuar apo dota organizoj nje dasem ! Ne dasmat qe keme ba e dote baj dote jen pjesmarres vetem ata qe e ndiej se ju detyrohem ne reciprocitetin e ndersiedhe dhe asnjeher asnjeri prej atyre qe dota befasoje ftesa eme ! Pra dasmat e mija edhe ketu ne Diaspore verviten midis numrit te pjesemarreve te ftuar nga 175 deri 225 ne keto limite une munde te perfshije te gjith ata qe pa pertesen ma te vogel e ndajne gezimin me mua ne te kundert dote me duhet te dale jasht rracionales ! Por kjo nuke dote thote qe te tjeret te veprojne si une sepse secili ka rrethin e miqve dhe te shokeve e te njohureve qe ai ose ajo ma mire se kushdo e dine se si duhet vepruar ne dasmen e tyre ! E nderuara redaksi une nuk bana anologji ne ngjashmeri 100% por ne aferi me luften ndaj fenomenit te dasmave dje dhe sot ateher ne (Kushe-Hot qe bahej thirrje ashtu si e thame ma nalt dhe ketu ne disapor ne ditet e tashme ,por me nje ndryshim te madh ne kohe dhe hapsin !! ) duhet pranuar se jo lehte fshihen reminishencat e te djeshmes nga ata qe jetuan ate kohe por thashe se me risodhi ato vite ne mendje shkrimi i z.Dragu ! Pajtohem plotesisht qe secili ka mendimin dhe gjykimin e vet ne ate cfare shkruan ! Fjalet qe kame cituar te thana nga Plaku i urt Qok Gjushi fituan perjestine ne ate kohe e sot me sentencen “Nuk asht koha e Zogut dhe Italise qe ka hanger shaka petulla !? Vertete qe ndonje pasuni te madhe ndoshta nuk kishte ne kyt kohe qe i referohej Qoku por secili ishte zot i prones se vet ndersa ne ato dite dhe vite kur i flet keto fjale Plaku i urt e trim ishin shpronsuar te gjith Shqiptaret nga prona dhe po shkohej drejt kufizimit te cdo te lirie dhe te drejte qe arriti deri dhe me ndalimin e praktikimit te besimt e tjera e tjera ………………. pra mjerimi ishte i skajshem krahasuar me ate koh qe Qoku mori si pike refrimi ne thirrjen qe u bani pjesemarreseve ne mbledhje ……………………………………………………..

 29. Sterkuje...

  I dashur Arber !
  Kur eshte puna me vlersu si per vetin flet realisht,kur u hine te tjerve u turresh atyre qe ankohen ose qe ngrene zanin per nje dicka qe eshte tuj marre drejtim jo te duhun.

  ma merr menja se kur njerzit ngrene zanin per dicka si po teprohet nuk ashte mire me ju vu atyne qe konstatojne dhe denoncojne ate qe po nodhe se ata nuk jane fajtoret,noshta bashkfajtor me ta pasi edhe ata jane pjesmarres i atyne gjanave por jo se asht fajtori ai qe shkru..!

  artikullshkruesi ka lan shteg edhe per vazhdimin por me sa shoh une ky qenrimi yt Jugomire e ban te rrudhet pak pasi e keni akuzu pa te drejte

  Ai as ma shume e as ma pak ka thane :”shtrini kamet sa kini jarganin..”
  Ma merr menja se jena kuptu bashke,une s’kam gja t’keqe me ty e me asnjanin e nuk po di pse i turri kaq eger njani tjetrit
  Faleminers per kohen qe vute ne dispozicion mem lexu. !

 30. triepshi

  Te neruar komentues me mjaft interesim i percolla komentet tuaja ndaj shkrimit te z Rush Dragut .Mendoj se kjo teme esht mjaft e qelluar mbasi qe na takon te gjitheve ni soj . Ndoshta pak me vones por ma mire dikur se askurr.
  Esht fakt se tashma dasmat tona jan ba bajate dhe ne prmbajtjen e tyre kan krejt pak shqiptare tue fillue prej numrit te ftuerve muzikes argetuese fjales te rastit a deri te perfundime i saj.
  Un kam ardh ne mergim ne vitet 80 dhe ather darsmat baheshin afersishte si ne troje prej nga vinim,numri ishte shum i vogel ne krahasim me sot argetimi i kufizuar ma mire te them normal fjala e rastit e shkurt dhe ne tem dmth ni thjeshtesi si i ka hije darsmes shqiptare.
  Ma von fal disa menemdhenjeve qe kisin ber ca biznise e qe su mbahej gja gjith shkaja nderroje. Filluen numrat 500 e ma teper kegetaret nuhaten dollarin u versulen si te tebuar, bastarluan kegen e bukur shqipe me te githa melodite si ato serbe greke turkoarabe e ku me dite sa erdhi koha e u ben elle zote shtepije ne shpin tande e sot ne dazma zdin kush pin as kush paguan.Pr mos me zgjat kam ni propozim , te bashkohem dhe ti heqim zarfat e te falat ather te shofim kush po fton ma 500 apo 1000 vete ,Te shofim apo paguajn kengetaret nga 4000 apo ma shum $ per ni mbremje Un vetem keshtu besoj se gezimet tona familjare dote behen persei shqiptare. Gati harrova te cek se ket viruse po e peciellim edhe ne vendlidnje dhe cka esht me keq ne mergimtaret e mjer po i paguejm edhe ato cmenduri se jem AMERIKAN.

  PERSHENDETJE TE GJITHVE JU BAFT MIRE MISHI I PJEKUR

 31. Pjesa Trete

  4 Comments to “Rreth e rrotull komunitetit shqiptarë.(Pjesa e Tretë)”

  Luvigj Sterbycl
  July 9, 2011 at 2:39 am

  Perseri si gjithmon ne shqiptaret nuke jemi ne nje mendje,per mendimin tim dasmat per te zotin e shtepis kane qen nje burim bisnesi,une bashkohem me nje menje te nje komontuesi i cile thote te hiqen zarfat,po u hoqen zarfat shifjeni ju sa pak do kete te ftuar,Pastaj te tere ne jemi te perfshir me kete smunjen grave qe duht te rregullohen dhe te stilohen per nje dasem qe per xhepin e gjithe secilit nga ne eshte shpenzim i tepert,Pastaj ku i gjetem ne kaq njerz per ti ftuar ne dasem,duke i njoftur kafefe.kazinove,duke i afruar nje dite pune,apo ne mnyra te tjera,ashte e verte se ka qen zakon qe te ftohen njerzit e aferm dhe shoket e ngushte ne gzimet e familjeve tona,por te ftuarit kurr se kane arritur numrin 250 vete,tane na u bene 800 apo 1000 presona te ftuar,qe keta kure rrokullisin ndonje gote raki apo bierre fidhojne duke gjuajtur rrethe e rrotull,po motrat tona,po grate tona,njerzit e ftuar jashte gjakut dhe miqve te shpis per mendimin tim je duke ftuar nje kandidatuar ma teper per ti propozue njerzve te familjes tone,ne perjashtim te fitimit,ose mbulimit te shpenzimeve per te zotin e shtepis,njerzit e tepert kisha me thane jan te pa vende,Persa i perket flamurve une e kame dhen mendimin tim ne pjesen e pare,per mendimin tim dasmat shqiptare duhet te kene vecse flamurin kuqe e zi,e jo flamur tjeter,ta mbaj nje i aferme i te zotit te shtepis,une do te jepja nje sygjerim te tere ne jemi njerz te gjadhe nje dite duhet te vdesim,per vdekjet te shqetsohemi,te gjith pa perjashtim te kondribojme ne raste te vdekjeve sepse vdekja na troket ne der pa pa ftese,kurse dasma te gjithe ne pregaditena dhe mblidhena ne dasem shpeshe here ma shum se per raste te vdekjes,pra syte duhet ti kthejme kur te kete gjeme i kem then ne andej nga anet tona,njerzit duhet nimue kur te kene fatkeqesi,kurse dasma nuke eshte fatkeqesi qe te tere ne rrespektojme ftesen e bere nga i zoti i shtepis,kurse per gjemen qe ka pllakosur dike ne rrime paksa indiferent kjo mue sme duket forte e drejte,L ,Sterbyci mi.

  Bashkim Kombi
  July 9, 2011 at 12:17 pm

  …Mandej, pse Jo…, nje martese- nje banket?!

  Ne rast te nje banketi te perbashket, numri i te ftuarve dyfishohet, por gjithkush eshte ne vendin e vet.
  Shpenzimet le ti paguajne “per capita”!

  …Mandej…, flamuj, flamurtare dhe disa koreografi te kapercyera qe nuk perkojne me kohen!
  …Mandej fjalime maratonike!
  …Zhurme…, si qellimisht per te torturuar njerezit e jo kenaqe e kaluar kohe te hareshme!

  Une mendoj se shume gjana kane dale kontrollit.

  Nuk e kuptoj as punen e bllokut te urimeve!!! Nese muzika eshte e paguar per ate nate, nuk mundet te lejohet biznis ilegal me te ftuarit e familjes.
  Nese shtepiaku e lejon ate…, qe te perfitoje nje discount, perseri nuk eshte ne rregull te taksohen miqet edhe per buken edhe per muziken! Prandaj edhe vlen ajo fjala e kahershme, e urte” Shtrij kembet sa c’eshte jorgani”.

  Keto jane te medha, por njerzit nuk flasin per to shpesh , sepse nuk kane kohe e duhet te punojne. Tash Rushi na e hapi kete teme edhe te flasim, sepse me ndihmen e njeni tjetrit e kuptojme ma mire kete problem.

  cemi
  July 9, 2011 at 9:46 pm

  Ju burrat nga shqiperia e Enverit na keni siedhur nji kulture te re, fale pare per cdo gje, vdes dikush falin. cofe gomari falin, e per dasma bisedoni te hiqen zarfat sa qesharake. I pini nga 12 birra per shoq ne dasma e zarfa sdoni. Ne Amerike thone “there is no free lunch”. Ne dasma duhet te kontribohet por seshte nevoja te ftaosh losh e balosh.

  Teuta
  July 9, 2011 at 10:36 pm

  Cem o Cem !
  ne ta veshin priten kelmendasit te kane tha e digjesh naten per hane.

  ti mos thirr ata qe nuk e meritojne bre burr e dasma nuk eshte e paprime e ke parashikue
  kurse deka eshte rrezik e me nimue mire ashte.

  Ka dy dallime :

  1. Ne raste se ne dasem hi borxh,nusja e djali kane mundesi me i pagua se jane te rinje e kane jeten perpara.

  2.kurse kur vdes njeriu,bela ka nejt edhe me vite i shtruem ne spital e ajo familje asht e vobekte e s’ka ku i merr paret e boll mire asht me ndihmue

  Ti more Cem,kur je pasanik me mbulue shpenzimet e vdekjes,per qief pse po bahesh horrjat.

  Edhe per Gomar kur Cof mire asht me ndihmua me ble se duhet prape me transportue dru mor Cem.

  E ju cdo fund vitit mblidhni pare me cue ne Malesi ( e mire bani) per familjet e vobekta apo jo e ne malesi edhe gomar kane prape apo jo ?

  Kur ne dasem fton njerzit qe e meritojne dhe jane miqte tu nuk kane pse me pi nga 12 birra si po thue ti more Cem,por ku therret Osh e Balosh ata ja godisin nanen punes e pine e hane duke thane : “Haja qenit,pija qenit se po i biem karadyzenit “

 32. Cemi

  Zoti Teuta!!!!!

  pajtohem me ty se dasmat jane te tepruara, por jane shume gjera te tjera qe jane edhe me te tepruara e disa nga ato i permenda me larte. Ju ana e shqiperise keni mbete me duar ne xhep fale, fale e vech fale per cdo gje. Mendoj se ne kohen e monizmit kjo ishte njera nga smundjet e regjimit qe edhe duhej, e ju sote duhet ta eridakoni, ta zhdukni dhe ti lironi miletin prej asaj ngarkese kurristhyese per shume njere. Bejeni operacion edhe kesaj smundjeje se ska te mire prej saj pra shtoni lirine e vetevehtes. Sa per gomare ne Malesi ka patur gjithmone a me hapjen e kufirit eshte shtatefishua numri i tyre, e ma e keqja eshte se na ka dale nji rod i ri me gene te klonuara nga regjimi i Enver gomarit, rodky qe na ka lane te shokuam per pak kohe.

 33. Teuta

  CEM faleminderit !
  Une jam ZONJE e bile kaluar 60-tave dhe nuk jam mashkull dhe kam burre,per mrekulli.
  Nuk eshte mire qe fyen ne ate menyre,por eshte puna juaj dhe ashtu e mendojne dhe keta ketu ne Albdreams,se per mua ta kisha fshi commentin tend qe ne fillim.

  Ne komentin e pare thate se ju shqiptaret (une nuk e di se a jeni ju shqiptar apo jo?!) edhe kur JU COF GOMARI FALNI (eshte fjale per fjale nga ato qe thoni ju ne koment),une te kam kthye pergjigje se edhe ju ne malsi keni gomar (pra kafshe ngarkese pa asnje aludim tjeter) dhe n.q.s ndihmohet ndonjeri me rible nuk eshte keq.

  Deri ketu me duket se nuk ju kam nguce.

  Ju thoni se kane ardhe gomar me rastin e hapjes se kufirit !! Eshte mendimi juaj qe u thoni vellezerve tuaj,dajave dhe nipave tuaj,njerzeve nga toka ame ashtu.!!! Ndoshta ne rast te dyte do ta korrigjosh,por prap se prape eshte puna juaj.

  Per me fale,ne kemi mesua ne Amerike dhe eshte gjesti me human ne bote.

  Sa darkat dhe takimet behen nga amerikanet per te mbledhe pare per ata qe kane nevoje.

  Edhe per familjet e policeve te rene ne krye te detyres lypin ndihme.Eshte gje shume humane.

  Edhe per veteranet e luftes lypin ndihme.Bravo u qofte eshte pune e zotit me ndihmua familjet e nevojtarve.

  Kurse puna e ne shqiptarve qe themi me ndihmue njeri tjetrin qe kemi borxhe tek qenka pune e djadhit ! JJO MORE VELLAI IM CEM JO.

  Kurse kur themi qe nje familje qe i vdes dikush ne aksident duhet me ndihmue tek eshte keq,une prap se prape te them se eshte pune e zotit ajo ndihme.

  Kurse me fale pare per me te dale EMNI E ME TA LEXUE EMNIN DIKUSH tek eshte bukur eeeee!!!

  Me duket se nuk e kem gabim.Ndihma eshte PUNA MA E MIRE QE I KA CUA ZOTI NE KRYE NJERZIMIT ME BA.

  Cem Vellai !
  Po deshe te diskutosh me mua,te lutem mos me inat se une s’kam inat me asnjeri.

  Dhe nuk eshte e thene qe vetem meshkuj me shkrua e me fole.
  Tung

 34. Luvigj Sterbycl

  Due te rreplikoj pake me te aquajturin komentues CEMI,eshte e verte se ne shqiperine tone zotri i gjithe katundi shpi per shpi eshte ngrit ne kembe per te ndihmuar nje katunes tjeter kur ka pas nje fatkeqesi,pershembull,djegja e shpis,ngordhja e kalit ose e gamarit ose lopa,damtimi i bagdive nga egerseira e te tjera si keto,se kjo ka qene pasuria e tyre ne ate kohe,Tani te tere ne po falim ma shume se ata ne ate kohe por spo i vejme re,
  1 Kure sejcili nga ne ftohet ne dasem sa i kushton veshja stilimi i bashke shortes,sigurishte kushton pake kjo gje,dhe ne dasem do leshe,ja kjo te terve na kushton te pakten rrethe 400 dollare,po kur ti ndollin ndonjerit ndoj vdekje as nje here si lem nga 400 dollar ja pra per dasm jemi duar leshuar,kurse per fatkeqesi jo,puna e te falurit,per lindje vdekje e te tjera ka qene tradit ne shqiperin meme e jo kultur e caktuar nga sistemi komunis qe me sa shof une i perket si admirues i atije sistemi,e nese e admiron Z Cem nerro rruge se je ne rruge te gabuar dhe kohe shkuar,me vend te tha komentuesja ma lart qofsht ti qe i quan nipat apo dajet gomer,se pastaj une munte them ty ti do jesh sternipi i tyre po ki kujdes kur te shkruesh dhe mos e humbe kure shkruan se te ter dim pastaj ti rreshtojme mrapeshte e mare,besoj se u kuptuam te uroj te tana te mirat,L.Sterbyci mi.

 35. valentin vacaj

  Pershendetje te dashur komentues,eshte gje e mir te komunikojm nepermes netit,(falenderime adminisytratorit RUSHIT)por komenti do ishte ma normal,sikur komentet mos te ishin tendencioze,e aq ma teper ku duhet ti pergjigjesh nje ceni,apo cemi,nuk po e kuptoj mir,nuk e kuptoj as arsyen e ketyre personave qe kan frik na identifikimi i tyre,por nejse,problemi eshte i tyre,cdo koment ka rendesin e vet,por me habit fakti,qe as kush nuk i shef anet pozitive,vetem negativet,nuk e kuptoni sa fat e krenari eshte te mblillen 500-600-700-apo 1000 shqipetare ne ket vend kaq te larget,eshte gje shum e mir,eshte fat per ne,e kryesisht per femijet ton,qe kemi njeri-tjetrin,mun te shkojm e mun te vijne,te martohemi e te gezohemi me njeri-tjetrin,te ngushedhohemi me njeri-tjetrin,kurse per darsmat,per numrin e tyre,apo per shpenzimet,zbesoj se ka vend per diskutim,askush ste con ne darsem me zor,askush sta fut doren ne xhep per te marre paret,,kjo zdon koment,por nje pergjijge do doja ti jepja ketij personi,se smun te them se cfar eshte(zonje apo zoteri)pra per cemin.qe ne ne Kelmend lahemi ne te.more cemi,ne shqiptaret kemi kultur e tradita te pa perziera,as me turk e as me shkja,ne ndihmen e kemi per ndihm,jo per kapic te madhe,femijet tan jan neper shkolla e universitete,nuk i kemi kalburr as burgjesh e as neper restorante,e sa per gomaret,mos dvet hic se prej ka jan,se ba me dvet,noshta del shum i afert me ta.e vertet hapja e kufijeve na bashkoj me shum gomar,qe jam i sigurt se nuk e kishim te nevojshme,por ,prap,dim e do dim ta ruajm distancen nga gomaret e vertet,kushdo te jen ata.sepse ne shqiperi nuk ka as vica e as gomar,ata i gjetem mas deret.mas kufirit.PERSHENDETJE TE GJITHEVE.

 36. socialisti

  Une jam me Valentin Vacaj edhe pse nuk njihemi.

  Pasi eshte parimi yne (ka qene edhe me pare ne kohen e enverit) te jemi te gjithe te bashkuar,grusht,pa dallim feje,krahine,ideje te jemi sa me shume ashtu si bahen ne mitingjet e Nanos dhe Berishes.

  Zhurme zhurme dhe te bashkuar e mos ta marrin vesh i pari te dytin aq sa kur shkon i zoti i shtepise me cek goten sdi si ti thote atij ne tavoline se nuk e njef, pasi djali e ka pase njofte njehere kur luanin bixhoz ne kazino e sotne eshte i ftuar barabar si miku ma i mire i shtepise. Pra kete kem pase qellim ti bajme te gjithe barabar.

  O burra sa me shume si ne stadium ta kthejme dasmen

 37. Redaksia

  Komentin e Cemit per shprehje raciste krahinore nuk e kemi update.

 38. Kujtesa

  Per Malsoret ju kujtojme dasmen e sulmuesit Erjon Bogdani.
  A thua nuk ka pase mundesi milioneri te kete njerez me shume apo si …?

  “Sulmuesi shqiptar i cili ka pasur një karrierë të suksesshme edhe në futbollin e serisë A në Itali, u martua verën e vitit të shkuar me modelen e diplomuar për juridik, Rossella Ariodante. Ceremonia e martesës u organizua në Napoli në një nga vilat më të njohura të këtij qyteti Villa Rocca Matilde, ku morën pjesë 250 të ftuar.” BalkanWeb

  A mund te na thoni dicka me teper ju partizanet e 1000 vetave ne dasem ?

 39. Kelmendasi nga Toronto

  Shyqyr ne Toronto se kemi kete problem me dasma.
  Cemi ka shume te drejte per cka thot.
  Malesoret e te dy aneve te kufirit jane te nji gjaku, e besa Enveri ne na kas shtrydhe teper forte e kur eshte hape kufini kane ndodhe shume te keqija qe seshte dashte te ndodhin. Plackitjet ne Malesi ne Mal te Zi kane qene akt i ulte qe na kane largua shume prej vedhezerve tone por koha do ti sheroj keto te kqia. Kriminelat e Enverit na e kane nxi fytyren edhe neve qe ishim te ndershem.

 40. Pjesa e Katert

  1.
  Gjylystani says:
  July 24, 2011 at 8:14 pm

  lypet vetem ne kishe me pas flamur,por ne zyra te komunes nuk i kane flamurin shqyp,ne rruge e rrugica nuk e kan i emen shqyp por i lypin fratit me ba shtetin e Tuzit,marre per zotin

  asht e vertete se fjala “bajrak” don me than flamur e ne rast se nuk e len njanin prej familjes se bajraktarit me majt flamurin ater ai ka me u jullnua e nuk ke me dite se ku bjen me ta

  flamurin kur asht vra nieri ne lufte po e kan venos mbi arkivol,por nuse me flamur ne anet tona nuk kem qit gati kurr vetem tash si po vini ju mergimtaret e amerikes e na po u nigjojme se kem nevoj per njato pare se per zotin both menjemdhenj na shiti e gja per zotin nuk po bani
  2.
  besa e malit says:
  July 24, 2011 at 8:53 pm

  puna e pare me i lyp kryetarit komunes me vu flamurin shqyptar

  me i lyp parlamentit te Tuzit me vu emna shqyp te ulicave te Tuzit

  me i lyp parlamentit te Tuzit me i vu emnat e shkollave shqype te masise me emna te herojve tan e te ngjarje historike tona

  me pas munsine e ni gazete shqype ne Tuz e ne Ulqinj pasi Koha Javore nuk po asht tu dal

  me i lyp parlamentit te Tuzit me vu ni permenore te kryengritjes se malsise madhe te 1911

  me i lyp kryetarit te Tuzit Nikoll Geges me hjiek flamurin malazez prej zyret

  e me u munua me i hjiek prapashtesen VIQ ne miemna tan.

  faleminers
  3.
  Sterkuja says:
  July 24, 2011 at 9:07 pm

  ka me te dal pune me njerz qe nuk kuptojn pasi ata pa nji e pa dy vetem merren me autorin e shkrimit e jo me cashtjet qe diskutohen

  pse nuk diskutohet edhe temat qe thirren ;

  shqyptar shqipnije
  shqyptar jugosllavije
  shqyptar kosove
  qe na kane merzite jeten,apo nuk guxon kush se ka frig se shajn

  thunje fjalen e le ta diskutojm se nuk bahet nami,ai qe nuk dialogon nuk e don perparimin
  4.
  Dionisi says:
  July 24, 2011 at 9:31 pm

  Besa e Malit! Çka me kërku ne prej tjer’ve kur ju e quani rrugën- ulicë = sllavisht, dhe nuk e dini mirë si quhet qyteti ma i madh i shqiptarëve – Ulqini! /Më fal nëse ke ba gabim tuj e shkru, por nuk kam përshtypjen se ke gabu kur e përdore në shkrim – ulica!
  Stërkuja! Keni shumë të drejtë! Serbët që nji shekull janë munduar dhe mundohen të na ndajn në shqiptar dhe kosovarë. Kam qenë prezent në në vitin 1964 gjatë polemikës së ashpër mes nji plaku serb dhe kondukterit shqiptar të “KosovaTransit” që qarkullonte Ulqin – Prishtinë. Shqiptari thonte me kamngulje se jemi nji me shqiptarët e Shqipnisë, serbi se nuk jeni nji. Ka edhe autorë – gazetarë shqiptarë që i mëshojnë kësaj ndasie dhe janë n’unison me serbët.
  Po ne jemi NJI !!! Në mbarë Botën, në të gjitha trojet tona e jashtë saj kush e ndien vedin shqiptarë, punon për të mirën e Trojeve tona dhe të Kombit tonë, që e don, e ruan dhe kur nuk e din mirë e mëson gjuhën e bukur dhe të bekume shqipe, që edhe me të cilën jo vetëm kemi komuniku por edhe kemi mbijetu, e jo vetëm me luftël!
  5.
  Drume says:
  July 24, 2011 at 9:40 pm

  po cke me ate pune,te bajne si te duan se pse nuk kem ra ni par men kurr jena ku jena dhe menjen e madhe e kem si me zi e cojme

  o jem malsor,nuk jemi shqiptar se shqiptaret jan ******** (redaktimi yne)
  6.
  Sterkuja says:
  July 24, 2011 at 9:44 pm

  flm Dionis per rastin qe na prune ktu,ashtu menojne shqiptaret e vertete
  7.
  Drume says:
  July 24, 2011 at 9:50 pm

  qysh se erdhen shiptaret e shipnise ne amerike edhe vetima asht ma e ran se na nuk i kem pas nije

  u ban ata qe as barkun me buk se kan pas mush kurr,me i buk kollomoqit si as thiu mos me hager e tash hipin ni ven e i shkrujne ni emen e thone jem kompani

  un jam malsor e di ma shume se kta **********************
  8.
  zef Kalaj says:
  July 24, 2011 at 10:34 pm

  …Per pjesen e katert te shkrimit “Rreth e rrotull komunitetit shqiptare ne Michigan” (nese e lejon administratori komentin tim) doja te citoja dicka qe eshte e vecante persa i perket mbajtjes se flamurit…!
  Ne radhe te pare duhet ti ndajme gjerat ne baze te pergjegjesive ligjore : Ndryshojne pergjegjesite ligjore institucional nga ato te veprimtarive private…!
  e kam lexuar shpesh fjalen “nuk guxon” kur flitet per mbajtjen e flamurit shqiptare,ketu ne amerike dhe ne trevat tjera etnike,pa qene i shoqeruar me flamurin e shtetit perkates…!
  Ne lidhje me kete teme une ndaj me ju dy mendime:
  I pari, eshte kur behet fjale per institucione ,qofshin keto shteterore,private apo edhe fetare,eshte logjike dhe e pranueshme per gjithken se duhet te mbahen te dy flamujt kombetare,ai shtetit ku ushtrohet veprimtaria dhe ai i komunitetit perkates me njohje ligjore !
  I dyti,eshte kur behet fjale per ceremoni martesore,pikniqe turistike apo cdo lloj aktiviteti privat familjare,nuk ka nevoje dhe as qe eshte i detyrueshem mbajtja e flamurit te shtetit tjeter {kjo eshte vetem ne shkalle te aresytimit logjik qe ben kryefamiljari}
  Po marrim ne shqyrtim rastin e dasmave, si ketu ne amerike ashtu edhe ne malesi !
  Cdo familjare qe ben dasem eshte i lire te mbaje cfaredo flamuri apo simboli tjeter prires te dasmoreve ,pa e shoqeruar ketu ne amerike me flamurin amerikan apo ne malesi me flamurin malazes,,,dhe per kete ju siguroj se nuk do te keni asnje procedim penal ! Ja tua shpjegoj aresytimin dhe mbrojtjen ligjore qe keni me vete:
  1- Keto ceromoni(dasmat) apo veprimtari tjera, nese zhvillohen neper institusione te c’faredo lloji qofshin shteterore,private apo fetare ato kane detyrimin ligjore te mbajtjes se flamujve ne vendin e tyre te caktuar,dhe per kete eshte pergjegjes institucioni !
  2-Mbajtja e nje flamuri tjeter(qofte kombetare apo simbol provincial) nuk mund te jete e ndaluar ,pasi ndalimi i tij perben shkelje te te drejtave te njeriut !
  3-Ne se keto ceremoni behen neper shpia private ,as sesi nuk behet fjale per detyrueshmerine e mbajtjes se flamurit te shtetit perkates perkrah flamurit tone kombetare…!
  Por keto vese qe ne manifestojme ,jane produkte te “orientalizmave” tona qe na kane shoqeruar dhe do te na shoqerojne perderisa te mos jemi te ndergjegjshem per veprimet qe bejme…!
  9.
  Dionisi says:
  July 24, 2011 at 11:01 pm

  Drume! Mirë ore burrë, a po ban hajgare?! Malsorë janë edhe Tibetanët dhe të gjithë njerëzit e Tokës që jetojn në male! Asht e sigurtë 100% se Malsorët e Malsisë Madhe etj. etj. kanë qenë njerëz të Virtytshëm, Shqiptarë, mandej Malsorë! Ti radhiti si të duash!
  10.
  Luvigj Sterbycl says:
  July 24, 2011 at 11:06 pm

  TA RRESPEKTOJME FLAMURIN TON,PASI KY ESHTE PASHAPORTA E JONE.

  Ne shqiptaret jemi pak sa te cuditshem ne asnje mnyre nuke i pranojme gabimet tona dhe kritikat qe na bene nje shqiptar ne gjuhen shqipe,njeri me tjetrin shpesh here jemi agresiv te pa kuptueshem ne mes njeri tjerit,kurse me komsit e tjera qe sjan as gjaku yne e as shqip foles ragojme ndryshe dhe komunikojme shume embel dhe pa doreza,kurse ne mes njeri tjetrit kemi nje sjedhje tjeter,Mesa kuptoj une jemi popull servil,une po ju jap disa shembuj,tani eshte koh e nxete dhe vizitoj shume parqe dhe plazhe ne shtetin e michganit,dhe gjate orve qe kaloj une ndeshem ne disa fonomene qe sme pelqejne,une kuptoj shume mire gjuhen serbe,[shkjenishten]qe i kemi thane shume shqiptare te tuzit, e te trevave shqiptare ne ishe jugasdhavi ne vende te shqipes perdorin gjuhen serbe njeri me tjetrin,pastaj ndonje fjale ngecin pastaj perdorin gjuhen shqipe shume te ngatrruar me ate te sotmen,nga njera ane skan faje se rregjimi i midhoshevicve ja u ka mohuar nje gje te tidhe,po te pakten te mos korrigjojne te tjeret,,une flas gjuhen greke te njejten gje bejne shqiptaret qe jane nga jugu,ne vende te gjuhes shqipe perdorin ate te grekut,Jane ca nga veriu i shqiperis,dhe nga kosova qe perdorin gjuhen italjane,Une se kuptoj cfar i pengon te perdorin gjuhen shqipe,e njejta gje po ndoll me flamurin tone qe shpesh here eshte keqe perdor ne gzimet tona ne komunitetin tone,sa qe jane vrar njerz per kete gje,Tani ne disa vende shqip folsa po diskutohet te mbahet apo jo flamuri shqiptare,raste ka sa te dueshe se sejcili kombe ka nje flamur dhe ne cdo qender te komunitetit te vete jane dy flamuj qe valvitet, I pari i Amerikes,i dyti i vendit i vete prej nga vjen shpesh e here edhe i treti qe nen kupton simbolin e kishes te atije komuniteti,Po ju se shifni flamujt e kishes greke ne 16 mile dace parke qe ka flamurin e komsis se vendit vete she te shba,dhe te kishes,me te drejt thot Z Rushe Dragu e njejta gje ndolle edhe me komsit e vendeve te tjera,kurse me ne ndolle ndryshe,prandaj theksova me larte qe ne kure flasim ne vente te gjuhes shqipe gjuhen e nje shteti tjeter pranojme edhe faktin qe te mbajme flamurin e nje komsie tjeter,prandaj te rrime shtrember por te flasim drejte,L,Sterbyci mi.
  11.
  Shqiptari says:
  July 25, 2011 at 12:33 am

  Drumja kur flet sinqerisht kur na drejtohet ne me “shqiptaret e shqipnise ai tregon qarte se eshte Serb, dhe me urrejtje ka per ne se per Serbet. Bravo drume Serbi.E sa per jeten qe bejme ne ketu mos u merzit ti se te “shqipnise si na quan ti, kemi ecur ja 50 here me shpejt se ju, se ju skini pas koh me punua se keni dashte me u vra e pre per flamur te serbise, ashtu sic keni ardhe para 35 vjetesh me opake thesit jashtu keni mete edhe sot. Po nje gja te mire e keni ba ju Se keni humbe edhe familjet tuaja, djemt e vajzat tuaja bejne nje jete te turpsheme imorale, divorcet i keni ka 2-3 per shpi, pa permend gjera qe jane te pa pranueshme ne ke web.Shkjau, shkja mbetet i pabese. shumica juaj jane te bromosur me virytet e shkijeve, prandaj dhe e urreni shqiptarin Nje turp i madh per ju shqiptaroserb te shitur e te mbytur deri ne gryke me ……….
  12.
  original says:
  July 25, 2011 at 1:16 am

  me duket nje provincializem i math,nje katundarsi e madhe

  ksaj i thon ske cha i ban gomarit e bien samarit

  kta skan cha i bajne Nikolle Geges e shtetit malazes por versulen ndaj njani tjetrit

  nuk di mire per sa kan shkue punet e Ushtrise Clirmtare te Malsise dhe pse u tremen organizatoret e saj

  kta qi jane ne kryesin e UCM-se munen me i dhan dum flamujve e buste dhe walkside por pa fillu mir pune padisin njani tjetrin ne derzhav
  13.
  Drume says:
  July 25, 2011 at 1:22 am

  shqiptar,sa i keq paske ken
  dukesh se shoket tu se kan gi barkun me buk kurr
  mir ua ka ba enveri qe u ka dry si berret ne vath se e ka dite se ca …..keni kene
  14.
  Shqiptari says:
  July 25, 2011 at 1:52 am

  Te pakten ne o Drum-e kem hager buken tone te mire e te keqe, por ju keni hager buken e marres e te turpit,, buken e zeze e faqen e zeze, Te jesh i varfer nuk eshte turp, ndersa te jesh pa moral, pa identitet, te lepishe kocat e te huajit,qe te poshteron e te imoralizon, ajo eshte buke e zeze o serbofil.Je thjeshte nje shqipfoles, e shirtin e ke te druzhe Tito .
  15.
  Arber Jugomira says:
  July 25, 2011 at 2:12 am

  O Drume ja ke fute ne hava kordume havadan pa dite cfare thua as cka ban , Ke marre mbrapshte ne nishan ! Po si more flet me ate gijuhe e nxierr zeher duke u hakrrye se paska pas te drejte Luciferri Enver me ate gjenocid qe ka ushtrua kendej ne Shqipni ! Ne ane tjeter si me qesendi na lavdrohesh se ju paskeni kene mir nen Serbi e Mal te Zi !? Mesa kam pa e lexua vec ndonje i rradh shoku i Mark Gjonit lavdron kohen e Enver Horit ! Ne Shqipni shumica e ka denua ate kohe dhe politik qe mbare nje Komb gati e pat fik ! Kurse ti mi del advokat more i ngrate e ketu ban zhurme e shamate mbushun me inat ! I dalun nga tema fute ne te tjera djerre me lavrua por mbrapsht hyllit jie tuej shkua ! Problemet qe ne keto shkrime ka ngrite Rushi ketu ka vend mendimin e vete ta shprehe gjithkushi por me logjike e gjakftohtesi ashtu si u ka pase hije dialogu burrave ne Malsi e jo me turr e inat prej “Ush Ushi” qe dihet si ngul kambe nga nje her ne balte Gomari i ngrate ! Folni shkruani mos ofendoni fjalen e njari tjetrit respektoni me argumenta kundershtoni aty ku asht fyerja mungon argumenti mos bani si meu pa zane korenti qe disa nxierrni zjarm e shkendija meshir per Ju paste Perendia ! Zoti ju falte e ju largofte nga marria, besoj se krejt pak si Ju Drume ka Malsia, kaq gojembrasht e fjal keq qe secila fjale e shprehje e jotja e ma perdreq ! Sa i perket simbolit Kombetar nuk shoh asnje te keqe ne dasma meu mbajt pervcse nje nderim qe ai te jene i pari ne ma te madhin gezim per te rinjet Shqiptar ! Ne vend te huaj ta mbajne te ndezun zjarme dashnin per vatan ne naltesite ma te medha respektin per simbolin Kombetar ! Te mos permendet ne vazhdimsi nje incident i ndodhun tri kater dekada ma par se mbas atij incidenti ishte Sigurimi Shqiptar qe donte Disaporen te percare! Nuk kishin as kane faj jo Malsoret se ne shumice jan shume Atdhetar, si ne cdo krahin dhe vend edhe ktu ne Malsi ka ndonje derdimen ,por ma pak se kurrkund jua thom me plot zemer ! Malsia dhe Malsoret ne histori kan ba emen me vepra e perkushtim qe Shqipnia dhe Kosova te fitojne LIRINE .Mos na e merrni per te madhe se nuk e shkruajme dhe flasim bukur Gijuhen Letrare ,flasim Gegnishten gijuhen e klasikeve te letrave Shqipe se kem nje periulle mbi 100 vjecare te ndare politikisht por jo kurren e kurres shpirtnisht me Trojet e tjera Shqiptare !
  16.
  Drume says:
  July 25, 2011 at 12:14 pm

  u bat edhe ju shqiptaret me na msue ne qe nuk kini dite se cha asht coca cola
  na kem tash 30 vjet ne amerike e u bat ju me na msue ne qe kini ardh dje
  ju qi vetem buka e kollomoqit u ka bi ne bark
  ju shqiptaret jeni te gjith te pa fe,enveri ka kene derman per ju mor qyqar
  na e koritet komin tan,ju nuk dini cha asht flamuri more ********
  17.
  Dionisi says:
  July 25, 2011 at 1:36 pm

  Vlla drume! Me skrimet Tua po na pshurrë të gjithëve e ma shumë vedin! Hajt bre burrë se as na nën Malin e Zi deri vonë nuk kemi pasë bukë, ose nuk kemi qenë aspak të pasun. U drejtohej – ju shqiptarët. E ke fjalën për shqiptarët e Shteti Shqiptarë, por me të drejt të tha dikush se je serb, mbasi me at shkrim e përjashton mundësinë se je shqiptarë. Me fjalinë që ke shkru: “Mirë ua ka ba Enveri” më ke fy shumë rand mu /jam prej Trojeve Shqiptare nën Malin e Zi/, gjithë shqiptarët e Tokës, të gjitha viktimat e diktaturës, të gjithë të internuarit dhe të gjithë banorët e Shqipnisë që kanë vuajt nën diktaturë! Me k’te tregove se je katil dhe antishqiptarë! Je vetëm shqipfolës! Anmikun ma të madh e paske vedin!

 41. besa e malit

  per Drumen kam nje keshille te madhe;kurr mos shaj te tjeret por kqyr punen e hallet tua
  kam nje vrejtje

  pse nuk diskutojme temen por ose merremi me njani tjetrin ose me autorin

  pra ne ni mnyre a tjeter ja vertetojme inatet e fisit anadollit te veriut

  une thom se nuk ka pse te mahet flamuri ne dasem,aty ku pihet raki,vene e birre e gjysa jane dejshem ska pse me kene flamuri

  po pse vetem per njat dite asht lane patriotizmi e dashtnia per atdhene?????!!!! thom se jo

  per ne Tuz ma mire bajme me i vu emnin shkolles mesme Ded Gjo Luli,por s’kan me na lane grudasit se ai qi t’thote se duam me i vu emnin kem me i thane UDB-ash
  hahahahahah me ne

 42. Paqoja

  ************
  ************
  ADMINISTRATORI
  Shkrimin tuaj kercenues,nuk po e botojme.
  Ruajtem IP (qofte edhe e tjetersuar)dhe po patet ndonjë mëndim tjeter mund të na kontaktoni edhe në
  posten tone elektronike.IP adres të komentuesit DRUME,e kemi dhe
  mund tua japim nëpermjet postes tuaj elektronike
  Faleminderit

 43. Bashkim Kombi

  Kisha per ti sugjeruar redaksise te mos lejoje publikimin e disa komenteve primitive. Ata qe urrejne te tjeret mbi baza krahinore, ekonomike, e politike qe u kane diktuar regjimet e vrazheta komuniste, ata nuk jane njerez, bile jane me zi se bagetite. Prej sish duhet te mbrohemi, sepse na qelbin gjakun e kombin tone. Natyrishte se nuk mund te kene ndikim tek njerezit e vetedijshem. Vdekje e ketyre qelbesirave!!!

6 comments:

Anonymous said...

Great articlе. I'm facing some of these issues as well..

My web blog; http://www.prweb.com/

Anonymous said...

Very eneгgetіc aгticle, I liκed
that bit. Wіll therе bе а part 2?

Alsο visit my ωebsite :: click the up coming document

Anonymous said...


Pattern #2: Don't bury normal #1Seriously, on that point they are one of the best pure green coffee bean extract as they testament promptly f number up your metabolism. For each and every diabetic, diabetic green bean coffee now is unlike as this green bean coffee now depends upon tentunya memiliki kepribadian yang sangat jujur.

I am 48 rice beer, Japanese kukicha Pure Green Coffee Bean Extract Reviews, cuke and new heap into one refreshing, alcohol-dependent Pure Green Coffee Bean Extract Reviews drinking. This data is intended entirely for the green coffee bean extract Bean erotic love it! pure green coffee extract Green Coffee Bean Extract Benefits bean extract for exercising weight passing is a identical new powerful stimulants to curb your appetite and throw you spear carrier push.

Anonymous said...

Ju lutem, mikun tim të dashur, më vjen keq që po e lexoni këtë mesazh si kjo, e shoh vetëm mënyrën e saj të ndihmës që do të ketë nevojë për ndihmën që kam marrë. Sigurohuni që ta lexoni këtë dëshmi të mia deri në fund është një histori jete, sepse është një dëshmi që do t'i them secilit që të dëgjojë. Unë kam qenë i martuar për 3 vjet dhe në vitin e katërt të martesës sime, një grua tjetër e mori dashnorin tim larg prej meje dhe burri im më la fëmijët dhe ne kemi vuajtur për dy vjet derisa takova një post ku një njeri i quajtur prift i lartë Dr Dhoma Kam ndihmuar dikë dhe kam vendosur t'i jap atij një përpjekje për të më ndihmuar të sjellë dashnorin tim në shtëpi dhe më besoni se po dërgoj fotografinë time dhe detajet e mia tek ai dhe ai i burrit tim dhe pas 2 ditësh siç më ka thënë, pashë një veturë Çuan në shtëpi dhe vini re se ishte burri im dhe ai erdhi tek unë dhe fëmijët dhe kjo është arsyeja pse unë jam i lumtur të bëj secilin prej jush të ngjashëm me të takuar me këtë njeri, sepse unë mund të betohem me jetën time njeriu është një Shumë e fortë magji magji dhe punën e tij spell shumë mirë pa asnjë efekt anësor y nëse doni më shumë detaje rreth prifti Dr Chamberc A jeni të vërtetë vuajnë në marrëdhënien tuaj tani? A doni ndërhyrjen e kryeprifti Dr Chamberc në marrëdhënien tuaj për t'ju ndihmuar të rregulloni marrëdhënien tuaj? Pastaj kontaktoni atë sot përmes emailit të tij: chamberc564@yahoo.com

Anonymous said...

Kjo është dëshmia ime për punën e mirë të një njeriu që më ndihmoi. Emri im është ELDA VERA, dhe unë jam i bazuar në Spanjë. Jeta ime është kthyer! Pas 8 vjet martese, burri im më la dhe më lanë me tre fëmijët tanë. Ndjeva se jeta ime ishte gati për t'i dhënë fund dhe për t'u larguar. Faleminderit për një magjistar të quajtur DR Chamberc që kam takuar në internet. Gjatë një dite të besueshme, gjatë surfing në internet, isha duke kërkuar për një boksier të mirë drejtshkrimor i cili mund të zgjidhë problemet e mia. Kam gjetur një seri dëshmish për këtë magjistar të veçantë. Disa njerëz dëshmuan se ai solli një ish-dashnor, disa dëshmuan se kishte rivendosur barkun, disa që dëshmonin se ai mund të nxiste një magji për të ndaluar divorcin e kështu me radhë. Kishte një dëshmi të veçantë që pashë, një grua që quhej Gracë, duke dëshmuar se Dr.Chamberc u tërhoq nga ish-dashnorja e saj në më pak se 48 orë dhe në fund të dëshmisë, ajo lëshoi ​​adresën email të Dr.Chamberc. Pas leximit të gjithë kësaj, unë vendosa të provoj DR Chanberc. E kontaktova me email dhe i shpjegova problemin tim. Në vetëm 3 ditë burri im erdhi tek unë. Ne zgjidhim problemet tona dhe ne jemi edhe më të lumtur se më parë. Dr.Chamberc është me të vërtetë një njeri i talentuar dhe unë nuk do ta ndaloj botimin sepse ai është një njeri i mrekullueshëm. Nëse ke probleme dhe po kërkon një magjistar të vërtetë dhe të vërtetë për ta zgjidhur atë problem për ty. Provoni sot Dr.Chamberc të madh, ai mund të jetë përgjigja për problemin tuaj. Ju mund ta kontaktoni atë përmes e-mailit chamberc564@yahoo.com Faleminderit,
Kontaktoni atë për sa vijon:
(1) Nëse doni të riktheni ish tuaj
(2) Nëse gjithmonë keni ëndrra të këqija.
(3) Ju doni të promovoheni në zyrën tuaj.
(4) Doni që gratë / burrat të konkurrojnë pas jush
(5) Nëse doni një fëmijë.
(6) Dua të jesh i pasur.
(7) Dëshironi ta lidhni bashkëshortin / bashkëshortin tuaj në mënyrë që vullneti juaj të zgjasë përgjithmonë.
(8) Nëse keni nevojë për mbështetje financiare.
(9) Kujdesi i bimëve
10) Ndihmoni njerëzit të dalin nga burgu
(11) Roli i martesës
(12) Shufra mrekullish
(13) Lotaria
(14) PROFETI I PROFESIONIT
(15) Momente atraktive
(16) Eliminimi i sëmundjeve
(17) LIGJERË FITUESE TË KIPEVE
(18) SUKSESIN NË RRETHIN E EKSPOZIMIT
(19) Mrekullimi për të ditur se kush do të të dojë.
(20) Biznesi i Biznesit
(21) Largimi i shkopinjve të sëmundjes së HIV
Kontaktoni sot në:
chamberc564@yahoo.com

Unknown said...

Sot është dita më e gëzueshme e jetës sime. Oduduwa The Great-Love-Spell Caster Nisur një magji dashuri në emrin tim për të rimarrë ish-burrit tim me magjinë e tij magji dhe magji-encharntment spell Fuqitë, ajo punon për mua, unë jam mirënjohës dhe mirënjohës.
Oduduwa Love Fuqitë magji janë efektive në të gjithë botën, pa marrë parasysh vendin që ju jeni, magjia e Oduduwa mund të zgjidhë çdo problem vetëm të gjitha që ai ka nevojë është fotot tuaja foto dhe mbiemrin dhe mbiemrin tuaj. ai është i talentuar me dashuri të fuqishme Dashuria e drejtshkrimit beyoung realms fizike. gjetjen e zgjidhjes për të gjitha sfidat e marrëdhënieve me të cilat po përballeni sot. Përgjigje email: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
Gjithashtu disa nga rastet e krizës së martesës / marrëdhënies mund t'i zgjidhin me zgjidhje të qëndrueshme: ..
* Dashuria Magjike magji për të gjetur dashurinë e vërtetë.
* Spell Magic Dashuria për t'u martuar në kohë dhe të lumtur.
* Dashuria parashikon, fitues i ish-loverit.
* Suksesi dhe magjia promovuese magjike.
* bukuri me fat - BIZNESI STAR. Rritja në financat e kompanisë.
* repartet - mbrojtës mbrojtës. Mbroni veten nga Rrëmbyesit dhe Assasins.
* Zgjidhja e mallkimit, Liria nga Caurses Generational.
* spastrim shpirtëror. Liria nga makthi. Liria nga 'ëndrra e keqe'
* Magji e pjellorisë - Jini shtatzënë dhe lindni fëmijën tuaj.
Tel: +13019658857